lilith heeft een soepmoment

kalenderblaadje85.jpgEr begint precies toch al wat meer koude in de lucht te hangen, het perfecte moment om nog eens een poging te doen om elke dag verse soep te drinken. Ik eet dat geweldig graag, besefte ik toen ik afgelopen weekend die zot lekkere erwtensoep in mijn mond aan het gieten was, maar toch slaag ik er weinig in om er ook echt te maken, en om ze op te eten, als ik er gemaakt heb. Hoewel: sinds ik het trucje ontdekt heb van ze per tas in te vriezen (door een ziploc bag in een tas te leggen en die te vullen tot de tas vol is, aha!) is er hoop.

Ik maakte vandaag de erwtensoep uit Friesland, maar dan de vegetarische versie, zonder spek of rookworst. Door vijfhonderd gram ongespoelde spliterwten een uur op te zetten met een liter of twee groentenbouillon, en na dat uur nog wat bouillon en drie aardappelen (in kleine blokjes), drie stronken prei (in kleine stukjes) en twee grote uien (in kleine stukjes) erbij te doen en nog een uur te laten opstaan. Veel peper en zout inkappen tot de smaak goed zit, en serveren met van dat lekker bruin brood.

tftcdag85.jpg

MANNEKES.

Als jullie nog lekkere soeprecepten hebben mogen links of recepten zeker in de comments, want ik heb beslist dat ik me de komende tijd als een zot op soep ga smijten. Winterobsessies FTW.

Reacties

  1. caroline

    Jummie soepje van Jamie O: prei en kikkererwten. Paar preien met blikje kikkererwten en ui gaar koken en de helft in de blender doen voor een smeuige soep met toch wat bite. En voedzaam op veggiedag!

  2. marraintje

    Hierna het recept voor een ietwat ongewoon maar
    heel lekker soepje:
    Roomsoep met notensla en blauwe kaas :
    Voor 4 personen :
    ° 200gr notensla
    ° 150 gr Gorgonzola Cremoso van Galbani
    ° 1 ui (andjoen hé!)
    ° 2 middengrote aardappelen
    ° 2 vetarme bouillonblokjes
    ° 2 soeplepels olijfolie
    ° peper en zout
    Bereiding :
    Stoof de grof gesneden ui op een zacht vuur in een kookpan met de olie.
    Na 5 minuten voeg je de in blokjes gesneden aardappelen erbij, gedurende 1 minuut mengen en
    dan 1 liter water bijvoegen en de versnipperde bouillonblokjes. Breng aan de kook en dek dan af om dit zo 20 minuten op een zeer zacht vuur te laten sudderen.
    Daarna voeg je er de gewassen en uitgezwierde notensla bij en reken dan 2 minuten vanaf het ogenblik dat de bouillon terug kookt.
    Doe er de lichtjes geplette kaas bij en laat 1 minuut sudderen.
    Haal de pan van het vuur. Mixeer de soep en breng op smaal met peper en zout
    Dien de soep goed warm op samen met knapperig brood.

  3. De makkelijkste soep ooit als je net als ik vaak wortels in je koelkast hebt rondslingeren.

    1 (dikke) ui
    zo’n 700 gr wortels (of wat meer of wat minder)
    1 liter en een beetje bouillon (zorg gewoon dat alles net onder staat)
    gember(poeder of vers)

    Snij de groenten in grove stukken en stoof aan. Voeg gemberpoeder toe (verse gember voeg je pas op het einde toe). Overgiet met bouillon. Laat een 30-tal minuutjes koken. Mixen. Klaar!

  4. Maja

    ui stoven, courget in stukjes ook even laten meestoven, goeie scheut witte wijn (mag goedkope wijn zijn) over, een litertje water en een blokje groentenbouillon bij. Wachten tot gaar en dan mixen. Desnoods voor een beetje extra na het mixen een handje diepvrieserwtjes nog een minuutje of drie laten meekoken.

  5. Melanie

    2 courgettes, 2 komkommers, 2 prei, 2 aardappelen. Zo precies een quatre quart voor soep! (en ook nog één ui, en goe veel water en vijf bouillonblokjes en veel peper en zout :D)owyeahh

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>