lilith mag verloten

Goed eten, het is iets waar ik nu veel meer mee bezig ben dan vroeger. Vroeger deed ik maar wat, en dat was er ook aan te zien. Sinds ik mijn maag heb laten verkleinen ben ik er toch een pak bewuster mee bezig. Thuis wordt nog altijd geen vlees gegeten. Noch kip, noch vis. Op een ander wel al eens, en dat is meteen ook hoe ik het met Dexter wil aanpakken. Lijkt me een faire deal.

Ik ben compleet wild van tonijn, maar ook op een ander probeer ik mijn gebruik ervan in te perken, want het gaat niet goed met de tonijn. En ik probeer zo veel mogelijk te doen met restjes, behalve ze weg te gooien.

Eén en ander is nog serieus voor verbetering vatbaar, en daarom ben ik ook zo’n fan van mensen als Dorien van Jonge Sla. Haar recepten en postjes doen mij altijd dromen van een bestaan waarin ik nog bewuster bezig ben met wat er in mijn mond gaat. Een bestaan waarin ik toastjes met bonendip binnenspeel op vrijdagavond, in plaats van een zak chips.

Maar goed, ik ben fan van Dorien, zowel van haar blog als van de stukken die ze voor De Standaard Magazine schrijft, en dus ben ik oprecht blij dat er nu ook een boek is. In de vorm van Goed Eten.

goedeten.jpg

Nog beter nieuws: ik mag twee exemplaren weggeven. En aangezien Dorien ook de madam is die voor Plan B al eens een lekker receptje maakt voor op de boterham, én het vandaag de dag van het brood is, deze wedstrijdvraag: wat is uw favoriete boterhamrecept?

Antwoorden kan tot zaterdagochtend acht uur, en dan laat ik een onschuldige kinderhand twee winnaars trekken. Veel succes!

Reacties

  1. mmmm broodpudding hé. Liefst die van Jeroen Meus waarbij de rozijntjes lekker in de rum mogen wellen! En op twee: boterhammen met een paarde-oog, lekker doppen in de het geel van het ei!

  2. March

    recept is ruim te veel gezegd. Maar een verse, (zelfgebakken) nog warme boterham gewoon met boter en pure chocoladekorreltjes, daar kan ik niet aan weerstaan. Ik zou een heel brood opeten zo.

  3. Youri

    Ik mag niet meedoen, maar ik geef het toch maar even mee. Boterham, preparé, beetje mayonaise, parmezaanse kaas en wat paprika chips voor de crunch. Divine!

  4. Hmm, in het kader van ‘goed eten’ ongetwijfeld de doodstraf waardig, maar een kraakvers wit boterhammeke met een beetje boter en dan keiveel preparé, dat alles overstrooid met wat zwarte peper. Het water staat me hier al in de mond!

  5. Oeioeioei, ik ben zo’n moeilijke boterhameter. In ieder geval niks van klassiek beleg à la kaas of hesp. Geef mij maar groentjes op mijn bokes. Kan mij ook wel bekoren: geitenkaas met honing. Mmm!

  6. Ik heb er twee:
    1. Cambozola, (krokant gebakken ontbijtspek, mag ook zonder), dunne schijfjes appel, gebakken pijnboompitjes en balsamicosiroop
    2. gebraden rosbief, schilfers parmezaan, half zongedroogde tomaatjes, rucola, besprenkeld met wat olijfolie en citroensap

  7. Niet bepaald handig op een doorsnee boterham, maar op een lekker meergranen stokbroodje vind ik perensiroop, geitenkaas en schijfje appel pure verwennerij! Of de fetasalade van de biowinkel!

  8. lemkens

    Boterham roosteren met olijfolie en look.
    Bedekken met advocado, beetje geroosterde komijn en koriander erover, kleine stukjes kerstomaat en restjes (reeds goed gekruide ;-)) braadkip. Heerlijk

  9. jessie

    MMMM een lekker verse avocado, stukjes tomaat en een vleugje balsamico, beetje peper en zout en klaar is kees! LEKKER op een boterham en al helemaal op een pistoleke!

  10. Lavrijsen

    Synergie boterham met philadelphia, fijngeplette advocado met kerstomaatjes, surimi en fijngemalenpepermix is ook jummie

  11. Liesbet

    Een boterham met van die pruimencompote die eigenlijk op een taart thuishoort. Yammie!

  12. superpa

    Als het iets meer mag zijn dan gewoon maar boterhambeleg kan je op een boterham bijna alles kwijt met de restjes van de dag ervoor.
    Dit kan zijn : hutsepot, spagetti, hesperolletjes met witloof ……. – die restjes wel nog lichtjes opwarmen.

  13. Hmm, ik ga er twee noemen maar die ene is eigenlijk helemaal niet ‘verantwoord’:

    1. Een boterham van donker brood met een laagje zachte geitenkaas, rucola, geroosterde paprika’s en pijnboompitten (eventueel aangevuld met een paar sneetjes crispy bacon) en een paar druppeltjes balsamico.

    2. Dit is de onverantwoorde boterham: twee sneetjes bruin brood met verse aardbeien-confituur. Tot daar nog verantwoord. Daarbij een koude gehaktbal. En niet die versie die je in de supermarkt koopt maar wel die je zelf de avond ervoor met veel liefde gerold en gebakken hebt. En op de hoek van je bord een kloddertje mosterd, om je gehaktbal zo lekker in te dippen. Zoetzure boterham, heerlijk …

    Heb honger nu … waar is dat boek zodat ik al kan beginnen watertanden!

    Groetjes,
    Sabine

  14. Een ramp voor de heupen, maar:

    Twee boterhammen, liefst meergranen, jonge kaas, tomaat en oregano ertussen, mozarella en wat versgemalen peper erbovenop, en zo onder de grill tot alles een beetje gesmolten is. Yum!

  15. Yoko

    Mmm… Een bruine boterham, zo nen hele dikke, met platte kaas, beetje zout, veel peper en radijsjes! Mmm… Of zelfgemaakte witte choco met stukjes marshmallow in! Mmm…

  16. Hooch

    Poepsimpel:
    Witte boterham – boter – peper & zout – jonge kaas.

    En dan doppen in gloeiend hete tomatensoep.

  17. Wendy

    een boterham met brie, “crushed” walnoot en een beetje honing of appelstroop….mmmmmmmmm

  18. Caroline

    Wat ik overheerlijk vind, is de overgebleven hutsepot die je de dag voordien gegeten hebt, een beetje opwarmen en dan op je boterham smeren met wat mosterd en een heel klein beetje Herbamare keukenzout. Hmmm, heerlijke left-over-winterkost-boterham.

  19. Ilse

    Een van mijn favorieten is een dikke bruine boterham met rijkelijk veel choco en bananenschijfjes. Maar bij het lezen van zowat alle bovenstaande reacties stroomt het water mij in de mond…

  20. SuzieB.

    Goed boek. Must have! Aangezien ik ook dol ben op lekker eten en erg op mijn calorieen, vezels & vetten moet letten (cholesterol), ben ik best handig geworden in gezond eten en het verzinnen van smaakvolle doch verantwoorde hapjes, gerechten en snacks. Vroeger was eten (vr)eten, nu noem ik het voedsel. Mijn favoriete boterham is pure verwennerij: een plak zelfgebakken volkoren-met olijven&luchtgedroogdetomaatjes&rozemarijn-brood (olijven uit een pot, kruiden uit eigen tuin en de tomaatjes droog ik ook zelf). Het is zo’n lekker knapperig, (smaak)vol brood. Daarop doe ik dan een “boter” van een smeuïge avocado met knoflook & gerookte paprika. Opzichzelf al heel lekker (ik ga er totally bij uit m’n dak!), maar ook overheerlijk extra lekker voor bij bijvoorbeeld een verse zelfgemaakte herfstige pompoensoep. De wetenschap dat het puur, zonder de verkeerde vetten en loze calorieen is, smaakt beter, eet lekkerder en geniet een stuk fijner.

  21. Thuis in Frankrijk is het een simpele zelfgebakken boterham (stokbrood komt nogal snel uw oren uit) met oude kaas.
    Thuis in Belgie bij de papa en de mama op bezoek is het preparé, kipcurry, bloemekessalami, frikadellenkoek etc etc en bij de schoonpa in Olland is het sategehakt, kippengehakt, briecervelaat,… (nog 1,5 maand en ik kan weer los! ;-) )

  22. Lennie

    Hastjes, jullie vergeten het lekkerste recept ter wereld: WENTELTEEFJES!! En dan nog liefst met extra “potsuiker” erop, mmm… Een ware zoete zonde :)

  23. Voor de moment ben ik verslaafd aan speculoospasta?!?
    Een boterham met brie, honing en walnoten,mmm.
    Of een broodje met carpaccio, parmezaanschilfers, rucola en zongedroogde tomaten.

  24. Annelies

    Klinkt goed dat boek!
    Mijn favoriet blijft toch gewoon een tosti met veel kaas, yum. Biologisch brood en kaas uiteraard, in een toastabag (die kunnen in de broodrooster). Zou ik eigenlijk vaker moeten maken!

  25. Lie

    Banaan met bruine suiker of speculoos in de koffie gesopt.

    Ik ben niet goed bezig, jong, ik weet het.

  26. Annelies D

    Een dikke snee volkorenbrood met een laagje choco en daarbovenop schijfjes banaan … mmm!

  27. Men neme twee grote sneden meergranenbrood, hoe gezonder hoe liever! Smeer daar wat margarine op, beleg met heerlijke gerookte ham. Ik neem daar zwarte woudham voor. Leg de twee boterhammen op elkaar en besmeer de bovenkant met kruidenkaas, zoals philadelphia of wat je voor handen hebt. Daarna gans die boterham beleggen met groentjes, kleine tomaatkes, tuin of waterkers, stukjes paprika, enfin, je trekt je frigo open en legt erop wat je tegenkomt aan frisse groentjes, komkommer geeft een superfrisse toets. Je serveert het op een plankje met een gekarteld mes en je hebt een heerlijke hap om met een lekker streekbiertje te eten.

  28. bee

    Wat in de states French toast wordt genoemd was bij ons gewoon ‘klakkoars’ lekker met bruine suiker..
    Onder het motto ‘hoe vettiger hoe prettiger’ in de US the best French toast ever gegeten..nl een dikke Texas toast boterham door een zoet tempura deegje gehaald en dan gefrittuurd…en dat +maple syrup=heaven..

  29. Femke

    Niet voor alle dagen maar een mens mag al eens zondigen: een bruine boterham met boter, jonge kaas en daar een laagje choco over!

  30. Ik heb aan één of ander dieet along the way een ‘cottage-cheese-obsessie’ overgehouden.

    Kweetniehoelekker, licht (denk ik?), vegetarisch en altijd op vorraad in de supermarkt want niemand behalve ik koopt het.

    Mijn favoriet: Dikke laag cottage cheese, overdreven veel peper en fleur de sel bovenop en dan een laagje rode biet (puur kan maar liefst in kaviaar gestampt en bereid met azijn, olie, mierikswortel). Beetje rucola voor wat pit en klaar!

    Bijkomend voordeel is dat het een fuchsia-roze gedoe wordt, die kaas met de biet. Voor een meisje-meis als ik is dat altijd een aangenaam bijkomend voordeel.

  31. sajuma

    Broodje besmeren met smeerbare geitenkaas, salsa verde (basilicum, peterselie, augurkjes, olijfolie, azijn). Tomaatjes dresseren met olijfolie, peper en zout. Ook op het broodje pleuren. Eventueel in zijn geheel kort in de croquemonsieurmachine of gewoon zo. Machtig.

  32. Sharon

    Een getoaste boterham met een roereike met zalm erop! Of een lekkere croque monsieur met tomatensoep. Of een verse boterham met zelfgemaakte vleessalade van mijn oma. Of, voor nog meer jeugdsentiment, boterhammekes met choco en kaas <3.

  33. Maja

    AAAh, ik krijg honger van al die bokes!
    ik heb twee favorieten:
    de boterham met camembert, schijfjes tomaat, peper en een kledder mayonaise
    de boterham met chorizo, zongedroogde tomaatjes en schilfers parmezaan.

  34. Barbara

    Een bruine boterham met een dikke laag verse humus met veel sesamzaadjes en dan schijfjes komkommer erop.
    Eindeloos veel gegeten tijdens zwangerschap.

  35. eva geldhof

    broodje warm maken met daar tussen (schijfjes) geitenkaas, een appeltje en een beetje honing

  36. SuzieB.

    Ook erg lekker: Salie(soda)brood! Makkelijk te maken en het ruikt en smaakt geweldig! Of als snackje: home-made broodstengels met tomaat, sesamzaad,kaas… yumyum. I <3 brood.

  37. Nashje

    Bruine boterhammen met echte boter, warme appeltjes, en bruine suiker! Voor de appeltjes gewoon het klokhuis eruit halen, in plakjes snijden en bakken in de pan, en dan, terwijl ze nog warm zijn, op je boterham en er wat bruine suiker over doen!

  38. Lien

    Voor vreemde goestingskes hoef ik absoluut niet zwanger te zijn. Ziehier mijn ultieme boterham: donker veelgranenbrood, (mag zelfs pumpernickel zijn) met daarop een mengsel van gestoofde spruitjes, krieltjes en spekjes. O ja: en vééél look erbij! Ik zou bijna mijn tanden in mijn bureau zetten. Honger!!

  39. Thais

    Er is zoveels lekker! dat bewijzen de comments hierboven wel. Maar het aller aller lekkerst is toch dé basic boterham, de moeder der boterhammen, het begin van alle boterhammen, de bron, de inspiratie: volkorenbrood met een goei sneetje kaas en mosterd.

  40. Sara

    Een witte boterham met schijfjes mozzarella, schijfjes tomaat en gedroogde basilicumkruiden. Dan nog een andere witte boterham erop in de croque monsieurmachine!!!! mmmm, ik begin spontaan te watertanden :-)

  41. de vriendt

    een boterham, met speculoos (die ik eerst heb gesopt in koffie) met een heerlijke tas chocolademelk,
    dat en mijn dag kan niet meer stuk…

  42. Floor

    Heerlijke boterhammen (doch in mindere mate vegetarisch):

    – boterham met olijventapenade, mozarella, hesp, rucola sla en tomaatjes
    – boterham met geraakte zalm, brie, cocktailsaus, sla en tomaatjes.

    Njam njam njam!

  43. Op kamp met de jeugdbeweging kregen we als vier-uurtje vaak een boterham met ‘stierenboter’ (boter met van de bleekbruine ‘kindjessuiker’). Lékker! En puur nostalgisch jeugdsentiment…

  44. Oh en nog even aanvullen: een boterhammeke eventjes insmeren met een beetje ketchup (of tomatenpuree of zo) en daarop ‘koelkastrestjes’ (kaas of ansjovis of champignongs of de restjes chinees,…), beetje kruiden en dan even in de oven onder de grill.

  45. Een dikke snee donkerbruin brood (meergranen): daarop enkele stukken Brie (Coeur de Lion) en daarop echte Luikse siroop! Smullen maar!

  46. Heerlijke bokes: op het ene sneetje Tahin (oftewel sesampasta al dan niet met zeezout, ik liever met) en op het andere sneetje honing (liefst van biobijtjes) en dan de 2 sneetjes op elkaar.. MMmmm

  47. kathleen

    Zelfgebakken boterham met allemaal lekkere zaadjes en graantjes in (liefst nog een beetje warm, recht uit de oven) en dan simpelweg een goeie laag ricotta en wat versgemalen peper!

  48. Marjolein

    een zelfgesneden witte boerenboterham van minstens anderhalve centimeter dik met een uitgesmeerd kippenei uit mama’s tuin erop en wat fleur de sel en zwarte peper…of een dik donkerbruin boke met zure room, rucola en gerookte zalm…of met een lap brugse blomme… mmmmm

  49. Er valt hier wel nog weinig toe te voegen :) Wat een creatieve lezers! Favorieten: 2 boterhammen met cheddar tussen, restjes gebakken kip, peper en tomaat. Buitenkant een beetje besmeren met olie of boter en dan hup, op de grillpan, Of smeerbare geitenkaas ertussen met wat peper, verse tijm en honing. En hup, ook alweer op de grillpan. Of tonijn uit blik (mag niet, ik weet het…) ertussen met smeltkaas en ansjovis. En hup… ja, ik zwier alles op de grillpan :) Maakt zelfs het gewoonste boterhammetje met kaas veel lekkerder als ge anders niets in huis hebt!

  50. Karolien

    vers bruin brood met fondant korreltjes (zo noemen ze bij ons hagelslag)! Komaan onschuldige kinderhand, pick me!

  51. Amaaaaaaaaai! Indrukwekkend! Ik denk dat ik stilaan de enige mens ter wereld ben die tegen haar zin in de keuken staat! Ik kan me dus echt niet inbeelden dat ik zoveel moeite zou doen voor een stutte, en er meer dan 2 dingen zou opsmeren, en daar nog eens heel lyrisch over zou worden. ’t Wordt tijd voor opvoeding zeker? Het enige wat bij ons telt: als het maar vegetarisch is. Maar tips of aanraders vallen zeker niet bij mij te rapen.

  52. Ne geroosterde witte boterham met alleen goei boter op of met zelfgemaakte (oke, niet zo verantwoorde) tonijnsla mét stukjes augurk. Of boterham met tomaat, mozzarella en pesto, jammie! Of een boke in soldaatjes gesneden met een zachtgekookt eitje :-)

  53. Isabelle

    Een dikgesneden donkere boterham met zelfgemaakte eiersalade, beetje cresonette on top.
    Top.

  54. – boterham met jeugdsentiment: witte boterham, dikke laag (lichtgezouten) boter, dikke laag nutella
    – boterham met vreemde maar overheerlijke combinatie: besmeer de boterham met luikse stroop leg er wat schijfjes ardeense salami (met look!! dat is een vereiste!!) op
    – nieuwe combinatie van enkele weken geleden: boterham besmeren met groene pesto, enkele plakjes mozarella, wat zwarte olijven, een plakje serrano, andere boterham erop, roosteren in de pan
    – zo smaakt het nergens beter-boterham: boterham met een dikke laag garnalensalade gemaakt door de mama

  55. Fie

    Een dikke snee brood halfhard toasten en beleggen met kruidenkaas, gerookte zalm, rucola, parmezaanschilfers en een toefke balsamicoazijn. Nomnom!

  56. En dan was ik nog de simpelste vergeten!!!
    Gewoon een hele verse boterham met een laagje boter en dat ‘soppen’ in een verse tas soep. Heerlijk!

  57. Veerle

    Goudbruin geroosterd brood met een dikke laag van dit mengsel: geplette avocado, olijfolie, hardgeookte eitjes in stukjes, een beetje mayonaise, lente-ui of bieslook.
    Smullen …

  58. Het favoriet boterhambeleg van mijn kinderen: sneetjes mozzarella en rode pesto erbij…
    En van mijzelf: eiersla (zelf gemaakt uiteraard, lekker gekruid), sla, tomaat. Niets overtreft dat!

  59. F.

    De lekkertse boterham voor mij is een sneetje vers brood met krakende korstjes besmeerd met nutella. Ik weet, niet het gezondste maar aangezien heel zelden geconsumeerd, geniet ik er telkens met volle teugen van als het zo ver is.

  60. Nadine

    Sowieso zelfgebakken brood (waldkorn, boerepit, in ieder geval lekker bruin, en knapperig vers)
    met wat boter en een lekker sneetje goed doorsmakende kaas (liefst oude kaas)- simpel hé ofwel datzelfde brood, getoasted, en met gebakken champignons/look/peterselie en wat room. Mmmm…. Maar van vele versies die ik hier lees, krijg ik ook het water in de mond (en ook weer wat inspiratie)

  61. Eigenlijk heb ik net een súperlekkere smakencombo ontdekt: pitabroodjes met kalkoen, avocado, rode biet en zelfgemaakte hummus.

    Ik maakte het met pitabroodjes, maar het kan ook perfect met gewoon brood.

    Binnenkort komt het receptje op m’n blog! :-)

  62. Non-veggie: een laagje kruidenkaas voorzien van een schel kippenwit met pesto (te verkrijgen in Delhaize)

    Veggie: witte vers- en bij voorkeur zelfgebakken boterhammen met choco van Chocotoff.

    Benieuwd welke naam Dexter eruit pikt ;-).

  63. Viviane

    zo’n goei bruin boke, goe dik gesneden, en dan een beetje bio-honing erop (liefst dien van bijtjes die hun stuifmeel bij de bramen en de frambozen gehaald hebben) en dan een beke verse geitenkaas erop… hmmmmmm !

  64. Evelien

    Waarschijnlijk staat het hier al een paar keer boven mij, maar voor mij zijn “wentelteefjes” een superboterhamrecept. “Ik kan dat brood toch niet weggooien?” is een perfect excuus voor een sappig-vanbinnen-krokant-vanbuiten boterham met bruine suiker!

  65. maureen

    plakjes avocado, met kruidenzout erop. of soms es stukjes zongedroogde tomaat, een likje veganaise (plantaardige mayonaise),

    ik doe ’t niet zo vaak, want ja, ’t is niet dat ze langshier groeien hé, en ’t is soms gedoe om een mooie rijpe te vinden, maar avocado zou ik elke dat wel zien zitten op m’n stuutjes.

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>