De leesclub tipt: de boekenselectie van Tine

de leestips van Tine

Voor deze rubriek ga ik op zoek naar de leestips van de fantastische vrouwen waarmee ik het leukste leesclubje van het land deel. Dat bleek deze maand het perfecte excuus om mijn werkweek na een lang weekend te beginnen met een ontbijtmeeting in het aangename gezelschap van Tine.

Ik ontmoette Tine (35) officieel tijdens de tweede samenkomst van Reading Between The Wines, toen onze gemeenschappelijke vriendin Isolde haar naar daar had meegelokt. Minder officieel ken ik Tine van toen ik nog een kind was, omdat zij recht tegenover het dorpswinkeltje van het dorpje V. opgroeide. Het dorpswinkeltje waar ik in de winter mannekes pis van een frank ging kopen en in de zomer het lekkerste softijs van de wereld. Aangezien Tine en ik niet vooraan stonden toen het talent voor gesprekken met andere kindjes aanknopen werd uitgedeeld hebben we nooit een woord gewisseld, tot in de leesclub. Ofte: hoe de dingen kunnen lopen.
Tine heeft altijd graag gelezen en dook vaak in de boekenkast van haar moeder. Op haar veertiende waagde ze zich aan Het Verdriet Van België, maar na twee pagina’s gaf ze op. (“Misschien moet ik het nog eens een tweede kans geven”)

Als Tine niet leest geniet ze erg hard van op zaterdagvoormiddag met haar mandje naar de markt van Ieper gaan en daar inkopen te doen om mee te koken. Tine is zot van alles dat met eten te maken heeft, net als van lezen. In haar kast staat een uitgebreide selectie gins en tonics, want ook dat is een beetje een hobby geworden. Het meeste van haar tijd gaat naar haar dochter van bijna een jaar, Féline, aan wie ze haar liefde voor boeken hoopt door te geven. Met een reis kun je Tine niet straffen, deze herfst maakte ze nog een trip naar Athene. Voor de rest sjeest ze West-Vlaanderen door als sales consultant voor een gespecialiseerd rekruterings- en selectiekantoor, en zou ze graag weer wat vaker over de Ieperse vestingen sjezen, maar blijven haar loopschoenen iets te veel aan de haak hangen naar haar zin.

Andere wetenswaardigheden: Tine twijfelde of bij een leesclub gaan wel een goed idee was, omdat ze bang was dat het een verplichting zou worden. Nu is ze vooral erg blij dat ze heel veel inspiratie over leuke boeken meekrijgt en dingen leest die ze anders niet had uitgekozen in de boekhandel. Tine leest het liefst liefdesromans en verhalen met een geschiedkundige context. Waarvan wij droomden van Julie Otsuka was er voor haar eentje om ongelooflijk van te genieten, zoals “van een klein superlekker taartje”. Non-fictie en fantasy komen er dan weer niet in, hoewel ze onlangs iemand zo enthousiast over dat laatste genre hoorde vertellen dat ze twijfelt om het misschien toch eens een kans te geven. Mocht iemand goede titels hebben: ze luistert.

tinerbtw2

Deze boeken moet je volgens Tine lezen:

* Rode rozen en tortilla’s van Laura Esquivel
“Ik las dit verhaal een jaar of tien geleden, maar het blijft voor mij een soort ijkverhaal waaraan ik alle andere boeken die ik sindsdien heb gelezen spiegel. Het boek vertelt het verhaal van Tita, die verliefd wordt op Pedro maar niet met hem mag trouwen omdat de jongste dochter van een gezin volgens de Mexicaanse traditie thuis moet blijven om voor haar moeder te zorgen tot die sterft. Het broeierige passionele Latijns-Amerikaanse liefdesverhaal in combinatie met de verhalen over eten is me altijd bijgebleven.”

* Zout op mijn huid van Benoîte Groult
“Nog zo’n zinderend, passioneel verhaal over een onmogelijke liefde. Ik vond dit een roman waarin ik me dankzij de vertelstijl perfect kon inleven. Het is ook al weer een tijd geleden dat ik het boek las, maar deze is me altijd bijgebleven. Het boek hierboven en deze roman zijn al jaren mijn absolute favorieten, zo’n boeken waarvan ik hoop dat ik nog eens een derde mag tegenkomen die ik even goed vind. Een ode aan die ene allesoverheersende passionele liefde waaraan je niet kunt ontsnappen.”

* Woesten van Kris Van Steenberge
“De meest recente, en wat mij betreft een zeer terechte winnaar van alle prijzen die het boek nu te beurt vallen. Woesten is zo fantastisch omdat het doet wat een boek zou moeten doen: je inzicht verschaffen in het handelen en het hoofd van andere mensen. Doordat de auteur vanuit verschillende standpunten schrijft snap je na enkele hoofdstukken beweegredenen die je eerst niet kon vatten. Echt een fantastisch verhaal. Ik ben niet iemand die auteurs volgt en zit te wachten op het volgende boek, maar bij Kris Van Steenberge ben ik wel enorm benieuwd naar het volgende werk.”

* De laatste liefde van mijn moeder van Dimitri Verhulst
“Ik hou van de boeken van Dimitri Verhulst omdat hij erin slaagt om zelfs schoonheid te blijven zien in de allerdikste miserie. Ik vind dat een kunst, en om die reden heb ik ook erg genoten van dit boek.”

*Toen het leven nog van ons was van Marian Izaguirre
“Dit boek gaat over een tweedehands boekenwinkeltje in Spanje gedurende de woelige jaren 20 – 30. Het is een ode aan het lezen en hoe zo’n solitaire bezigheid toch kan leiden tot vriendschap. Ik vond het erg mooi”.

selectietine

 Wat er nog op de to read lijst van Tine staat?

“Sinds ik moeder ben geworden moet ik mezelf wat beschermen tegen dit soort verhalen, maar ik ben erg geïntrigeerd door de verhaallijn van Beloved van Toni Morrison, waarin een moeder ervoor kiest om haar dochter te vermoorden zodat ze niet in de slavernij terecht zou komen. Misschien dat ik dat binnen een jaar of vijf aankan, ik zal zien. En voor de rest wil ik erg graag een inhaalbeweging maken wat klassiekers betreft: Mrs Dalloway van Virginia Woolf staat hoog op mijn lijstje, net als Sprakeloos van Tom Lanoye. ”

Hebben jullie al boeken uit de selectie van Tine gelezen, of plannen? Ik lees het graag hieronder!

De vorige selecties van Anouck en Sarah staan achter de links.

Wil je elke maand op de hoogte gehouden worden van mijn favoriete boeken en die van Dexter en Flo? Schrijf je dan zeker in voor #nevernotreading, mijn maandelijkse boekennieuwsbrief!

Reacties

  1. Ik heb mijn thesis geschreven over Beloved. Een zeer complex boek waar ik op dat moment misschien nog wat te jong voor was als 21-jarige… Door Tine haar tip ga ik het misschien nog eens uit de boekenkast halen!

  2. Vrouw over boek

    Ik lees zo goed als wekelijks een boek, ‘Woesten’ is het volgende op mijn lijstje. Het mooiste boek dat ik dit jaar las, heb ik net uit. ‘De voorlezer van 6:27’ de debuutroman van de Franse schrijver Jean-Paul Didierlaurent. ‘De voorlezer’ is een man die elke ochtend om 6.27 uur de trein neemt en daar enkele bladzijden voorleest. Verder wil ik er niets over verklappen, je moet het boekje echt zelf lezen. Het is mooi, grappig, hartverwarmend, betoverend, charmant en origineel. Een aanrader!

  3. Nele

    Rode rozen en tortila’s (ik vond het einde wat tegenvallen) en Zout op mijn huid gelezen. Woesten en Beloved stonden al op de to-read lijst. Toen het leven nog van ons was direct aan de lijst toegevoegd :).

  4. Sofie

    Zo mijn to-read-lijstje weer aangevuld! Ik heb een zwak voor romans over verboden liefdes :)

  5. Heeft Tine al ‘liefde in tijden van Cholera’ en ‘Honderd jaar eenzaamheid’ van Marquez gelezen? Lijkt me echt iets voor haar. Net als ‘de geschiedenis van de liefde’ van Nicole Krauss. Ik vin ddze drie alleszins ongelofelijke aanraders.
    En Woesten heb ik vastgehad op de boekenbeurs maar uiteindelijk niet meegenomen. Heb er al spijt van :(

  6. Katrien

    Misschien zijn de boeken van Diana Gabaldon, een reeks van nu al 8 kleppers met als eerste De reiziger, wel iets voor Tine? Een mix tussen geschiedenis en fantasy en geweldig verslavend. Of de boeken van Robin Hobb? Ik ben van beide schrijvers zo’n fan dat ik enkel voor hen een uitzondering maak in mijn regel: ‘ik koop geen boeken want die vind je ook in de bibliotheek’.

  7. Rode rozen en tortilla’s staat bij mij in de klas op de boekenlijst. Elk jaar wordt dit boek gekozen door heel veel meisjes, die er altijd van genieten. Super boek!

  8. Storm

    Zout op mijn huid is ook mijn lievelingsboek! Een tip voor verhalen in een geschiedkundige context: de trilogie van Peter Geelen: De paarse ruiter, Het gif van Vienne en Vuurdood. Heb ik heel graag gelezen! Al voor een tweede en derde keer vastgehad in de bib van Ieper. Ook Cyriel Buysse is heel tof om lezen om zijn prachtige beschrijvende zinnen waardoor je een zicht krijgt op de tijd waarin hij leefde (zo lang is dat niet geleden, maar is ook geschiedkundig, niet?)

  9. Caro

    “Sprakeloos” raad ik iedereen aan die mij om leestips vraagt. Een absolute topper, wat mij betreft. “Mrs. Dalloway” stond op de verplichtelectuurlijst toen ik lang geleden Germaanse studeerde en dat vond ik super. Eigenlijk zou ik het nu nog eens willen herlezen, maar er liggen nog zo veel andere, ongelezen boeken te wachten. O.a. “Woesten”, waarover ik al zo veel goeds gehoord heb.

  10. Ik ben Woesten aan het lezen, al twee standpunten achter de rug en ik vind het zo mooi dat ik het al cadeau heb gedaan, voor ik het einde ken.

  11. Dat doet mij eraan denken. Ik vroeg me nog af waar jij je Engelstalige boeken koopt. Hier in Gent is er meestal wel een Engelstalige sectie in boekenwinkels maar géén van de boeken die ik wil kopen ligt daar ooit tussen. Er is ook een Engelse boekenwinkel maar zelfs daar is het aanbod best pover. Online bestellen is wel handig (nu net bij Bol besteld) maar ik mis toch het plezier van m’n boek zelf uit te kiezen in de winkel -al dan niet met een latte erbij, zo hipster zijn we dan wel- en meteen mee te nemen.

    1. Ik koop eigenlijk geen echte boeken meer, alle Engelstalige lees ik op mijn Kindle. Misschien kan iemand anders Claire helpen?

  12. momenteel ben ik “Zeven pogingen om een geliefde te wekken” van Ineke Riem aan het lezen. Laat ons zeggen: het is ok. Maar niet spectaculair. Toch ga ik het uitlezen.

  13. ohja, en ik ben ook begonnen aan “De boekendokter” van de betreurde Thomas Blondeau in samenwerking met mijn broer (Roderik Six), allemaal streekgenoten!

  14. Mooie selectie Tine! Meteen enkele boeken aan mijn “te lezen” lijstje toegevoegd. En van de lekkerste softijs in dorpje V., ik heb er van gehoord. Als het dorpswinkeltje nog zou bestaan, mijn man zou zich ziek eten, gezien we er vlak naast wonen ;-). Nu nog is de bewuste softijs uit zijn jeugd de maatstaf voor als hij ergens anders softijs eet. En steeds hoor ik dat de softijs van B. toch de allerlekkerste was.

  15. Mijn blog is o.a. genoemd naar het hoofdpersonage uit “Rode rozen en tortilla’s”. Om maar even duidelijk te maken dat ik het ook heel graag gelezen heb. ;-)

  16. JOSIANE DEBREUCK (vriendin van je ma)

    tine, ben ook in een leesclub- momenteel ben ik “VREEMD LAND VAN JHUMPA LAHIRI” aan het lezen-voor mij echt een aanrader-het is maar een tip-groetjes jos (ik ben op je trouwfeest geweest)

  17. Een paar titels al gelezen, weer een paar nieuwe aanraders erbij om de komende maanden te gaan lezen. Leuk!

    @Claire: Bedoel je Audivox? Zo niet is dat misschien een aanrader voor Engelstalige boeken.

  18. Valerie

    @Claire: Bij Limerick in Gent hebben ze toch wel een mooie selectie Engelstalige romans. Mijn moeder heeft al meer dan 5 billy-boekenkasten ermee gevuld met Engelstalige boeken van daar. Ik profiteer daar van mee. Ook bestellen, gaat er heel vlot.

  19. Eef

    To The Lighthouse van Virginia Woolf is een pareltje. Mrs Dalloway staat ook op mijn lijstje.

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>