hln.be

hln.jpgHet is doorgans de beste manier om mij een rothumeur te bezorgen: surfen naar hln.be. Niet zozeer om de povere verslaggeving of de zucht naar sensatie van ‘Het Laatste Nieuws’, not at all. Wel omwille van het lezerspubliek dat er de mogelijkheid krijgt om op de nieuwsberichten te reageren, en die kans om eens goed zijn zeg te doen grijpt met beide handen.

Uit de commentaren kunnen we afleiden dat 80 procent van de lezers van hln.be dwaze, veralgemenende Vlaams Belangers zijn die overal over zagen en fretten, bij voorkeur over negers, knuffelpolitiek, losliggende straattegels, dat het vroeger allemaal geen waar was, enzovoort, enzoverder. De gemiddelde commentator op hln.be komt van zijn tak maken als een cafébaas wordt vervolgd voor racisme, want ‘hoe is het mogelijk dat een mens in zijn eigen café al niet zelf mag beslissen of hij negers binnenlaat?!!!! Is dat racisme???? En als een neger mij in elkaar slaat op straat, is dat dan ook geen racisme????!!!!!” Bij Wouter Van Bellingen ging het zo ver dat ik mijn hoofd wel twintig keer heb gebogen uit diepe schaamte en droefheid om zoveel ronduit pijnlijke sloganpraat. Genre ‘En als iemand nu geen neger op zijn trouwfoto’s wilt, is dat dan niet ziijn eigen keuze?????’ en ‘Niet willen trouwen voor een neger, dat is recht op vrije meningsuiting8888!!!!!!!’

Vorige week nog, toen een compleet tot wanhoop gedreven depressieve moeder haar vijf kinderen de dood in joeg, en bleek dat ze getrouwd was met een Marokkaan (lees: vuile bruinzak) was het hek helemaal van de dam. Ik heb zelden zoveel mensen met een compleet gebrek aan enig gevoel voor tact en inlevingsvermogen samen domme praat zien verkopen als op de commentaarpagina’s van de grootste krant van het land.

Werkelijk hallucinant om te zien dat diezelfde mensen plots wel over enig inlevingsvermogen blijken te beschikken en zelfs spontaan beginnen te rouwregisteren als Bompa Pfaff aan zijn einde komt. We zijn ver van huis, jongens. Zeer ver van huis.

Reacties

 1. Right on, net wat ik wou zeggen, gelijk heb je, de melk valt niet ver van de uier, enzo meer van dat …

 2. Daarmee dat ik De Morgen lees/surf. Op het nieuws op Skynet.be is’t ook van dadde, verschrikkelijk soms die commentaren.
  Niet meer lezen zou ik zeggen, ik krijg er alvast accute emigratieverschijnselen van.

 3. Het is inderdaad bedroevend en het verbaast me geen reet dat zulke mensen bestaan, en vooral: dat zulke mensen Het Laatste Nieuws verkiezen boven een andere krant. Als je HLN leest WORD je gewoon zuur: eerst 20 pagian’s criminaliteit, geen enkele nuancering en dan nog 20 pagina’s sport: het leven is gewoon een strijd voor die mensen, waarbij ‘de ander’ altijd de boosdoener is.

  Maaaaar: laten we ervan uitgaan dat het de MEEST verzuurde mensen zijn die ook de moeite doen hun gal te spuwen op de website (niettegenstaande de meest verzuurde mensen statistisch een veel grotere kans hebben geen internet te hebben… maar dat terzijde). Ik staaf mijn stelling even: ga gewoon op het forum van andere kranten kijken. Ook daar vind je veel extreem-rechtse verbale diarree. Het zijn gewoon mondige mensen, die ‘ik-ben-geen-racist-maar…’-mensen.

 4. Ik mijd dergelijke sites kwestie van het beeld dat ik van mijn medemens heb niet al te hard uit elkaar te laten spatten. Tis soms echt huilen met de pet als je ziet hoe ongenuanceerd er gedacht wordt.

 5. Ordinaire domheid + digitale massamedia = heel veel nutteloze, afschuwelijke meningsuitingen. Op YouTube hetzelfde: zie je eens een leuk filmtjen, scroll dan vooral niet naar beneden. Waar is de tijd dat niet elke website volstond met idiote comments?
  Zei de idioot, hiermee zijn nutteloze comment afsluitend.

 6. *zeer diepe zucht*
  idd, ’t enige wat we kunnen doen is niet scrollen. want ginder wat gaan preken heeft geen enkele zin.

 7. koekiemoon

  Vaak zijn het dezelfde commentatoren die dergelijke fora misbruiken om hun boodschap te verkondigen. In DS-online zie je trouwens hetzelfde fenomeen. Leve de censuur!

 8. Ik erger me ook steeds blauw aan die…. grrr… er bestaan geen woorden voor. ‘k Bedenk altijd de beste replieken in mijn hoofd, maar ze posten doe ik niet. Mocht ik het wel doen, ‘k werd waarschijnlijk met een nieuwe hoop non-argumenten omvergeblazen.

  ‘k Prijs mezelf gelukkig dat ik dat soort mensen voornamelijk op fora tegenkom, en nog niet al te vaak irl. Hoewel, ‘k kom ze waarschijnlijk elke dag tegen, maar dan durven ze misschien niet anders dan hun mond houden, of weten ze dat ik niet wil horen wat ze te zeggen hebben…

  *zucht*

  ‘k Wil er precies niet te hard over nadenken, ‘k krijg er hartkloppingen van.

 9. Caro

  Maar lees die commentaren dan toch niet. Ik verdoe je tijd toch niet aan sites als die van hln. Al meteen een pak ergernissen minder.

 10. Isolde

  Ik lees het Nieuwsblad online. Allé, niet iedere dag want wist zelfs niet dat Bompa Pfaff z’n laatste adem heeft uigeblazen.
  groetjes Isolde

 11. Elias

  Als we toch met stenen aan het gooien zijn: laten we niet vergeten dat De Standaard niet veel beter is. De homepage daar staat tegenwoordig vol met Paris Hilton-achtig nieuws, en qua commentaar zijn de lezers daar niet op een veel hoger niveau dan op hln.be…

 12. Blabla

  Ik vind wel dat je erg selectief leest.
  Ben net de commentaar onder die artikels gaan herlezen, en ik zie bijvoorbeeld erg veel mensen die hun medeleven betuigen met de vader van het familiedrama.

  Hln.be is één van de meest bezochte nieuwssites van het land. Net zoals in het echte leven krijg je daar dus de meest diverse reacties in comments.

 13. Ben ook altijd verbaasd wanneer men een zwarte medemens in ons landje nog steeds een ‘neger’ noemt.

  Maar wil even tegengewicht leveren. Er zijn nog steeds genoeg mensen die positief denken, heb ik onlangs gemerkt, nadat ik mijn boek gepubliceerd had. “Wie omhoogkijkt, ziet geen grenzen” brengt 22 verhalen over witte en zwarte medemensen die door werk te vinden, hun bestaan een prettige wending gaven. Na publicatie kreeg ik ontzettend lieve en welgemeende reacties, ook van mensen van wie ik het helemaal niet verwachtte, en het viel me op dat ze allemaal veel begrip konden opbrengen voor hun allochtone medemens en hun kansarme autochtone naaste. Dus, mensen, er is nog hoop. De verzuring is niet algemeen. Alle dagen hopen. Leuke blog overigens.

 14. bonny

  Ik verafschuwde lang het vlaams blok en nu nog het vlaams belang , maar je moet geen fascist zijn om op een sinterklaasfeestje een mes in je lijf te krijgen

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>