Anders en beter

Op welke dag moet je de grijze en de groene vuilbakken buiten zetten? En op welke dag komen ze de blauwe zakken halen. Dat laatste weet ik ondertussen want vanmorgen stond de hele straat vol blauwe zakken. Buiten die van de crib natuurlijk. Na twee maanden ben ik er nog altijd niet helemaal uit.

Dat is ÈÈn van de dingen waar je niet aan denkt als je het ouderlijk nest verlaat, tenzij je een vuilbakfetisj hebt. EÈn van de andere dingen waar je niet of nauwelijks aan denkt is dat je ervoor moet zorgen dat je frigo en berging op tijd gevuld zijn. Dat lukt redelijk goed moet ik zeggen. Toch op de dagen dat we niet naar Colruyt moeten. Je weet het of je weet het niet maar lilith heeft een Pepsi Max verslaving. Op zich niks mis mee maar Pepsi Max is nu ÈÈnmaal een heel stuk goedkoper in Colruyt. Dus trekken we om de zoveel dagen richting winkel met de rode prijzen.

Colruyt is een vreemde winkel. Ze hebben het “how to run a supermarket for dummies” boek verbrand en willen alles op hun eigen betere manier doen.
Ik heb zo mijn twijfels of het echt allemaal beter is.

Het begint al op de parking. Je neemt een karretje, en als je na 2 minuten trekken en duwen aan alle kanten net naast de deur tegen de muur knalt merk je dat je karretje niet 4 maar 5 wielen heeft. Waarom hebben Colruyt-karretjes 5 wielen terwijl iedereen ter wereld perfect vierwielige karretjes kan besturen? Niemand die het weet.

Na enkele pogingen denk je dat je het karretje onder controle hebt en ben je eindelijk tussen de rekken beland. En wat voor een rekken. Lelijke oranje industriÎle dingen die zelfs zouden uitblinken in afschuwelijkheid mochten ze in de kelder van boer Sjarel staan. Hier en daar staan tussen de producten schaaltjes met kruimels van koeken die je mag proeven. Nee danku. De vloer is in zwart beton die afgekeurd werd voor de aanleg van het vliegveld van Moorsele. Ik denk zelfs dat het nog niet helemaal droog is.

Terwijl het kleinste kind weet dat je vierkante verpakkingen best mooi op elkaar stapelt om plaats te sparen, hebben ze dat bij Colruyt niet door. De pakken keuken- en WC-papier liggen in ijzeren netten alsof Kobe Bryant ze er ÈÈn voor ÈÈn in gedunkt heeft.

Wat verder staan de frigo’s. De meeste grootwarenhuizen hebben frigo’s met glazen deuren waar je, net als in een winkelstraat, langs kan slenteren en uithalen wat je wil. Niet bij Colruyt. Daar hebben ze gesloten frigo’s om energie te sparen. Goed gezien, ware het niet dat je alle frigo’s moet open trekken om te weten wat er in zit. Echt energiebesparend lijkt me dat niet.

Pepsi Max. Dat komen we dus meestal halen. En dat kwam ik ook de laatste keer halen. Met mijn karretje met daarin twee pakken Pepsi Max ging ik op zoek naar de kassa. Onderweg stootte ik nog tegen drie andere karretjes maar dat vonden de bestuurders ervan niet erg want in Colruyt vindt niemand iets erg.
Aan de kassa verwacht je normaal een band waar je al je gekochte waren op kan leggen, terwijl je kijkt naar wat de mevrouw voor je allemaal gekocht heeft. Als alle grote winkels dit principe gebruiken dan moet er toch wel een logische verklaring voor zijn. Niet bij Colruyt. Hier moet je voorbij een soort douanepost die door alle retro computermonitors en loshangende bedrading toch iets beangstigend heeft. Iedere keer weer denk ik dat ze mij uit de rij zullen halen om me te fouilleren. Tot nu toe had ik geluk.

Als ze een streepjescode inscannen gaat een lampje boven hun hoofd branden. Een symbolische betekenis? Geen mens die het weet, maar dat is niet erg want het is Colruyt.
Omdat ze het systeem met de rolband afgeschaft hebben moeten ze het hier op een andere manier doen. Ze nemen alles uit je karretje en leggen het in een ander. En daar loopt het soms wel eens mis. Alle mensen die voor mij in de rij stonden waren na veel duwen en trekken met hun karretje buiten geraakt, dus was het mijn beurt. Ik keek hoe de jongen mijn twee pakken Pepsi Max inscant. Het lampje ging twee keer aan en uit. Een logisch vervolg zou zijn dat hij me met datzelfde karretje laat doorrijden, aangezien er duidelijk niks meer dan die twee pakken Pepsi Max in lag. Nee hoor, hij nam doodleuk de twee pakken uit mijn karretje en gooit ze in het ander karretje dat klaarstond, waarbij ÈÈn ervan half openscheurde. Met een blik van “waarom heb je dat nu gedaan” keek ik hem aan waarop hij zich omdraaide en naar de betaalkassa liep. Want ja, in Colruyt heb je een scan- en een betaalkassa.

Ik was blij als ik, met mijn nog slechter te besturen karretje, terug buiten op de parking stond, hopende dat lilith wat minder Pepsi max zou drinken.

Vanavond ga ik weer naar Colruyt …

Reacties

 1. Eindelijk een soulmate gevonden ;) Voor mijn Colaverslaving heb ik een andere oplossing gevonden. Ik koop per palet mijn stuff. Dat leveren ze zelfs thuis voor een cent/liter meer.

  Colruyt staat op mijn NoGood-lijstje, omwille van de winkelervaring/sfeer. Wat aanduidt dat ik mij laat beÔnvloeden door externe factoren en niet louter kostprijsgericht denk :(

  maar hun online shopping is wel cool: http://www.collectandgo.be/

 2. lilith

  De champagnefles die we hebben geledigd op onze eerste avond hier staat nog steeds in de berging. *bloost*

  En niet uit sentimentele overwegingen ofzo, gewoon, omdat ze er nog staat..

 3. Superpa

  Ik ben blij dat u al zoveel levenservaring hebt opgedaan in zo een korte tijd.
  Doe zo verder.

 4. Severine

  Hey you 2,

  Wel tof om van die verhaaltjes te lezen zoals nu bv. van Colruyt maar bij ons hangen er boven de frigo’s mooie kleurfoto’s om te tonen wat er in de frigo’s zit, zodanig dat je ze niet meer hoeft open te doen :-)

  En lilith,

  Ivm die vuilzakken, you get the hang of it en anders hang je een kalender omhoog aan je bergingsdeur (wij doen dat ook) maar ja wij vergeten dat af en toe ook nog!!

  Alhoewel dat ik nog steeds vind dat ze meer mogen rondkomen voor papier en karton

  En als ze dan toch bezig zijn misschien kunnen ze in de toekomst ook rondkomen voor het glas :-):-)

  Want naar de glasbak gaan doe ik dus net als mijn schoonmoeder niet zo graag en jij?

 5. Damon

  Tssk en de Edah dan, met hun omhooggevallen kassamevrouwtjes? :-p

  Super leuk geschreven trouwens, youti!

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>