Dexter spreekt XXIV

IMG_1375Ik weet niet of jullie het weten, maar Dexter is bijna zes. Dat is eigenlijk helemaal niet waar, hij wordt dat pas in juni, maar voor hem kan het allemaal niet snel genoeg gaan. Zes worden. Leren lezen. En hopelijk snel tanden verliezen want dan heb je het pas echt gemaakt als bijna-zesjarige. Ik mag er persoonlijk nog niet aan denken, aan die loshangende tandjes en dat duwen met die tong en dan dat gat waar die tand zat, ik heb het gevoel dat ik dat zelf nog maar pas achter de rug heb (al kan het ook het trauma zijn van die keer dat ik vier wijsheidstanden moest laten trekken. OVERAL GATEN).

Volgens mij is het woord dat ik zoek “anyway”.

IMG_0546 IMG_1673

Dit vond ik terug in mijn bullet journal onder Dexter spreekt:

 • Is jouw baasje in Poperinge een meisje of een jongen?“. Het duurde een tijdje voor ik doorhad wat hij hiermee bedoelde, maar toen begon het te dagen. De eerste keer dat hij de trein nam gingen we naar Poperinge. Ik neem de trein naar De Standaard Magazine, waar ik dus een baasje heb, volgens hem. (hallo, Stijn!) Hij vroeg zich af bij wie ik moest gaan vergaderen met de trein, denk ik.
 • Er zitten twee nieuwe kindjes in de klas van juf N. Het is een koppel: ze noemen Emiel en Emiel“. Na een kleine navraag bleek het geen koppel, en bleken ze Remi en Jinthe te heten.
 • Mama, niet zeggen aan papa he, maar papa en kaka rijmt“.
 • Papa kan eigenlijk bijna alles behalve een salto“. We kunnen inderdaad niet alles hebben.
 • Waar verkopen ze lucifers?“. “In de winkel.” “HUH? Bestaan er winkels om huizen in brand te stoppen?!“. Misschien net iets te veel Buurtpolitie gezien, die week.
 • Wat is symbolisch, eigenlijk?“. Wetegijhet, Slisse?
 • Amai, ik wist niet dat ik al ZO goed kon puzzelen“. Met de nadruk op zo.
 • Zijn dat hele dure meisjes?“. Dexter ziet een aflevering van “Keeping up with the Kardashians”. Jep, het is hier alle dagen van cultuur met een grote C.
 • Heeft meme streepjes omdat ze oud is?“. Hij bedoelde rimpels.
 • Zijn sommige kindjes allergisch voor speelgoed?“.
 • “Zijn we al mei?”. “Neen, waarom?”. Omdat Flo dan nog meer zal zeggen “van mij”. Dexter lacht met de fases van zijn zuster.
 • Als ik op de grond stamp met mijn voet dan kraakt de wereld.”
 • Maar waarom ben ik toch zo slim?“. Met een diepe zucht.
 • Mijn tekening is voor papa. Of neen. Voor de hele familie, eigenlijk.”
 • Wat is checken?“. “Hoe bedoel je?“. “E. zegt altijd: checkt die vrouw!“. Dear lord.
 • Er zitten maar twee mensen op de bus. Ze zouden dan toch beter met de auto gaan?”. 
 • Maar kijk, zo’n cute katje“. “Weet jij wat cute betekent?“. “Neen, iedereen zegt dat gewoon“.
 • Ac ac activeros! Tijd voor toverrijk!“. De Nachtwacht-themesong. Eigenlijk zingen ze ‘ad inferos’, en tijd voor toverij.
 • Maar waarom vaart Piet Piraat op een superscheve schuit?“. Ze zingen “op zijn schip de scheve schuit”, denk ik.
 • Maar waarom zit die in een noot?“. Help mij uit de nood, of de jager schiet mij dood.
 • Maar mama, wat moeten ze dan doen in Schemermeer als er nu een wezen uit de onderwereld komt? Die van de Nachtwacht zijn nu hier!“. Dexter ziet de drie acteurs van de Nachtwacht aan een tafel zitten tijdens het Gala van de Gouden K’s en is er niet gerust in.
 • Was pepe vroeger een aap?“. Ge legt dat nog zo gemakkelijk niet uit, die evolutietheorie.

Meer Dexter spreekt? De andere edities staan hier.

Reacties

 1. Ellen

  Ik heb tot zowat mijn 20ste gedacht dat die haas in een noot zat o_O En ‘was pepe vroeger een aap’, hahahaaa!

 2. ‘k zit hier echt te lachen met dat lijstje, hoe zalig zijn die uitspraken wel niet altijd.

  Dat van die streepjes zijn mijn zoontje onlangs ook “waarom hebben die oude mensen allemaal streepjes?”

  die evolutietheorie…hahahaahaaa, sorry, da’s echt super grappig. en waarom zitten die in een nood ook wel.

  ‘k ben blij dat die uitspraken ook op 5 jaar even grappig blijven, dan zit ik nog een tijdje goed thuis.

 3. Evi

  Altijd leuk om te lezen! Mijn zoon van 4 was onlangs in een poëtische bui. Terwijl we in de auto zaten (overdag), zei hij “Ik zie een sterretje. Het donker is dat vergeten.” Best ontroerend vond ik dat… :-)

 4. zalige uitspraken, die evolutietheorie tis me wat, mijn opa zei dan nog altijd als we naar de zoo gingen dat we zijn broer goeiedag moesten zeggen dus dat maakte het extra moeilijk ;-)

 5. Geniaal. Hardop moeten lachen met Slisse en die laatste. Ik heb ook al een lijstje met een tiental uitspraken, misschien moet ik die ook maar eens online pleuren. Heerlijk toch, die kinders. Bijna altijd. Vaak. Soms. Af en toe.

 6. Camille

  Zalig :D Wanneer ik later aan de koters begin ga ik toch ook mijn uiterste best doen om allerhande lijstjes bij te houden (als ik dan overal iets opschrijf, dan heb ik toch al iets, nee?)

 7. 10a

  “Als ik met mijn voet op de grond stamp, kraakt de wereld”
  Maar hoe schoon is dat. Verliefd op die uitspraak. ❤

 8. Eva

  Aaaah, de evolutietheorie. Hier komt regelmatig de vraag ” was dat dan toen ik nog een aapje was?” wazr ze mee bedoelt, voor ik geboren was en jullie kind werd. Ik krijg het ook niet uitgelegd.

 9. Haha, hardop gelachen met de noot en de aap! Ik heb hier ook al een boekje liggen voor grappige uitspraken van de dochter van anderhalf, maar voorlopig komen er nog geen zinnen in. Ik ben wel al begonnen met haar eerste woordjes, en favoriet tegenwoordig is ‘nana’ (banaan). Je moet ergens beginnen hé :-)

 10. Mieke

  Hier is het ook de hele tijd van ac ac activeros! Ze hadden beter aan vijfjarigen gevraagd welke tekst het moest zijn!

 11. Veerle

  Grappig :-D

  Enkele van mijn zoon, net zes geworden.
  – Aan het ontbijt doen wij van sociaal gesprek. Of ik doe dat, hij heeft er zelden zin in. ‘Mama, je stelt heel veel vragen. Waarom eigenlijk?’ Ik: ‘Omdat mensen dat doen, dat vinden ze leuk.’ Hij: ‘Ik vind dat niet leuk. Ik heb liever dat je mij met rust laat.’ Ik: ‘Goed, als je dat vraagt, zal ik dat doen. Ik zal erop letten.’ Hij: ‘Een half jaar, alsjeblieft.’
  – Dochter van acht: ‘Mama, een huis, wat kost dat?’ Ik heb de vraag niet begrepen en ze herhaalt: ‘Een huis, wa kosta?’ Hij: ‘Rica.’ Het duurde even voor ik begreep wat hij bedoelde.
  – Ik: ‘Vind je mij een goede mama?’ Hij: ‘Soms.’ Ik: ‘Hoeveel punten krijg ik voor lief zijn?’ Hij: ‘Zeven.’ Ik: ‘En voor mooi zijn?’ hij: ‘Negen.’ Denkt even na. ‘En als je net bent opgestaan: drie.’
  – Ik: ‘Heb je je huiswerk gemaakt in de opvang?’ Hij: ‘We moesten lezen maar ik mocht een boek uit de bib lezen.’ Ik: ‘Heb je dat gedaan?’ Hij: ‘Ja.’ Ik: ‘Welk boek dan?’ Hij: ‘Een dik boek over een ijsbeer die leert schaatsen. De ijsbeer heet Bo en hij valt de hele tijd maar op het einde kan hij het en hij maakt ook veel vriendjes. Pinguïns en elanden en ijsvogels. ‘ Ik: ‘Heb je het helemaal uitgelezen?’ Hij: ‘Ja, helemaal. Honderd pagina’s.’ Ik ruik onraad. Ik: ‘Bestaat dat boek echt, T?’ Hij: ‘Neen, ik heb het allemaal verzonnen.’ Met een uitgestreken gezicht. Alsof dat allemaal doodnormaal is.
  Maar evengoed is hij een half uur ontroostbaar omdat ET op het einde van de film terugkeert naar zijn eigen planeet. Echt letterlijk ontroostbaar, tot we hem een brief lieten schrijven naar ET. Een hele zoektocht soms … :-)

 12. Oh zo tof! Ik besef nu dat onze zoontjes even oud zijn. Fijne leeftijd, vind ik. En Dexter heeft wel helemaal gelijk hoor: bijna zes, bijna leren lezen en schrijven, … Ook voor ons zoontje kan het niet snel genoeg gaan. En ook hij is mee met de evolutietheorie, hoewel… “Mama, sommige mensen komen van de apen. Maar ikzelf niet, hoor!” Heerlijk dat zelfvertrouwen op die leeftijd. Jammer dat we dat ergens gaandeweg kwijt raken :-)

 13. “Als ik op de grond stamp met mijn voet dan kraakt de wereld.”
  “Maar waarom ben ik toch zo slim?“. Met een diepe zucht.
  Alsof het een op het ander volgde :-)

 14. saarsmis

  “Maar waarom zit die in een noot?” Haha, echt al-tijd lach ik mij hier een kriek met die rubriek :-)

 15. Joke

  Lol, mijn 4-jarige zegt net “ac ac activeros”, ik Google dat en kom hier terecht… 😃 Bedankt voor de hulp haha!

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>