Guide to Disneyland Resort Parijs

Disclaimer: deze tips werden gemaakt voor de ouders van lilith die vanuit Ieper naar Disneyland moesten trippen. En toch zijn we ervan overtuigd dat de tips voor iedereen enig nut kunnen hebben.

Beste reizigers,

Aangezien wij jullie natuurlijk niks minder toewensen dan een aangenaam verblijf in het Disneyparadijs, en we rasechte kenners van het genre zijn… TIPS!

VOOR JE VERTREKT:

Heel veel bagage heb je niet nodig: handdoeken en mickeyzeepjes/douchegel zijn aanwezig in de hotelkamer. Zorg er vooral voor dat je makkelijke stappers meehebt en een dikke baai. In de parken zelf zul je niet snel koud hebben omdat je heel de dag van de ene attractie naar de andere loopt, maar ís avonds kan het best koud zijn in Disney Village (zie verder). Extra kledij is niet echt nodig: in Disneyland zijn er geen attracties waar je kletsnat vanaf komt.
Neem wel een beetje drank en eventueel wat snoep mee voor op de hotelkamer: het is er redelijk duur voor cola en snacks (2,60 euro voor een half literflesje cola en ongeveer hetzelfde voor popcorn of hotdogs over heel het park).
Kijk nog eens na of je de tickets wel meehebt, we kennen jullie…

DE GROTE DAG: Disneyland Park

In een klein stationnetje, vol met witte stippen:

Sta lekker vroeg op en neem een stevig ontbijt, want het wordt een lange dag, luitjes. In jullie documentenmap vinden jullie twee tickets van Ieper naar Lille Flandres. Jullie nemen best de trein naar Kortrijk. Daar aangekomen gaan jullie op zoek naar de trein Kortrijk ñ Lille Flandres. OPGEPAST! De TGV naar Marne La VallÈe (Disneyland) vertrekt niet vanuit Lille Flandres, maar wel vanuit het station Lille Europe. Geen paniek, het is niet moeilijk.. Er staan zelfs bordjes, maar just to be sure:
Aan de hoofduitgang van het station ga je onmiddellijk naar rechts. Je passeert de ingang van Euralille, je gaat over de brug en na ongeveer 200 meter zie je aan je rechterkant het station Lille Europe.

TGV, OlÈ OlÈ:

In de inkomhal van het station hangt een groot bord waarop alle vertrekkende treinen staan. Jullie TGV heeft het nummer 9802. Zoek dus op het bord naar dat nummer, want het kan gebeuren dat Marne La VallÈe niet het eindstation van de TGV is en er dus bijvoorbeeld ìBordeauxî staat als eindstation. Niet panikeren als het spoor er nog niet opstaat, dit wordt meestal bekendgemaakt en omgeroepen 15 minuten voor het vertrek.
Op jullie TGV-tickets staat een rijtuignummer (7) en plaatsnummers ( 21 en 22). Ga naar het juiste spoor. Het kan gebeuren dat de TGV uit twee delen bestaat, vandaar dat het heel belangrijk is om het nummer van jullie TGV (die 9802) in de gaten te houden. Op elk rijtuig staat op een geel scherm aan de uiteinden aangegeven welk rijtuignummer het is. Dat moet dus allemaal wel lukken, en anders vraag je het maar aan de vriendelijke conducteurmeneer.

Neem jullie plaatsen in en wees verstandig, dat we geen klachten horen!
Na ongeveer een uurtje stopt de trein aan de luchthaven Charles de Gaulle. Hebben we jullie getrakteerd op een weekendje Charles de Gaulle? Ik dacht het niet. Dus zitten blijven is de boodschap. Tien minuutjes later is het zover: de TGV stopt in het station Marne La VallÈe ñ Chessy, en daar stappen jullie uit. Begeef je naar de uitgang.

Het grote incheckmoment in het hotel:

Proficiat, jullie zijn zonet zomaar eventjes van Ieper naar Disneyland gereisd. Tijd om jezelf een klein schouderklopje te geven en te gaan inchecken in The Sequoia Lodge, jullie charmant yet imposant hotel.
Hoe pakken we dit aan? Als jullie uit het station komen zien jullie drie grote ingangen: de Disney Village ingang (helemaal links, met kleurrijke bollen en dingen en al), de ingang voor de Movie Studios ( een geelachtig oranje gebouw met ìstudiosî op) en de ingang van het Disneylandpark (met het grote roze Disneylandhotel als blikvanger).

Jullie hotel bevindt zich achter de Disney Village. Jullie nemen dus die ingang en tonen jullie bagage aan de securitynegers. Op dit moment heb je nog geen tickets nodig, de Village is vrij toegankelijk voor iedereen. Laat je niet afleiden door de vele restaurantjes en winkeltjes, daar is nog tijd genoeg voor. Wandel gewoon de straat af tot je aan een groot meer komt, ook wel Lake Disney genaamd. Recht voor je (aan de overkant van het meer) ligt een groot bruin hotel met een groen dak: Sequoia Lodge it is.

Als je daar bent aangekomen ga je naar het eerste verdiep en check je in met de hotel voucher die in je documentenmap zit. De vriendelijke dame aan het loket zal je alle informatie geven, samen met je kamernummer, je sleutelkaart en de toegangstickets voor het park. Ze zal jullie ook vragen wanneer jullie willen ontbijten. Kies best voor negen uur, of toch daarrond. Aangezien het park om 10 uur opengaat heb je dan nog tijd genoeg om je op croissants en fruitsla te storten.
Meestal mag je onmiddellijk op de kamer, mocht dat niet het geval zijn dan kun je je bagage achterlaten in de bagageruimte, zodat je alles later op de dag kunt gaan afhalen aan de hand van een ticketje.

Op naar the Magic Kingdom!

Nadat alle technische rompslomp in orde is gebracht is het tijd voor amusement. Ga via de Disney Village naar de ingang aan de overkant, die van het Disneyland Park.
Tip voor de top: recht voor je ligt het roze Disneylandhotel. Domme mensen schuiven aan onder het bord waar met gouden letters Disneyland Park staat. Jullie zijn niet dom, jullie gaan gewoon helemaal naar rechts en ontdekken daar een ingang waar nooit volk staat. (zie de blauwe pijl die Youri heeft getekend op het plannetje) Steek je kaartjes in de machientjes en draai jezelf door het draaiertje. Nu kan er niks meer mis gaan, je bent binnen.

Attracties:

Legende:

* Eigenlijk niet echt de moeite, enkel te doen als je echt tijd overhebt
** Leuk, maar niet echt een must.
*** Hele leuke attractie, en verplicht Disneylandvoer
****We spreken niet meer tegen je als je terugkomt zonder deze attractie te hebben bezocht

We beginnen de dag met een reis naar de maan, inclusief een looping, een kurkentrekker en een bocht van 180 graden. Voor de Space Mountain (D6 – ****) moet je meestal niet lang aanschuiven, maar in de namiddag is het er meestal iets drukker, dus ga je best ís morgens.

Star Tours (D9 – ***): We krijgen nog niet genoeg van de ruimte en maken een reis met enkele afgedankte ruimteschepen die Disneyland kocht van marsmannetjes. Kotszakjes zijn niet voorzien maar zouden af en toe wel van pas kunnen komen. Laat je hierdoor niet afschrikken want het is wel heel leuk.
Tip: de middelste passagiers hebben de meeste leute.

Honey, I shrunk the audience (D8 – ***): Zet je 3D-brilletje maar op, want je bent uitgenodigd op de uitreiking van de ìInventor of the Yearî-award. Als je ooit Honey, I Shrunk The Kids hebt gezien zullen sommige personages je heel bekend voorkomen, maar deze voorstelling is speciaal gemaakt voor het Disneylandpubliek.
Tip: als je binnenkomt begeef je je best direct naar de deuren, in plaats van te zitten wachten in het midden tot de deuren opengaan.

Het Visionarium (D3 – ***): Samen met Jules Verne maak je een reis door de tijd op een scherm van 360∞. Dit zul je niet gauw nog ergens anders zien, dus zeker eens gaan kijken, ouders.

De Nautilus (D7 – **): Neem een kijkje op de duikboot van kapitein Nemo en laat je niet afschrikken als je plots een gigantisch oog aan het raam ziet verschijnen..

Itís a Small World..(C9 – ***): Heb je zin om het iets rustiger aan te doen? Met een bootje wordt je door een kleurrijke wereld gevaren, en de kans is groot dat je voor de rest van de dag het aanstekelijke liedje in je hoofd hebt.

Het doolhof van Alice in Wonderland (C12 – **): Geen loopings of kurkentrekkers hier, wel een doolhof dat bewaakt wordt door de geflipte kat uit Alice in Wonderland.
Tip: Misschien best betreden als het redelijk goed weer is. Als je in het midden van het doolhof staat en het begint te regenen kun je dus niet meer weg. (moehaha)

Sneeuwwitje, Pinochio, Peter Panís flight (C3, C4, C6 – *): Vlieg/rij rond door deze drie sprookjes. Mooi maar door de lange wachttijden en de korte vlucht alleen aan te raden als je echt niet meer weet wat gedaan, of de loopings beu bent.

Pirates of the Caribbean (A1 – ***): Een attractie zo mooi dat ze er zelfs een film aan gewijd hebben. Als je Los Piratos in Bellewaerde al indrukwekkend vond, dan kom je hier met open mond buiten. Als je op de twee zwaardvechtende piraten let zie je dat dit niet zomaar arm-draaiende been-zwaaiende poppen zijn.
Tip: de mensen in het restaurant zijn wel echt. Ze betalen een fortuin om zich in The Blue Lagoon (1 michelinster) aan de voorbijvarende bezoekers te vergapen.

Indiana Jones & The temple Of Doom ñ Backwards! (A5 – ****): Deze attractie was al indrukwekkend toen ze nog gewoon vooruitging, maar sinds ze je achteruit afschieten is het nog in orderder. Verschiet niet als je medepassagiers heel hard beginnen te tieren, in ademnood geraken of hun valse tanden verliezen, want dit gaat allemaal heel snel en ondersteboven. En je moet er zo goed als niet voor aanschuiven. En mama, je moet niet benauwd zijn, want je kan het echt allemaal aan.

Big Thunder Mountain (F5 – ***): EÈn van de bekendste en daardoor ook de populairste attractie (lange wachttijd). Sjees met een op hol geslagen mijntreintje over de Big Thunder Mountain. De eerste keer wel leuk, daarna al een stuk minder. Terwijl je staat aan te schuiven kan je je misschien afvragen waarom je aan de kant van het meer staat, terwijl het treintje op de berg midden het water rijdt.

Phantom Manor (F9 – ***): De tweede attractie waar Disney een film aan wijdt. Geen plastieken vleermuizen en spinnen in dit spookhuis maar ìlevensechteî dansende geesten en elastische liften. Misschien niet om gillend van weg te lopen, maar toch allemaal zeer mooi in beeld gebracht. Zelfs de bomen rond het huis zien er ìdoodî uit.

Thunder Mesa Riverboat, Disneyland Railroad (F8, M1 – *): De ene keer op een gigantische boot, de andere keer op een treintje dat je van station naar station brengt. Echt veel gebeurt er tijdens deze ìrondleidingenî niet, en volgens ons zie je duizend keer meer van het park als je er gewoon een hele dag in rondloopt. Het allerinteressantste van de boot is het feit dat de opvarenden brood gooien naar de eendjes. En face it, dat hebben we in de Palingbeek al een keer teveel gezien.

Princess Parade (op Main Street – **): Om 16 uur knalt de vrolijkste muziek van heel de wereld door de speakers, en is het tijd om je te vergapen aan kleurrijke wagens vol prinsessen die groot geworden zijn door Disney. Sneeuwwitje, Doornroosje, Ariel en nog een hele meute figuren doet hun uiterste best om een showtje te geven. En dat lukt wonderwel. Wel mooi, maar mocht je het vergeten dan is het geen wereldramp.

Het sterken van de innerlijke mens:

Verwacht geen maaltijden die voldoen aan alle blaadjes uit het klavertje vier. Met hamburgers, hotdogs en pizza zal je de volgende twee dagen door moeten komen. Al kan je er ook wel slaatjes en belegde broodjes krijgen. In Disneyland hebben ze er een handje van weg om te doen alsof er voedselschaarste is, en 5 euro te vragen voor een hamburger. Doe geen moeite om te zoeken naar prijzen die minder woekeren, want al eet je in het grootste hamburgerrestaurant van het park of een klein kitscherig kamertje met drie tafels, de prijzen zijn overal op elkaar afgestemd. Enkel Mc Donalds in Disney Village is iets goedkoper.

Wij aten al in (minder dan 11 euro per maaltijd):
Caseyís Corner (M11): Ligt op de hoek van Mainstreet en is daardoor meestal zeer druk. American style hamburgers, hotdogs, brownies.
CafÈ Hyperion (D13): Een groter hamburgerrestaurant vind je nergens. Altijd plaats dus, al zijn de hamburgers lauw, de frieten koud en krijg je af en toe een gratis voedselvergiftiging (zie Youri, 20 maart 2003). Wel de moeite om binnen eens te gaan kijken.
Pizza Planet (D12): De helft van de tijd is Pizza Planet gesloten, en je moet ook al wat moeite doen om het te vinden. Saai decor, redelijk druk, maar wel snel, lekker en goedkoop. Let op! Veel roepende kindjes.
Pizzeria Bella Notte(C18): Leuke sfeer, lekkere grote pizzas voor weinig geld. Ze hebben er zelfs tiramisu.

De avond valt over het park, op naar Disney Village

Ook al is Disneyland Park zeer mooi verlicht, om 20 uur moet iedereen er buiten. Omdat het niet de bedoeling is dat je om acht uur al op je hotelkamer gaat zitten kijken naar de 37 Disneychannels heeft ome Walt voor een extraatje gezorgd. Tot een gat in de nacht kan je winkelen in de Disneystores, eten en drinken in de cafÈs en restaurants en dansen in de discotheken en bars.
Tip: het is niet aan te raden om Disney-merchandising te kopen in het park zelf. Niet omdat de prijzen verschillen, maar wel omdat je identiek dezelfde dingen kan vinden in Disney Village, zodat je niet al je spullen moet meesleuren op de attracties.

Alweer honger?

Als je net als lilith drie kilo wil verdikken op twee dagen, is Disney Village the place to be. Je hebt er iets meer keuzemogelijkheden dan in het park zelf, er is meer aandacht besteed aan de vormgeving van de restaurants en de service, maar dat voel je ook in je portemonnee..
Wij aten al heel lekker en duur (meer dan 11 euro per maaltijd) in:

Anetteís Diner: Retro Fifties American Style Diner. Roze en appelblauwzeegroene zeteltjes, jukebox, bediening op rolschaatsen en vooral heel lekkere junkfood in een stijlvol kleedje. ís Avonds is het er ongelooflijk druk en staan ze er in rijen aan te schuiven, maar ís middags is het de moeite om er het park voor te verlaten.
Tip: Kelly at er de allerlekkerste brownie uit haar brownie-eetcarriere.

Planet Hollywood: Het duurste restaurant in Disney Village. Je eet er in een grote wereldbol tussen de filmattributen. Niet echt gezellig (elitair sfeertje) maar wel lekker.
Tip: Pasta Pomodori

CafÈ Mickey: Ook al word je er constant lastiggevallen door Disneyfiguren, het blijf er gezellig en zeer lekker. Het menu kost 34 euro, maar wij hadden al genoeg met het voorgerecht. Op sommige momenten van de dag kan het er zeer druk zijn.

DAG 2: Walt Disney Studios

We hebben echt geen eetfixatie, maar van veel tjolen krijg je honger. Gelukkig mag je ís morgens gebruik maken van een lekker en voedzaam ontbijt in het hotel. Het is er all you can eat, maar overdrijf niet want straks mogen jullie kennismaken met de allerleukste attractie ooit, en die gaat drie keer overkop.

Na het ontbijt mag je om tien uur binnen in de Studios. Dit park is iets rustiger dan het Disneyland Park, en de nadruk ligt er meer op kijken dan op doen. Ware het niet dat het hoogtepunt van onze bezoeken net in dit park ligt. Maar daarover later meer.

Disclaimer: de legende is dezelfde als in het Disneyland Park, ik heb geen goesting om ze te kopiÎren.

Attracties:

Armageddon Special Effects (7 – **): Youri vertelt:îAls Disney-kenner weet ik hoe attracties in elkaar zitten. Eerst wordt de spanning opgebouwd waardoor de uiteindelijke attractie nog leuker lijkt. Ze laten je eerst enkele minuten wachten in een ìwachtkamerî. Ik ga dus altijd dicht bij de deur staan om mij zo als eerste helemaal op de attractie te smijten. Bij ìArmageddon Special Effectsî deed ik dat ook. Althans, dat dacht ik. Toen de deuren eindelijk open gingen stond ik tot mijn grote verbazing weer buiten en was de attractie blijkbaar afgelopen. Zorg dat dit jullie niet overkomt en geniet van elk moment!î
Lilith: ìYouri toch…î

Studio Tram Tour: Behind The Magic (10 – ***): Eerst het slechte nieuws: bij deze tour achter de schermen van de Disney Studios word je onderverdeeld per taal. Kort samengevat wil dit zeggen dat je in een wagon zit vol Nederlandse ouders die onafgebroken ìSag je dat nou, PËtriek? Er stond een dinozauwrus langs de weg!î uitkramen. En omdat ze nog een andere minderheid nodighadden om de wagon te vullen heb je meestal ook nog het gezelschap van een paar Italiaanse Don Corleoneís. Voor de rest is de tour heel interessant en warm..

Moteurs Action! Stunt Show Spectacular (9 – ***): Stuntshow met autoís, motoís en een bloemist. Meer moet dat niet zijn.
Tip: kijk naar de uren van de show want hij wordt maar twee of drie keer per dag vertoond. Een half uur voor de show gaan de deuren open.
Wil je niet dat je uit het publiek gehaald wordt om op een videoscherm van 20 vierkante meter en voor een massa van enkele duizenden bezoekers te laten zien hoe hard je kan schreeuwen, zit dan helemaal bovenaan in de tribune. Echt Eddy, je bent echt niet zo goed als je denkt.

>>>> Rock ín Roller Coaster Starring Aerosmith <<<< (8 – ****1/2): Beste vrienden, we wilden het nog niet direct zeggen, maar hiervoor zijn jullie all the way naar het verre Frankrijk gereisd, hebben jullie stations vol bommen getrotseerd en twee dagen aan een stuk vettige frietjes gegeten. Je zou het misschien niet zeggen als je hem van buiten ziet, maar dit is de koning aller rollercoasters.
Van 0 naar 100km/uur in minder dan twee seconden is geen slechte manier om eraan te beginnen. En het wordt enkel nog beter. Nog 4 seconden later ben je al twee keer overkop geweest en besef je dat het niet de laatste keer was dat je dit heiligdom voor de meerwaardezoeker hebt betreden. Dankzij de luide muziek en de rook waan je je in een supersjieke videoclip, en het beste moet nog komen: je moet hier nooit aanschuiven.
Tip: als je het record van Youri en lilith wil verbreken (6 keer op ÈÈn dag) ga je van ver mogen komen.

Animagique (3 – ***): Alle klassiekers uit de wereld van de Disneytekenfilm worden hier op een heel vrolijke, aanstekelijke manier weergegeven. Dit moet je gezien hebben, al was het maar om kennis te maken met het ìLalalalalala Animagiqueî-muziekje.

Cinemagique (2 – ***): De geschiedenis van de film op een zeer originele manier. Meer gaan we er niet over zeggen om het verrassingseffect niet te verliezen. Hier zie je dingen die je nergens anders vindt.
Tip: zit niet helemaal achteraan anders gaan er bepaalde effecten verloren. En zet je GSM uit!

BIJKOMENDE TIPS:

*De Fastpass is een manier om sneller op bepaalde attracties te mogen. Aangezien jullie buiten het seizoen gaan is het eigenlijk niet de moeite om er aandacht aan te besteden. Vergeet alles dat ik heb gezegd over de Fastpass, het is NIET BELANGRIJK!
*Om van Disney Village naar het hotel te gaan rijdt er een treintje rond. Dit is heel aanlokkelijk als je al duizend kilometers in de benen hebt, maar wij verloren direct onze goesting toen er een neger twee euro kwam vragen voor de rit. Die goeie ouwe benenwagen is heus zo slecht nog niet.
*Mochten jullie jullie hotelvoucher verliezen kunnen jullie nog steeds inchecken door jullie naam op te geven aan de balie. Dus geen bleitinge op onze gsm… *grin*
*Bij de terugkeer stopt de TGV niet ongelooflijk lang in Marne La VallÈe. Zorg er dus voor dat je op tijd bent, en als je ziet dat je niet op tijd in de juiste wagon gaat geraken kun je ook gewoon op een andere springen en langs binnen gaan. Zolang het op het juiste deel van de trein is, natuurlijk.

Reacties

 1. Leuk om te lezen deze guide, niet dat ik ‘m nodig heb na 64 dagen in DLRP te hebben rond gewandeld, maar toch altijd leuk om te lezen wat de favoriete attracties van iemand anders zijn :)

  Veel plezier nog met eventueel de toekomstige Disney tripjes!

 2. Evy

  Bedankt voor de info die jullie gaven over jullie tripje: Ieper – Disneyland.
  Ik ben ook van Ieper en vertrek zondag voor een dag of 3 naar Disneyland en met jullie leuke informatie ben ik al veel want als je voor de 1ste keer naar ginder gaat weet je soms niet hoe eraan beginnen. Ik ga dus zeker en vast rekening houden met al jullie tips!

  Grz Evy

 3. Ik ben zelf al een keer of 8 in Disneyland geweest, en mijn madam al ne keer of 20. Mijn madam is verslaafd en ik moet altijd mee, ik ben eergisteren nog geweest (jaja, naar de voorsteden van Parijs :)) en heb mijn portie disney weer gehad.

  Leuke guide, zeker een aanrader voor de niet-kenners, en ik ben het grotendeels met u eens. (Behalve dan over motor-action, ik vind dat een must, les go˚ts et les couleurs zeker?)

 4. moteur action fan

  jah ik ben het jesus eens het is de mooiste voorstelling van disney en mag je zeker niet missen.

 5. het gaat kweenie oe leuk worre en ik raad iedereen aan om daar is naaar toe te gaan!
  en ge kunt er ook verblijve in een hotel of met je moterhome! er zijn ook zwembaden en nog veel andere leuke dingen o te doen en ook om naar toe te kijken en voor wie niet goed te been is en of iets anders heeft dat ze of hij niet meer zo goed te been is kunnen die er ook zich zeer goed thuis voelen en als je kinderen heeft en zij smeken om iemand mee te doen dan mag je dat zeker niet wijgeren en nog 1 en het laatste iets, DE KINDEREN ZIJN ED BAAS EN DAAR KAN JE NIET AAN ONDERUIT!!! dus kinderen jullie weten wat jullie te doen staat alle dada en misschien stuur ik nog wel is eentje dadada veele groetje uit oostkamp van marliesjeuh !!! en familie hÈ!!!!

 6. het gaat kweenie oe leuk worre en ik raad iedereen aan om daar is naaar toe te gaan!
  en ge kunt er ook verblijve in een hotel of met je moterhome! er zijn ook zwembaden en nog veel andere leuke dingen o te doen en ook om naar toe te kijken en voor wie niet goed te been is en of iets anders heeft dat ze of hij niet meer zo goed te been is kunnen die er ook zich zeer goed thuis voelen en als je kinderen heeft en zij smeken om iemand mee te doen dan mag je dat zeker niet wijgeren en nog 1 en het laatste iets, DE KINDEREN ZIJN ED BAAS EN DAAR KAN JE NIET AAN ONDERUIT!!! dus kinderen jullie weten wat jullie te doen staat alle dada en misschien stuur ik nog wel is eentje dadada veele groetje uit oostkamp van marliesjeuh !!! en familie hÈ!!!!

 7. jippie

  Belachelijke woordkeus, erg discriminerend over het personeel. Dit kun je ook wel anders zeggen.

 8. Mama

  Hele leuke site Lilith, heb me kostelijk vermaakt met het lezen van het commentaar! Af en toe mag het iets minder kleinerend (ben zelf Nederlands met drie kinderen),maar verder erg informatief wat betreft de attracties en het eten aldaar. No hard feelings hoor! Keep up the good work!

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>