Johan Museeuw, Johan, Johan, Johan Museeuw!

Ze zijn vandaag met heel veel, daar in Gistel. En allemaal zijn ze daar omdat een bepaalde wielrenner iets voor hen heeft betekend, en omdat hij vandaag afscheid neemt. Van supporters die hem door de jaren heen een paar keer de ‘Kemmel’ hebben opgeduwd. Van moeders die hele zondagen lang vanachter hun strijkijzer hebben staan kijken hoe die jongen heeft afgezien op de kasseien. Van jonge gastjes die hem misschien ooit zullen bestempelen als ‘de reden dat ze zijn gaan koersen’, als ze ooit een rit winnen in de Ronde van Frankrijk.

Ik ben opgegroeid in een gezin waar naar koers werd gekeken. Waar over koers werd gebabbeld ook, en veel. Een mens wil niet weten hoeveel keer ‘Jowan’ al ter sprake is gekomen in mijn ouderlijke huis. Vooral uit de mond van mijn vader dan, zijn zelfbenoemde allergrootste fan. Uren heeft hij zenuwachtig op de rand van de zetel doorgebracht, om toch maar niks te missen van zijn dÈmarrages, platte banden en serieuze valpartijen. Stralend van trots heeft hij Jowan keer na keer het grote podium zien beklimmen, na alweer een zege in ÈÈn of andere klassieker. Hij schrijft posts in het gastenboek van de fansite van Jowan, hopend dat zijn wielergod ze daadwerkelijk leest. En het heeft jaren geduurd voor hij wilde toegeven dat de leeuw van Vlaanderen echt wel haarimplantaten heeft.

Maar het is mooi geweest. Deze namiddag staan mijn ouders tussen een massa afscheidnemende supporters, om deel uit te maken van een – voor hen ongetwijfeld- heel belangrijk moment.

Zij gaan hem missen, en ik moet toegeven dat ik af en toe met heimwee zal terugdenken aan mijn vader die over de salontafel springt, armen in de lucht en met een grijns tot achter zijn oren: ‘Raad eens wie Parijs-Roubaix gewonnen heeft?’.

Reacties

 1. Lilith en youti,

  Knap gedaan jullie site.

  Lilith,

  Mooi stukje dat je hier geschreven hebt!!!

  Groetjes
  Seefje

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>