Pennevriendjes

Toen ik net de spam uit mijn hotmail-inbox aan het wissen was viel mijn lodderig oog op een mapje dat in de linkerkolom van de pagina stond: ‘Misao’. Misao is een Japans meisje, maar eigenlijk ook een beetje het einde van een tijdperk. Misao was namelijk mijn laatste echte pennevriendin.

Jongere lezertjes kunnen het zich misschien heel moeilijk voorstellen, maar vroeger was het helemaal niet zo abnormaal om er een paar pennevriendjes op na te houden. Via ÈÈn of andere pennevriendenvereniging kreeg je dan om de zoveel tijd een lijstje met adressen van leeftijdsgenoten uit alle windstreken. En daar kon je dan mee schrijven. Over hoe het op school was geweest, of over je ingebeelde vriendjes. Of over de natuur, zoals ÈÈn van mijn Griekse buddies uit die tijd. Zijn naam was Nikolaos Tersikudis, al is de kans gigantisch groot dat dat de eerste Grieksklinkende naam is waar ik nu op kan komen. Hij had mijn leeftijd, en die was ongeveer 11. In die tijd was ik een prÈpuberaal meisje dat heel geÔnteresseerd was in boysbands en jongens in het algemeen, maar Nikolaos hield vooral van wandelen in het bos. Hoe erg ik ook mijn best deed om een leuke correspondentie te ontwikkelen, hij bleef maar schrijven over alle Griekse vogelsoorten die daar de lucht doorkliefden. Na drie brieven gaf ik het op. De teleurstelling na twee weken wachten op een antwoord was ondraaglijk geworden.
Op naar de volgende pennevriend. Of beter: vriendin. Camilla uit BrazilÔe was iets ouder dan ik, en in mijn beste Engels vertelde ik haar de wildste verhalen die meestal geheel verzonnen waren. Maar dat deed zij waarschijnlijk ook, veronderstel ik nu. Hoe ouder ik werd, hoe minder tijd ik had om het stapeltje brieven te beantwoorden van de vriendjes die ik ondertussen had verzameld via ineengeknutselde steeds opnieuw doorgestuurde vriendenboekjes.
De Japanse Misao was de laatste der Mohikanen. Onze laatste brief ging over het feit dat we nu allebei internet hadden, en dat we vanaf nu met elkaar zouden mailen. En hoe cool dat wel was.
Op een morgen kreeg ik een mail uit Japan, waarop ik dan ook direct repliede. Nog geen half uur later had ik al een antwoord terug. De charme van meer dan een week wachten op een handgeschreven brief was in ÈÈn klap keihard weggevallen. En toch is het best jammer dat ik haar nooit meer heb teruggemaild.

Hi, I got your lovely letter yesterday!! It is fantastic to hear† from you!
Everything goes well with you? I am doing very fine but I’ve been very busy
and it is so stressful! Anyway I became feeling good cos I received your
letter. I am going to write to you this night and mail it tomorrow if
possible!

She became feeling good.

Reacties

 1. Ben ik nu de enige die het vreemd vind dat Youti vroeger een pre-puberaal meisje was dat geÔnteresseerd was in jongens ???

 2. xox

  Ik heb daaroover ooit eens naar Dag Allemaal geschreven en de vriendelijke mevrouw wist mij te vertellen dat dat compleet normaal is voor jongetjes van mijn …, zijn leeftijd.

 3. DCe

  ik swapte vroeger, zoals dat noemde .. ik stuurde casetjes met muziek rond, en mocht dan op mijn beurt weer kiezen wat ik wou, om dat vervolgens toegestuurd te krijgen.
  Pennenvrienden met meerwaarde dus :p

 4. Maar effe terug over dat schrijven : ik heb hier ook nog massa’s geschreven brieven liggen … was inderdaad altijd super spannend om ’s ochtends naar de brievenbus te lopen om te kijken of die langverwachte brief er al in zat … had effectief iets magisch … al is email wel vÈÈÈÈl handiger :-)

 5. severine

  Hey,

  Ja heb inderdaad ook gefronst bij het lezen van dit verhaal. Maja missen is menselijk he.

  Wel heel herkenbaar dit verhaal, wie heeft er vroeger geen pennevriendjes gehad? of pennevriendinnetjes??

  Ik schreef dan naar meisjes in canada, jongen in Duitsland. Personen in japan, noem maar op…

  Toen was er van mailen inderdaad nog geen sprake. of toch nog niet in die mate zoals nu

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>