Computeronkundigen

Volgens De Morgen zijn ze met 900.000: het aantal vlamingen dat niet met de computer kan werken. Wat de criteria zijn om onder de noemer ‘niet met computer werken kunnende’ te vallen werd niet helemaal duidelijk, maar ik zou ze in elk geval geen eten willen geven.

Bij mensen die niet met de computer kunnen werken denk ik altijd automatisch aan bepaalde bevolkingsgroepen. Boeren kunnen niet met computers werken (behalve met van die automatische koeienmelkcomputers, maar dat telt niet). Kapsters kunnen ook al niet bijster goed overweg met muis en keyboard (behalve kapsters die een computer in hun zaak hebben waarop je door middel van montages kan zien hoe je zou staan met een nekmatje). En houthakkers, die kunnen het al helemaal niet.

Bedienden kunnen dan wel weer met de computer werken. Daar ging ik vroeger toch altijd vanuit. Na meer dan een jaar op de arbeidsmarkt weet ik dat dat maar een halve waarheid is: mijn collega’s blijken helemaal geen whizkids.

Basiskneepjes zijn of helemaal vergeten, of nooit gesnapt. De algemene structuur van windows is bij velen nooit helemaal doorgedrongen , met als resultaat dat alles wordt opgeslagen in ‘mijn documenten’, terwijl elke werknemer een map op de server heeft. Bij een ‘klik op oke om verder te gaan’-message staan de telefoons bij de IT roodgloeiend.Ook het wonder van de copy paste ontgaat de meesten volledig, waardoor honderden manuren per jaar verloren gaan aan dingen veertig keer hertypen. Spam-en ‘stuur dit door of ze smijten je van hotmail!!! Groetjes, hotmail’-mailtjes worden bloedserieus genomen en devoot doorgestuurd, en aangezien ik verantwoordelijk ben voor de marketing krijg ik om de haverklap berichten doorgestuurd waarin staat op welke site ik me moet registeren om de bedrijfssite meer views te geven. Dat je op een hardcore-pornsite terechtkomt als je op de link klikt maakt niet uit.

Gelukkig zijn er ook mensen die er wel iets van kennen, maar deze namiddag waren de oooohs en aaaaahs niet van de lucht toen ik een heel kantoor duidelijk maakte hoe je een fotootje als wallpaper kan instellen.

Reacties

 1. jij doet daar dan ook ontwikkelingswerk, hÈ.

  Eigenlijk klopt de titel niet. 900.000 belgen kunnen OF WILLEN niet op de pc werken.

  Blijkbaar ben jij al lang niet meer op de boerderij geweest, want hier zitten zelfs boeren met een PDA en iPod op hun megatractoren. ;)

 2. tx

  les vandaag: windows achtergrond instellen
  volgende les morgen: in linux een DNS en een mailserver opzetten zonder grafische modus te gebruiken

 3. Kijk, alleen daarom al zou Apple gesubsidieerd moeten worden, en zouden freaks zoals tx die over dns en mailservers spreken die subsidie moeten betalen.

 4. Wat nog erger is: mensen die DENKEN dat ze met de computer kunnen werken, maar er eigenlijk niks van bakken. Probeer hen maar eens aan hun verstand te brengen dat ze fout bezig zijn… Yihaa, mijn dagelijkse job zowat…

 5. Hey, ik heb collega’s die hun affiches in word of powerpoint maken en denken dat ze goed bezig zijn !

  Toen ik van mijn oren maakte dat er geen flash plugin geÔnstalleerd is op de stadscomputers keken ze allemaal raar … toen ik zei dat het daarom is dat ze de helft van de sites op het net niet kunnen zien begon er een lampje te branden.

  Schrijnend soms …

 6. Ik kom als meteropnemer regelmatig bij boeren over de vloer en zie daar de laatste tijd steeds vaker een computer staan. In de toekomst verwacht ik dan ook weblogs over koeien, kippen en varkens. Oh ja, paarden ook.

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>