what a way to make a living

manicmondaylogo.gifThis week’s Manic Monday staat volledig in het teken van het verdienen van roste kluiten.

Welke jobs heb je al uitgevoerd in dit leven? Alles van ÈÈn dag tot tien jaar en langer telt, zolang je er maar voor betaald werd, of dat toch veronderstelde te worden.

 • mensenbinnenlater in een kunstgallerij
 • bandwerkster en inpakster in een detergentenfabriek
 • corrector in een drukkerij van huis-aan-huisblaadjes (lees: de annoncen verbeteren)
 • helpdeskmedewerkster/telemarketeer bij een betaalterminalverdeler
 • vanaf nu nog twee maanden telemarketeer bij een vermogensbeheerder
 • ondertussen ook nog freelance journalist voor allerhande boekjes, gazetjes, websites en dergelijke meer
 • mystery shopper

Voor welke job zou je je rechterarm geven? (Optie voor veelschrijvers: schrijf de vacature die je zou doen rillen van plezier.)

Gezocht: freelance journaliste/columniste die royaal betaald wordt om teksten te schrijven over alle leuke dingen die op het wereldwijde web te beleven vallen. De kandidaat test graag allerhande web-tooltjes en web 2.0-dingetjes uit en kan daar op een leuke manier verslag over uitbrengen. Hij/zij hoeft niet om de haverklap het verschil tussen Flickr en Paint aan de hoofdredacteur uit te leggen, maar komt terecht in een leuk team vol intelligente mensen die de freelance journaliste/columniste de nodige vrijheid geven omdat zij weten dat zij er iets van kent en omdat ze zelf ook enige voeling hebben met het onderwerp.

Wat weet jij dankzij de jobs die jij gedaan hebt dat andere mensen niet weten?

Ik weet hoe je een betaalterminal kan herstellen. Als zo’n ding dienst weigert in een winkel waar ik toevallig sta dan heb ik nog wel eens de neiging om te zeggen dat ze op de rechtse paarse toets moeten drukken, bijvoorbeeld. Ik weet ook dat er weinig mensen zijn die een probleem op een enigzins verstaanbare manier kunnen uitleggen eens ze een helpdeskmedewerker aan de lijn krijgen.
Ik ken alle wachtmuziekjes van heel BelgiÎ uit het hoofd. Ik weet hoe een kredietkaartverrichting verloopt, en of een aansluitnummer van Bank Card Company, Citybank of Europabank is. Ik weet hoe een audit wordt uitgevoerd en wat de belangrijkste problemen zijn op vlak van successie en overdracht van een zaak.

Heb je tics overgehouden aan je werk? In restaurants altijd letten op de stoelen omdat je stoelenmaker bent, for instance.

Ik let altijd op de betaalterminals in winkels. ALTIJD.
En ik staar steevast naar de achterwerken van de spelers van Zulte-Waregem omdat het bedrijfslogo van de firma waar ik nu werk op hun broekjes staat. :aah:

Omschrijf de meest irritante collega die je ooit hebt gehad.

Ik zou het kunnen hebben over de kazillion bandwerkers die mij na vijftien minuten samen aan de band al vertellingen begonnen mee te geven over hun vent die hen sloeg en hoe ze er dan van zijn weg gegaan en hun kinders die niet meekonden op school en of ik al in kennisse was, maar ik hou dit speciale plaatsje vrij voor alle collega’s die ik in de loop der jaren heb ontmoet die moeite hebben met zelfstandig werken, computers en het in gang krijgen van vitale hersenfuncties, en toch de dag doorkomen door hersenloos tegen mijzelf te lallen over de meest triviale onderwerpen tot ik uiteindelijk gedreven wordt tot complete waanzin. Jullie zijn de redenen dat ik kies voor thuiswerk, y’all.

Beantwoorden in de comments van dit postje, of op je eigen weblog.

Fijne werkweek, beste lezers van me!

Reacties

 1. – bakker, efficiency-manager, work-flow-manager, clubuitbater en nu nog altijd bakker.
  – concert-organisator, gelijk wat, als het maar groots mag zijn :)
  – dat er heel veel gebakken lucht is in de wereld, en dat niks zo mooi is als het lijkt.
  – Tics? Ja, ik leef te vlug.
  – Ik bËn gewoonweg de irritantste collega, baas, medewerker die je je maar kan voorstellen. Onverzorgd, bossy, alleswetend, luister nooit, en wil altijd 150% van iedereen.

 2. – jobs: caissiËre, rekkenvuller, metaalassembleur, cold meat industry, posters ophangen, camiongs laden, financien (stalag nummer X) en nu bij het toezicht
  – gerenommeerd eroepsschrijver/columnist/restorecensent/filmcriticus/rally-piloot ik ben toch links dus…

  – beroepsgeheim
  – tics: opzelfde uur toekomen op zefdle uru vertrekken, 2 uur middagapuze pakken zonder prikken, gelukkig drink ik niet of mijn bureakst was vervagen door een frigo ;-), verder zaag ik de hele tijd zonder reden.
  – meest irritante collega: een klein opdondertje van amper 1m50 ergens van de streeks van “stille waters” dat constant zat te kwebbelen en op mijn kap zat in die stalag, door haar hogere anciÎnniteit was ze dus hoger dan mij aldus haarzelf, negeren lukte dus niet aangezien we 7u per dag op elkaar moesten zitten kijken, samen met de rest van de freakshow (iemand met “la maladie imaginaire”, een sociaal achtergesteld iemand war alles aan mis was wat je je kon indeken en een paar bekrompen huisvrouwen op een hoop)

 3. anais

  -Aangezien ik nog studeer (2e licentie Germaanse) zijn het allemaal studentenjobs: ik werkte ooit een zomer in een beschutte werkplaats, waar ik chocolaatjes in doosjes moest steken. Of papiertjes van chocolaatjes op de doosjes moest leggen. Of een strik rond de chocoladedoosjes moest knopen in minder dan 3 seconden, want anders kon ik de lopende band niet bijhouden. Verschrikkelijk afstoempend werk. De tijd is in mijn hele leven nog nooit zo traag vooruit gegaan. Daarna werkte ik een hele tijd in een biologisch eethuisje in Gent. Best leuk. Nu werk ik in het weekend in een wijnbar. Heel leuk. Soms help ik ook opdienen bij de nonkel van een vriend van mij, die bv-feestjes geeft. Sabine De Vos doet jullie allemaal de groeten.
  -Actrice. Op theater, film of voor televisie: allemaal goed. Of hoofdredactrice van de Vogue. Uitbaatster van een overdreven succesvol kinderboekenwinkeltje/chocolade-tearoom.
  -Eum… Dat mensen hÈÈl erg ongeduldig kunnen zijn als ze op zondag een taartje/wijntje willen nuttigen? Ik ken nu ook heel veel van biologische thees en van wijn ook wel ja. (Ik kan nu toch wel vlot een wijn van de kaart kiezen die goed zal zijn, en de jaartallen van mislukte oogsten opsommen.)
  -Ik kijk altijd eens rond in een restaurant/cafÈ hoe de bediening georganiseerd is. Ik let ook veel harder op de wijn dan vroeger. En door mijn studie krijg ik soms de neiging om taalfouten van mensen te verbeteren en alles in het leven te vergelijken met een boek dat ik ooit gelezen en geanalyseerd heb.
  -Het meisje dat in de Gentse Feesten 10 dagen lang hetzelfde kleedje droeg, al zweette ze elke dag heel erg hard door het vele over en weer lopen. Of de kerel die mij van de eerste dag ‘schatje’ noemde.

 4. anais

  Ik bedenk net dat ik nog een aantal ‘jobs’ vergeten was: ik liep vroeger modeshows, niks belangrijks hoor maar ik heb dat toch een tijdje gedaan. Ik speelde ook ooit in een reclame-spotje en ik had een bijrol in ‘Flikken’.

 5. Tom

  chocoladeproever zou ik nog wel willen worden. Voor de rest ben ik vrij tevreden met wat ik nu doe. Ik ben weeral twee jaar aan het studeren en dat is wel een leuke verandering als je al een aantal jaar gewerkt hebt.

  De stomste job die ik ooit gedaan heb was een vakantiejob bij Balta. De godganse dag tapijten stapelen in vrachtwagens waar het warmer was dan in de gemiddelde sauna. Wel goed voor de lijn.

 6. pricelessmingvase

  *allemaal vakantiejobs: verkoopster in de hema, 2dagen in de (jawel) panos, folders vouwen in een klokkenbedrijf, bussen registreren in de vrieskou voor de lijn, verpleegkundige in rusthuis en ook op cardiale intensieve.
  *zonder enige twijfel: deel uitmaken van het vaste team van Zingaro (als ruiter). Aangezien dit er niet in zal zitten: werken bij de prematuurkes!
  *dat het immens lang duurt om een ganse wand vol lingerie netjes te hangen en maar 1 vrouwelijke klant om dat op 2min om zeep te helpen. En dat er degoutant veel fouten gemaakt worden in de kliniek. (steriel? Het heeft maar even op de grond gelegen.) (oei, die moest andere medicatie gehad hebben)Dat oude mensen vaak geen onderbroek aan willen.
  *Ik kijk altijd naar andere mensen hun armen/ handen om te zien waar ik een infuus zou steken. Soms is dat echt erg. Dan moet ik zelfs eens voelen. En ik ben nu vies van klinken en kraantjes in openbare wc’s.(niet zo praktisch)
  *DIETER. ik krijg al een waas van agressie voor mijn ogen als ik hem in de verte hoor. Altijd zagen, altijd nog een straffer verhaal weten en intussen zo dom zijn als een tafelpoot. En alle verpleegsters die enkel nog over kuisen, kinderen en permanenten kunnen lullen.(en dat zijn er belachelijk veel)

 7. eve

  Alles is begonnen met de frambozenpluk (welgeteld 1 dag volgehouden en een heleboel schrammen overgehouden), daarna alle zomers aan speelpleinwerking gedaan en nu leerkracht in een methodeschool.

  ***

  Ik voorspel dat ik zo rond mijn veertigste de onderwijswereld vaarwel zal zeggen om een gezellig boeken- en speelgoedgoedwinkeltje open te houden (voor de kenners: zoiets als ‘giraf’). Waar je eindeloos kunt zoeken in boeken en niet loopt rond te dolen tussen de Barbieprullen.

  ***

  Dat de fel beneden vakanties die iedereen in het onderwijs krijgt, ook heel hard nodig zijn. Kinderen entertainen en opvoeden is een uitdaging, maar wel eentje die afmattend is. (De tijd dat leerkrachten om 16.00 om het eerst naar huis gingen is definitief voorbij me dunkt)

  ***

  Tics? Nee, denk ik. Ik hou er wel een goede collectie moppen aan over. Kinderen zijn soms echt niet te schatten. Kinderen observeren is ook vaak lachen geblazen!

  ***

  In den beginne, toen ik nog werkte in een andere school, had ik heel veel moeite met de mevrouw die de refter verzorgde. Het vreselijke mens kon in ongelofelijke schildtirade’s uitbarsten waar menig kinderen nu nog nare herinneringen aan zullen hebben. Gelukkig is dat mens reeds lang op pensioen.

 8. 1)metserdiender,timmerman, dakwerker, gyproc- en systeemplafondlegger, ramenzetter, technisch tekenaar, afbraakwerker, goekope planafdrukker, architect.
  2)mmh, bieradviseur ofzo? (zie link)
  3)dat een lijn op papier zetten moeilijker is dan iedereen denkt.
  4)Ik let overal op details en afwerking van gebouwen, ofdat dat nu een restaurant is of een supermarkt.
  5)Een ziekelijk & vunzig persoon die na uren met zijn vingers te zitten draaien anderen voor zijn werk probeerde op te laten draaien, en vooral dan de domme jobkes als plannen afdrukken.

 9. – verkoopster groenten/fruit, verkoopster van schoenen, bijles Nederlands geven, vertalen van een dossier Frans-Nederlands, vertaalster Frans-Engels ( nu nog, voor een website ), inkom/bar in een bioskoop, vertaler Nederlands-Frans van een scenario, …
  Ik studeer nog, heb Communicatiewetenschappen gedaan aan de VUB en nu film analyse en scenarioschrijven aan de ULB.

  – Schrijfster ( liefst van fantasy romans en van wetenschappelijke werken over heidendom, Asatr˙, Runen, magie, etc. )

  – een beetje hoe de Belgische ( vooral Franstalige ) filmwereld in mekaar zit ( mede dankzij een stage ), dat kinderen schoenen die ze mooi vinden altijd goed vinden passen en die ze lelijk vinden nooit goed zitten ( en ouders er meestal voor vallen )

  – Ik let vaak op de schoenen die mensen dragen ( vier jaar jobstudent in schoenenwinkel ) hoewel ik zelf altijd hetzelfde paar schoenen aandoe, ik heb er zeker 20 maar die sneakers zitten gewoon goed ; ik analyseer ook de meeste films die ik zie, en ik let altijd op vertalingen in ondertitels of die kloppen ( vaak niet )

  – Vicky, een 15-jarige jobstudente in de schoenenwinkel. Ik werkte er voor het 4e jaar ( en was 20 ) maar Vicky dacht dat ze mij alles moest leren, terwijl ze zelf niet eens wist hoe je een dweil moest gebruiken of rekken schoonmaken. Echt een verwend nest die moest werken van haar ouders omdat ze anders op straat rondhing. Kon niks, wist niks, en vroeg zich af waarom iedereen haar haatte. Ik heb haar alles uitgelegd, wat ze uiteindelijk wel apprecieerde.

 10. beetje na de vaak – maar dit leek me zo een boeiende opdracht – bijna geheugentraining

  ï Kuisen bij oma ñ voor 50frank stukken, vaak een stuk of 6. van mijn 12 tot mijn 14. Daarna had ik wel wat beters te doen op woensdagnamiddag.
  ï Babysitten ñ van 13 tot ongeveer nu (15 jaar later). Vroeger werd ik ervoor betaald. Nu ben ik meter van het kind of persoonlijke vriendin van de moeder. Geld lijkt niet meer te hoeven.
  ï Opdienster op mijn 15 alleen in een restaurant ñ spooky.
  ï Glazenruimster op de Gentse Feesten voor 150 frank per uur
  ï NachtwinkelcassiËre in de Lammerstraat aan de Vooruit
  ï Telemarketeer ñ ook in het Frans, jawel
  ï Barmeid in de Kinky Star
  ï Kuisen in Broodjeszaak Panos
  ï Gids in NTGent ñ fun fun fun ñ zeker met schoolkinderen!
  ï Evenementen voor Filmfestival van Vlaanderen
  ï Gids in de Gentse en Barcelonese binnenstad ñ free lance
  ï Onthaal jongerenreisorganisatie Travel Bar (Barcelona)
  ï Verkoopster in Barcelonese gallerij
  ï Opdienster in Ierse Pub ñ Kennedyís aan Barcelonese haven
  ï Bediende aan de universiteit ñ assistente van een prof (moviní on up)
  ï Ronddragen van de Week-Up ñ met de fiets door weer en wind, in ruil voor 1 000 frank en tickets (moviní on down again)
  ï Verkopen van advertenties voor zelfde Week-Up ñ voor geld dit keer (jeej!)
  ï Interim bij Progecov ñ om gillend weg te lopen, zo vreselijk waren die mensen daar ñ je reinste levende lijken ñ met aangeboren regelneverij ñ ik was daar zo grappig als geert hoste ñ at least!
  ï Interim in Ziekenhuis ñ administratieve niemendalletjes ñ voor het eerst een prikklok!! (jeej!)
  ï Coˆrdinator Media Desk ñ steun voor vlaamse film vanuit Europa ñ boeiend maar beetje leeg achteraf bekeken ñ leren zelfstandig werken
  ï Buurtwerker in Evergem (of all places) ñ leren zelfstandiger werken
  ï Fotografe free lance
  ï Management Sioen, Absynthe Minded en Bdb ñ tijdelijk maar fun fun fun
  ïKabinetsmedewerker ñ schrijven van toespraken ñ website ñ organisatie campagne ñ dossiers. Big girl now. Bought a house.

  Gezocht: flemish chick lost in the world. Jonge vlotte doch reeds ervaren reislustige dame met luchtige en tastbare schrijfstijl om tegen waanzinnig hoge bedragen wekelijks columngewijs te rapporteren over lange wereldreizen in ons damesblad. Jouw publiek bestaat uit vrouwen die tegen de dertig aanleunen maar dat niet willen geweten hebben. Je vertelt over de kleine kantjes van het mens- en vooral manzijn in sprekende tranche de vies ìfrom abroadî. Wij betalen niet alleen genoeg om verder je huis af te betalen maar voorzien je van voldoende spending money. Daarenboven houdt je maandelijks nog voldoende over om gigantisch veel te sparen. Je hebt geen problemen met viersterrenhotels en blind dates on the job. Je hebt de ambitie om een reisroman te schrijven en staaft al je belevenissen met origineel fotomateriaal. Je werkt alleen maar hebt een heel goed contact met die sympathieke, ietwat wereldvreemde, mysterieuze en daardoor uiterst begeerlijke fotograaf en webmaster die vanuit je homebase je woorden en beelden in een vlotte website giet. Een baas heb je jammer genoeg niet, jij bepaalt je ritme en productiviteit heeeelemaal zelf… We trust in you.

  Uit mijn horeca- en gids ervaringen weet ik dat rijke mensen de gierigste zijn. Het zijn ook zij die je iets bevelen ipv het te vragen. Ik weet dat de meeste rokers zich constant schuldig voelen. Ik weet hoe je de rondgangen in een toneeltoren noemt en hoe je de perfectie pint tapt. Ik weet hoe de politiek ons Vlaanderen draaiende houdt en hoe alle partijen ÈÈn pot nat zijn. Maar ik weet ook dat democratie een zegen is.
  Minder diep, maar daarom niet minder relevant: ook al ben ik kinderloos, ik weet hoe je een pamper ververst, een boer forceert en een papfles prepareert.


  Ik haat een vuile tafel. Krijg de kriebels als men mijn glas wegneemt als ik er nog zit. Voel me heel snel onzichtbaar in restaurants. Bedoel je zo een dingen?
  Ik dweil van rechts naar links, gebruik mijn vod langs twee kanten voor de ramen omdat mijn oma het mij zo leerde. En nu nog praat ik vaak bitsig en kort, ook al hol ik niet langer van deadline naar deadline.

  A, ons Ingrid, by far. Immer mega-opgefokte, immer blije Ingrid. West-Vlaams accent (sorry, ik ben van Gent, het schijnt te zijn aangeboren, alhoewel intussen al vijf jaar samen met iemand uit Kortrijk), steevast sandalen en verhalen over boer en schapen. Atijd druk druk druk. In werkelijkheid deed ze niet veel meer dan haar stapel dossiers ëverleggení de hele dag lang. Tegen vijf uur hield ze de achterkant van haar hand tegen haar hoofd. Was heel goed in het doen alsof iedereen haar constant nodig had. Overbelast zou je bijna denken. Tot je eens goed keek. Was zeer behoudensgezind, bekeek mij dan ook als was ik een kakkerlak met een fietshelm, gedegouteerd en met opperste verbazing. De openheid van een mossel. Haar stem sloeg over als ze telefoneerde. Na elk woord een lach. Maar ze haatte kinderen. I just didnít connect.

 11. @li77 – ah de Media Desk, hoe vaak heb ik die niet bezocht ( de site dan toch ) toen ik op stage mijn zus hielp dossiers samenstellen voor Slate Funding via Media Plus … AAAAHHHHHH.

 12. *staat recht en begint lang en traag in handen te klappen voor li77*

  En toch geen eigen blog zowaar. Dat het nog kan!

 13. li77

  @nathalie: wat grappig dat je het kent! Slate Funding is a pain… Je had ook even kunnen langswaaien voor hulp? Gelukt btw? Welk project was het?
  @lilith: een blog vind ik een vreemd maar intrigerend fenomeen. Ik frequenteer er ook geen, behalve deze. want deze vind ik Ècht leuk. Maar zeg mij nu eens. Wat mijn al sinds ik hier regelmatig binnenval bezighoudt: *ademt diep in en zucht dan vervolgens*: hoe doe je het?? Naast je leven, je werk, je vrienden, je familie, poes, planten, hobby’s zoals scrapbooken, misschien yoga en wilde sportplannen, het verbouwen van een huis… ik kan hier soms doodmoe zitten worden van te lezen en te zien wat je allemaal doet. Poewee! Dus niks voor mij…

 14. @li77 : het was voor steun voor 6 projecten voor een Brussels productiebedrijf ( K2, die hebben o.a. Farinelli, Meisje, Les Convoyeurs attendent, Confituur, Pauline & Paulette geproduceerd )
  Ik heb Media Plus toen trouwens in mijn thesis verwerkt, heb toen de toenmalige Vlaamse medewerkster van MediaDesk aangesproken maar ik herinner me haar naam niet meer ;)

 15. li77

  @nathalie: zal Karin Depoorter zijn geweest, niet? Zij deed confituur, vertelde ze me.

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>