het gazetje

gazetje.jpgErgens tussen de zee en het binnenland verschijnt elke week een krantje waarvan ik en ik alleen de redactionele inhoud bepaal. Meer dan vijfendertigduizend gezinnen krijgen mijn krantje elke week in de bus, en het is een goed krantje want er staan niet alleen soms bonnetjes in om een gratis zak chips te gaan halen, je kunt er ook je patatten op schillen, bijvoorbeeld. In elk geval: feit is dat de twaalfjarige in mij het soms nog steeds een rare ervaring vindt om ergens binnen te komen en mijn volledig zelf volgepende en volgefotografeerde gazetse gedrukt en wel op de respectievelijke salontafel te zien liggen.

In het gazetje verschijnen enkel de artikels die door mijn meedogenloze selectie geraken. Ik ben met andere woorden de persoon bij uitstek die je moet weten te charmeren als je volgende week in het gazetje wil staan met een foto en een verhaal over je vereniging/aankomende LAN-party/verkiezing van Prins of Prinses Hoppescheute. Veel van mijn lokaal nieuws komt uit persberichten die van officiƎle instanties als het stadsbestuur komen, maar veruit het meeste plezier ervaar ik als ik mijn computer ’s morgens een hoop goedbedoelde mailtjes zie binnenhalen van mensen die mij een keer een gunstje willen vragen. Voor die mailtjes hebben ze het woord “priceless” uitgevonden.

Ik probeer meestal zo objectief mogelijk te selecteren, maar toch zijn er enkele zaken die mij net dat ietsje meer charmeren dan andere. Hoe ouder de mailer, hoe smeltender de redactrice, bijvoorbeeld.
Mailtjes die beginnen met “een Goeden namiddag” hebben bij mij telkenmale een serieus streepje voor, net als afsluiten met “Van een oma dit de turnklub een goed hart toe draagt.

Raken bij mij ook steevast een gevoelige snaar:

 • “Onze web is www.turnklukfrinkenflis.be”
 • bijgevoegde word-documenten van 6Mb vol experimentele word-art en .bmp’s waar duidelijk avonden werk in gekropen zijn
 • mailtjes in felgroene Comic Sans met gekleurde achtergronden en clip-arts van coureurs en berggeiten vanwege de koninklijke wielerclub van Vleteren
 • een thumbnailtje van 4 pixels op 4 doormailen met de vraag of ik het op de cover van het gazetje kan plaatsen met een artikel bij
 • overdreven plechtstatigheid als “Hopende dat U hieraan welwillend enig gevolg zou willen geven, tekenen wij met, De meeste hoogachting.Frans Devos. Voorzitter.

Nooit pakken ze het mij nog af.

Reacties

 1. een Goeden namiddag,

  Binnenkort is’t in Vichte “karakterbierweekend”
  Mag dat ook in uw veelgelezen gazetje dat verschijnt tussen de zee en het binnenland?
  Hopende dat U hieraan welwillend enig gevolg zou willen geven, tekenen wij met, De meeste hoogachting.
  Een goedbedoelende oma.

  (ofzo)

 2. Ah, gij zijt de redactieraad op uw eigen? Dan heb ik meer last met mijn “gazetje”!
  Waar kan ik een exemplaar krijgen?

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>