boeken

manicmondaylogo.gifEn het is weer aan jullie!

Lees je graag? Liever fictie of non-fictie?

Zeer graag, maar wegens tijdsgebrek lukt het me niet altijd om er echt voldoende tijd voor vrij te maken. Ik lees het liefst fictie, maar ik blader ook wel eens graag door Youri’s non-fictie collectie.

Wat zijn de laatste drie boeken die je hebt gekocht?

Naast een stuk of vier hobbyboeken op het boekenfestijn waren dat
“Hoe te eten- Het plezier van koken en good food” van Nigella Lawson
“Yes man” van Danny Wallace
“Fat Girl” van Judith Moore

Wat was je lievelingsboek toen je klein was?

Alles van Roald Dahl, met Mathilde en Charlie and the Chocolate Factory op kop.
Als iets ouder kind heb ik dan weer zeer hard gezwijmeld bij “een brug van glas” van Karel Verleyen.

Welk boek staat er momenteel op je verlanglijstje?

Ik heb nog heel wat fictie liggen waar ik nog aan moet beginnen, maar deze zou ik zeer kunnen smaken voor tussendoor.

Welk boek kan je iedereen aanraden?

De dertien 1/2 levens van Kap’tein Blauwbeer, over een beer met zevenentwintig levens die de meest fantastische avonturen beleeft. Het ziet eruit als een kinderboek, maar het zit vol hilarische wendingen en waanzinnige personages en iedereen die het op mijn aanraden heeft gelezen vond het zeer leuk. En dat is het ook. Zeker een kans geven, jongens!

Reacties

 1. Oryx

  Dat is nog eens een leuke vraag zie :) Ik ben benieuwd naar het antwoord van de andere bezoekers zodat ik een paar interessante boekentips kan verzamelen!
  1. Lees je graag en liever fictie/non-fictie?
  Ik lees enorm graag en veel (ik trein-pendel dagelijks, dus ja…) en liefst fictie.
  2. Laatste drie gekochte boeken:
  – Havoc in its third year (Ronan Bennett)
  – My cousin Rachel (Daphne Du Maurier)
  – Weathercock (Glen Duncan)
  3. Lievelingsboek vroeger: een met haken en ogen aaneenhangend exemplaar van Maja de Bij
  4. Op mijn verlanglijstje: Lancelot van Walker Percy
  5. Aanrader: The Quincunx van Charles Palliser. Ne serieuzen turf maar ook serieus de moeite waard!

 2. malder

  1) Ik lees eerlijk gezegd alleen fictie.

  2) Reus – Annelies Verbeke, Alle Mensen Bijten – Margot Vanderstraeten, On the road – Jack Kerouac

  3)Kruistocht in Spijkerbroek – Thea Beckman. Dat was zo’n turf voor me, maar ik was er zo door geboeid dat ik het in een ruk heb uitgelezen. Samen met Jan Terlouw heeft ze mijn liefde voor lezen serieus gevoed. Waarvoor dank.

  4) Harry Potter 7. Yeah, sue me.

  5) Als je een boek wil lezen dat je een emotioneel pak slaag geeft, lees dan De Gebroeders Karamazov van Dostojevski. Dat is veruit het beste boek dat ik ooit heb gelezen. Andere, meer toegankelijke aanrader is Slaap! van Annelies Verbeke. Oh, en Underground van Makanin.

 3. hanne

  1) fictie!
  2) Georges Perec: Het leven, een gebruiksaanwijzing; Philippe Claudel: Grijze zielen; Philippe Besson: In afwezigheid van mannen
  3) vroeger: Juniper van Monica Furlong; de hele collectie van Dahl, met op kop Mathilda
  4) iets van de nieuwe generatie Belgen (Yves Petry misschien)
  5) Richard Powers’ Het zingen van de tijd (immens dik, nog veel schoner); Irving’s De wereld volgens Garp; Fremdkˆrper van Oscar van den BOogaard.

 4. 1. Ik lees alles wat ik onder ogen krijg. Meer zelfs, ik ben verslaafd aan lezen. En dat gaat dus over de ingrediÎnten van het pakje Becel aan het ontbijt, strips, de krant, tijdschriften, en natuurlijk boeken. En ik heb geen voorkeur tussen fictie en non-fictie, zolang de non-fictie maar geschiedenis betreft.
  2. Ik ben nu bezig de thrillerreeks van De Standaard te kopen. goedkoop leesplezier voor de zomer. Verder nog “De Schaduwgrens” van Tad Williams (fantasy) en Ketenvuur van Terry Goodkind (ook fantasy, en ook plezant lezen voor de zomer). En elke maand ga ik naar de stripwinkel mijn inkopen doen.
  3. Ik weet de titel en auteur niet meer, maar het was zeker een Ollander. Het ging over een jongen van ÈÈn van de Nederlandse kolonies die naar Nederland overkwam om bij een Nederlands gezin te wonen. Tesamen met hun zoon wordt er allerhande kattenkwaad uitgehaald en op het einde sterft hij. Bleiten, bleiten en nog eens bleiten. En zeker 10 keer gelezen. Dat kwam ook door het feit dat er in de parochiale bibliotheek een zeer strikt beleid was van boeken die je mocht lezen. En zuster Orbinson was geen gemakkelijke.
  4. Ik laat het altijd op mij afkomen in de boekenwinkel, alleen het laatste deel van “De Familie Snoek” van Willy Vandersteen moet ik nog gaan halen.
  5. fictie: de “Hyperion”-reeks van Dan Simmons. Science-fiction op zeer hoog niveau (4 delen).
  non-fictie: “De Waanzinnige 14e eeuw” van Barbara Tuchman. Om maar te leren dat het vroeger niet echt beter was…
  Strips: “Loopgravenoorlog” van Tardi. Verstripte verhalen van de grootvader van de auteur over zijn tijd in de loopgraven van WOI. Niets om vrolijk over te worden, maar je gaat er wel over nadenken.

 5. Tom

  Lees je graag? Liever fictie of non-fictie?
  Mocht ik kunnen, ik deed niks anders. Liefst fictie, maar ik neem regelmatig wel eens no-fictie in de handen.
  Wat zijn de laatste drie boeken die je hebt gekocht?
  Moeilijk te zeggen. Vorig weekend was er boekenverkoop in de Zwevegemse bibliotheek en daar heb ik een 60-tal boeken gekocht voor 14 euro. Daatussen zaten veel jeugdboeken die ik vroeger ooit gelezen heb en zeker wil laten lezen door mijn (toekomstige) kinderen.
  Wat was je lievelingsboek toen je klein was?
  The Beckman had een triologie over een eiland met een supermaatschappij. Ben de naam vergeten, maar dat vond ik echt schitterend.
  Welk boek staat er momenteel op je verlanglijstje?
  Ik zou graag enkele non-fictieboeken kopen over La Perouse zijn expeditie. Ook over de expeditie van scott en over het leven van de Vlaamse kaper Jan Bart wil ik nog iets lezen.
  Qua fictie heb ik voorlopig nog torenhoge stapels klaarliggen om gelezen te worden, dus koop ik er best niet te veel meer.
  Welk boek kan je iedereen aanraden?
  Ik moet Malder bijvallen. De gebroeders Kamarazov vond ik fantastisch. Ik heb het onlangs gelezen op aanraden van een docent en ik heb het werkelijk verslonden. Verder vind ik dat iedereen eens ‘is dit een mens’ zou moeten lezen van Primo Levi.

 6. Brin

  1. Lees je graag? Fictie of non fictie? Ja, het maakt niet uit!
  2. Laatst gekocht? De helaasheid der dingen (Verhelst), Bankvlees (Van Loy) & Geschiedenis van de liefde (Krauss)
  3. Lievelingsboek toen je klein was? Haar naam is Doro M. (Van Cleemput) & Geen wonder dat moeder met de goudvissen praat (Franck)
  4. Op je verlanglijstje? Catch-22
  5. Aanrader? Leuke zomerlectuur, ‡ la limite (Struyf-Blancquaert)

 7. @ Tom: Thule

  1. beide
  2. Nick Hornby, A long way down, Michel Houllebecq, Elementaire deeltjes, Norbert Elias (een sociologie-boek)
  3. Thea Beckman & Anthony Horrowitz
  4. Op mijn verlanglijstje, eindelijk eens wat tijd vinden om de vorige gekochte boeken te lezen :-) Dus efkes een pauze om nieuwe te kopen
  5. Een aanrader: Jostein Gaardner The solitary mystery. Laat je niet afschrikken omdat het ook de auteur van De wereld van Sofie is, dit boek is veel leesbaarder.

 8. 1) Lees je graag? Fictie of non-fictie?
  Yeap. Een goed verhaal is altijd leuker om te lezen dan De Realiteit, maar toch lees ik vooral non-fictie.
  2) Laatste drie boeken?
  * The Real Frank Zappa; de autobiografie van – de oplettende lezer raadt het al – Frank Zappa.
  * The Invisible Kingdom; zevende en laatste deel van de onverantwoord coole reeks The Invisibles.
  * It, door Stephen King; al een half dozijn keer gelezen (1000+ bladzijden!) in het Nederlands, eindelijk gekocht in het Engels.
  3) Lievelingsboek toen ik klein was?
  Toen ik nog maar net kon lezen was dat Sjakie en de Chocoladefabriek van Roald Dahl, iets later werd dat Het Oneindige Verhaal van Michael Ende.
  4) Momenteel op mijn verlanglijstje?
  Valis, van Philip K. Dick.
  5) Welk boek kan ik iedereen aanraden?
  Hunter S Thompson – Fear And Loathing In Las Vegas. Waanzinnig (en) grappig, zelfs wanneer je de film ÈÈrst gezien hebt.

 9. 1. Ik ben ook zo iemand die ingrediÎntenlijstjes en dergelijke leest, maar voor boeken heb ik de laatste jaren wat te weinig tijd gehad/gemaakt, maar dat ben ik nu toch wat aan het inhalen. Ik lees liefst fictie, maar een non-fictie boek kan er wel tussendoor.
  2.* Terry Pratchett – The Light Fantastic
  * Annelies Verbeke – Reus
  * Terry Pratchett – The colour of magic
  3. De GVR heb ik toch wel een aantal keer gelezen. En ik weet dat ik ook zeer aangegrepen was door een boek over wolven, maar ik zou begot de titel niet meer weten.
  4. Zoals wel uit de laatste 3 blijkt: de rest van Terry Pratchett, en Dirk Gently’s Holistic Detective Agency van Douglas Adams
  5. The Hitchiker’s guide (Engelse versie dan wel), Slaap! (Annelies Verbeke) en voor de mensen met veel moed: de volledige Gangreen-cyclus van Jef Geeraerts.

 10. bieke

  1. Beide
  2. Amelie Nothomb – Stupeur et tremblements
  Amelie Nothomb – HygiËne de l’assassin
  (beide boeken om mijn Frans wat bij te schaven)
  De laatste strip van Jerome K. Bloks :)
  3. Mijn lievelingsvoorleesboek ging over een meisje dat wilde plassen zoals haar zeven broers (nl. staand) maar toen ze het probeerde zakte ze door de wc en kon er niet meer uit. Mijn ouders kennen het nog steeds uit hun hoofd!
  Om zelf te lezen: alles van Roald Dahl en Antony Horowitz.
  4. Het nieuwste boek van Robert Fisk: een dikke turf en voorlopig ook nog boven mijn budget.
  5. The Da Vinci Code – nee grapje. Ik ben een waanzinnige fan van Gabriel GarcÌa M·rquez… De kolonel krijgt nooit post en Liefde in tijden van Cholera zijn wel aanraders.

 11. @Tom : Dat was de Thule-reeks, bestaande uit Kinderen van Moeder Aarde, het Helse Paradijs en Het Gulden Vlies van Thule.
  @ Bain : Hyperion is echt een topper, zeker aan te raden.

  Lees je graag? Liever fictie of non-fictie?

  Ik lees heel graag, fictie en non-fictie. Fictie lees ik het liefst fantasy, non-fictie zijn vooral boeken over Asatr˙, Noors heidendom, het occulte, etc.

  Wat zijn de laatste drie boeken die je hebt gekocht?

  Fictie : American Gods door Neil Gaman en de laatste boeken verschenen in vertaling door Raymond E. Feist ( het Conclaaf der Schaduwen, over Midkemia )

  Wat was je lievelingsboek toen je klein was?

  De boeken van Thea Beckman : Kruistocht in Spijkerbroek, de bovenvermelde Thule-reeks en ook de boeken over de 100-jarige oorlog ( ?, Triomf van de Verschroeide Aarde en het Rad van Fortuin )
  Ook Jan Terlouw en Roald Dahl.

  Welk boek staat er momenteel op je verlanglijstje?

  Al wat er nog uitkomt van de Midkemia reeks van Raymond E. Feist, een hele reeks non-fictie over Noorse religie, magic, enz.

  Welk boek kan je iedereen aanraden?

  Alle boeken over Midkemia van Raymond E. Feist, heb er al zo’n twintigtal gelezen en ze vervelen nooit ( begint met de boeken van de Oorlog van de Grote Scheuring en die zijn MagiÎr, Zilverdoorn en Duisternis over Sethanon )

  Hyperion reeks van Dan Simmons ( Hyperion, the Fall of Hyperion, Endymion en The Rise of Endymion, allemaal de moeite waard )

 12. Ik heb ‘De 13 1/2 levens van Kap’tein Blauwbeer’ enkele jaren geleden gekocht, omdat je het zo’n goed boek vond. :) Ik zou ‘m dringend nog eens moeten lezen. Dat buiten beschouwing gelaten:
  1. Ik lees zeer graag, maar ondervind dat ik het nogal moeilijk heb om te ‘beginnen’. Eens begonnen ben ik vaak niet meer te stoppen. Ik lees het liefste fictie. Ik lees eigenlijk maar zeer zelden non-fictie boeken.
  2. Bankvlees – Jan Van Loy, De Kleine Prins – Antoine de Saint-Exupery en Harry Potter en de Halfbloed Prins – JK Rowling.
  3. Alles van Marc De Bel.
  4. De volgende Harry Potter en wegens geldgebrek nog steeds Reus (Annelies Verbeke).
  5. Slaap! van Annelies Verbeke. Ik blijf het ÈÈn van de meest geweldigde boeken ooit vinden.

 13. @ anneke: en vond je het zelf ook leuk?

  Ik zou het niet op mijn geweten willen hebben dat ik mensen slechte boeken laat kopen. :)

 14. Gryphin

  1. Yep. Eigenlijk alleen fictie. En daarbinnen eigenlijk vooral/uitsluitend Fantasy
  2. Kopen? Ik loop zo geregeld eens binnen in de bib. En daar vind ik de meeste wel. Al hebben ze daar dan de eerste van een reeks wel maar de 2de of de 3de niet. Das pas frustererend.
  3. Thea Beckman met Kruistocht in Spijkerbroek.
  En de boeken van Anthony Horowitz (of zoiets)
  4. Terry Goodkind – Het weerloze rijk (De achtste wet van de magie)
  5. David Eddings – De Belgarion en de Mallorea (telkens 5 boeken)
  Anne McCaffrey – De draken van Pern (vooral dan de 5 eerste)
  Terry Pratchett – Discworld

 15. pricelessmingvase

  * ik lees doodgraag! er steekt altijd een boek in mijn sjacoche :) maar het gaat tegenwoordig maar langzaam, weinig tijd…
  * de laatste 3… umm. ik denk zelfs dat er dat 2 waren van de thule trilogie van thea beckman :)(ik MOEST die gewoon hebben) en dan ook nog de schaduw van de wind van carlos ruiz sandoz (heel goed trouwens!!)
  * toen ik kleuter was: Henk en Oegie (vandaar mijn voorliefde voor nijlpaarden hehe) en later alles van roald dahl, thea beckman, anthony horowitz, marc de bel
  * op mijn verlanglijstje staan momenteel nog een hele hoop boeken van isabel allende. Meestal laat ik mij verrassen door wat ik in de boekenwinkel zie. Zelden geplande aankopen.
  * Het allermooiste boek vind ik nog steeds ‘misschien wisten zij alles’ van toon tellegen. Het zijn al zijn dierenverhalen gebundeld in 1 boek. Prachtig. Ik krijg altijd het gevoel dat die verhalen voor mij geschreven zijn…
  En ‘alle verhalen’ van roald dahl is ook de moeite. Dat is een verzamelboek van zijn kortverhalen. Er zitten er echt goeie tussen.
  En verder zowat alles van isabel allende.Ik vind het maf hoe ‘zintuiglijk’ die kan schrijven: je proeft, voelt, ruikt, hoort, ziet, … echt wat ze beschrijft.

 16. anais

  1. Vaneigens. EÈn van de redenen waarom ik Germaanse ben gaan studeren. Ik heb dit jaar zo’n honderd boeken al gelezen denk ik (waaronder heel veel voor mijn thesis) en ik kijk echt uit naar mijn vakantie, want dan kan ik lezen voor mijn plezier. Voor mij liefst fictie.
  2. De Kapellekensbaan van LP Boon, De verwondering en Het verdriet van BelgiÎ van Hugo Claus. Verplichte literatuur ziet u.
  3. Mathilda van Roald Dahl las ik keer op keer opnieuw. Ook de verhalen van Dirk Bracke behoorden tot mijn favorieten.
  4. De twee romans van Annelies Verbeke waar iedereen zo lovend over is.
  5. Alles van Jeroen Brouwers en ook wel Hokwerda’s Kind van Oek de Jong. Of Lelieblank, Scharlaken Rood van Michel Faber. De verhaaltjes van Toon Tellegen vind ik ook echt ge-wel-dig, ideaal om samen met je vriend(in) te lezen en een echte aanrader voor iedereen!

 17. 1.Ik lees graag, maar kom tegenwoordig niet verder dan af en toe een krant of tijdschrift – en blogs natuurlijk. Fictie/nonfictie als het maar vlot leest.
  2.euh, Ik koop niet gemakkelijk boeken, zeker geen fictie, ga liever eens naar de bib dan, of leen er van mijn zus. Laatst gekregen boeken: “Lambikland/Lambicland”, “Abdijbieren, Geestrijk Erfgoed”, “Biergids voor BelgiÎ, Nederland en Luxemburg”-> vooral naslagwerken dus ;-) De Da Vinci Code heb ik laatst van mijn zus geleend en gelijk 2 keer na elkaar uitgelezen. Alle kritiek ten spijt, een geweldig verhaal, en ik ben zeer benieuwd naar de film.

  3.”Duet met Valse Noten”, verder alles van Karl May, en toen ik nog kleiner was heb ik alles van Pietje Puk verslonden. “Duel met Fortuna” over een stel kinderen die de lotto winnen is ook nog een boek ik geweldig vond.
  4.Geen
  5.Biergids voor BelgiÎ, Nederland en Luxemburg, of een latere of vorige versie van de GOOD BEER GUIDE voor onze streken. Onmisbaar bij een tocht door het Vlaamse en omliggende land.

 18. Ik lees meer non-fictie
  allerliefsten boeken:Mathilda (Roald Dalh)
  de GVR (Roald Dalh)
  Heksen (Roald Dalh)
  tand om tand
  (Willy Schuyesmans)

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>