no place like home

manicmondaylogo.gifIn welke stad of gemeente woon je?

Ik woon op dit moment in Ieper, en tot een jaar of drie geleden woonde ik in Vlamertinge, een deelgemeente van Ieper.

Woon je er graag? Waarom wel of niet?

Ik woon zeer graag in Ieper. Het is meer een groot dorp dan een stad, er zijn veel kleine straatjes met oude herenhuisjes, en het mag dan misschien wel minder mooi of indrukwekkend zijn dan steden als Brugge, het is ook een stuk minder toeristisch. Wat iedereen ook altijd opvalt aan Ieper is dat er geen bouwvallige achterbuurten zijn: alles tot ver buiten de vestingmuren is betrekkelijk goed geconserveerd.
Soms loop ik over de Grote Markt en overvalt het mij dat ik eigenlijk in een heel mooi stadje woon.

Als je ooit zou verhuizen, naar waar dan het liefst?

Naar het Heuvelland, op amper een boogscheut van Ieper. Ik zou er wel een boerderijtje willen opknappen, ofzo. Jammergenoeg begint het binnenland de streek nu ook te ontdekken en schieten de prijzen zodanig de hoogte in dat het tegen dan volledig buiten mijn budget zal vallen.

Wat is het mooiste plekje van je woonplaats?

Ik hou van de vestingmuren waarop je kan wandelen, en dan vooral bij nachte. Dan mag je er eigenlijk officieel niet op, maar het is echt super om ’s avonds laat vanaf de muren over de lichtjes van de stad te kijken.

Woont er een bekende vlaming in je buurt? Wie?

Yves Leterme. In Vlamertinge was dat de man met de sterke tanden, aka Walter Arfeuille. (l)

Reacties

 1. 1. Werchter, geboren en getogen en bijgevolg nooit ergens anders gewoond. Als het van mij afhangt wil ik er op het kerkhof terechtkomen ook.
  2. Uiteraard woon ik er graag. Met haar prachtige kerk in Demergothiek, de samenvloeiing van Demer en Dijle, het bier van onze grootvaders Jack-Op, de beste asperges van de wereld en talrijke dorpsfiguren en sociale leven. En er zijn zo van die voordelen als er ergens uitverkochte concerten zijn…
  3. Canada, absoluut.
  4. Het “Meulderskapelleke”. Een 18-de eeuwse kapel, midden in de velden.
  5. Van die pseudo-vedetten hebben we hier geen last.

 2. 1. Heusden-Zolder, in het verre groene Limburg. Mijn gemeente ligt een tiental kilometer boven Hasselt, vlak aan het klaverblad van Lummen, als dat help met de situering.
  2. Bwa, valt wel mee. In tegenstelling tot wat velen denken is het toch niet zo’n achtergesteld gebied. Er wonen veel minder ‘boerkes’ dan in andere, meer westelijke provincies (hint hint). Toch zou ik liever elders wonen, want ik ben jong en willen vanalles zien, en dat ontbreekt hier spijtig genoeg.
  3. Als het even kan dan onmiddellijk terug naar Gent! Ik heb er jaren op kot gezeten, ik die stad zal me waarschijnlijk nooit meer loslaten. Hopelijk vind ik werk ergens in de buurt.
  4. In Zolder hadden ze vroeger een kolenmijn. Die gastjes van de KS hebben naast kolen ook heel wat afval uit de grond gehaald, dat ze op een hele grote berg dumpten. Het uitzicht vanop die berg is echt wel mooi. En eigenlijk is het ook wel een beetje vreemd, zo’n bergje midden in het vlakke land. Daarnaast is het in Heusden-Zolder heel erg groen, waardoor je lekker kan wandelen en genieten van de mooie omgeving. Ik kreeg vorig jaar bezoek van een vriend uit Izegem, en die was verbaasd dat wij gewoon vrij door de bossen mochten wandelen/fietsen.
  5. Die kerel die de Koningin Elizabeth/Fabiola Wedstrijd help presenteren zou hier ergens in de buurt wonen. Fred Brouwers denk ik die ie heet. Dat is zowat de enige BV-van-tv denk ik.

 3. 1. Oudenaarde. Opgegroeid in Kluisbergen, maar altijd in Oudenaarde geleefd: school, vrienden, werk, …
  2. Yup,omdat het zo’n leuke roddelstad is, vol historiek, vol geschiedenis. Iedereen blijkt er wel ergens familie van elkaar te zijn, en er zijn zoveel interessante dingen te doen. Denk ik.
  3. Hmm, zon, groen, en luxe zijn de voornaamste parameters die mijn zoektocht zouden bepalen. In Capri zag ik al een mooi stekje, maar Monaco of Cannes lijken me ook wel te doen. Al denk ik dat het prly ooit Florida wordt.
  4. Bij mijn ouders in hun tuin was voor mij altijd de hemel.
  5. Ref Frank De Bleeckere, MBB Brunhilde Verhenne, MB Brigitta Callens, en dan nog enkele artiesten, acteurs/actrices en presentators, … Maar gans de streek stikt er eigenlijk van. En ikzelf uiteraard.

 4. malder

  1. Schoonaarde, een kleine deelgemeente van Dendermonde.

  2. Eerlijk gezegd voel ik me niet bijzonder thuis hier. Dat heeft grotendeels te maken met het feit dat iedereen letterlijk iedereen kent, met als gevolg dat er overal wel etterbuilen vol dramatiek klaarliggen om opengepietst te worden.

  3. In BelgiÎ zie ik mezelf nog wel naar Brussel te verhuizen. Hoe meer ik er kom, hoe mooier ik het er vind. Heuvelland is natuurlijk een andere droombestemming. In het buitenland blijf ik dromen van een huisje in Polen, maar ik zie dat misschien door een al te roze bril.

  4. Ik vind het station een zekere charme uitstralen. Ook omdat het de snelste weg is om uit het dorp te raken. :|

  5. Ik bÈn BV. :)

  5.

 5. Pricelessmingvase

  * Bertem! Ligt ongeveer 5km van leuven. Was nog een redelijk boerengat toen we hier 22 jaar geleden kwamen wonen, nu begint het hier jammer genoeg nogal volgebouwd te worden…
  * BjËtem boven! Ja dus. Ik ben ongelofelijk gehecht aan ons boerengat… Gans mijn jeugd heeft zich hier afgespeeld, ik ken hier alle boeren, iedereen kent elkaar, alles is op loop afstand (handig voor tijdens de jaarlijkse marginale beachparty) in de zomer rustig buiten hangen en van het goei weer genieten, bos op korte afstand, de mooiste kerk van de hele wereld en toch op 5min van leuven en dichtbij zowat alle autostrades.
  * Eigenlijk wil ik hier nooit meer weg! Al mijn herinneringen zijn hier en het is ook nog eens op 3min van mijn werk (Gasthuisberg!!), maar ik vrees dat een kleine verhuis in de toekomst niet te vermijden is… Maar dat is maar naar neerijse en dat is nog meer platteland, dus daar ga ik zeker niet over zagen…
  Een eventuele verhuis naar Utah zie ik anders ook volledig zitten. Wat een maf uitzicht da die mensen daar hebben… Prachtig.
  * Het mooiste plekje in bertem… Dat moet wel onze tuin in de zomer zijn hehe. Of anders op een hoog punt in de velden rond Bertembos, dan heb je een zalig uitzicht.
  * hmmm, bekende vlamingen. Er schiet mij momenteel enkel koen van get ready te binnen :) en ik dacht dat Cisko kid hier ook had gewoond. U ziet het: hoogstaande kunstenaars jaja.
  @ Bain: kent ge dan nie een restaurant: De rode kreeft? Is van mijn schoonbroer :)

 6. @pricelessmingvase: Yep, aan de nief brug naast frituur De Brug, maar ik ben er nog nooit gaan eten want ik hou niet zo van kreeft…

 7. bieke

  1. Brasschaat
  2. Wonen in Brasschaat valt wel mee: veel groen, rustig, maar toch niet tÈ, vlakbij Antwerpen…
  3. Ik blijf er zeer waarschijnlijk niet wonen, want de huur- en koopprijzen zijn een ietsiepietsie (hum) te hoog. Ik wil ook wel graag wat meer uitgaansmogelijkheden in de buurt en interessantere musea als ‘het heemkundig museum’. Dus wordt het waarschijnlijk Antwerpen. Of Brussel.
  4. Het heemkundig museum, de (plastic) grot waar Maria ooit verschenen is, de Bredabaan die de gemeente in tweeÎn snijdt. Nee, de allermooiste plekjes vind je in de parken (de rozentuin! de Mikvijver! De kinderboerderij! Het veldje voor het kasteel!)
  5. JM Pfaff…en aanhang. En verder bijna alle politici van de VVD (Nederlandse VLD), de krullenbol die Night of the Proms presenteert enz.

 8. 1. Schendelbeke, deelgemeente van Geraardsbergen.
  2. Ik woon hier niet echt graag, de sfeer is hier echt verziekt. De hokjesmentaliteit viert hier hoogtij, en iedereen die een beetje afwijkt van het normale, wordt direct scheef bekeken.
  3. Gent. Ik zit daar nu op kot en zou na mijn studies dolgraag hier blijven wonen. De stad heeft mijn hart veroverd.
  4. In Geraardsbergen: de top van de oudeberg ‘by night’
  5. Niet dat ik weet. Tenzij je natuurlijk Guido ‘ik kom zo graag in de media dat ik elk mogelijk onnozel feit aangrijp in het parlement’ de Padt meerekent. En Walter Capiau heeft hier vroeger nog gewoond naar ’t schijnt.

 9. anais

  1. Oorspronkelijk kom ik uit het vreselijk mooie maar ook vreselijk landelijke Merendree, dat ik na mijn middelbare school ingeruild heb voor de grootstad Antwerpen om er te gaan studeren. Ik heb een tijdje in het centrum van Antwerpen gewoond, aan het zuiderse Conscienceplein, maar mijn vriend en ik zijn nu net verhuisd naar het residentiÎle Berchem, omgeving Pulhof.

  2. Ik woonde hÈÈl graag in het centrum van Antwerpen, omdat het zo dicht bij alles was (duh) en onze straat toch heel erg rustig was. Maar ons appartement was te klein, en nu wonen we echt wel in een veel ruimer appartement, inclusief reuze-terras dat uitkijkt op een parkje met speeltuintje. Het is hier supermooi, rustig, groen, en toch niet zo ver van the city centre of de universiteit. Wreed content ben ik dus eigenlijk wel te noemen.

  3. Binnen een jaar of drie/vier willen mijn vriend en ik een huisje kopen. Ik wil graag terug naar het centrum van Antwerpen, of anders hier in de buurt: Berchem/Edegem/Mortsel/Wilrijk. Alhoewel ik tegen een huizeke in de Provence ook geen nee zou durven zeggen.

  4. Het Middelheim-park ligt op wandelafstand van onze woonst, en is echt wel de moeite om op een zonnige dag naar toe te gaan. Verder is de miljoenen-wijk hier vlakbij, ook altijd leuk om naar de gouden poorten te gaan staren. Antwerpen-centrum is uiteraard ook prachtig: de Schelde bij zonsondergang/het Conscienceplein in de Zomer/het museum van Schone Kunsten/…

  5. In Antwerpen woonde zowat iedereen bekend vlakbij, hier in Berchem heb ik alleen weet van Marc Van Eeghem.

 10. In welke stad of gemeente woon je?

  Momenteel woon ik in Bergen/Mons. Van De Panne naar Oostende verkast, dan naar Brussel en nu naar Mons. Enkel de Duitstalige Gemeenschap ontbreekt nog op mijn palmares ;)

  Woon je er graag? Waarom wel of niet?

  Redelijk graag wel ja, nog niet zo lang. Ben hier vooral komen wonen voor mijn vriend die hier nog naar school moet. ’t Is wel redelijk rustig en aangenamer dan Brussel wat betreft de drukte enzo.

  Als je ooit zou verhuizen, naar waar dan het liefst?

  Ik zou graag een tijdje naar Noorwegen verkassen, al ben ik er nog nooit geweest. Of misschien Canada, ook nooit geweest. Maar ik wil ook wel graag naar de kust terug.

  Wat is het mooiste plekje van je woonplaats?

  De Grand’Place, oftewel de Grote Markt. Alhoewel ik moet zeggen dat ik nog heel veel plekken niet ken.

  Woont er een bekende vlaming in je buurt? Wie?

  Bekende Vlamingen kom je hier nauwelijks tegen. ’t Is wel de stad van opper-Ps’er Elio di Rupo en er wonen vast nog wel andere bekende Walen die mij helemaal niet bekend zijn. In Brussel woonde ik een paar huizen van Wilfried Martens.

 11. Keyser Soze

  1) In welke stad of gemeente woon je? Antwerpen.
  2) Woon je er graag? Waarom wel of niet? Ik woon er graag. Ik ben iemand die houdt van de drukte van een stad. Ik wil wonen op een plek waar je maar vijf passen moet zetten om op een terras te zitten, om naar een theater of museum te gaan, om in een park te gaan liggen, om te gaan winkelen, enzovoort. En hoewel Antwerpen een grote stad is, vind je er toch ook nog de gezelligheid van een dorp (in bepaalde wijken toch, zoals die van mij).
  3) Als je ooit zou verhuizen, naar waar dan het liefst? Ik heb Londen altijd een geweldig leuke stad gevonden, dus naar daar verhuizen zou ik eventueel wel zien zitten (als iemand anders mijn huishuurt betaalt ;-) ).
  4) Wat is het mooiste plekje van je woonplaats? De buurt rond het Museum voor Schone Kunsten.
  5) Woont er een bekende vlaming in je buurt? Wie? Er wonen wel enkele BV’s in Antwerpen ja :p Ik zal me beperken tot zij die ook daadwerkelijk in de straten rondom mij wonen: Ramsey Nasr, Ann Ceurvels, Hilde Van Mieghem, Marie Vinck, Matthias Schoenaerts, Andrea Croonenberghs, Katelijne Verbeke, Axel Daeseleire, Tine Embrechts, Maaike Neuville, ÈÈn van die trezen uit Spring, Alain Grootaers, en waarschijnlijk vergeet ik er nog wel een paar :-)

 12. hilts

  In welke stad of gemeente woon je?
  Antwerpen.
  Woon je er graag? Waarom wel of niet?
  Super. Centrum van de wereld. Da’s toch wat de rest van de wereld verwacht van een antwerpenaar.
  Als je ooit zou verhuizen, naar waar dan het liefst?
  Niet.
  Wat is het mooiste plekje van je woonplaats?
  Het water. De Schelde met grote S.
  Woont er een bekende vlaming in je buurt? Wie?
  De minst verachtelijke van dat ras (de BV) woont in mijn wijk, onze burgervader.

 13. @ Lilith: Is Ieper niet zo ongeveer van 0 terug opgebouwd na WOI?
  1.Nieuwmoer, een gehucht van Kalmthout op 500m van de NL grens.
  2.Eigenlijk wel, ben hier opgegroeid, woon dicht bij mijn familie, het is hier rustig, alleen is het zo verdomd afgelegen vanalles (behalve Nederland).Ik heb een tijd in Essen gewoond, daar hadden ze tenminste al een treinverbinding met Antwerpen.
  3.Geen idee, heb ooit getwijfeld of ik geen jaar in Finland zou gaan wonen, maar het is er toch niet van gekomen, en het zal er niet meer van komen.
  4.de kleine boerenpadjes tussen de uitgestrekte velden – zeker bij zonsondergang als er zo’n beetje mist hangt, prachtig!
  5.Ze zullen er niet echt mee lachen als ik ze BV zou noemen, maar alla, de dames van LaÔs zijn afkomstig van hier.

 14. @March: hele delen wel, ja, zoals de Lakenhalle enzo. Het huis dat wij hebben gekocht is ook van net na de heropbouw, bijvoorbeeld, maar dat is ondertussen ook al weer bijna honderd jaar geleden. :)

 15. March

  @lilith: misschien kan je dan “geconserveerd” beter vervangen door “gereconstrueerd”?

 16. Talitha

  In welke stad of gemeente woon je?

  Vlamertinge. Juich.

  Woon je er graag? Waarom wel of niet?

  Eh – nee. Wegens te hoog percentage in marginaliteit en het teveel aan bakkerijen (wie heeft er in hemelsnaam 7 fuckin bakkerijen nodig?!) en cafÈ’s (vijftien, VIJFTIEN!) en dan nog zijn het van die prutcafÈ’s met nog meer marginalen. Ik zou veel en veel liever in Ieper wonen. Serieus.

  Als je ooit zou verhuizen, naar waar dan het liefst?

  Roeselare, of zo.

  Wat is het mooiste plekje van je woonplaats?

  in Ieper = de vestingen, zeker weten.

  Woont er een bekende vlaming in je buurt? Wie?

  Yves Leterme. In Vlamertinge was dat de man met de sterke tanden, aka Walter Arfeuille. (l)

  Jaaaaaaaaah mijn pa kende die! Jieha!

 17. mike

  Talitha je bent een marginaal kind, leer eerst eens typen en trouwens, ik weetnie niet wie deze site heeft gemaakt hier maar tis echt wel belachelijk

 18. Carolina

  Kan “Pricelessmingvase” eens met mij contact opnemen? Ben journaliste en heb een vraagje voor haar. Echt serieuze bedoelingen !
  Ze kan mij bereiken via mijn email:
  mouton.stevens@skynet.be

  Thanks voor de bemiddeling!

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>