what’s in a name?

manicmondaylogo.gifBen je tevreden over je voornaam? Indien niet: welke voornaam vind je beter bij jezelf passen?

Ik ben niet onverdeeld tevreden over de naam “Kelly”, omdat ik vind dat ze niet bij mij past, en het dÈ naam bij uitstek geworden is om je marginale kleine te geven. *vettig Ledebergs accent* “Kelly, Kimberly en Kevin, beetse stilder!” (echt gebeurd) Toch kan ik mijn ouders niets kwalijk nemen want ik ben vernoemd naar een personage uit Charlie’s Angels, en als je dan toch een angel moet zijn, dan zijn dat nog redelijk oke angels, vind ik. Had ik zelf kunnen kiezen, dan was ik misschien wel een lilith, maar hoogst waarschijnlijk ook niet.

Hoe zou je je kinderen noemen? Indien je al kinderen hebt: hoe heten ze en waarom?

De namen van mijn eerstgeborenen staan al helemaal vast, en die verklap ik liever nog niet, kwestie van de blogpost hieromtrent verrassend te houden. Tweede keuzes zijn Stien, Yssa, Jorun en Noor voor een meisje, en geen enkele naam voor een jongen aangezien ik al zeven jaar heb moeten denken voor ik ÈÈn jongensnaam mooi vond. En die is mijn eerste keuze, en dus gehaaim!
Ik hou ook wel van simpele jongensnamen als Tom, Sam en Bram, anders.

Van welk soort voornamen vind je dat ze strafbaar zouden moeten zijn?

Dingen als Kyttana, Kyano, Tayana, Shari en Tabitha, en opzettelijk (hoop ik) verkeerd geschreven namen als Tjilsie en Aschley.

Wat zijn de vreemdste namen die je in je omgeving al hebt gehoord?

Boom en Beer, Yagud, de zusjes Adelheid en Kunegonde, en Eli Peeters, die in mijn school LO gaf. Het verhaal van Anais klopt dus, en hij was ook nog eens de broer van die oudere madam die meespeelde in de eerste reeks van Big Brother.

Hoe heten je grootouders?
Wilfried en Raymonde.
DanÔel en Christiana. (al weet mijn grootmoeder dat zelf nog maar vijf jaar. Ze dacht altijd dat ze Christiane heette, tot ik haar paspoort aan een iets naderdere inspectie onderwierp)

Reacties

 1. Ben je tevreden over je voornaam? Indien niet: welke voornaam vind je beter bij jezelf passen?

  Niet echt nee. Ik vind ’t een te gewone naam, hoewel ik eigenlijk StÈphanie heten moest, heeft mijn pa op ’t laatste moment voor Nathalie gekozen. Da’s dus eigenlijk wel ’t minste kwaad. Ik weet niet echt welke naam wel bij mij zou passen. Als “schrijversnaam” gebruik ik gewoonlijk Luna, maar die zie je nu ook overal.

  Hoe zou je je kinderen noemen? Indien je al kinderen hebt: hoe heten ze en waarom?

  Sigrid “zij die naar de overwinning rijdt”, een mooie naam in Asatr˙ traditie.
  Eric, want hij heet ook Eric en zijn pa ook, dus da’s wel leuk ;)

  Van welk soort voornamen vind je dat ze strafbaar zouden moeten zijn?

  Niet meteen strafbaar, maar namen naar commerciÎle producten. Bv. die man die zijn dochter MÈgane noemde want hun achternaam was RÈnaud.
  Wat ik ook niet graag hoor, zijn van die Engelse namen uit series maar dan volledig Vervlaamst of Verfranst. Ons Shania bv.

  Wat zijn de vreemdste namen die je in je omgeving al hebt gehoord?

  Een aantal buitenlandse namen, maar die klinken ons altijd vreemd in de oren denk ik.

  Hoe heten je grootouders?
  Aan vaders kant : AgnËs en AimÈ, aan moeders kant Marie-Madeleine en Victor. Het is wel heetten, helaas.

 2. Keyser Soze

  1) Mijn voornaam is Tim, en ik vind dat wel OK. Echt bijzonder is het niet, maar liever een te gewone naam dan een te bizarre naam.
  2) De kans dat ik ooit kinderen zal hebben, is quasi nihil, dus hier heb ik nog nooit over nagedacht (en ik zal het ook nooit doen).
  3) Het soort voornamen dat verwijst naar de plaats van verwekking, of naar een merknaam.
  4) Na lang nadenken moet ik tot de conclusie komen dat ik geen mensen schijn te kennen met echt bizarre voornamen. Na het overlopen van mijn vriendenkring is Digna volgens mij de minst gehoorde voornaam.
  5) Langs vaderkant: Nicolas en Germaine. Langs moederskant: Marcel en Julia.

 3. pricelessmingvase

  *Met mijn eigen naam heb ik het lang moeilijk gehad. Ik heet StÈphanie. Mijn ouders hebben dus voor het meeste kwaad gekozen, volgens nathalie ;). Maar de laatste jaren vind ik mijn naam best ok. Hij past wel bij mij.
  *Kinderen zitten er de eerste jaren nog niet in, en ik zal waarschijnlijk nog wel 20 keer van namen veranderen maar momenteel zouden ze als volgt heten: Merlijn, Marius, Lola, Charlotte of Mauranne (niet dat ik ooit 5 kinderen zou willen, maar soit. Kwestie van opties open te houden.)
  *Strafbaar is sterk uitgedrukt, maar ze zouden toch vermeden moeten worden: Cindy, wesley, wendy, glenn, gwen, geoffrey, jeffrey en al hun vriendjes.
  *Vreemdste namen: n’gillaan (tsjileen, maar die komt uit gambia, dus dat telt wss niet), Lorean, Wendelin, Engris, Hiulya, Enni, Eben
  * mijn grootouders heten: Hendrika en RenÈ (Renatus officieel) en Marie Louise en Willy

 4. /-/ Ben je tevreden over je voornaam? Indien niet: welke voornaam vind je beter bij jezelf passen?
  Michel is wel ok, al wordt ik steeds vaker met Michael aangesproken door Engelstaligen, en dan denk ik steevast aan Michael Knight, the Knightrider. And how cheap is that? Omdat mijn ouders eerst een meisjesnaam gezocht hebben, is het Michel geworden, want Michelle was de eerste optie. Michel Roger Lieven Frederik. Die twee laatste wilde ik vervangen door Henri, maar dat mag dus niet.

  /-/ Hoe zou je je kinderen noemen? Indien je al kinderen hebt: hoe heten ze en waarom? Julien, Henri, Claude, Louis, Edgard for the boys. Amelie, Justine, Charlotte, Mireille for the girls. Omdat ze zo lekker Frans klinken.
  /-/ Van welk soort voornamen vind je dat ze strafbaar zouden moeten zijn? Paris, Lourdes, .. plaatsnamen dus. En Tai’pau en dergelijke, dingen waarvan je amper weet hoe je ze moet schrijven, laat staan uitspreken. Namen moeten herkenbaar zijn als naam. Point final.
  /-/ Wat zijn de vreemdste namen die je in je omgeving al hebt gehoord? Ik werk in een bakkerij en je kan je niet voorstellen wat wij allemaal op de taarten moeten schrijven. Naude, Pauw, Merloo, Gwyende, Paitou, Deirdre, Dila, … Noem maar op. En Kelly, maar da’s zo geval dat iedereen intussen wel al kent zeker :D
  /-/ Hoe heten je grootouders? Michel en Godelieve, Germaine en Roger. Verklaart ook al een deel van mijn voornamen, uiteraard.

 5. * Ben ik tevreden over mijn voornaam? Ik heet Anouck en daar ben ik best wel tevreden mee. Vooral omdat het met een C geschreven wordt®, op z’n frans. Maakt het toch net iets specialer dan bvb. de zangeres Anouk :)

  * Voor een jongetje hebben mijn vriend en ik besloten dat we hem Alex gaan noemen: een krachtige naam, maar heeft toch iets liefs.. Voor een meisje ben ik er nog niet uit: Mira, Mila, Olivia, Caro,…

  * Voornamen waarbij je geen idee hebt hoe je ze uitspreekt, lijkt me heel erg voor het kind in kwestie.

  * De meeste mensen in mijn omgeving hebben vrij normale namen :) Effe denken.. Domien en Florian.

  * langs moeders kant: Odilia en Achiel en langs vaders kant: Magda en AndrÈ

 6. Tom

  Tom vind ik best OK. Zoals Tim al zei, liever een simpele naam dan iets bizar.

  Daar denk ik nog over na.

  Strafbaar: zowat alle namen bij de familie pfaf, alle vervlaamste Engelse namen, en idd ook alle namen met leestekens erin.

  De vreemdste naam vind ik Yoni, waarom zou je nu in hemelsnaam je kind vagina willen noemen? Beats me. Dan kun je je zoontje net zo goed lingam noemen.

  Roger en Paula, JosÈ en Giselle

 7. anais

  1. Ik heet officieel Susan. Een foutje bij mijn geboorte want mijn mama wou dat ik Suzan heette, maar dat mocht blijkbaar niet van de geboorteregister-people. Toen zei ze maar dat ik mijn naam als Suzanne moest schrijven. Erg verwarrend allemaal. Ik vind het een beetje een stomme naam want a. er bestaan veel te veel liedjes over, b. veel te veel oma’s noemen zo en c. de naam kende zijn piekperiode in de jaren ’30.
  2. Jasper en Julie. Ik heb nog geen kinderen maar deze namen vinden zowel ik als mijn vriend de mooiste. AnaÔs vind ik ook heel mooi, en Luna, maar ik heb ooit twee katten gehad die zo heetten dus vindt mijn vriend het maar niks dat we onze kinderen zo gaan noemen.
  3. Och een heleboel namen, voornamelijk celebrities maken zich er schuldig aan: Apple, Paris, Lourdes, Jermajesty (ik weet niet meer wie zijn dochter zo heet, maar het bestaat!), … Ook alle namen eindigend op -y vind ik niet zo mooi. Snorry!
  4. Ik ken een hele familie rare namen: Meikeminne, Siri, Rachel (met de ch van ambachtelijk), NOa, Dao-Dao, en onlangs vertelde iemand me over een turnleraar die Eli Peeters heet. Draai dat eens om en je lacht je ook een breuk zeg.
  5. Nelly, Pol, Antoinette en Joris.

 8. Ik heet “Kenny”. Ik heb meer problemen met mijn familienaam dan mijn voornaam, het blijft immers hilarisch een sibling te hebben die Kelly heet.

  Ik zou mijn (sterk hypothetische) kinderen een naam geven van iemand die verdient herinnerd te worden, of iets simpels.

  Zouden strafbaar moeten zijn: Sjenaaja etc.

  Vreemdste namen: Eli Peeters, hands down. Vooral als het om een grijze turnleraar met authoritaire trekjes gaat.

  Grootouders: DaniÎl en Christiana (old and busted), en Wilfried en Raymonde (the new hotness).

 9. 1. Ik heet Bart, niets meer, niets minder, en daar ben ik wel tevreden mee. Zeker omdat ze mij eerst Matthieu gingen noemen, maar op het laatste moment van gedacht veranderd zijn omdat sommige mensen dat nogal “raar” uitspreken. Groot probleem is wel dat de helft van mijn familie Franstalig is en nog nooit van die naam gehoord hadden. Hij werd dan ook steevast als Barth geschreven.

  2. Ik heb nog geen kinderen, maar voor jongens vind ik Brent en Arne wel mooie namen, en voor meisjes Merel of Emma.

  3. Plaatsnamen en merknamen, en eigenlijk ook wel de -y namen.

  4. Seija is toch wel de vreemdste, zeker omdat ik die een hele tijd verkeerd geschreven heb.

  5. Gaston en Marie-Yvonne
  AimÈ en Marie

 10. anais

  Wat een grappig toeval! Het meisje dat me dat verhaal vertelde kwam idd ergens uit de verre Westhoek… De neven Edelhart en Degenhart komen ook wel in aanmerking voor weirdste namen, as well as de broers Helder en Winter…

 11. Ann

  1) Ik heet Ann. Kort en normaal dus. Liever dat dan iets marginaal.
  2) Noa(h),Bent en Jarne…. Ik vind jongensnamen veel makkelijker dan meisjesnamen. Voor een meisje heb ik niet echt een naam waarvan ik zeg “die zou het worden”, maar ik ga voorlopig voor Julie.
  3) alles eindigd op -y (sorry!), Shania e.d., en laatst las ik nog ergens dat ÈÈn van die meisjes van Seduced hun kleine C-J genoemd hebben. :-s
  4)In mijn dorp woont een gezin met 3 kinderen: Indy, Jana, Jones = Indiana Jones . Kris Kras (heeft mij ooit eens de slappe lach bezorgd)
  5) Julia & Jean, Simone & Achille

 12. Brinne

  Mijn naam:
  M’n moeder had ook het lumineuze idee om mij naar ÈÈn van die Charlie’s Angels te noemen en jah bij mij is het Sabrina geworden… Nu vind ik m’n naam ook niet bij mij passen, omdat Sabrina lijkt op Marina en we all know what that means eh. *rolls eyes*
  We zijn lotgenoten *high fives Lilith*, waar zit Stephanie?

  De Kinderen:
  Meisje: Anna
  Jongen: Bas

  Strafbare namen:
  Shania, Keano, Kenji, Dario, Chelsea & nog wat!
  Ik ben reuzebenieuwd naar de namen van de 2 ongeboren Pfaffers :)

  Vreemde namen:
  Sharka, Sithu & Febronie

  De grootouders:
  Godelieve & AndrÈ
  Yolande & Raymond

 13. @pricelessmingvase : tja, ik noem het het minste kwaad omdat mijn ma me Caroline Charlotte wilde noemen, naar die van Monaco, maar met mijn achternaam werd dat dus CCC, in ’80 niet zo’n goed idee. Dus tweede keus was StÈphanie van Monaco ;)

  @anais : Eli Peeters is nog zo erg niet als je weet dat de oom van een vriend van een vriendin Marcel Sper heet. Om te draaien, idd.

  Oh en vreemde namen : in mijn klas zat een Meinhart FranÁois. Iedereen dacht dat FranÁois zijn voornaam was, niet dus. Zijn broer heette Edelhert of zoiets.

 14. malder

  1. Absoluut: Andries is een prachtige voornaam die ik voor geen geld ter wereld zou ruilen, tenzij misschien voor het wat sjiekere Andreas.

  2. Emma als het een meisje is, Gwijde als het een jongen is. Maar mijn wederhelft eet nog liever al haar teennagels op dan haar zoon Gwijde te noemen.

  3. Alle namen die vijftienjaar terug nog niet eens bestonden. Maar Zion Noah spant toch wel de kroon.

  4. Ik vind Ans een rare naam. :|

  5. DaniÎl en Augusta/Jeanne en Willem. Willem Willems als het ware (y).

 15. 1. Ik heb er zelf maar Lynn van gemaakt want dat vond ik lekker makkelijk, maar ook de voluit-versie Lynne-Floor mag er zijn. Maar wel vre-se-lijk moeilijk voor de rest van de wereld en blijft dus vooral gereserveerd voor familie e.d. Ik vind mezelf ook echt een Lynn(e-Floor) dus wat dat betreft chapeau voor mijn ouders. Toen ik ca. 8 jaar was, wenste ik vurig dat ik Ilona heette. Godzijdank mocht je op die leeftijd je naam nog niet veranderen. Ilona, brrrrr!
  2. Ik kan wel driehonderd namen bedenken en die wisselen om de drie seconden van rangorde, dus hou maar op. Als ik alle mooie namen wil gebruiken die ik weet, moet ik een heel dorp bijelkaar baren. Nu al een drama, want al mijn kinderen zullen dus minimaal vier namen moeten krijgen.
  3. Ik heb van mijn moeder een allergie jegens meisjesnamen die eindigen op een -a geerfd, zoals Mariska, Tamara etc. Verder vind ik hippe Engelse jongensnamen zoals Jeffrey, Wesley, Kevin en Brian ook jekkiebah voor in NL/BE. En inderdaad merk- en plaatsnamen zijn ook stom.
  4. Ik kom uit Friesland, dus even een willekeurige greep uit de namen van mijn klas/schoolgenoten: Tjibbe, Ljibbe, Ealze, Sjouke (allemaal jongens) of Jantje, Edou (allebei meisjes).
  5. Frederik en Jantje (dat laatste dient uitgesproken te worden als Jontsje en is een degelijke Friese meisjesnaam) en Doeke en Pietsje (de laatste is wederom een meisjesnaam. Ben ik even blij dat ik niet vernoemd ben).

 16. marie-lou duvillier

  ik vind mijn naam leuk omdat iedereen tegen me zegt lou-louke of lou-lou of louke of gewoon lou.mijn achternaam vind ik niet leuk omdat iedereen mij uitlacht om mijn achternaam en dat vind ik niet leuk ik heb al 3 keer van school veranderd nu heb ik een hele grote mooie school en die school heet kinderland en ze lachen mij noch altijt uit ik wil graag de achternaam van mijn mama hebben dan heet ik Marie-lou Mahau voornaam M en achternaam M dat vind ik nu over mijn naam!.?

 17. marie-lou duvillier

  ik vind mijn naam leuk omdat iedereen tegen me zegt lou-louke of lou-lou of louke of gewoon lou.mijn achternaam vind ik niet leuk omdat iedereen mij uitlacht om mijn achternaam en dat vind ik niet leuk ik heb al 3 keer van school veranderd nu heb ik een hele grote mooie school en die school heet kinderland en ze lachen mij noch altijt uit ik wil graag de achternaam van mijn mama hebben dan heet ik Marie-lou Mahau voornaam M en achternaam M dat vind ik nu over mijn naam!.?

 18. ik vind mijn naam leuk omdat iedereen tegen me zegt lou-louke of lou-lou of louke of gewoon lou.mijn achternaam vind ik niet leuk omdat iedereen mij uitlacht om mijn achternaam en dat vind ik niet leuk ik heb al 3 keer van school veranderd nu heb ik een hele grote mooie school en die school heet kinderland en ze lachen mij noch altijt uit ik wil graag de achternaam van mijn mama hebben dan heet ik Marie-lou Mahau voornaam M en achternaam M dat vind ik nu over mijn naam!.?

 19. Mijn voornaam is Shari en ik vind het een hele mooie naam, ook al zou hij volgens u strafbaar moeten zijn :p.

 20. kyano verboden, tsk, en wie ben jij dan helemaal. mijn mooie zoon heet kyano, en ik krijg nix anders dan positive reakties op de naam. hij is van okt 2002. en een geweldig mooie jongen met een mooie naam.

 21. Wesley

  Beste pricelessmingvase

  Mijn naam is Wesley en ik ben er heel fier op zo te mogen heten. Ik weet niet vanwaar je ongenoegen. Bedankt om mijn naam op je strafbare lijst te plaatsen.

  Succes verder

  Wesley

 22. Kate

  Mijn naam? Kvind em best oke! lekker stoer!
  Hoe mijn kinderen zouden heten? hmm..
  Voor de meisjes: Elle & Jules.
  Voor de jongens : Jerôme & Olivier!
  Alle namen met een Y achteraan zijn inderdaad behoorlijk.. nja, Shauni,Shania,Kelly,lyndsey,Tiffany,…Maar ook Claudia vind’k afschuwelijk
  Meest rare namen in mijn vriendenkring? Angel.. voor een jongen! En dan een hele familie : Berdieke,Roselien,Fienelot,… En dan de papa heet Rik. Zijn zonen : Roderick,Jelderick. mama noemt Mieke: Dochter: Madieke.
  Dan nog een rare naam: Jellis,Marsyas,Jado,Tabitha,titia

 23. ellen

  Ben best tevreden met mijn naam. Zou er geen andere willen hebben. Ellen is niet te speciaal en niet te gewoon

  Ik heb altijd geweten dat als ik een dochter zou krijgen ze Lena zou heten. Was dus ook heel blij toen bleek dat ik zwanger was van een meisje want een jongensnaam zoeken vond ik echt moeilijk. Ben er nu toch uit en als ik nu nog een jongen zou krijgen zou hij Bent of Felix heten.

  Ja, zoals iedereen vind ik alle namen op Y of I niet zo mooi. En zoals iemand hierboven al vermeldde die nepnamen als keano, shania, kenji, …

  De meest rare naam in mijn vriendenkring of familie moet kjell zijn. Vind het wel mooi maar zou mijn zoon zo nooit heten.

  mijn grootouders heten maria en lambert en louis en anna

 24. evert

  Ik zou graag op natalie reageren. Het is niet de oom van mijn zus die sper marcel heet, maar onze overleden grootvader.

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>