wonen

manicmondaylogo.gifDe Manic Monday van deze week gaat over droomhuizen.

Als je kon kiezen, koos je dan:

een nieuwbouwhuis, een ouder huis of een appartement, en waarom?

Ondanks het feit dat er heel wat verbouwingswerken bij kunnen komen: zonder twijfel een oud huis. Ik ben nog nooit een nieuwbouw tegengekomen die even gezellig en warm is als een opgekallefaterd huis van een eeuw oud. Ik krijg trouwens de kriebels van steriele nieuwbouwvilla’s die allemaal van even weinig originaliteit en creativiteit getuigen.

een huis in de stad of op het platteland, en waarom?

Als ik ouder ben zou ik graag een beetje meer op de buiten wonen, maar op dit moment is het nog handig om niet al te ver van de bewoonde wereld te wonen. Aan de buitenrand van de stad is dus goed op dit moment.

in welk huis woon je nu? Wat zijn de beste eigenschappen van het huis? Wat de slechtste?

Een rijhuis van een kleine eeuw oud, met hoge plafonds, dubbele deuren en houten vloeren. Dit zijn meteen ook de beste eigenschappen, samen met de oppervlakte. Minpunten: de kleine badkamer waar geen uitbreidingsmogelijkheden aan zijn, gebrek aan bergruimte en de grootte van het tuintje. Ik ben zotcontent dat ik ¸berhaupt buitenkan na twee jaar appartement, maar voor kindjes of een hond is het echt wel een beetje te klein.

als je zou verhuizen, welke features moeten er dan zeker aanwezig zijn in het nieuwe huis?

Een grote tuin waarin je naakt kunt rondlopen zonder gezien te worden. :aah: Niet dat ik een naaktloper ben, maar ik ben wel op mijn privacy gesteld (zei zij die elke dag over haar privÈ-leven vertelt op internet). Veel licht en nog ergens een kamer over bij wijze van crafts room. En houten vloeren, allemaal houten vloeren.

welke stijl zou je kiezen wat interieurdecoratie betreft? Kies je voor minimalisme of gezellige drukte, of iets anders? *wijst*

Ik kan niet tegen huizen die eruit zien alsof er al jaren niemand in leeft, en waar alles een vaste plaats heeft en er geen HUMO op de salontafel mag liggen. Doe maar druk met een volle salontafel. Ik hou ook van stijlvol maar met een serieuze knipoog, leuke kleurtjes op onverwachte plaatsen, bijvoorbeeld.

Reacties

 1. Nice

  * een nieuwbouwhuis, een ouder huis of een appartement, en waarom?
  Ik zou nu nr een appartement verhuizen voor de prijs maar eenmaal ik wat gewerkt heb zou ik naar een nieuwbouw willen verhuizen. Het fijne aan een appartement is dat je snel sociaal contact legt met je buren denk ik. Het nadeel is dat je zo dicht op elkaar zit en misschien ook snel last
  hebt van elkaar… Een oud huis zou ik niet zo snel kopen uit schrik voor de verbouwingswerken. Mijn ouders deden dit en die hebben meermaals verbouwingen moeten uitvoeren. Dit heeft pakken geld gekost. Ken jij ook wel wat van denk ik ;o)

  * een huis in de stad of op het platteland, en waarom?
  platteland, 100%. Ik zit niet graag in de stad. Het heeft zijn charmes (veel cafe’s en gezellige winkeltjes vlakbij), maar ik ben niet gemaakt voor de drukte, de geur van de bussen en auto’s en de ongemoeidheid. Niet dat ik me wil moeien met mensen, maar een glimlach op straat is voor sommige mensen al veel gevraagd :o)

  * in welk huis woon je nu? Wat zijn de beste eigenschappen van het huis? Wat de slechtste?
  Studentenkamer.

  Slechte eigenschappen: dunne muren (lawaaierige buren, maar ze verhuizen in september naar Brussel en dan gaat mijn zusje in dat kot), tamelijk slechte isolatie (zit op een zolderkamertje), slechte leidingen (toilet, douche en wasbak zitten enorm vaak verstopt), de toilet en douche liggen in de keuken (dat spreekt voor zich).

  Goede eigenschappen: gezellig kamertje, hoogslaper (waardoor ook veel plaats), mooie muren, mijn visjes mogen hier ook op kot :o), fijne kotgenoten, de ijsjesman komt hier elke avond langs :o), hygiÎne !!! (niet vanzelfsprekend op kot), een fijne groene achtertuin, een oven, 2 microgolfs, een losse douche dus je kan hem afhalen zodat je niet altijd je haren mee moet wassen als je doucht.

  * als je zou verhuizen, welke features moeten er dan zeker aanwezig zijn in het nieuwe huis?
  Een ligbad :o) en een fornuis zoals mijn ouders dat hebben. Ik kan niet op de naam komen, maar het is echt super om op te koken. Een goed werkende oven. Een megagrote spiegel om mijn outfit te checken voor ik het huis uitga. En een supersized bed! :o)

  * welke stijl zou je kiezen wat interieurdecoratie betreft? Kies je voor minimalisme of gezellige drukte, of iets anders? *wijst*
  Meer naar gezellige drukte toe. Ik heb wel een hekel aan rommel, ik moet voor alles een plaatsje hebben en de rest moet weg!

 2. Tom1

  een nieuwbouwhuis, een ouder huis of een appartement, en waarom?

  Een nieuwbouwhuis. We hebben een eigen huis en hebben daarvoor een tijd op een appartement gewoond. We weten dan ook wat we willen en niet willen van een huis. Mochten we er nu het budget voor hebben zouden we dan ook goed weten hoe ons droomhuis er uit dient te zien.

  een huis in de stad of op het platteland, en waarom?

  Nu wonen we in de stad (Kortrijk), maar ik ben afkomstig van het platteland. We zijn er nog steeds niet uit waar we onze kinderen willen opvoeden. In de stad is alles dichtbij, maar op het platteland kunnen ze de hele dag buiten spelen zonder dat je je zorgen moet maken.

  in welk huis woon je nu? Wat zijn de beste eigenschappen van het huis? Wat de slechtste?

  Een (vrij groot) rijhuis in Kortrijk. Beste eigenschappen: grootte, mijn supercoole bureau, ons tof stadstuintje,…
  Slechtste: Gepruts van de vorige eigenaars die dachten dat ze doe-het-zelvers waren.

  als je zou verhuizen, welke features moeten er dan zeker aanwezig zijn in het nieuwe huis?

  Grote keuken, Grote badkamer(s) en als het even kan een ontspanningsruimte erbij met een sauna en stoombad of zo.

  welke stijl zou je kiezen wat interieurdecoratie betreft? Kies je voor minimalisme of gezellige drukte, of iets anders? *wijst*

  Minimalisme, maar dan wel met een warme toets. En ÈÈn kamer zou gezellig druk mogen zijn: mijn bibliotheek/sigar room met mijn chesterfieldzetels en mijn pool. (in my dreams)

 3. 1. een ouder huis
  2. in de stad
  3. een arbeiderswoning heel dicht in de buurt van het station en toch rustig, belangrijkste nadeel: slechte isolatie in de badkamer (verbouwing op komst)
  4. een plaatsje om buiten te zitten
  5. minimalistisch, beetje Skandinavische stijl maar voorlopig beperkt tot ikeatoestanden

 4. Carree

  een nieuwbouwhuis, een ouder huis of een appartement, en waarom?
  *nieuwbouw of een niet tÈ oud huis, want ik heb twee linkerhanden, dus verbouwen is niks voor mij..

  een huis in de stad of op het platteland, en waarom?
  in het midden, niet in het centrum, maar ook niet godverlaten op het platteland

  in welk huis woon je nu? Wat zijn de beste eigenschappen van het huis? Wat de slechtste?
  gewoon alleenstaand huis in een wijk, gezellig en net groot genoeg. En slechte eigenschappen weet ik niet echt :)

  als je zou verhuizen, welke features moeten er dan zeker aanwezig zijn in het nieuwe huis?
  Terras, afwasmachine en voor de rest doe ik niet moeilijk

  welke stijl zou je kiezen wat interieurdecoratie betreft? Kies je voor minimalisme of gezellige drukte, of iets anders? gezellig retrodrukte met veel oranje!

 5. 1) Een ouder huis kopen en dan maar naar de 21ste eeuw opwaarderen. Steen en hout stralen meer warmte uit dan glas en kunststoffen; ik zie tegenwoordig meer en meer interieurs met de gezelligheid van een chemisch laboratorium.
  2) Op het platteland liefst, of eventueel aan de stadsrand zolang er maar genoeg ruimte is voor een serieuze lap tuin inclusief een paar bomen.
  3) Ik woon in een rijhuis van lelijke oranje baksteen in een dorp, met een klein tuintje. Het leukste aan het huis is dat het vrij dicht bij de stad is zonder veel last van die stad te ondervinden, en het slechtste is dat het nogal klein geworden is naarmate ik groter geworden ben.
  4) Een grote lap grond erachter om een beetje natuur neer te poten en te cultiveren, kwestie van ook eens de handen vuil te maken af en toe.
  5) Oldkool degelijkheid plus moderne efficientie en technologie. Een antiek uitziende stenen muur met een paar plasmaschermen erin heeft wel iets.

 6. Ha, een vraagske in mijn branche…
  1.Mijn droom was eigenlijk een oud herenhuis of een loft. Technisch gezien (isolatie/akoestiek/vochtproblemen/…)is een nieuwbouw echter gewoon praktischer.
  2.platteland: ik hou van de rust en het feit dat ik onmiddellijk in het groen zit als ik wil wandelen of fietsen. Ik kijk uit over kilometers weide, maÔs en grazende koeien. Nadeel is of course dat ik voor vanalles en nog wat de auto moet nemen.
  3.Halfopen nieuwbouw in een klein dorpje. Plus: alles naar eigen idee en smaak, alles is (nog)nieuw en werkt zonder problemen. Geen verborgen gebreken of verrassingen zoals je bij een oud huis kan hebben. Min: eetkamer had een metertje breder mogen zijn, maar daar zeuren we maar niet over.
  4.Ik ben vorig jaar verhuisd, dus ik heb alle gewenste features/gadgets in de nieuwe woning zitten. Op het lijstje stonden oa. zonneboiler, automatische rolluiken en een (bier-)kelder. Op vlak van circulatie was een afsluitbaar bureau met toch veel contact met de leefruimtes gewenst. Verder had ik er ook graag een niveauverschil in, en een (strakke) baksteenmuur in huis.
  5.Eerder strak, wit en minimalistisch – high tech zelfs- met toevoeging van wat oudere, rustieke of blank houten elementen om contrast te geven.
  zie ook wat foto’s op http://users.telenet.be/march/march/MRF.htm

 7. 1. Zo’n megagroot herenhuis, met plafonds van +3 meter, donkerhouten parket, en massa’s nostalgie. Of iets van Horta, met zo’n smeedijzeren trap met prachtige krullen. En uniek glaswerk als lichtkoepel… Daarom dus. nostalgie en gezelligheid.
  2.Platteland, maar daar vind je niet veel herenhuizen. Maar daar vind ik dan zo’n micasa huis wel gepast :)
  3. Rijwoning. Nogal klein, amper een tuin. met buren. Voordeel: in de stad, vlakbij alles, betaalbaar.
  4. Een lief. Al de rest kan je later kopen/verbouwen.
  5. Pieter Porters / Cottage / American wood / … met veel ruimte en high-tech comfort.

 8. Nice

  Over die features: het zijn inductiekookplaten. Vind ik echt heerlijk om op te koken… Moest ik de lotto winnen: sauna en jacuzzi ook altijd welkom ;o)

  Quote March: “Verder had ik er ook graag een niveauverschil in.” => Bedoel je hier trappen mee? Is er een specifieke reden waarom je dat graag ziet? Want ik heb niet graag trappen en ik zou willen weten wat dat daar mooi/ speciaal/ … aan is?

 9. Ik neem Lilith haar antwoorden zo ongeveer over denk ik. :-D Voor ’t gemak. :-) Vervang enkel het rijhuis door een waarschijnlijk iets kleinere open bebouwing en het tuintje door een grote tuin.

 10. @Nice:we hebben hier een stukje van onze leefruimte en een bureau dat deels in de grond zit, 3trapjes lager dan de rest. Als je in de zetel zit dan zit je gezellig in een afgebakende ruimte, die tegelijk ook heel open is naar de rest van de leefruimte en de keuken. Ook de daaruit ontstane verschillende plafondhoogtes (2m60 en 3m16!)vind ik een pluspunt. Het feit dat we daar wat “in de grond” zitten geeft ook een andere kijk op wat buiten is. Anyway, ieder zijn smaak zeker, en als we het beu zijn of niet goed meer te been, dan leggen we die put gewoon dicht! Het is verder ook een heel “open” huis, met amper binnenmuren op het gelijkvloers, de scheiding tussen ruimtes wordt enkel gemaakt door het niveauverschil en een leuning, zodat het geen ongezellige “balzaal” wordt.
  foto’tje vanuit onze put op http://users.telenet.be/march/march/images/MRF/3379.jpg

 11. wel euh, ik ga hier de vreemde eend in de bijt zijn. u weet mij te vinden als u mijn gedacht hierover wil lezen :)

 12. jill

  watvjyksxhisuf=qsjx:nsqwkbzs
  ksdmluicjsty
  hkjc:eùk
  baaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaai

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>