geloof

manicmondaylogo.gif

Ben je gelovig? Welke godsdienst volgde je op school?

Ik ben een complete atheist. Ik heb godsdienst gevolgd tot in het zesde leerjaar, en na mijn plechtige communie heb ik zedenleer gevolgd.

Ben je bijgelovig? Op welke manier?

Absoluut niet. Ik hou geen hout vast en ik heb geen problemen met ladders of zwarte katten.

Geloof je in buitenaards leven?

Ik geloof dat er ergens wel organismen zijn die op leven lijken, ik geloof niet in aliens en UFO’s tot ik ze zelf heb gezien.

Geloof je in horoscopen? Komt je persoonlijkheid overeen met je sterrenbeeld?

Ook al niet. Ik heb al vijf jaar zeer bewust elke horoscoop in de boekjes overgeslagen. Ik ben een leeuw en heb dat wel altijd het coolste sterrenbeeld gevonden om te hebben, wegens leiderscapaciteiten en trots enzo. Maar het blijft crap. :)

Ben je van plan om je kinderen te laten dopen? Waarom wel of niet?

Nooit. Ik val nog liever dood dan dat ik mijn kinderen laat inwijden in een soort sekte met compleet achterhaalde gedachten en een onverdraagzame instelling. Ik ben daar nogal een moeilijke in, trouwens. Ik wil ook niet dat mijn kinderen katholiek onderwijs volgen later, of communies doen, en als ik al eens naar een kerk moet weiger ik kruis- en andere tekens te maken of hosties te eten. Ik zal ook nooit trouwen, en al helemaal niet voor de kerk.

Niet dat ik geen respect heb voor geloof, integendeel. Veel zelfs. Ik vind het bewonderenswaardig dat mensen in een god kunnen geloven, ik vind het enkel van heel weinig respect voor dat geloof getuigen om er enkel gebruik van te maken uit gewoonte. Kindjes laten dopen en trouwen in de kerk als je anders nooit naar de mis gaat vind ik compleet onbegrijpelijk, eigenlijk.

Als mijn kinderen toch gelovig blijken te zijn kunnen ze zich nog steeds laten dopen, al zou ik het persoonlijk moeilijk hebben mocht mijn kind in een god of bovenaardse macht geloven. Het strookt in elk geval niet met de opvoeding en het wereldbeeld dat ik voor hen in mijn hoofd heb.

Ik vind volwassenendopen zoals bij de getuigen van Jehova een stuk meer sense maken, mocht het toch nodig zijn.

Reacties

 1. Soos

  Ben je gelovig? Welke godsdienst volgde je op school?
  Ik ben niet gelovig. Ik heb wel altijd op katholieke scholen gezeten en dus katholieke godsdienst gevolgd.

  Ben je bijgelovig? Op welke manier?
  Neen, op geen enkele manier.

  Geloof je in buitenaards leven?
  Niet in intelligent leven. Er zullen misschien wel levende organismen bestaan op andere planeten, maar ik geloof niet in aliens en consoorten.

  Geloof je in horoscopen? Komt je persoonlijkheid overeen met je sterrenbeeld?
  Neen. Maar uiteraard komt mijn persoonlijkheid overeen met mijn horoscoop. Die dingen zijn zo geschreven dat ze altijd wel gedeeltelijk kloppen.

  Ben je van plan om je kinderen te laten dopen? Waarom wel of niet?
  Ik ben niet van plan om kinderen te kopen :-) Maar als ik er zou krijgen, zou ik ze ook niet laten dopen. En waarom niet, tja, dat lijkt me redelijk wiedes. Ik geloof niet, dus ik zie er het nut niet van in. Het is ook iets waar ik gewoon niet over zou nadenken (behalve dan nu dus :-) ) omdat het al niet in me zou opkomen in de eerste plaats.

 2. 1.Niet gelovig – wel katholieke opvoeding gehad, met wekelijks kerkbezoek, wat mijn afkeer voor alle schijnheiligheid en de kerk nog meer deed toenemen. Ik heb respect voor mensen die in een god kunnen geloven, maar met alle miserie die er in naam van (een)God gebeurd (is)heb ik moeite.
  2.Bijgelovig? mmh, niet op een manier dat ik er bepaalde rituelen op na hou ofzo, of geloof in dingen als zeven jaar ongeluk enz…Ik heb soms wel de indruk dat er dingen te toevallig zijn om toeval te zijn, of heb dÈj‡-vues die ik niet echt kan plaatsen, maar er echt bij stilstaan doe ik niet.
  3.zowat het zelfde als Soos hierboven. Het kan best zij dat er op Mars of weet ik waar wat pieren leven, maar een vergelijkbaar leven met dat hier op aarde lijkt me sterk. Het gekke aan SF film vind ik gewoonlijk dat al die vreemde wezens meestal ook twee ogen en een mond hebben, en iets als armen en benen.Dat zou dan weer TE toevallig zijn.
  4.Horoscopen zijn niet aan mij besteed.
  5.Nee, om de reden die ik bij puntje 1. al beantwoord heb.

 3. 1) Ben je gelovig? Welke godsdienst volgde je op school?

  Niet gelovig. Ben naar een christelijke school geweest.

  2) Ben je bijgelovig? Op welke manier?

  Neen. En om dat te bewijzen loop ik zelfs altijd onder de ladder! Wat mij dan misschien toch een klein beetje bijgelovig maakt.

  3) Geloof je in buitenaards leven?

  ’t Zou gek zijn moesten we de enige zijn denk ik dan …

  4) Geloof je in horoscopen? Komt je persoonlijkheid overeen met je sterrenbeeld?

  Niet echt. Het is wel leuk om te lezen en dan te zien of er iets van klopt. Of m’n persoonlijkheid overeenkomt weet ik niet, ik zou niet weten wat de persoonlijkheid van een Leeuw juist is (of zou moeten zijn).

  5) Ben je van plan om je kinderen te laten dopen? Waarom wel of niet?

  Te laat :-) Onze Jorre is vrij snel gedoopt omdat de mama dat zo graag had. En ik ben van nature geen dwarsligger als het aankomt op het geluk van mijn allerliefste ;-)

 4. bieke

  1. Ik ben niet gelovig en heb met de jaren zelfs een lichte afkeer voor het geloof gekregen. Ik heb wel op een katholieke middelbare school gezeten en kreeg er dus godsdienstles.
  2. Niet bijgelovig: ik durf onder ladders lopen en ik heb een zwarte kat.
  3. Natuurlijk: het heelal is zo groot, het kan toch niet anders of er leeft nog iets op andere planeten.
  4. Ik lees de horoscopen soms, maar ik geloof er niet echt in. Ik val net op de grens met de ram en de stier, waardoor ik in sommige horoscopen ram ben en bij andere stier: dit vergroot mijn scepsis alleen nog maar… Maar het blijft een grappig tijdverdrijf.
  5. Mijn kinderen worden niet gedoopt en moeten later zelf maar beslissen of ze dat alsnog willen laten doen of niet. Ik ga de beslissing niet voor hen maken.

 5. pricelessmingvase

  * Ik geloof wel in een god, maar niet in de vorm van een persoon, ik kan het niet goed uitleggen.
  Ben altijd heel katholiek opgevoed, ook wekelijks naar de mis enzo en ook op school. Op zich stoorde dat misgedoe mij niet zo, ik zat met mijn gedachten ergens anders:) ik heb wel een bloedhekel aan de instelling ‘kerk’ en al die stomme dingen zoals schuldbelijdenissen en heel de reutemeteut en vooral de preken. Geen schuldbelijdenis op mijn begrafenis!!
  *Ik ben behoorlijk bijgelovig, maar niet in de ladder/zwarte katten dingen. Tijdens mijn examens doe ik bijvoorbeeld steeds opnieuw dezelfde kleren aan als ik er een goed examen in heb afgelegd. En nooit meer kleren waarin ik een slecht examen heb afgelegd. En ik heb ook eens een ring weggegooid omdat ik altijd ongeluk had als ik hem droeg. Verder geloof ik heel hard in mijn intuÔtie, weet niet of dzt bijgeloof is. De laatste jaren heeft mijn intuÔtie mij nog nooit bedrogen. Laatst voelde ik heel sterk dat mijn paard ging sterven, maar er was niets aan te zien. Vorige maand heeft hij koliek gekregen en is hij gestorven.
  *Het lijkt mij idd ook een dwaas idee dat we de enigen zouden zijn.
  * Ik geloof enkel in de karakterbeschrijvingen, dus niet de tijdschriftbazaar. en die kloppen meestal als een bus. En bij mij ook (ben een vis).Overgevoelig, zorgend (ben verpleegster), dromerig, beetje chaotisch, niet graag leiding nemen maar zo weinig mogelijk willen opvallen, …
  * denk het niet. Ik geloof er niet zo in. Is gewoon een ritueel van de kerk en ik hou niet van de kerk.

 6. Sil

  Vermits mijn eigen blog tijdelijk gesloten is zal k hier ff antwoorden :)

  Ben je gelovig? Welke godsdienst volgde je op school?
  Neen, Ik ben weliswaar katholiek opgevoed (en nee ik bedoel niet christelijk, ik bedoel wel degelijk katholiek), maar ik heb voor mezelf vier jaar geleden al uitgemaakt dat ik het allemaal maar dikke zever vind en ga sindsdien als vrijzinnige door het leven.

  Ben je bijgelovig? Op welke manier?
  Neen

  Geloof je in buitenaards leven?
  Neen

  Geloof je in horoscopen? Komt je persoonlijkheid overeen met je sterrenbeeld?
  Neen, we lazen in de les altijd de horoscopen uit de metro, en meestal klopt er van die dingen helemaal niets, als er dan heel toevallig toch eens iets klopt is dat volgens mij meer geluk dan iets anders :)

  Ben je van plan om je kinderen te laten dopen? Waarom wel of niet?
  Absoluut niet, mijn kinderen hoeven geen onderdeel te zijn van de grootste sekte ter wereld. Ik zal hen niet laten dopen, als ze dan later zelf beslissen om dat toch te laten doen is dat hun keuze en zal ik die natuurlijk ook respecteren, maar ik ga hun geen dingen opleggen.

 7. 1) Ben je gelovig? Welke godsdienst volgde je op school?

  Grote atheÔst ondanks het feit dat ik gedoopt, gevormd enzovoort ben. Katholieke godsdienst gevolgd tot in 1e middelbaar, nadienz edenleer.

  2) Ben je bijgelovig? Op welke manier?

  Ik had wel bepaalde rituelen voor eht afleggen van mijn examens…Was niet echt een bijgeloof, amar ene manier om mij voor te bereiden.Wrijdag de dertiende is bij mij zelfs een geluksdag.

  3) Geloof je in buitenaards leven?

  Oneindigheid houdt in dat het heel goed mogelijk is, maar ik denk niet meteen dat we angst moeten hebben van aliens die de wereld willen vernietigen . lol

  4) Geloof je in horoscopen? Komt je persoonlijkheid overeen met je sterrenbeeld?

  Nja, ik weet best wel dat die horoscopen meestal ebdacht worden door een of andere fatso die zijn deadline binnen het kwartier nog moet halen en er raprap iets opklad, maar ik loop wel mee te heulen met de KREEFTJESCLUB. Iederene die mijn sterrenbeeld heeft is per definitie al ‘een goeike’. Is gewoon meer een grapje dan serieus bedoeld..

  5) Ben je van plan om je kinderen te laten dopen? Waarom wel of niet?

  Neen, die keuze laat ik hen waarschijnlijk zelf.

 8. Ann

  1) Ik ben altijd naar een katholieke school geweest. Ik geloof niet in een God als persoon, ‘k kan het ook niet zo goed uitleggen.
  2)Ik ben niet echt bijgelovig, maar same here met mijn examens, als ik een slecht examen had afgelegd trok ik die kleren niet meer aan tijdens de examenperiode.
  3) Niet in marsmannetjes ofzo, maar er zal toch nog wel op ÈÈn of andere planeet leven zijn.
  4)tijdschrifthoroscopen zijn zever in pakskes, ik heb wel een boek over sterrenbeelden en dat klopt over de grote lijn.
  5) ja. Dan hebben ze dat toch al mee, daarna mogen ze van mij kiezen of ze hun eerste/plechtige communie doen.

 9. Carreet

  En toch blijft katholiek onderwijs van een beter niveau dan gemeenschapsonderwijs. Alleen daarvoor al zou ik het doen.

 10. Ben je gelovig? Welke godsdienst volgde je op school?

  Ik ben momenteel niet gelovig, maar werd christelijk opgevoed.

  Ben je bijgelovig? Op welke manier?

  Ja, in die zin dat ik dikwijls denk aan voobestemde situaties en onmogelijke toevalligheden.

  Geloof je in buitenaards leven?

  Ja, en er zijn twee mogelijkheden. Ofwel zijn ze dommer dan ons, en is het de moeite niet om ze te zoeken. Ofwel zijn ze slimmer dan ons en zullen ze ons wel eerder vinden. (Hans Teeuwen)

  Geloof je in horoscopen? Komt je persoonlijkheid overeen met je sterrenbeeld?

  Ik lees altijd mijn horoscoop als ik zo’n pagina tegenkom. Ik geloof niet in de wekelijkse voorspellingen, maar wel in astrologie.

  Ben je van plan om je kinderen te laten dopen? Waarom wel of niet?

  Ja, omdat het een mooie gebeurtenis is en de mogelijkheid bestaande blijft om later de keuze te maken bij de plechtige communie. Ik hecht persoonlijk echter geen andere waarde aan het doopsel.

 11. @zaloezie: het is een Theo Maassen-quote :)

  @carree: dat betwijfel ik ten zeerste, eigenlijk. Ik betwijfel niet dat katholieke scholen ouderwetser en conservatiever zijn, en ik wil mijn kinderen niet laten opvoeden door mensen die homoseksualiteit een ziekte vinden.

 12. Ben je gelovig? Welke godsdienst volgde je op school?
  Niet gelovig in de monotheÔstische zin. Ik ben Heiden, en “bij ons” is dat begrip gewoon anders ingevuld. Maar ik geloof wel zeker dat er meer is dan we gewoon kunnen zien, en werk daar dan ook mee. Magie en ritueel zijn manieren om daar mee om te gaan.

  Ik ben altijd naar een katholieke school geweest en ben katholiek opgevoed. Ik heb er een enorme afkeer voor monotheÔsme aan overgehouden.

  Ben je bijgelovig? Op welke manier?

  Niet in de normale zin, maar ik geloof wel in mijn intuitie Èn in de mentale kracht om situaties om te keren.

  Geloof je in buitenaards leven?

  Ergens denk ik wel dat er “iets” is, maar wat, daar ben ik niet over uit.

  Geloof je in horoscopen? Komt je persoonlijkheid overeen met je sterrenbeeld?

  Horoscopen zijn niet zozeer bedoeld om “erin te geloven” en boekjes-horoscopen enz. zijn je reinste crap, die samengesteld is met typefiches (zo vind je vaak dezelfde voorspellingen voor verschillende sterrenbeelden ).

  Maar een geboortehoroscoop, daar kan heel veel waarheid insteken. Een goeie vriend van mij is astroloog en die heeft dat dus 99% correct. Maar een echte goede horoscoop maken vraagt veel tijd en analyse, en is niet bedoeld om dingen te voorspellen in de meeste gevallen, maar wel om grote lijnen in karakter en aanleg na te gaan bv. En dat klopt dus wel.

  Ben je van plan om je kinderen te laten dopen? Waarom wel of niet?

  Zeker nooit. Zelfs niet “om de familie een plezier te doen”. Ik wil ook zeker geen kerkelijk huwelijk en al die crap, want ik sta helemaal niet achter de ideeÎn en achterhaalde wereldbeelden van de Kerk. Alleen al het idee dat mocht ik een dochter hebben die minder waard zou zijn, of help, nog erger, een homoseksueel kind dat die als “slecht” zouden aanzien worden, vind ik verschrikkelijk. Ik heb het daar helemaal niet op, en vind het trouwens erg dat dat gedaan wordt met kleine kinderen die niet eens zelf kunnen beslissen. Ik wil mijn latere kinderen als die er komen heidens opvoeden, en dan kunnen ze later zelf kiezen.

 13. Carreet

  Ik heb in beide scholen gezeten en geloof me, er is een serieus verschil.
  En 99% van de leraars in katholieke scholen zijn ook maar gewone mensen. De tijd van de heerschappij van de broeders en nonnetjes is voorbij..

 14. Misschien niet helemaal op zijn plaats, mijn reactie bedoel ik, maar ik wil echt effe reageren op carreet. Zelf heb ik 8 jaar lesgeven in het katholieke net en ben dan heel bewust overgeschakeld naar het gemeenschapsonderwijs. De tijd van de heerschappij van de broeders en nonnetjes is absoluut niet voorbij. Als je enigszins buiten de lijntjes wil kleuren (ook als leerkracht) word je hardhandig aan de plichten van een katholieke onderwijzer herinnert. Diegenen die farizeeersgewijs elke week in de kerk en het koor zitten, maken de beste overlevingskansen binnen dat net. De anderen (ikke dus) worden verzocht wijselijk hun mond te houden of elders een job te zoeken. Wat ik dus heb gedaan. Sedertdien komt mijn eigen kind nooitofvanzeleve een katholiek instituut binnen. (ze noemen het ook effectief een instituut, hee !;-)).
  En het niveau van onderwijs is absoluut hetzelfde. En dat kan ik dus uit eigen ervaring getuigen.
  De mythes van het gemeenschapsonderwijs versus het katholieke niet zijn nog lang de wereld niet uit. En dat krijg ik spijtig genoeg in mijn eentje niet voor elkaar.
  Best toch een lange reactie, hm,hm…

 15. En herinnert moet dus wel met een d !!! En dat voor een onderwijzeres met een fobie voor taalfouten. AAAhhhgg …
  Zullen we het maar wijten aan ’the heat of the moment’ ? ;-)

 16. agaporno

  Waarom ik niet geloof.

  Ik ben iemand van de wetenschap (Biochemisch analist) dus ik geloof zeker niet in een god of oppermachtig wezen. Ik geloof wel in de evolutietheorie van Darwin. Volgens die theorie zijn wij ontstaan uit een eencellig diertje en vandaar uit verder ontwikkeld. Een cel wordt twee, twee worden er nog meer etc. Tot het punt dat het organisme zo ingewikkeld wordt dat het andere type weefsels nodig heeft voor het transport van voedsel zuurstof en afvoer van afvalstoffen.

  Evolutie gebeurt nu ook al.
  Iedereen weet waar antibiotica voor wordt gebruikt. Het doodmaken van bacteriÎn die een infectie veroorzaken. Als je een antibioticum krijgt voorgeschreven moet je die kuur wel afmaken. Stel die duurt 4 weken en na 2,5 week zijn alle symptomen van de infectie verdwenen en je voelt je kiplekker en je stopt met die kuur. Dan heb je een grote kans dat er een nog een paar bacteriÎn nog in leven zijn en die paar bacteriÎn worden dan immuun voor dat antibioticum. Al snel vermenigvuldigen de bacteriÎn zich en krijg je de weer last.
  Die bacterie is qua DNA veranderd. Het is dus niet meer dezelfde bacterie als je daarvoor had. De bacterie heeft zich dus aangepast aan zijn nieuwe omgeving. Hij is dus van de ene soort naar een nieuwe soort geÎvolueerd. Ik vind dit het onomstotelijke bewijs dat de theorie van Darwin klopt. Wij mensen bestaan uit veel meer cellen dus zal het ook veel meer tijd in beslag nemen om te evolueren.

  Ook geloof ik in buitenaards leven, want waarom zouden wij de enige zijn. In ons melkwegstelsel zijn er ongeveer 200 miljard sterren. Om elke ster (zon) draaien weer planeten. Buiten ons melkwegstelsel zijn er weer ontelbaar miljarden andere melkwegstelsels. Dus ja buitenaards leven bestaat of het nou intelligent is of niet. Misschien zijn er andere wezens op verre planeten ook wel op zoek naar ander leven net zoals ons.

  Verder heb ik alle respect voor mensen die wel geloven in een god of opperwezen, maar dring je niet zo op. (daarmee bedoel ik Jahova’s Getuige) Die komen langs de deuren de ìwaarheidî brengen echt belachelijk. Als ik de behoefte heb om ergens in te geloven of ik zit met een vraag over een geloof dan ga ik zelf wel naar de kerk of wat dan ook. Veel mensen die geloven spreken zichzelf tegen vooral in de U.S. Voorbeeld: Een vrouw krijgt een baby met een zeldzame ziekte (progeria : grieks voor snel oud). Kinderen met deze ziekte worden gemiddeld 13 jaar oud. De vrouw zei: My mother always told me. God will give you whatever he thinks you can handle. Nou lekker logisch. Dus omdat die vrouw dat aan kan krijgt ze een kind die maximaal 21 jaar kan worden. Ik vind dat maar sadistisch, want waarom een kind op aarde zetten terwijl hij nooit de kans krijgt om zich te ontwikkelen. Bovendien kan zo’n kind niet spelen, want de spiercellen breken al af vanaf de geboorte net zoals al het andere weefsel van het lichaam. Ander voorbeeld: Dieren gaan toch ook niet naar de kerk. Zul je waarschijnlijk denken LOGISCH. Maar dieren hebben de capaciteit niet om op een zodanige manier over het leven na te denken zoals wij dat wel kunnen (wie zijn wij, waarom zijn wij hier etc). Dieren bidden niet, zij leven gewoon hun leventje en gaan daarna dood. Dat zouden wij ook moeten doen, want vanuit mijn opzicht komt er alleen maar narigheid van al die geloven kijk eens naar de vele oorlogen die door een gelo(v)of(en) zijn ontstaan. En het Vaticaan is helemaal gestort bezig, want die verbieden het gebruik van voorbehoedsmiddelen waardoor vele mensen onnodig overlijden.

  En als je dood bent ga je niet naar de hel of de hemel, want je ziel is niets meer dan heel veel gecompliceerde chemische reacties van allerlei stoffen waar wij nu nog maar erg weinig vanaf weten. Dus als je dood bent stoppen die chemische reacties en dan is er niets meer maar dan ook echt niet meer. Je lichaam ontbindt langzaam en de moleculen waaruit je bestaat worden opgenomen door bacteriÎn, maden of andere insecten. Mijn moleculen zitten dan in de dieren en de planten, ik ben dan overal en nergens dat is voor mij het eeuwige leven. Een grote recycling van moleculen, dat zolang door zal gaan als dat er leven op aarde is

  Ik geloof niet in een god, maar ik geloof wel dat je je steentje moet bijdragen aan de maatschappij waarin je leeft en goed moet doen in je omgeving.

 17. GIGI

  Ik ben het helemaal eens met agaporno, ikzelf ben kathliek opgevoed, en daarna even in aanraking gekomen met de Evangelische kerk, mmensen aub wij leven in de 21 ste eeuw, en hebben hier wel degelijk een taak te vervullen, ten eerste is dat overleven, en dat aan onze kinderen doorgeven, en dat is wat mij betreft al meer dan genoeg, als ik zo de rommel lees welke sommige geloven durven te versprijden noem ik dat ronduit gevaarlijk. De tijd van hou jij ze dom ik hou ze klein is wel voorbij, ik vind trouwens dat de maatschapij in zijn totaal zou moeten ingrijpen en geloven aan banden moet leggen, kijk maar eens rond hoeveel oorlogen er gestreden worden op de planeet aarde allen voor een zogezegde god, naar mijn mening moeten de kerkleiders maar eens de naakte waarheid durven toegeven, dat god niet de mens heeft geschapen maar de mens god, en van een eeuwig leven gesproken, hmmmm dat gaat echt mijn pet te boven.
  Ik ben het wel eens met wat agaporno zei, en een cursus hoe elkaar te helpen en verdragen mag voor mij gerust, maar dan wel zonder hoger machten of boze geesten. Ik doe daarom een oproep aan alle kerkleiders stop met mensen angstaanjagende gevoelens aan te praten, in moderne taal luid het brainwashing.

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>