11 september

manicmondaylogo.gifWaar was jij toen je hoorde dat er een vliegtuig in het WTC gevlogen was?

Ik was nog niet lang afgestudeerd en werkloos, en ik zat net op mijn favoriete internetforum toen iemand een topic opende waarin stond dat we onze tv op CNN moesten zetten, want dat er een vliegtuig in ÈÈn van de WTC-torens gevlogen was. Ik zette de tv op CNN, en toen ik een minuut of tien later het tweede vliegtuig zag inslaan dacht ik niet eens aan aanslagen, maar aan radars die kapot waren ofzo… Toen de berichten binnenkwamen van de crash op het Pentagon werd het allemaal onwerkelijk, en toen ben ik rond beginnen surfen om te zien wat de rest van de wereld ervan vond.

Wat kan je je nog herinneren van de rest van die dag?

Ik herinner me dat mijn moeder rond vijf uur thuiskwam van haar werk, en toen ik de deur opendeed waren we helemaal “HEB JE AL GEZIEN WAT ER GEBEURD IS????” en toen hebben we de rest van de dag naar CNN gekeken. Het rare was dat mijn vader (die beroepsmilitair is) juist op maneouvres was in ÈÈn of ander afgelegen bos, en hij de eerste beelden pas dagen later heeft gezien. Hij had echt geen idee dat heel de wereld al dagen in shock was.

Hoe zag je leven er vijf jaar geleden uit in vergelijking met nu?

Ik had geen werk, ik woonde nog thuis en ik had geen lief. Nu schrijf ik en heb ik een huis gekocht met iemand die ik vijf jaar geleden enkel kende als ÈÈn van de vele nicknames van op internet.

Hou je sinds die dag meer rekening met het risico van aanslagen in je dagelijks leven? Wat als je op reis vertrekt?

Ik kan niet ontkennen dat ik me minder op mijn gemak voel in de metro van Parijs of London dan vroeger, maar ik doe heel hard mijn best om er niet mee bezig te zijn. Ik wil mijn vakanties niet laten vergallen door angst, en dat lukt meestal wel. In mijn dagelijks leven hou ik er absoluut geen rekening mee.

Geloof je dat de aanslagen gebeurd zijn zoals in de media werd omschreven, of zit er volgens jou iets meer achter?

Ik geloof niet in complottheorieÎn als was er geen vliegtuig in het Pentagon, enzo. Ik geloof ook niet dat Bush erachter zit. Het zal dus wel niet veel schelen met wat in de media is verschenen de eerste dagen na de ramp.

Reacties

 1. *Waar was jij toen je hoorde dat er een vliegtuig in het WTC gevlogen was kwart na vijf hebben we het gehoord. Toen ik thuis kwam, heb ik CNN opgezet en niet meer verzet voor de rest van de dag. Het is ÈÈn van de weinige nieuwsfeiten waarover we op het werk niet onmiddellijk jokes verteld hebben.
  * Wat kan je je nog herinneren van de rest van die dag?
  CNN dus, voor de rest van de avond. Met een brok in de keel, vol ongeloof alles gevolgd en gezien hoe de wereld reageerde
  * Hoe zag je leven er vijf jaar geleden uit in vergelijking met nu?
  Ik was een simpele jongen. Minder zorgen, meer dromen. Voor de rest denk ik dat er sindsdien enkel een normale evolutie geweest is in mijn leven (huisje gekocht, zaakje begonnen, meer geld verdiend :) .
  * Hou je sinds die dag meer rekening met het risico van aanslagen in je dagelijks leven? Wat als je op reis vertrekt?
  Vliegtuigen leken me altijd al een ideaal middel voor aanslagen, maar ik laat er mijn reis niet door beÔnvloeden. Ik kan dergelijke zaken nogal gemakkelijk relativeren. Gewoon de richtlijnen volgen van de security, zeg maar. Al is het wel vervelend om in een luchthaven 5 keer je schoenen te moeten uit doen.
  Hoe kan je eigenlijk rekening houden met aanslagen in je dagelijks leven? Gewoon doorleven, denk ik.
  * Geloof je dat de aanslagen gebeurd zijn zoals in de media werd omschreven, of zit er volgens jou iets meer achter?
  Neen, maar de grootste gruwel weten we beter niet …
  (een complot? Oh my God!!)

 2. Waar was jij?
  Thuis.

  De rest van die dag?
  Vooral TV gekeken om het wat te volgen.

  Je leven vijf jaar geleden en nu?
  Werk, appartement, baby, huis, … enzo

  Hou je rekening met aanslagen?
  Nope. De kans dat een terrorist ons dorpje als de ideale plek voor een aanslag ziet is vrij klein. Reizen doen we voorlopig niet (bouw huis etc.)

  Aanslagen gebeurd zoals in de media?
  Waarschijnlijk wel. Over alles bestaat wel een tweede of derde theorie, maar ik denk niet dat Bush (of whatever) zo dom is om zelf effe een aanslag te plegen.

 3. kaateke

  * Waar was jij toen je hoorde dat er een vliegtuig in het WTC gevlogen was?
  Ik was op reis in Toscane. Mijn zus, schoonbroer, mijn lief en ikzelf hadden er een huisje gehuurd.
  Op het eigenste moment was ik bezig met spaghettisaus te maken en mijn vriend was tv aan het kijken. En toen werden ineens alle tv programma’s onderbroken en stormde mijn zus het huisje binnen. CNN, CNN, zet de tv op CNN, de derde WO is uitgebroken.
  En 5 min. later onze moeder aan de telefoon: jullie komen nu naar huis!
  (wat we niet hebben gedaan)

  Wat kan je je nog herinneren van de rest van die dag?
  We hebben de spaghetti en saus opgegeten voor de tv, cnn. En ik bleef maar wachten op Bruce Willis die uit de torens zou komen gewandeld.
  Tegen de avond kwamen de eigenaars langs om over de aanslagen te praten, dus nog behoorlijk veel wijn gedronken

  *Hoe zag je leven er vijf jaar geleden uit in vergelijking met nu?
  Ik heb ondertussen 2 kinderen, woon niet meer in Gent en ben al 2maal van job veranderd.

  Hou je sinds die dag meer rekening met het risico van aanslagen in je dagelijks leven? Wat als je op reis vertrekt?
  Nee, ik ben geen angsthaas geworden en ik kijk dan ook niet verschrikt naar groepjes allochtonen.
  In het boerengat waar ik nu woon heb ik trouwens weinig te vrezen. Mijn reisdoelen en middelen zijn ook niet veranderd omwille van aanslagen, maar omwille van 2 kleine kids.

  Geloof je dat de aanslagen gebeurd zijn zoals in de media werd omschreven, of zit er volgens jou iets meer achter?
  Een complottheorie vind ik te ver gezocht. Maar volgens mij is het wel zo dat die aanslagen konden vermeden worden en dit vooral door de buitenlandse politiek van Amerika sedert de jaren ’60 aan te passen. Hadden ze zich niet gemoeid in Afghanistan (maw de taliban niet gefinancierd) dan was het niet zo ver gekomen. Verschillende problemen en probleemregimes hebben ze door hun kortzichtige politiek (de vijand van mijn vijand is mijn vriend) zelf gecreÎerd.

 4. LL

  Het was raar, toen ik het hoorde zat ik met een paar mensen op de universiteit koffie te drinken. Het gespreksonderwerp ging over “waar je was met rampen” en een vriend vertelde dat hij in een pashokje een spijkerbroek aan het passen was tijdens de vuurwerkramp in Enschede. Dat hij dat toen goed kon voelen.

  De rest van de dag keek in op internet en op tv naar meer nieuws. Op een gegeven moment toch maar gestopt omdat ik verdrietig was en er toch geen nieuws meer was.

  Ik geloof steeds minder in een open samenleving.

  Ik denk er wel eens aan, maar probeer niet bang te zijn en niks te laten.

  Ik ga er vanuit dat er wel terroristen achter zaten.

 5. alice

  Ik was aan het werk, toen mijn vriend belde over het nieuws van de aanslagen. Besloot dat dit niet de moeite was om de collega’s te storen. Toen een collega een beetje later zelf aanklopte, even over staan praten. Maar nogal een nuchter sfeertje hier : life goes on en – vooral – het werk moet af. Noch thuis, noch op het werk een TV, dus geen beelden gezien andere dan foto’s op het net. Op aandringen van een vriendin wel gebeld naar de ouders van close friends die net in downtown Manhattan waren gaan wonen (15th street – dat is best nog wel een eind van de torens, al sprak men over evacuaties tot aan 14th). Zenuwachtig geworden omdat de ouders geen nieuws bleken te hebben, grote opluchting toch toen ’s avonds een bericht kwam van hen.

 6. ik zat die middag want bji ons was het ergens namiddag denk ik te suffen in complete grogyeid in mijn vorige job in het hoogste kantoorgebouw van brussel op een studiedag…waarover die ging ik weet het niet. Iets met radicaal iets anders omdraaien, verandering van wereldbeeld…hoe toepasselijk dat zou zijn, bleek toen ik later die dag na wat door brussel slenteren in Jette op het appartment van mijn maat aankwam en we met verstomming en compleet niet goed wetend wat adt nu eigenlijk alelmaal was, naar den tv zaten te staren
  nochtans moesten we voortmaken, want we zouden di aovnd naar “bridget jones diary” gaan zien, wat we ook gedaan heben en we’m er nog van genoten ook.

 7. tom1

  Waar was jij toen je hoorde dat er een vliegtuig in het WTC gevlogen was?

  Ik had net gedaan met werken en zat in bad. Mijn moeder riep me plots dat ik naar tv most komen kijken.

  Wat kan je je nog herinneren van de rest van die dag?

  Dat ik ure naar cnn en bbc-world keek en ’s avonds op cafÈ met vrienden discussieerde over wie er kon achter gezeten hebben. Toen dachten we vooral aan de mossad en of de cia. Nu denk ik wel dat het terroristen waren, maar blijf vinden dat het verdomd goed uitkwam voor een grote groep westerlingen en niet in het minst voor de Amerikaanse regering.

  Hoe zag je leven er vijf jaar geleden uit in vergelijking met nu?

  Ondertussen studeer ik opnieuw, ben ik getrouwd, heb ik een huis gekocht en word ik binnenkort voor de eerste maal papa.

  Hou je sinds die dag meer rekening met het risico van aanslagen in je dagelijks leven? Wat als je op reis vertrekt?

  Nee, die angst is nergens voor nodig. De media en de regering proberen wel om de mensen zo angstig mogelijk te houden, want angst verkoopt.

  Geloof je dat de aanslagen gebeurd zijn zoals in de media werd omschreven, of zit er volgens jou iets meer achter?

  Het zal wel het werk zijn geweest van al qaeda, maar dat de geheime dienst dit niet kon verhinderen geloof ik niet. Er zijn te veel bewijzen die aantonen dat ze op de hoogte waren van de plannen van bin laden.

 8. anais

  Ik kwam net terug van school, vol zelfmedelijden omdat ik een rotdag had gehad. Mijn moeder zat huilend voor de tv, en ze riep dat ‘heel Amerika plat lag’. Ik heb toen de hele avond tv gekeken denk ik, niet goed beseffend dat het for real was, en geen rampen- of avonturenfilm, zoals Kaateke het zo mooi verwoordt.
  Mijn leven is veel veranderd sindsdien: ik woon niet meer bij mijn mama in het landelijke Merendree, maar bij mijn vriend in Antwerpen. Ik ga niet meer naar de middelbare school maar heb nu een universitair diploma op zak.
  Goh, ik denk dat het besef bij iedereen wel ergens zit dat er opeens iets kan gebeuren. In de metro’s van Londen en Parijs ben ik nooit meer helemaal op mijn gemak, maar dat idee moet je achter je laten of je kunt nergens meer naar toe. Op vliegtuigen doorsta ik sowieso panische angsten, terroristen of niet.
  Ik weet niet wat ik er allemaal van moet denken. Feit is dat er elke dag 3000 mensen sterven van de honger of aan vreselijke ziekten. Zij komen niet in het nieuws omdat zij geen Amerikaanse burgers zijn, en omdat we op den duur wel gewend lijken te zijn aan het idee dat er mensen doodarm zijn. Het versterkte Amerikaanse patriotisme en het eeuwige wij-zij, goede-slechte gevoel dat uit deze aanslagen voortvloeide is geen goede evolutie voor deze moderne wereld, that’s for sure. Toch blijven de beelden enorm impressionant, en kan niemand onbewogen naar de instortende torens kijken denk ik.

 9. Talitha

  Waar was jij toen je hoorde dat er een vliegtuig in het WTC gevlogen was?
  – ik was toen een jaar of 11 geloof ik, en ik zat thuis aan de pc toen hte nieuws op tv kwam en wij alles lieten vallen om ons aan de tv te vergapen.
  Wat kan je je nog herinneren van de rest van die dag?
  – het was al avond, maar we hebben de hele avond erover zitten praten en de volgende dag dacht iedereen op school dat wereldoorlog 3 ging uitbreken =O
  Hoe zag je leven er vijf jaar geleden uit in vergelijking met nu?
  – veel simpeler (lagere school =O) maar ook minder boeiend =)
  Hou je sinds die dag meer rekening met het risico van aanslagen in je dagelijks leven? Wat als je op reis vertrekt?
  – als we op reis vertrekken, dan denk ik er soms aan en soms gaat de gedachte ‘wat als die en die nu es terroristen zijn,..’ maar ver gaat het niet, zeker in het dagelijkse leven niet. 1 keer was ik wel erg bang toen we op de Londense metro zaten en een man afstapte een een verdacht zakje achterliet =O
  Geloof je dat de aanslagen gebeurd zijn zoals in de media werd omschreven, of zit er volgens jou iets meer achter?
  – ik geloof het wel, geen idee wat er anders zou kunnen achter zitten? ^^

 10. 1. Ik kwam van een klant in Nederland, het was ongeveer drie uur toen ik StuBru terug kon ontvangen. Het nieuws dus vol ongeloof gehoord, en ik weet nog dat ik dacht toen er nog een vliegtuig zich in de WTC-torens boorde: “Dat is wel een ongeloofelijk toeval, dat zulke rampen twee keer op een dag gebeuren.” Aan een aanslag dacht ik dus nog niet.
  2. Thuis gekomen en de rest van de avond de verslaggeving gezien op diverse zenders.
  3. beetje wijzer, ander werk, maar eigenlijk niet zo gek veel.
  4. Nee, als ik dat in mijn hoofd zou moeten steken… Ik ben trouwens van mening dat de media sindsdien een soort angstpyschose in stand houden met diverse berichtgevingen over verijdelde aanslagen.
  5. Ik geloof niet in complotten…

 11. Waar was jij toen je hoorde dat er een vliegtuig in het WTC gevlogen was?
  -> op school, ik vernam het toen ik thuiskwam
  Wat kan je je nog herinneren van de rest van die dag?
  -> ik was geshockt en kwaad, ik vond eht ook niet leuk dat het nieuws telkens weer herhaalt werd
  Hoe zag je leven er vijf jaar geleden uit in vergelijking met nu?
  -> eenvoudiger..
  Hou je sinds die dag meer rekening met het risico van aanslagen in je dagelijks leven? Wat als je op reis vertrekt?
  -> nee, het kan altijd gebeuren en ik tref er geen speciale maatregelen voor. Ik probeer zo onbezorgd mogelijk te zijn..
  Geloof je dat de aanslagen gebeurd zijn zoals in de media werd omschreven, of zit er volgens jou iets meer achter?
  -> ik weet het niet.. ik wil het denk ik niet echt weten… het lijkt me te eng.

 12. Waar was jij toen je hoorde dat er een vliegtuig in het WTC gevlogen was?

  Op mijn kot aan de VUB, ik was net aan het chatten toen iemand zei dat een vliegtuig in de toren gevlogen was. CNN aangezet, de tweede zien crashen, alles zien neerkomen, en de rest van de dag alles gevolgd wat er te zien was.

  Wat kan je je nog herinneren van de rest van die dag?

  Het ex-lief van mijn zus is piloot, en net die dag onderweg met een vliegtuig van Air France naar San Francisco. Hij was op een moment ÈÈn van die “unaccounted planes”. Gelukkig kon ik via internet te weten komen dat hij omgeleid was naar Canada. Verder vooral ongeloof, en het feit dat ik de volgende dag zonder ook maar de cursus te bekijken of veel naar de les te gaan een examen gelukt had, maar dat ik het tweede opgaf voor het jaar erop door die ramp dus.

  Hoe zag je leven er vijf jaar geleden uit in vergelijking met nu?

  Ik was toen student, nu ben ik net student-af. Heel veel is er wel veranderd, maar dat heeft niet zoveel met 11 september te maken.

  Hou je sinds die dag meer rekening met het risico van aanslagen in je dagelijks leven? Wat als je op reis vertrekt?

  Nee. Dat is nu net het doel.

  Geloof je dat de aanslagen gebeurd zijn zoals in de media werd omschreven, of zit er volgens jou iets meer achter?

  Helemaal niet. Teveel dingen kloppen niet, en de ramp werd veel te veel uitgebuit door de Amerikaanse politici. Ik geloof nu ook weer niet in een komplot over de werelddominantie, maar zuiver op de graat is niemand daarin.

 13. Ann

  1. Thuis, de laatste vakantiedagen aan’t uitzitten voor het academiejaar weer begon. En me eigenlijk ook wel aan’t vervelen tot ik tv opzette. :-s
  2. ’s Avonds ben ik iets gaan drinken en heb me echt verbaasd over het feit dat er geen kat op straat te zien was, niemand durfde precies nog zijn huis te verlaten.
  3. behalve het feit dat ik toen nog studeerd en nu werk is er niet veel veranderd.
  4. Absoluut niet. Als je je daarmee wil bezighouden stop jezelf dan weg binnenshuis en hoop dat er geen ijsblok uit de lucht komt vallen!
  5. Wie zal het zeggen….

 14. Waar was ik toen? In de USA, ik verbleef bij vrienden in de staat Indiana.

  Herinneringen? Geschokt! Wat nu?? Eerste vliegreis en dan dit! Terugvlucht herboeken. Nog een weekje langer daar gebleven, want niemand mocht het land in of uit. Veel TV gekeken om alles wat te volgen.

  5 jaar geleden en nu? Nieuwe relatie…veeeeel beter!

  Rekening houden met? Nee, je mag je leven hierdoor niet laten bepalen. Als Hij hierboven vindt dat je tijd is gekomen, moet je zowiezo gaan.

  Zit er meer achter? Volgens mij wel, het is 1 pot nat! Zovelen hebben het leven verloren die dag en waarom….???!!!

 15. 1. Ik was op dat moment juist begonnen aan mijn master. Tijdens de middagpauze stond de tv op en zagen we de vreselijke beelden, maar de lessen gingen ’s middags gewoon door.
  2.Niet veel eigenlijk. ’s Avonds natuurlijk wel aan de buis gekluisterd.
  3.Ik ben ondertussen van Drongen naar Kortrijk naar Gent, terug naar Drongen en uiteindelijk naar Oostende verhuisd. Ik heb een droomhuis (met veel werk aan) gekocht en ben ondertussen al meer dan 10 keer van werk veranderd.
  4. Nope.
  5. Ik vrees dat er meer achter zit.

 16. kim

  1. In de Colruyt met toenmalige vriend. In de auto op weg naar huis hoorden we ’t op de radio, en ik had zoiets van ‘flauwe grap hoor’.
  2. Bij zijn thuis CNN opgezet, en in ongeloof naar de tv gestaard. Vooral als je de mensen zag vallen/springen, daar kreeg ik het koud van (nog steeds eigenlijk). Goede vriend van mijn pa werkt dicht in de buurt van het WTC, dus is nog spannend geweest tot we hem ’s avonds aan de telefoon kregen.
  3. Toenmalige vriend al 3 jaar niet meer gezien of gesproken (niet rouwig om), afgestudeerd van hoge school, 1ste job, gaan samenwonen in Antwerpen met nieuwe vriend, 2de job. Al bij al: beetje ouder, beetje wijzer, veel gelukkiger.
  4. Nee. Kan je toch niet voorkomen. En trouwens, ik kan thuis ook in de douche vallen en sterven. “Als de hemel valt zijn we allemaal dood”.
  5. Mijn vriend is aanhanger van de complot theorie, hij zat me gisteren aan te wijzen waar de bommen ontploften (hij heeft iets gezien op Canvas geloof ik). Zelf denk ik niet dat Amerika de aanslagen gepland heeft, wat niet wegneemt dat ze de situatie goed naar hun hand hebben kunnen zetten.

 17. severine

  Waar was jij toen je hoorde dat er een vliegtuig in het WTC gevlogen was?

  Ik zat op mijn werk in Izegem, toen ik wel pas rond het middaguur gehoord had wat er gebeurd was. Met verstomming en vol ongeloof bleef iedereen ieder uur weer het nieuws op de radio volgen.

  Wat kan je je nog herinneren van de rest van die dag?

  Ik herinner me dat ik tussen 17u en 18u thuiskwam van mijn werk, en ik samen met mijn echtgenoot ons avondeten voor de tv naar binnen heb zitten werken om op tv alle recente ontwikkelingen en interviews te volgen.
  En met toen ook realiseerde dat er voor de rest van de avond niet veel anders meer op tv te bezien viel. Nooit heb ik er bij stilgestaan dat we een hele avond naar ìnieuwsî hebben zitten kijken.

  Hoe zag je leven er vijf jaar geleden uit in vergelijking met nu?

  Ik had werk als bediende voor iemand die op zwangerschapsverlof ging. Nu woon ik op een paar minuten afstand van mijn ex-werk. 5 Jaar geleden hadden Bjorn en ik ons 1ste woning gehuurd in mei en woonden daar dus in september 4 maanden. Het was een appartement in het centrum van Gullegem. Nu wonen we in ons eigen huis in Kachtem en hebben we eindelijk een gezonde, mooie dochter Denika sinds 2 maanden (na miskraam en zwangerschapsbeÎindiging op 5,5 maand van ons dochtertje DanaÎ). Maar we zijn nu echt wel gelukkig. Op het moment ben ik wel werkloos, maar hopen dat daar rap verandering in zal komen, na mijn zwangerschapsverlof dat ten einde loopt begin november.

  Hou je sinds die dag meer rekening met het risico van aanslagen in je dagelijks leven? Wat als je op reis vertrekt?

  Je mag je leven niet leiden in het teken van angst en ongerustheid. Maar als ik op reis vertrek gaan er soms wel doemscenarioís door mijn hoofd. Maar dat was ook al voor 11/9. Maar je mag daar niet bij stilstaan, en gewoon genieten van het moment dat je vertrekt tot je thuiskomst; PURE vakantie. Als we enkele jaren geleden vertrokken naar Turkije had ik wel schrik, omdat er toch al enkele kleine aanslagen gebeurde daar, maar dat was al opgelost tegen dat wij vertrokken.

  Geloof je dat de aanslagen gebeurd zijn zoals in de media werd omschreven, of zit er volgens jou iets meer achter?

  Bwah, de Èchte waarheid zullen wij nooit niet weten zeker? Ik heb het moeilijk om te geloven dat ze Amerikaís vijand nr. 1 Osama Bin Laden nog steeds niet gevonden zouden hebben. En soms ben ik wel geneigd om te geloven dat Bush een soort van waarschuwing heeft gekregen vooraf dat er iets ging gebeuren. Maar er moet toch meer achter zitten als terrorisme of niet? Ik weet het niet hoor. En we zullen het nooit niet weten ook!

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>