Oke help

rijles.jpgHet is zover: in mijn agenda staat een groot rood kruis, met daarnaast “eerste echte rijles van de rijschool AUMAGAD NEEJ ik ga sterven van de zenuwen help mij!”.

Het is niet dat ik nog nooit heb gereden met een auto, sterker nog, ik vind dat ik dat allemaal best vlotjes doe op het industrieterrein van Gullegem. Behalve dan die keer dat ik bijna mijn geliefde tot moes heb gereden omdat hij op het ongelooflijke idee was gekomen om mij te leren traag rijden door traag voor mijn bolide te stappen. En traag rijden, dat kan ik precies nog niet geweldig goed.

Dus! Ik ga de komende nachten vreselijk veel slaap laten omdat ik binnenkort voor echt moet gaan rijden met iemand naast mij die ik niet ken. Het moment bij uitstek om mij uw eerste rijles-anekdotes toe te vertrouwen, vind ik. Valt dat allemaal een beetje mee, die eerste lessen met de rijschool?

Ja toch?
JA TOCH????!!!

Reacties

 1. Op mijn eerste rijles moest ik enkel sturen. Ik vond dat weggegooid geld, want ik had ook al gereden op het industrieterrein, weliswaar dat van Heverlee.

  Als ik van u was, ik zou zenuwen hebben voor de tweede rijles.

 2. Flo.

  Eerste rijles viel 100% mee, ik mocht na een beetje rijden op een verlaten weg zelfs met 70 over de ring naar huis rijden. Ik stapte nog net niet juichend uit, maar ik vond het machtig mooi (achteraf – eerst vooral heeeel erg spannend;)).

  Je kunt erop vertrouwen dat je instructeur weet wat ‘ie doet en je de eerste les geen dingen laat doen waar je nog niet klaar voor bent. Succes & enjoy!

 3. De eerste les was ook enkel sturen, maar mijn lesgever (collega van mijn pa die dat in bijberoep deed) had voor een extra uitdaging gezorgd … we reden namelijk langs de Damse Vaart !! Vergeet nooit dat ‘ie plots zei : en nu is ’t aan u !? Mannekes, de stress, bomen, water, ’t idee alleen al, maar eigenlijk viel dat supergoed mee !!
  Je moet maar eens peizen op de grootste klunzen die je kent en dan bedenken dat die OOK ooit hebben leren rijden, dat idee hielp mij enorm. En eigenlijk viel dat allemaal geweldig goed mee, dat hele rijlessen-gedoe, ik was er van den eerste keer door (tot ongeloof van mijn pa) en ik weet zeker dat dat door die lessen is gekomen. Je leert het van den eerste keer goed !!
  SUCCES !!

 4. ma ja, ik mocht eerst een uurke rondrijden op het industrieterrein in Mechelen Noord en ben daarna ook tegen 90 per uur naar huis gebold alsof ’t niks was. valt keeeiiii goe mee ;)à

 5. Sabine

  De rij-instructeur zei zo heel droogjes tegen mij: “Waarom moete gij eigenlijk lessen nemen, gij rijdt toch goed begot!”. Tja, na 3 keer op eigen initiatief geprobeerd te hebben en er niet door te zijn, moest ik noodgedwongen rijlessen nemen. En toen was ik er direct door!

  Heel goed meegevallen die lessen!

 6. Liza

  Ahum. Ik heb eerst een half jaar (ofzo?) leren rijden met mijn ouders als begeleiders. Ik kon dus al een beetje rijden. Maar niet goed genoeg om van de eerste keer te slagen in mijn praktisch examen. Ge moet dat eens proberen: parkeren met een Ford Sierra stationwagon ZONDER servostuur! (Euh, dat klinkt alsof ik immens oud ben, maar dat ben ik niet.)

  Dus na die mislukking had ik vier uurtjes rijles geboekt, voor de finesses van het parkeren. Direct in een auto die ik niet gewend was, een kleintje voor de verandering. De begeleider van de rijschool heeft af en toe toch nog zijn pedalen gebruikt tijdens de eerste les. En af en toe gezegd dat ik harder moest rijden (bemoedigend hè Lilith? :-) ). Als er 70 op het bord staat en ge kunt 70, dan moet ge 70 rijden.

  Tweede examen was ik er wel door, met een monovolume! Nog een portie groter dan die stationwagon, maar wel MET servostuur. Leve het servostuur! En ohja, leve ook de truckchauffeur die dwars over de weg stond tijdens het examen omdat de portier van bedrijf huppeldepup zijn boterhammen was gaan opeten en zo mijn examen met tien minuten inkortte. :)

 7. De eerste keer was retespannend ja. Maar viel ook mee alles mee, voelde me oh zo stoer. En inderdaad, ze laten je niks doen waar je niet klaar voor bent. Zet hem op!

 8. Domi

  Ik heb ook leren rijden met de rijschool, na eerst enkele pogingen met ma en pa.
  In zo een rijschoolauto zit je toch meer op je gemak hoor. Als je iets stoms doet, corrigeert de instructeur je gewoon, in tegenstelling tot ma en pa die gewoon beginnen ‘aaaahhhh pas op’ beginnen te roepen.
  Weinig of geen zenuwen gehad meer gehad na die eerste les, voor het examen daarentegen…
  Maar ge gaat dat goed doen hoor!

 9. Marraintje

  wel, in mijn tijd was men niet verplicht een examen af te leggen met de rijschool. Ik heb dus leren rijden met mijn pa…..(dus kelly: pépé kennende kan je wel raden hoe “kalm” alles verlopen is bij het minste slechte manoeuver!)

 10. Lennie

  De eerste rijlessen vallen best mee.
  Volgde ze bij de VTI rijschool en had een goede instructrice.
  Eerst wat oefenen op vooruit en achteruit rijden, en dan de baan op richting Poperinge, een hele weg langs het Heuvelland (lees: bochten en kleine weggetjes) om het sturen te oefenen.
  Na de tweede les ging het zodanig vlot dat ik al 110 reed op de Noorderring, waar je eigenlijk maar 90 mag…
  Ook het feit dat ik de instructrice niet kende, heeft mij gespaard van enige frustratievolle uitbarstingen bij het steeds stilvallen aan een -o zo hatelijk- rondpunt.

  Zoals je leest, het valt dus best wel mee… :)
  Succes!

 11. L., ge moet daar allemaal niet te veel over nadenken, dat geeft alleen maar stress. En dat is niet gezond.
  Gewoon doen, zoals ge ooit gewoon voor de eerste keer lichamelijke lusten hebt ontdekt. Gewoon DOEN.

 12. Michele

  Mijn eerste rijles was knal centrum Gent, de auto stond geparkeerd in de Kortrijksepoortstraat. Om 16u kropen we in de auto en de instructeur zei doodleuk “Vertrek maar”… hij zou de pedalen wel doen en ik moest sturen. Nog nooit gereden, en dan meteen in de volle avondspits in Gent. Slik ! Auto’s, trams, fietsers, voetgangers langs alle kanten. Enfin, heelhuids via de Coupure tot aan de parking aan de Watersportbaan geraakt om daar echt te leren starten etc. En op de terugweg mocht ik weer zelf rijden… Nu om 18u op de kleine ring van Gent, en dan knal te midden de Heuvelpoort stilvallen. Stress, zweet, kramp ! Maar goed, zonder ongelukken overleefd dus, en een paar maand daarna zelfs in 1x dat rijbewijs gehaald. Dus als iemand die nog nooit in de auto heeft gereden op zijn eerste rijles door de Gentse spits raakt zonder kleerscheuren, zal dat voor jou met ervaring en in wellicht een pak minder drukke straten heeeeeeeel goed meevallen !

 13. hooch

  De 2e dag gaf mijn pa mij de sleutels, want we gingen gaan rijden.
  Joy!

  Tot hij zei: Ik moet naar Bentille, en ik toen pas begreep dat ik hem moest voeren. Ik wist met moeite waar de embrayage zat :-)

 14. Zaterdagmorgen, keidruk op de ring van Brugge en dan zei die instructrice ‘doe maar’.
  Voor mij viel het niet zo mee, maar ik ben in de minderheid zo te lezen.

 15. kim

  De rijschool was een grote opluchting na ma & pa. Ze roepen niet en ze kunnen ingrijpen als er iets mis gaat. Niet dat ik niet meer heb afgezien, ik kwam nog steeds thuis met kramp in mijn benen en onder het koud zweet (dus tip: neem een proper t-shirt mee als je achteraf plannen hebt…)

 16. Annelies

  Ook hier met het VTI leren rijden… nog nooit achter het stuur gezeten en mocht onmiddellijk al via Vlamertinge naar Poperinge moeten rijden. De noorderring heb ik niet moeten oversteken, maar het scheelde niet veel. Gelukkig hebben de intructeurs ook pedalen… den militair naast mij zat zalig zijn stuutjes op te eten (daarvoor betaal je dan zoveel geld), maar ik ben er toch geraakt hoor!

 17. Fien

  Ik heb voornamelijk leren rijden met vaderlief en ik dacht dat dat de hel was. Ik ben sinds gisteren van mijn stomme rijlessen af.
  Mijn instructeur was een dwaze vent, want: ‘iedereen die thuis leert rijden, denken dat ze het kunnen, maar ze kunnen niets.’
  En ik kan echt wel rijden!
  Binnen 2 weken mijn examen, zo’n beetje sterven.

  Respect voor mensen die 20 uur doen ofzo, zotte dinges.

 18. Michele, ik denk dat wij van dezelfde les gehad hebben. Bij mij stond de auto geparkeerd in een steile straat!!!! ik moest meteen vertrekken bergop, of was het bergaf, van de stress toen is het uit mijn geheugen gebannen :) ik moet er eerlijk gezegd wel aan toevoegen dat ik eigenlijk al kon rijden, met ouders die een garage hebben leer je dat allemaal wat sneller….

 19. Ingrid

  Ik heb in Amerika leren rijden en examen gedaan op een parking in New York state.Daarna mijn amerikaans rijbewijs ingeruild op de gemeente voor een belgisch.De eerste keer op de openbare weg in België ben ik bijna frontaal ingereden op een politiecombi met als gevolg een boete van 8000 frank aan mijn been.Veel succes met de rijschool en alles komt goed ! Succes !

 20. Eve

  Van alle diploma’s en examens is mijn rijbewijs iets waar ik zo content mee ben en blijf. Op mijn achttiende mijn rijbewijs laten verlopen: ik was er niet klaar voor. Ik ging ervan uit dat ik iemand zou omverrijden of zelf onder een camion zou rijden. Vijf jaar laten: reprise. Mét de rijschool: 10u les en direct examen. Vlak daarvoor drie maanden in Athene gewoond, heb de zotten daar zien rijden en besloten: I can do it! En effectief: het is gelukt. En ondanks het feit dat het milieu kreunt onder de uitlaatgassen, ben ik blij dat ik rij. Jij kan het ook, het is zoals een dans: je twee voeten op drie pedalen. Het zal lukken!!

 21. heb zelf persoonlijk niet echt rampzalige toestanden meegemaakt, maar ik herriner me een anekdote van een klasgenootje in het 5de middelbaar (ohja, iedereen kei jaloers want die verjaarde in januari en die mocht dus kei vroeg al aan haar voorlopig rijbewijs beginnen) waar haar instructeur vroeg om wat naar voor te gaan. zij: schuifelt naar voor in haar stoel. instructeur: “euh… met uwe auto hé.”

  Oké, oké, het is waarschijnlijk zo’n ‘you had to be there moment’

 22. Michele

  @Catherine: Als hij ook nog zei “Hoe weet ge nu of ge in 3e of in 5e zit. Wel, als ge in 5e zit, zit ge tegen mijn been!” De profiteur… Al een geluk dat we maar 1x de snelweg zijn opgegaan :-)
  En die steile straatjes ken ik daar ook meer dan goed genoeg !

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>