lilith en de kilo preparé

prepare.jpg“Je hebt een kilo preparé besteld, lilith”.
“Excuseert?”
“Dat je een kilo preparé besteld hebt. Kijk hier: preparé, 1kg”.
“Ow”.

Dat komt ervan, als je nadat je vrolijke vlaggen hebt zien hangen aan je lokale supermarkt net iets te enthousiast denkt: laten we dat dan maar eens doen, komisjen via de computer. Ook al meen je al jaren dat zo’n systeem helemaal niks voor jou is, want je doet eigenlijk niks liever dan door supermarkten wandelen en eigenhandig dingen in je karretje mikken en jezelf overgeven aan de roes van de dingeninkarretjesmikkende supermarktconsument.

Blijkt dat je het nogal verkeerd ophad, lilith.
Dat je de supermarktervaring zelf zou missen was niet de reden dat je best zo ver mogelijk van de online boodschappenervaring weg bleef. Wel dat je een te impulsieve aanklikker bent, en werkelijk geen idee hebt van volumes.

Een kilo preparé dus, in plaats van honderd gram.
“Wat gaan wij in godsnaam met een kilo preparé doen?” vroeg ik aan Youri. “Ik lust niet eens preparé”.
“Als je dat dik smeert op belegde broodjes, dan kun je wel snel een kilo opeten”, zei mijn schoonmoeder. “En met frietjes, dat is ook wel eens lekker met frietjes”.
“Ik kan natuurlijk ook achter alles op mijn weekmenu ‘met preparé’ zetten”, gaf ik mezelf over aan de gedachte, en toen ook mijn vader liet weten altijd in te zijn voor een portie preparé ging ik mezelf er al op verheugen: een volledige kilo preparé, man. De beste aankoop ooit! Preparé a volonté!

Maar toen ik de bakken inspecteerde die we gisterennamiddag gingen ophalen in het afhaalpunt viel het allemaal nogal tegen, qua preparé. Honderd gram zat erin, in plaats van mijn verkeerdelijk bestelde kilo. En ook al had ik initieel honderd gram gewild, nu voelde ik me bestolen van mijn verkeerdelijk bestelde kilo. Had de bakkenvuller waarlijks beslist dat ik geen recht had op mijn kilo preparé? :'(

Vond ik wel terug: twee kilogram wortelen, in plaats van de twee wortelen die ik nodig had, twee gigantische potten bolognesesaus, in plaats van de twee normale potten die ik in gedachten had, en een pot pastasaus voor dwergen, terwijl ik had gedacht dat ik er mijn gezin mee zou kunnen voeden.

sausjes.jpg

Eerlijk waar, ik had gedacht dat deze twee potten even groot zouden zijn. De ene dus een pak groter, en de ander een pak kleiner. Met alle respect, maar welke gierigaard koopt er nu zo’n klein potje arrabbiata? Waar is dat belachelijke volume in godsnaam voor nodig, mannen? Allemaal mijn eigen schuld, zo bleek evenwel bij de controle van mijn briefje. Ik ga duidelijk teveel af op fotootjes in plaats van op aangeduid volume. Gelukkig lieten mijn facebookvrienden mij weten dat ook zij het ooit hadden voorgehad, met twintig kilogram appelsienen en vijf kilo cornichons als resultaat.

Voor de rest wel content, trouwens. Mijn boodschappen waren goedkoper omdat ik tijd had om te kijken naar de prijzen, in plaats van karren tegen mijn hielen geramd te krijgen van medewinkelaars omdat ik in de weg stond. En niks aanschuiven aan de kassa, en een gratis fles cava omdat ik zo stoer en onversaagd was om het systeem als één van de eersten uit te proberen in mijn Delhaize. Yeah!

We waren hier evenwel zo hard gevierd op onze overdaad aan preparé dat de kans groot is dat we volgende week een kilo bestellen, voor echt. En in het commentaarvakje gaan tikken dat we het menen ook, godverdomme. Wortelrecepten meer dan welkom in de comments, trouwens.

Reacties

 1. superpa

  wortelstomp – worteltaart – of een hond kopen zoals onze kenzo die alle dagen zijn portie wortelen eet, of misschien een dakota die de wortels van onze kenzo opeet.

 2. hutsepot. Om daar 2kg wortelen in te verwerken kun je gigantische hoeveelheden spruiten en rapen bestellen. Om van de worst nog te zwijgen

 3. Sylvia

  Gewoon gestoofde worteltjes met een paar sjalotjes, wat laurierblaadjes en een takje thym, goed wat S&P en eventueel een scheutje magere room, iets waarvan je kilo’s kan eten :))

 4. Wortelcake

  3 eieren, ½ tas (kop) olie (kies olie die licht van smaak is, geen olijfolie), 2 tassen bloem, 1 tas suiker, 3 theelepels bakpoeder, ½ theelepel kaneel, 3 tassen wortels, ½ tas fijngehakte walnoten (kan je eruit laten), 1 theelepel geraspte appelsienschil.

  Bereidingswijze

  Klop de eieren tot ze dik zijn. Voeg de olie eraan toe. Zeef de bloem, suiker, het bakpoeder en de kaneel eraan toe en meng alles goed. Meng op het einde de geraspte wortels en walnoten er doorheen. Doe het mengsel in een ingevette bakvorm met een diameter van ongeveer 20-25 cm. Bak op 180 graden gedurende 40 minuten. Laat de taart 10 min afkoelen vooraleer ze op te dienen.

  Hééééél erg lekker!! ;-)

 5. Wat kan blunderen toch eens geestig zijn , althans voor de lezer! K heb me een kriek gelachen! Dan is “the kilo preparé of not the kilo preparé ” toch niet voor niets geweest!
  Veel plezier met de gratis fles cava!
  christa

 6. severine

  wortelpuree
  wortels in de wok mee klaarmaken
  wortels rauw savonds in het zetelke met beetje cocktailsaus :-)
  wortels in versgemaakte soep doen

  en oh ja wij krijgen ook iedere keer een gratis product mee hoor!

 7. Ik zal eens iets zeggen: ik koop vaak zo potjes arrabiata. Nah.

  Maar mijn lief eet dat niet zo graag en ik ben studente en dus 1. alleen om te eten en 2. arm. Ik heb het ook niet graag als er véél saus op mijn pasta is. Ik ben mss gewoon vreemd. Of een dwerg.

 8. kim

  Hahaha, ik koop die dwergenpotjes om op pizzabodems te smeren. Ideaal!
  Mijn Delhaize is ook nogal hard aan t pushen met zijn afhaalservice, maar t lijkt me toch maar niks. De selfscan ben ik wel aan verkocht!

 9. wat die wortelen betreft zou ik volgende keer gewoon konijnen aankruisen op je bestelformulier…
  waarschijnlijk krijg je er levende

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>