lilith is bevooroordeeld

kalenderblaadje19.jpgEr zijn te veel boeken en er is te weinig tijd. Tijd die ik niet wil verspelen aan het uitlezen van een slecht boek. Dat mensen dat doen, een slecht boek uitlezen, dat heb ik eigenlijk nooit gesnapt. Als ik na twintig pagina’s niet per sé moet weten wat er verder zal gebeuren dan vliegt het boek genadeloos aan de kant. Ander en beter. Meteen ook de reden dat boeken op mijn Goodreads zelden of nooit minder dan drie sterren krijgen. Niet omdat ik zo een gemakkelijke ben als het om boeken gaat, integendeel. Maar als een boek in mijn ogen geen drie sterren waard is dan is het het ook niet waard om uitgelezen te worden. Just sayin.

Ik denk ook heel snel te weten wat ik goed en niet goed zal vinden, en dikwijls zitten die vooroordelen zo diep geworteld dat ik bepaalde boeken jaren aan me laat voorbij gaan. Ook al vond iedereen dat ik de Da Vinci Code moest lezen, ik ben ervan overtuigd dat ik ervan over mijn nek ga. En hetzelfde gevoel had ik bij The Kite Runner van Khaled Hosseini. Iets met Afghanistan, en Afghanen met namen die ik toch niet kan onthouden, en vliegers? Neent merci.

Maar ik zit in een leesflow die aan de gang gehouden moet worden wil ik mijn voornemen halen om in 2011 dertig boeken gelezen te hebben. (komt trouwens zo hard goed, want ik zit as we speak aan boek 24, bitches) En dus deed ik een oproep op Facebook op zoek naar fijn leesvoer voor op de trein naar Parijs. Trouwe lezer Davey D. liet de titel nog maar eens vallen in de reacties: The Kite Runner. Geen idee waar mijn zwak moment vandaan kwam, maar ik plooide. Na al die jaren.

tftcdag19.jpg

Gisteren onderweg naar Frankrijk kwam het besef dat ik serieus verkeerd had gedacht. Het is wel een heel goed boek. Ik ben wel helemaal mee. Het was allemaal niet fair van mij tegenover Khaled.

Hoeveel goede boeken heb ik zo al aan me laten voorbij gaan, vraag ik me dan paniekerig af.
Een mens mag er waarlijks niet teveel over nadenken.

(ik ben trouwens nog altijd op zoek naar leestips. Mijn comments zijn, als steeds, uw comments. Ik beloof zo open minded te zijn als maar kan)

Reacties

 1. Evi

  The Time Traveler’s Wife en Her Fearful Symmetry van Audrey Niffenegger al gelezen? Die eerste vond ik super, de tweede ietsje minder, maar ook nog de moeite. Ge moet wel tegen ietwat surrealistische verhaallijnen kunnen…

 2. mel

  Paula van Isabel Allende, na lang twijfelen toch ook maar eens eentje van deze hype-schrijfster gelezen, mafaaakk wat een goed boek! Een maand lang was mijn hoogtepunt van de dag de 8 minutendurende treinreis tussen Mechelen en Vilvoorde. Iemand leestips voor op de trein trouwens (= een boek dat je na acht minuten kan toeklappen en negen uur later weer kan openklappen én nog kan volgen?)

 3. Madam Frutsel

  Ik wou ook “Duizend schitterende zonnen” zeggen, van diezelfde Hosseini. Het is de vrouwelijke kant van het leven alginder en ik vond hem nog veel beter dan De Vliegeraar.
  En verder vond ik “De Franse Tuinman”, “Het vlinderkistje” en “Onder de Ombu-boom” van Santa Montefiori gewéldig schoon.
  En “De jongen met de gestreepte pyjama” van Boyne, ook geweldig schoon.
  En voor ne keer verstand op nul en heerlijk ontspannen : alles van Jill Mansell ! :-))
  Dat vind ik er toch van !

 4. Als je dan toch in een oosterse flow zit:

  Kader Abdolah: Het huis van de Moskee
  Khaled Housseini: Duizend schitterende zonnen

  Verder alles van John Irving en Milan Kundera.

 5. – Het diner (Herman Koch)!
  – Zomerhuis met zwembad (Herman Koch)
  – Tongkat (Peter Verhelst)!
  – De engelenmaker (Stefan Brijs)
  – Sprakeloos (Tom Lanoye)

 6. ‘Rant’ van Chuck Palahniuk (die kerel die Fight Club schreef, geweetwel). Ook zijn ‘Haunted’ is een absolute aanrader (Een verzameling van kortverhalen die in in Decamerone-stijl aan elkaar genaaid zijn).

 7. Talitha

  Alles van den Lanoye.
  En ‘Lolita’ van Nabokov.
  En je moet er wel openminded voor zijn, want, yeah, pedofielenboek. Maar een keigoed geschreven classic, dat wel!

 8. Yasmine

  Schaduw van de Wind van Zafón, mijn absolute lievelingsboek!
  Verder ben ik iemand die elk boek dat ik begin, uitlees. Al sinds ik klein ben, vind ik dat je een boek volledig moet lezen om een oordeel te vellen of om te kunnen argumenteren waarom je’t niet goed vindt, daarnaast is het gewoon een overwinning op jezelf, als je een boek uitleest dat je niet boeit!

 9. Nienke

  Alles van Niccolò Ammaniti, nog zo’n hype.
  Hardop grinniken in volle treincoupé, gegarandeerd.

 10. pamplemousse

  Milan Kundera en Haruki Murakami, die momenteel plaats nr 1 in mijn favoriete-schrijvers-top-5 delen!

 11. Ellen

  David Mitchell – Number9dream
  Zadie Smith – On Beauty
  Hari Kunzru – My Revolutions
  Jonathan Coe – The Rotters Club

  Na die vier gelezen te hebben, heb ik al hun andere boeken gekocht en gelezen. En alles van Nick Hornby, natuurlijk. En David Nicholls. En zo kan een mens nog even doorgaan…

 12. Veel goede tips, veel dingen die ik al gelezen heb ook, en meestal heel goede dingen, dus de rest wordt vol vertrouwen genoteerd. Heb ik toch iets te lezen op het vliegtuig, binnenkort. Merci zulle!

 13. voor mij blijft 100 jaar eenzaamheid toch wel redelijk bovenaan staan. ik hield ook wel van ‘de blik’ van Jose Luis Peixoto maar veel mensen hebben het er niet voor.
  maar ik heb de laatste tijd niet zoveel gelezen. ik ga niet zoveel met de trein. dat zou nog een leesoplossing zijn…

 14. kim

  Hahaha, hier kan ik toch niet laten even “Twilight” te suggereren :D dat is nu toch wel een boek waar de meeste mensen vooroordelen over hebben. Hoe open minded ben je?

  Soms vind ik het wel de moeite waard om boeken die ik niet goed vind uit te lezen. Zo van “dat hebben we dan ook weer gehad”. ‘Wuthering Heights’ vond ik bvb een echte stinker, maar nu kan ik wel volgen als er een Heathcliff referentie in the Simpsons ofzo komt.

 15. Liesbet

  Pantaleón y las visitadoras van Mario Vargas Llosa (Pantaleón is de Nederlandse titel). Over een officier in het leger die een eenheid meisjes van plezier moet oprichten. Nu bezig in zijn De droom van de Ier, en dat bevalt me ook heel goed, net als de andere boeken die ik al van hem las, zoals Het ongrijpbare meisje, Het feest van de bok en nog een aantal andere.

 16. Datzelfde had ik met Water for Elephants (van Sara Gruen) – toch maar gelezen, leuk en zo uit! Da Vinci Code heb ik ook maar geprobeerd, maar da’s echt de moeite niet waard (en ’t kost nauwelijks moeite, dat boekje!).

  Mooier, maar lastiger:
  – Godenslaap van Edwin Mortier.

  Onverwacht heel goed:
  – De Michelangelo van Coney Island van Sarah Hall,
  – The White Tiger van Aravind Adiga,
  – White Teeth van Zadie Smith,
  – De voorlezer van Bernhard Schlink,
  – Madame Bâ van Erik Orsenna,
  – Middlesex – Jeffrey Eugenides

  Dit zijn mijn toppers van de afgelopen 3 jaar (waarin ik mezelf had opgelegd 50 boeken per jaar te lezen…) Veel leesplezier :)

 17. Thais

  Als ik nog een suggestie mag doen: Life of Pi van Yann Martel.

  Was ik sterk van onder de indruk.

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>