lilith en de beige broek

kalenderblaadje59.jpg“En ook”, zei de man met de beige broek, “Ge gaat sowieso met opstop zitten. Dat is zo, met die trap en al.” Hij keek er een beetje beteuterd bij, maar ook met een blik van “opstop es opstop”. Ik probeerde uit te maken of Youri enig benul had van wat de man bedoelde met opstop, maar hij had zijn professionele “uhuh”-blik opstaan. Daar kan ik zelfs na acht jaar relationele besognes nog niet aan uit. “Uhuh”, zei Youri. Wij keken allebei geconcentreerd naar een zwarte tegel, die drie keer duurder was dan de tegel die wij initieel in ons hoofd hadden.

“Neeneen, die tegel mag je zeker niet leggen. Aneen, dat gaat ook niet hé. Er ligt al chape. Aja”, had de man ons toegesproken toen we onze tegel van voorkeur aanwezen. Gevolgd door: “Enook, het is een oud herenhuis, zegdje? Dan mag je sowieso niet dat soort tegels leggen, dat is niet mooi”. Ik keek naar de lelijke beige broek van de verkoper in kwestie, en vroeg me af of ik überhaupt enige vorm van stijladvies moest aannemen van iemand met de neiging om zich in het dagelijks leven te verkleden in een houthakker.

tftcdag59.jpg

Ik doorbrak de stilte.
“Hoeveel zou heel dat grapje hier kosten?”, vroeg ik, in lichtelijk andere bewoordingen. “Hoja, ge zit sowieso met opstop. En dan nog plinten. En werkuren. Twee man, zoveel uren”. Het werd stil. De beige broek keek omhoog om even snel van hoofdrekenen te doen, en noemde toen een bedrag waarvan ik bijna op mijn rug sloeg. Gevolgd door “plus dan nog..”. Een ander bedrag waarvan ik bijna op mijn rug sloeg. Van het totaal kreeg ik zin om mijn hoofd door een granieten tegel te slaan.

“Was dat een beetje wat jullie voor ogen hadden?”, vroeg de beige broek.
Ik keek naar Youri. Die had net zijn “Ik ga hier niks meer zeggen, wij moeten hier zo snel mogelijk naar buiten”-blik bovengehaald, zag ik.
“Wij hadden eigenlijk niet zoveel voor ogen”, hoorde ik mezelf zeggen.
“Maar we bellen nog”.

En wijle weg, met onze opstop.

Reacties

 1. Vreselijk hé, hoe die mannen je het gevoel geven, dat 10.000 euro een niemendalletje is , en dat je een loser bent als je dat nog veel durft te noemen. Ik haat dat soort verkopers! Dan heb ik liever dat ze zeggen, kijk madam, t is duur, k geef dat toe, t is wel degelijk en denk er gerust eens over na bla bla bla en meteen ook een andere optie voor je uitwerkt die goedkoper is …..
  arrg als een mens begint verbouwen, niet te doen hoe duur dat allemaal is!
  Laat je vooral niet vermurwen door die broekjes netjes in een plooike gestreken, die zijn niet te vertrouwen!
  Sterkte

 2. pamlemousse

  Opstop?! Ik voel me vrij om hier een handleidingske te maken voor de verbouwleken onder ons.

  op·stop·pen
  overgankelijk werkwoord; stopte op, heeft opgestopt

  1
  volstoppen, opvullen
  betekenisverwante termen
  synoniem:
  opvullen

  2
  stoppen, stuiten
  betekenisverwante termen
  synoniem:
  stoppen

  Begrepen? Ik nog altijd niet.

 3. T.

  Wij deden al ne keer van zelf vloerkenleggen en ik vermoed (met de nadruk op vermoeden, want het west-vlaams is mij niet machtig) dat het gaat over het snijverlies dat ge hebt omdat de ruimte niet mooi het veelvoud is van de tegels of omdat er veel hoekjes en kantjes zijn (dus veel verloren stukjes tegels – die je natuurlijk ook allemaal moet betalen) – te checken bij de betere west-vlaams sprekende doe het zelver…

 4. Marleen

  Maar mannekes toch, zoveel winkels en zoveel keuze in tegels, ge gaat nog ziek worden van teveel keuze. Gewoon ergens anders gaan. En letten op het advies van collega’s/vrienden/… voor goeie stielmannen.

 5. Annelies

  Opstop is inderdaad de tegels die je maar half kan gebruiken (of drie vierde, of één vierde –> den overschot eigenlijk ;-) om tot aan de muur te geraken!
  Qua prijzen… idd! Het is hatelijk hoeveel dat het allemaal kost! Gelukkig konden wij alles zelf en moesten we enkel de materialen aankopen!

 6. Ik krijg er het vliegend schijt van als ze beslissen in je plaats wat mooi is en wat niet.
  Zo mogen wij ook geen gietvloer doen van onze bouwpromotor :(

  “Dat industriele, zie je gidder da geirn miskien? Amai.”

  (n)

 7. @Thomas: zo ben ik ook acht maanden zwaar aan het discussiëren geweest met mijn aannemer, maar mijn gietvloer is er toch gekomen twee weken geleden en ik ben er euforisch over. Die stielmannen, ze leveren misschien goed werk, maar smaak hebben ze niet altijd :)

 8. tine

  Geconcentreerd kijken naar een tegel die drie keer duurder was dan het initiële budget, oooo zo herkenbaar, al was het in mijn geval enkel in mijn hoofd en niet in het zijne, hield de wederhelft het been stijf, en hebben we nu een prachtige nieuwe badkamer met ontzettend mooie (maar nog steeds dure) tegels… de badkamerjos moest op slag een nieuwe diamantboor kopen om er nog doorheen te geraken…
  met adresjes van tegelwinkels en badkamerjossen uit het Antwerpse zijn jullie niet veel, vermoed ik?

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>