lilith leest gaarne en veel

kalenderblaadje48.jpgIk heb nog nooit zoveel boeken gelezen als in het afgelopen jaar. Not even close, denk ik. Bijna dertig sinds 1 januari. Dat heeft vreselijk veel te maken met één van mijn beste aankopen ooit, zijnde mijn Kindle. Sinds ik hem heb en uitvoerig bestoef heb ik al ontelbare keren dezelfde vraag gekregen: of dat eigenlijk niet veel minder leuk lezen is dan een boek, want je ruikt en voelt dat papier toch niet? En je kan het toch niet in de kast zetten? En het is toch allemaal heel clean en niet meer romantisch? En dat kan toch nooit zo goed marcheren?

All I can say is: MAN. Er is werkelijk niks (en dan meen ik ook NIKS) dat mij terug doet verlangen naar het kopen van echte boeken. Niet het feit dat ze gruwelijk veel plaats innemen, zowel in mijn huis als in mijn handtas, die al altijd proppievol zit. Niet het gewicht dat er altijd voor zorgde dat ik me of een schouderverlamming sleurde, of mijn boek gewoon thuis liet, omdat ik niet zeker was of ik überhaupt tijd zou hebben om te lezen die dag waardoor ik dan plots een uur op een trein moest wachten en geen boek bij had. Ook niet de geur en feel van papier. Zeker niet die losse kaftjes die ze altijd rond boeken doen.

Echt waar, mijn Kindle is geweldig. Ik heb hem altijd bij. Wat wil zeggen dat ik elke vijf minuten die ik ergens over heb kan kiezen uit tientallen boeken, die ik heb klaarstaan als samples, of al gedownload als ik de samples goed vond. Het resultaat: ik ben weer even verliefd op lezen als toen ik twaalf was. All credit to Kindle.

tftcdag48.jpg

(en all credit voor diegene die kan raden wat ik lees)

Bloglezeres Klasina is vandaag jarig (hoera daarvoor, Klasina!), en ze heeft haar man zover gekregen om een e-reader voor haar te kopen. Of ik anders eens een lijstje kon maken van boeken die ik de laatste tijd compleet geweldig vond. Ik kan een jarige niks weigeren, dus komtie!

* We need to talk about Kevin – Lionel Shriver
* Room – Emma Donoghue
* The Help – Kathryn Stockett
* The Glass Castle – Jeannette Walls
* The Boy in the Striped Pajama’s – John Boyne
* This is where I leave you- Jonathan Tropper
* One Day – David Nicholls

Allemaal boeken waarbij ik geld zou geven om ze nog eens voor de eerste keer te kunnen lezen.

Hebben jullie nog tips voor Klasina? En stiekem ook voor mij?

Reacties

 1. En toch. En toch.

  Ik heb er geen, en twijfel ook soms. Maar waarom ik er geen koop? Ik wil boeken echt nog steeds in een boekenkast kunnen zetten. Rondsnuisteren in de fnac of boekenbeurs en daar boeken kopen. Een boek op het salontafel. Een boek met ezelsoren omdat je hem overal meesleurt.

  Maar, zoals je zegt, vaak neem ik hem niet mee omdat hij niet in mijn handtas past/te zwaar is/…. en dààrom zou ik wèl eentje kopen. Omdat ik ook zo vaak onder weg ben.

  Eén vraag die ik wel nog heb voor je: kan je werkelijk alle boeken kopen op een kindle? In het nederlands? Op mijn werk moet ik zoveel in het engels lezen dat ik als ontspanning enkel nog nederlandstalige vertalingen wil lezen, dus dat is echt wel een must voor mij. Maar heb van mama gehoord (die wel een e-reader heeft) dat er eigenlijk redelijk wèinig nederlandstalige boeken te vinden zijn voor op je e-reader.

 2. Loterij – Patricia Wood
  De lijst van Meneer Rosenblum – Nathasha Solomons (net gelezen, echt heel heel mooi)
  Een lang weekend – Joyce Manard
  Zomerhuis met zwembad-Herman Koch (“het diner” vond ik niet goed, maar deze werd beter naargelang hij vorderde)
  Tonio Een Requiemroman – A.F.Th. van der Heijden (prachtig, maar je wordt er niet vrolijk van)
  Lieve Céline – Hanna Bervoets (een klein pareltje)
  Wat is de Wat – Dave Eggers (één van mij aboslute topfavorieten – ook niet om vrolijk van te worden)
  De vrouw van de tijdreiziger – Audrey Niffenegger

 3. dat is de eerste keer dat ik als lurker naar buiten kom, maar ik lees toch ook zo graag en ik wil je deze titels niet onthouden

 4. Juij voor Michel! Keihard niks gewonnen!

  @Nele DC: heb ik ook al enkele van gelezen die ik goed vond, merci voor de tips!

  @Kato: wel, dat is dus het enige, op dit moment nog geen Nederlandstalige boeken te krijgen. Mij stoort het niet, ik lees nooit vertalingen en mijn Nederlandstalige boeken koop ik of leen ik uit, maar het zou eraan moeten komen dat het toch kan.

  http://trends.knack.be/economie/nieuws/
  e-business/amazon-onderhandelt-met-vlaamse-uitgevers-over-nederlandstalige-e-boeken/article-1195102846164.htm

  (even spatie uit de link halen, anders verknoeit hij mijn lay-out)

  Op andere e-readers kan je wel Nederlandstalige e-books krijgen, trouwens. Maar die vond ik dan weer niet zo goed als de Kindle, dus voor mij was de keuze snel gemaakt.

 5. silke

  NeleDC; lieve celine is inderdaad een pareltje! vond die ook prachtig! net als ‘of hoe waarom’ van Hanna Bervoets, die ik pas heb gescoord op het boekenfestijn.
  en een van mijn absolute favorieten blijft ook ‘dit is alles’ van Aidan Chambers! blijten en kiekevel!

 6. Suzanne

  En ik blij dat ik dankzij jou ook aan de Kindle ben!

  Nog een leestip: When God was a Rabbit door Sarah Winman en My Sister lives on a Mantelpiece door Annabel Pitcher.

  En als je van Britse misdaad houdt, schaf dan zeker zowat alles van Stuart McBride aan, de reeks boeken met Logan McRae in de hoofdrol. O yes!

 7. Marie

  Brick Lane van Monica Ali (eerste 20 pg of zo niet denderend, daarna heel mooi en meeslepend verhaal).
  Alle dagboeken van Adrian Mole (Sue Townsend). Ik denk dat er in totaal een stuk of zes zijn. Nog altijd het meest grappige wat ik ooit heb gelezen.

 8. Marie

  Heb je trouwens kunnen slapen na het lezen van het eerste boek in uw lijstje? Ik niet. Erger dan alle horrorverhalen samen (het hielp ook niet dat ik toen net zwanger was).

 9. De Kindle was hier een verjaardagskado van Het Vriendje aan mij en ik moet zeggen, dat moet ongeveer het beste verjaardagskado EVER geweest zijn. Zelf heb ik het gevoel dat ik sneller lees op de Kindle, wat uiteraard schitterend is, want dan kan je meer boeken lezen. Ahja!

 10. @Marie: slapen kon ik nog net, maar het was inderdaad één van de meest beklijvende boeken die ik ooit heb gelezen. Echt wel een paar dagen niet goed van geweest…

  @Kathleen: inderdaad! En wat ik ook heb: vroeger was ik altijd gedemotiveerd als ik bezig was aan een heel dik boek, omdat het zo duidelijk was dat ik nog honderden pagina’s door moest. Op de Kindle besef je niet zo goed waar je zit in het verhaal, waardoor ik nu veel makkelijker boeken van 800 pagina’s lees. En ook: ik lees toch heel de tijd op hetzelfde toestel, maakt mij niet eens meer uit of een boek 1000 of 100 pagina’s telt, want als het uit is staat er al een volgende klaar.

 11. Yeayyyyyyy mijn naam in een blogje van De Lilith, ik voel me zo jarig :-) Dank voor de titels, had er zowaar al een paar van op mijn lijstje. En reageerders, ook dank voor de aanvulling! Ik ga mijn net uitgepakte, nog nieuw ruikende Kobo Touch eens vullen vanmiddag :-)

 12. kindle fan

  Sorry, dat ik hier even kom binnenvallen. Hier ook een hevige kindle-fan, en ik lees eigenlijk enkel Nederlandstalige boeken. Op de site van kindle kan je gratis software downloaden om andere formaten om te zetten naar dat van kindle. Geen enkel probleem dus!

 13. Mijn enige reden om geen te kopen. Ik lees doodgraag en veel in bad. Ik weet niet of dat goed komt met een Kindle.
  En prachtige zin deze: Allemaal boeken waarbij ik geld zou geven om ze nog eens voor de eerste keer te kunnen lezen.
  Dat had ik met Schaduw van de wind, maar die heb je natuurlijk al lang en breed uit. Anders nog: My sisters keeper (Jodi Picoult) en Water voor de olifanten.

 14. ik heb een sony en ben ook heel content. ik lees nu ook veel meer én vlugger. voor sony vind je wel wat nederlandstalige boeken. ik lees bijna alleen nederlandstalige nl. ben heel blij dat ik de sony 3 maanden geleden kocht!

  ik gaf je laatst in een comment wat boekentips ;).
  van murakami al iets gelezen? de jacht op het verloren schaap (deel 1) en dans dans dans (deel 2) zijn subliem!
  en anders kan je kijken in mijn profiel via mijn blog

 15. @Kruimel: aha, maar daar heb ik de beste truc voor! Kindle in ziploc zakje, en lezen maar. :) Voila, geen reden meer om er geen te kopen.

 16. @Lies: van Murakami heb ik al één boek gelezen, al weet ik niet meer goed welk, en zijn geweldige “What I talk about when I talk about running”. Maar toen zat ik in een runningtrip. Schone tijden, dadde. ;)

 17. Marleen

  Bij gebrek aan inspiratie op dit moment (en vooral te lui om naar mijn boekenkast te gaan kijken): die twee andere van David Nicholls (Starter for Ten en The Understudy) zijn ook wel goed!

 18. Ik lees momenteel “De 100 jarige man die uit het raam klom en verdween” van Jonas Jonasson: hilarisch! Ik vind trouwens heel veel inspiratie op de facebookpagina van iedereenleest!

  Trouwens, ik weet niet wat dat hier is, maar ik heb echt altijd problemen om hier te reageren: volgens dat systeem hier kan ik niet lezen en dus zeker geen code juist overtypen. *draait eens met haar ogen*

 19. anskat

  ook een mega-giga-terra kindle fan hier.

  Dus even vertellen @lilith et al. dat het 100% gratis programma Calibre (http://calibre-ebook.com/) je toelaat om je boek in .epub formaat (de “mp3″ van de boeken”, wat je in alle winkels behalve amazon koopt en wat je op de meeste e-readers maar niet op de kindle kan lezen) om te zetten naar het kindle-vriendelijke .mobi formaat. Je hoeft je boeken dus echt niet op amazon te kopen om ze op kindle te kunnen lezen. (kom maar hier, nederlandstalige boeken!)

  Bovendien laat Calibre je je hele e-bibliotheek organiseren, zo overzichtelijk als mijn e-books in Calibre staan, zag mijn real-life boekenplank er nooit uit.

  Genoeg techneut-praat, terug naar de e-ink pagina van mijn boek…

 20. @Tita: we zijn eraan aan het werken, ik heb het ook soms voor. Stoem programma!

  @anskat: olraait! En waar halen jullie dan jullie boeken? Als het niet op amazon is?

 21. Ondanks dit pleidooi… kan ik niet inbeelden dat boeken even lekker lezen op zo’n scherm. Maar ik voel dat mijn weerstand tegenover e-readers al aan het verzwakken is. Damnit.

  “Meer dan mannelijk” van Marion Bloem heb ik laatst heel graag gelezen. De rooie oortjes krijg je er gratis bij.

 22. Thomas

  Ik begin ook meer en meer te twijfelen .. :)
  Kun je dan werkelijk alle boeken vinden voor de Kindle en consoorten?

 23. Jaaa ik heb ook Calibre, ideaal! En Lilith, niet dat ik het zou doen (…) maar je kan ze downloaden bijvoorbeeld, zoals je dat ook met films en muziek kan.

  Wat een geweldige leestips allemaal, honderdmaal dank!

  En ja, ik heb dat ook 9 van de 10 keer met de captcha hier, vandaar dat ik zelden reageer want na 5 keer proberen geloof ik het wel ;)

 24. Ik heb er nog eentje: Never let me go – Kazuo Ishiguro. Ik moet veel boeken lezen voor mijn studie, en dit vond ik het beste van de afgelopen drie jaar.

 25. V***dorie Lilith, mijn laatste argument voor niet werd onderuit gehaald en daar staat het nu bovenaan mijn verlanglijstje rood en groot omcirkeld. Een Kindle.
  dankje : )

 26. saar

  She’s come undone (Wally Lamb): over een vrouw die overleeft
  Middlesex (Jeffrey Eugenides): over een vrouw die een man wil zijn
  Night (Elie Wiesel): als deze je niet aan het huilen brengt, ben je geen mens
  Set this house in order (Matt Ruff): over twee mensen met multiple personality disorder
  Until I find you (John Irving): over een vrouw die de vader van haar kind zoekt

  Stuk voor stuk literaire pareltjes en meeslepende, mooie verhalen

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>