lilith schreef een boek (en geeft er drie weg)

kalenderblaadje70.jpgExact een jaar geleden sloot ik mezelf op in een kamertje met mijn laptop, en schreef ik een boek. Niet voor mezelf, al staat dat idee nog altijd erg hoog op mijn to do lijstje voor als ik eens vijf minuten tijd heb. En heb ik ook dit jaar weer ernstig overwogen om eindelijk eens mee te doen aan National Novel Writing Month. Maar eerlijk? En schrijven voor mijn werk, en elke dag bloggen, en dan daarna ook nog eens elke dag 1667 woorden eruit persen voor mijn eerste novelle? Stay away from the crazy pills, lilith.

Maar goed, vorig jaar schreef ik dus in opdracht, voor een echte uitgeverij. Het resultaat ligt heden ten dage in de winkel, en mag er best wezen, vind ik:

tftcdag70.jpg

Wie het zaakje niet helemaal vertrouwt na het uitproberen van een paar recepten op deze site: ik schreef de teksten, niet de recepten. Gene paniek.

Goed nieuws ook: ik mag drie exemplaren van dit magnum opus wegschenken van de mensen van Kinepolis. Het enige dat je moet doen is een fijne tip achterlaten in mijn commentbox. Een tip om mijn leven en dat van de lezers van Tales from the Crib leuker, fijner of makkelijker te maken. En dat kan dus vanalles zijn: gaande van een handeling die makkelijker kan, een toffe winkel, een zotte smaakcombinatie of een site die we zeker eens moet checken. Een voorbeeld van iets dat ik heel leuk vond? Nigella Lawson’s tip om in plaats van slagroomspuiten te kopen gewoon het hoekje van plastieken zakjes af te knippen. Simple comme bonjour, maar wel een hele goede tip. Ik durf wedden dat jullie ook zo’n dingen hebben.

De drie leukste krijgen een Filmkookboek toegestuurd. Deelnemen kan nog tot en met vrijdag 4 november. En aangezien ik weet dat de technologie achter deze site zijn oren al eens laat hangen en ik iedereen een kans wil geven: mailen mag ook, naar lilith@fromfrats.com. Succes!

Reacties

 1. Een tip die ik lang geleden eens in Libelle las en echt super is.
  Als je een thermos hebt die aan de binnenkant vuil ziet dan doe je water in de thermos en gooi je er een tablet om kunstgebitten (!!) te reinigen erin. Nachtje laten staan en de binnenkant van je thermos blinkt als nieuw. Heel spectaculair, toch?! ;)

  En nu duimen, duimen, duimen voor dat boek…

 2. Michele

  Een tip om meer kans te hebben dat er niemand meer op dat 3e zitje in’t vliegtuig komt zitten: Bij de online check-in kies je geen stoelen naast elkaar, maar raam en gangpad. Als het vliegtuig niet vol zit, worden die middenplaatsen meestal niet geboekt. En zit er toch iemand, dan wil die 100% zeker ruilen voor raam of gangpad en zit ge toch bij uw leaf!

 3. Om in de sfeer van het koken te blijven… ik ben nogal zot van pompoen. Een tip om de pompoen wat handelbaarder te maken.? Want meestal moet je die te lijf gaan met scherpe messen en hak je bijna mee u vingers eraf! Wel steek hem in zijn geheel in een voorverwarmde oven op 150 graden.(Ja gewoon heel de pompoen, behalve als het een koets van assepoester exemplaar is ;-) ) Na 30 minuten mag de gemiddelde pompoen eruit en kan je de schil verwijderen met een dunschiller en glijdt het mes erdoor als boter.

 4. jessie

  ahhh!! Ik stem voor Michelle!! Wat een zalige tip!! Dat wij daar nu niet zelf op gekomen zijn zeg!

  Bij mij een tip op gezondsheidsvlak….Voor iedereen die af en toe te maken krijgt met UBER irritante, vervelende, lelijke, jeukende koortsblaasjes.

  Zoek nen apotheker die ook zo in van die bio stuff doet. Koop een doosje thijm en een doosje propolis capsulekes. Ik kan op aanvraag het juiste merk nog’s opzoeken (zit nu op citytrip). Vervolgens doet ge zo een kuur waar ge beide pilleks drie keer per dag inslikt bij het eten. Zo gezegd moet ge die kuur om het half jaar herhalen, maar dat doe ik ondertussen al nooit meer. De eerste twee jaar ofzo deed ik dat wel….

  Resultaat? Ge zijt er gewoon vanaf, voor altijd! Ik heb, sinds ik dat ontdekt heb, nooit meer koortsblazen.

  Hoe zalig is dat?!

 5. WhootWhoot! Een Echt Boek! Waauw!
  Het ziet er alvast supercool uit! Proficiat!
  En als ik dan al eens een tip zou willen geven aan uitgevers en schrijvers… Een ‘slummy mummy kookboek’ zou mij (en ongetwijfeld heel wat andere moeders, ook al willen ze het misschien niet allemaal toegeven, dan wordt het dus een ‘stiekem kopen kookboek’) wel kunnen bekoren…
  Met gerechtjes ala ‘pasta pesto uit een potje, pijnboompitten en kerstomaatjes erbij en klaar!’.
  Wil trouwens gerust meewerken aan het boek, daar het slummy mummy –schap mij niet vreemd is… ;-)
  Succes met het boek en alle volgende boeken.

 6. Ik weet dat het al op mijn blog heeft gestaan, maar misschien toch nog even herhalen voor de Tales of the Cribs lezers: beste pizzadeeg ever kan je maken uit yoghurt en zelfrijzende bloem. Je neemt van de yoghurt één eenheid en van de zelfrijzende bloem twee eenheden (bijvoorbeeld een glas yoghurt en twee glazen zelfrijzende bloem). Bij elkaar gooien in een kom en mengen. Daarna uitrollen en beleggen met allerlei lekkers. In een voorverwarmde oven steken op 210°C gedurende 10 à 15 minuten en tadaaa… Best pizza ever. :D

 7. Man, man, man ben ik lastig op mezelf dat ik geen mega, buitengewoon bangelijke, abnormaal handige tip heb!
  Wel een serieus dikke proficiat met je boek!
  (En ik blijf nadenken over die tip!)

 8. E.

  Een onnozele, doch door mijn vader vaak gehanteerde tip. Ik kan het uit mijn hoofd, maar er zijn mensen – lees: mijn vader – die er iedere keer in slagen om mes en vork langs de verkeerde kant van het bord leggen. Daarom, deze tip: denk aan de Duitse woorden van ‘mes’ en ‘vork’, namelijk: ‘messeR’ en ‘gabeL’, waarbij je bij de R van messer aan rechts (van het bord) denkt, en bij de L van gabel aan links (van het bord) denkt.

 9. Een dikke proficiat met het boek. Zal op m’n lijstje voor Kerst staan (moest ik het hier niet winnen natuurlijk :-))
  Ik heb zo de gewoonte om tijdens het koken nog andere dingen te doen (lees: surfen op ’t internet) en dan kan het gebeuren dat je eens een accidentje hebt (lees: zwart geblakerde potten, ahum). Een tip om je potten weer blinkend te krijgen: water en een flinke scheut azijn erbij. Dit samen in je kom en laten koken op het vuur. Normaal kan je dan gemakkelijk de zwarte resten verwijderen. Lukt bij mij altijd.

 10. Ik heb er één!!!!! (met dank aan Isolde hierboven)
  Azijn, niet alleen nuttig in de keuken maar ook bij de was. In plaats van je dure wasverzachter giet je gewoon een geutje azijn in het wasverzachterbakje. Je was is even zacht en geen nood, van de azijngeur merk je helemaal niks wanneer je was uit de machine komt. Bovendien zorgt azijn ervoor dat de kleuren minder snel door elkaar lopen.
  Ook goed om te weten, wanneer je was een “raar” geurtje heeft wanneer hij uit de machine komt kan dit zijn omdat er te veel resten van wasmiddelen of wasverzachters in je trommel blijven hangen. Ook dit wordt verholpen door azijn toe te voegen aan de volgende wasbeurt.

 11. Sandy

  Jawadde,
  Dikke proficiat hoor! Ik heb maar juist de teksten geschreven, zegt ze dan. Alsof iedereen dit zomaar kan! Respect, missie!

  Gouden tip die je veel geld en stress kan besparen…
  Als je gepland bent om naar Amsterdam te gaan, parkeer je best op de P+R aan de Gaasperplas en neem je van daaruit de tram. Geen schrik hebben, het is er rustig en je bent in no time in het centrum van Amsterdam. Dit kost je 6 eurokes met tramtickets tot centrum en terug inbegrepen.

 12. Ine benzine

  Wauw! Ik heb het al zien liggen bij ons op de bureau en ik wilde het keihard stelen. Maar dat lijkt me misschien niks om al direct in je eerste werkweek te doen.
  Ik heb helaas geen tante-kaat-tips. (tenzij: heb je al eens saffraan in de spaghettisaus geprobeerd?)

 13. E.

  Of andere handige tip: hoe alleen een dekbedovertrek aanbrengen. Keer dekbedovertrek binnenstebuiten, plaats handen (binnen) in de bovenste hoeken. Grijp de bovenste hoeken van deken zo vast, en schud het dekbedovertrek over deken, en dan onderste hoeken in onderste dekbedovertrekhoekjes steken, en nog eens opschudden. Echt gemakkelijk!

 14. pamplemousse

  Twee keer deelnemen, magda? Ik zeg van wel. Ik laat u daarvoor even binnen in mijn persoonlijke leefwereld, zo leren wij elkaar beter kennen. Altijd goed voor de sfeer. Dus: ik schrijf nogal veel op mijn hand. Omdat ik ook nogal veel vergeet. Af en toe probeer ik de subtiele kant van dat gebeuren te zoeken door afkortingen te gebruiken, of door op mijn handpalm te schrijven. Maar, die subtiliteit faalt. Ofwel kan ik mijn eigen coderingen niet meer ontrafelen, ofwel wordt de boodschap blurry door natte zweethandjes. What about.. een post it gebruiken? Mja, gaat wel, maar die verlies ik dan weer op een plaats die ik mij ook niet kan herinneren. Dé oplossing dus voor mij, en de sowieso veel andere vergeetkousen op dit digitale platform (liegt maar niet, jullie!): http://www.pa-design.com/produit.php?prid=1143. GEWELDIG, toch?

 15. eva

  G E W E L D I G!
  proficiat;)

  een tip om je leven zoeter te maken: een beetje bloemsuiker op je vanilleijs strooien.

  en als laatste, iedereen kent het maar ik ben er zelf zo zot van, het internet! je vindt er alles;)
  er staan zoveel handleidingen op dat je bijna alles zelf kan maken. mijn 2e internet-muts is bijna af en de volgende is al gereserveerd;)

 16. Knusse tip: begin nu al met het bijvoeren van de vogeltjes, dan weten ze je crib de hele winter te vinden! Zo tof, dat gekwetter als je ’s ochtends opstaat… Raam/deur open, koffie erbij: Genieten!

 17. een zoete aardappel kan je gewoon in de microgolf klaarmaken: onder de kraan de vuiligheid eraf spoelen en dan een keukenpapiertje er rond doen. een 3tal minuten op volle kracht in de microgolf oven en je kan hem zo op eten. time saving én minder afwas!

 18. ik heb deze nog maar 2 keer toegepast maar het werkte iedere keer: als iemand met de hik zit moet je die persoon beloven dat als hij/zij nog eens hikt, een beloning krijgt (een koekje, 5 euro, iets wat die persoon graag zou hebben) en ongelofelijk maar waar, de persoon in kwestie zal niet meer hikken

 19. Megahoofdpijn die naar migraine lijkt te gaan kun je afbuigen door tijgerbalsem op je voorhoofd te smeren. Ipv een pillekete pakken bijvoorbeeld.

  Tip voor volgende zomer: als je veel last hebt van vliegen in huis en vliegenramen belachelijk duur vindt dan kan je een dieprvieszakje gevuld met water in de deuropening hangen. Door het water zien die vliegen alles groter ofzo en die komen dan niet binnen. (vokgens mijn pa die steevast een zak heeft hangen in de zomer)

 20. Ik als man en trouwe lezer (wink wink) raadt het volgende aan voor de microgolf te kuisen: water en azijn en 2-3 minuutjes laten opwarmen en ge kunt alles zo afvegen. Top!

 21. Kindertip : Als je aan je nachtrust gehecht bent, niet aan kinderen beginnen.
  (Ik spreek, liever gezegd knikkebol, uit ervaring)

 22. veerle

  Gisteren de tip van Marieke ivm de hik eens uitgeprobeerd op mijn dochter van 6, en dat werkte dus onmiddellijk! Ongelofelijk, ik heb er niet over te beslissen, maar dat verdient een boek :-)

 23. Leena

  Een tip om het vegetarisch leven vol te houden: Yotam Ottolenghi en andere originele rasvegetariërs schrijven dan wel boekwerken vol heerlijke recepten, wij werkmenschen hebben vooral nood aan iets dat binnen het halfuur op tafel staat.
  Zelf burgers maken vind ik meestal een heel gedoe, maar dit lekker en vooral ongecompliceerd recept bewijst het tegendeel!
  Neem één geraspte courgette, een teentje look, 100 gr geraspte kokos (te koop in ’n potje, je moet niet eerst worstelen met keiharde kokosnoten), 100 gr gewone bloem, beetje zout, 1 eetlepel kerrie, sap van een halve citroen, 200 gr zonnebloempitten en meng dit allemaal door elkaar. Volgorde is onbelangrijk! Hiervan maak je dan bolletjes of burgers, naargelang persoonlijke preferentie, en bak je in de wok in een bodempje olie!
  Overheerlijk, en menig bezoek dacht dat ik de hele dag in de keuken sleet! Niets was minder waar, maar een compliment meer laat een mens zich altijd graag welgevallen!

 24. – Geweldige nutte site: http://www.ikeahackers.net
  – Geweldige nutteloze site:
  http://teenagemutantninjanoses.tumblr.com/
  – Geweldig leuke boekjes: Do You Know Flo?
  (uitgeverij Bries en Querido)
  – Geweldig simpel en lekker recept: Maredsous-soepe: twee uieven stoven tot ze glazig zijn, daarna voeg je 800 gram tomatenblokjes (gepelde uit blik) toe, (blauw) potje (light) Maredsous-smeerkaas en één liter kippenbouillon (of groentenbouillon) -wil je dunnere soep, meer toevoegen-, alles laten sudderen, goed afkruiden met peper en zout, boeltje mixen en serveren.
  – Ander geweldig recept dat ik nog eens zal doorsturen: notentaart.
  – Meer geweldige tips: het reactieluikje hier, blijkbaar, hoera! In your face, Tante Kaat!

 25. Brainiac tip voor verbouwers die geen winkelhaak hebben om een rechte hoek uit te zetten voor de gyproc: de stelling van Pythagoras! En u dacht dat uw leraar wiskunde loog toen hij zei dat meetkunde later nog van pas zou komen!

 26. lien

  Als jij het ziet zitten je nog eens een jaar in je kamertje op te sluiten: een kookboek over serietjes zou alvast mijn quality of life aanzienlijk verhogen.
  Ik wil wel eens weten wat Dr. Karev in zijn lunchpauze naar binnensteekt, of hoe Bree haar koekjes altijd zo perfect weet te bakken. Een bevestiging of weerlegging dat de befaamde cupcakes uit satc zwaar overroepen zijn is ook welkom. En met kerst die eraan komt zou het recept van de Monica’s kalkoen ook wel handig zijn. Redenen genoeg…Doen!, zou ik zo zeggen.

 27. Wohoew, al die tips, dit is de beste verzameling ooit. :) Ook al goed voor een boek op zijn eigen.

  @Lien: een jaartje? Zeg maar een paar dagen, wat dit boek betreft. ;)

 28. Beuntje

  tip: laat je vent eens een “like”-knop plaatsen onder je postjes, het gebeurt zo vaak na het lezen van je posts dat ik de onweerstaanbare neiging krijg “vind ik leuk” te klikken… maar helaas.

 29. Sara

  Super, een eigen boek!

  Een tip à la tante kaat heb ik niet, maar ik heb wel een ‘culinaire’ tip en aangezien dit boek over (o.a.) eten gaat ;-)
  Het recept:
  – Rol het pizzadeeg open
  – Wrijf er kant en klare currysaus over van bv Knorr
  – Bestrooi het met gebakken kippengehakt
  – Daarna bestrooien met stukjes rode paprika en appel
  – Als laatste een bol mozzarella in schijfjes snijden en over de pizza verdelen
  In de oven naar gelang wat er op de verpakking van het pizzadeeg staat.
  Toch een handige tip voor de oven: leg er folie in zodat je oven niet helemaal onderloopt met curry en ‘sap’ van het gebakken gehakt…
  + misschien best nog eens vermelden dat het een redelijk zware pizza is ;-)

  Een rare combinatie? Probeer het toch maar eens, écht OVERheerlijk!

  Groet
  Sara

 30. Mega-kleding-tip!

  Draag onder witte dingen knalrood ondergoed, dat schijnt niet door! Ge zou het echt niet verwachte, maar tis echt echt waar. Probeer maar eens, een witte t-shirt met daaronder een felrode, effe bh. Ge zult zien da ge’t ni ziet!

 31. Tine

  Oooh wat een cool boek! Enkele nuttige tips die ik van de mama kreeg toen ik op kot ging.
  Een wollen pulleke kan soms gaan pluizen, gewoon is een nachtje in den diepvries en dat pluist niet meer.
  Als je geen schoensmeer hebt of gewoon geen tijd ’s ochtends, snel met een vochtig doekske of uw vuil washandje over de schoen en die blinkt terug!
  Gooi al uw restjes nootjes, granen, rozijnen, … in een grote pot, schudden en je hebt een nieuwe pot ontbijtgranen.
  Een opkomend puistje, nooit tandpasta gebruiken zoals men soms zegt, maar een schijfke tomaat tegenhouden.

  En voor de rest, iedere dag zeker is lachen, met uzelf of een ander, geef iemand een kusje daar wordt je zelf ook heel blij van en vooral zoveel mogelijk tevreden zijn met jezelf :)

 32. Oei, ik ben nog maar wakker en kreeg geen tip geperst uit die nog halfslapende hersenen van mij! Dju toch zou dat boek wel leuk vinden! Voor die stomme fibro me te pakken had ging ik koken voor artiesten in kultuurkapel de schaduw. Heel gezellig, ik stond daar met mijn schortje te koken voor hen terwijl zij nog wat aan het repeteren waren of een klapke met me deden. Ik mocht dan gratis naar de voorstelling kijken. De allertofste artiesten waren Wouter Deprez en Sioen! Van hem kreeg ik een cd waarop hij geschreven had, voor de beste kok van west-vlaanderen. Ik mis dat hobbyjobke heel hard, het was zo boeiend babbelen met al die mensjes!
  Succes met de verkoop!
  groetjes

 33. E.

  Of nog een simpele tip: bij het uitscheppen van soep moet je onderkant van de druppende pollepel alvorens van kom naar bord te brengen eens ’tegen soepoppervlak duwen’, dan drupt de pollepel niet meer. (Of bord dichter bij kom, dat helpt ook natuurlijk.)

 34. Patricia

  Een tip voor vuile vaatdoeken. Een paar minuutjes op volle kracht in de microgolf steken en de microbekes zijn dood.

 35. Tedju, hier staan al een pak tips die ik zelf gebruik: dat rode ondergoed onder witte kledij, de zak met water tegen de vliegen en de pollepel tegen de soep houden.
  Okee, toch nog een poging:
  – Als je een erge keelontsteking hebt, pers dan appelsienen en doe het sap in de ijsblokjesvorm in de diepvriezer. Dan kan je nadien knabbelen op ijsblokjes met sinaasappelsmaak, uitstekend om je keelpijn te verzachten en nog lekker ook.
  – Als ik chocolade smelt, dan gebruik ik een chinees eetstokje om in de chocolade te roeren. Met een lepel blijft er al gauw chocolade hangen, met zo’n stokje verlies je amper iets.
  – Koude pasta + blokjes kaas + klein beetje sojasaus = lekker.
  En nu thumbs up!
  Dikke proficiat met je boek. Enneuh, volgend jaar boekenbeurs?

 36. Marleen

  De beste tip vind ik er eentje van tante Kaat. Als je je dekbedovertrekken gestreken hebt (of niet), stop de dekbedhoes dan opgeplooid in de kussensloop samen met een bijpassend hoeslaken zodat je een startklaar pakketje hebt. Verduveld handig als je een zieke of bedplassende kleine in huis hebt en ’s nachts maar half wakker een bed moet verschonen! Dat tijdperk is bij ons nu voorbij maar ik doe het nog steeds.

 37. Marleen

  Nog eentje voor Lien: als je je favoriete wasverzachter voor de helft of een derde vervangt door azijn, heb je the best of both worlds: een lekker geurtje en je machine gaat langer mee!

 38. D.

  De blog van eigenwijze tuin(.be)
  Omdat West-Vlaamse bloggers de max zijn en al dat natuurschoon toch ontroerd.
  Het boek ‘Eat Pray Love’.
  Read and you will understand.
  Eentje om te onthouden:
  “A clean house is a sign of a wasted life”
  En een dikke merci voor de slagroomzaktip!

 39. Charlotte

  Waarom staat er geen auteur vermeld op de kaft? (misschien in het boek wel, dat weet ik niet). Daar zou ik toch op staan, nondeju enzo.

 40. @Charlotte: dat ik het heb geschreven is nu niet bepaald zo’n meerwaarde dat je het op de kaft moet zwieren. ;) En we hebben er met een paar mensen aan gewerkt, dan wordt dat nogal veel.

  Voor zo’n boeken is de auteur sowieso van minder belang, maar als je goed zoekt staat mijn naam wel ergens achteraan in de colofon.

 41. Mieke

  Vlekken van tomatensaus of rode wijn op witte t-shirt’ koop geen dure ontvlekker, gewoon afwasmiddel Dreft gebruiken, verdun enkele druppels Dreft met water, vlekken er mee deppen, in wasmachine en vlekken weg

 42. veerle

  Een ander hikmiddeltje. Nog van de enige echte Tante Terry (jaja!). Als je de hik hebt, eet dan een lepeltje bloemsuiker. ’t is even moeilijk om door te slikken, maar het helpt ALTIJD (bij mij toch ;-))

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>