Waar eet lilith?

kalenderblaadje93.jpgHet is één van mijn favoriete rubrieken in magazines en kranten: waar eet die of die mens het liefst. Want mochten jullie dat nog niet door hebben: ik eet best graag een mondje. En de Michelinsterren werden vandaag uitgereikt, dus ik had direct een haakje, gelijk ze dat in de tijdschriftenwereld noemen. Een haakje om mijn vier favoriete eetplekken van de Westhoek aan op te hangen.

* In ’t Klein Stadhuis in Ieper: Ik kom daar al vijftien jaar, en ik eet daar in die vijftien jaar doorgaans zeker één keer per maand. Elke keer denk ik: ik heb hier nog nooit iets gegeten dat ik niet minstens lekker vond. En geloof me vrij: ik heb al heel veel gegeten. Mijn vent is ook wild van hun simpele klassiekers als stoofvlees met frietjes (maar dan wel het lekkerste stoofvlees dat ik om het even waar al heb gegeten, met het lekkerste slaatje), superlekkere vis en op dit moment ook wild en nog vanalles. Maar ook hun gewone spaghetti is de moeite, en het is daar altijd gezellig zitten. Meer moet dat echt niet zijn om ervoor te zorgen dat ik iedereen die in Ieper iets wil gaan eten dit adres op de Markt aanraad. Nog nooit klachten gehad.

* Trattoria Alloro in Ieper: Als mensen in het weekend in Ieper willen eten, en nog tijd hebben om te reserveren, dan moeten ze van mij naar hier komen. Italiaans, klaargemaakt door een Britse kok, met een supertoffe gastvrouw en een kaart die constant verandert, en altijd helemaal onze goesting is. Geen pizza’s of gewone spaghetti’s, maar wel echte authentieke Italiaanse gerechten, en maar één service per avond. Waardoor ik, met mijn maagverkleining en dus moeite om snelsnel drie gangen binnen te krijgen, altijd uitgebreid de tijd heb voor voorgerecht, hoofdgerecht en dessert. Altijd allemaal even lekker. Zwaar fan, ik.

* In De Wulf in Dranouter: Het enige sterrenrestaurant waar ik al ooit heb gegeten, (behalve dan in Nobu, maar dat vond ik die naam niet waardig) maar ik heb de chance dat dat het afgelopen jaar al drie keer is gebeurd. Wat kan ik zeggen dat nog niet over het restaurant of over Kobe gezegd is? Toffe mens, superlekkere keuken, veel groenten, perfecte service, altijd verrassend. Ik kom daar wel gaarne. En in Dranouter, dus extra punten.

tftcdag93.jpg

Beestig lekkere coquilles gegeten, de laatste keer trouwens.

* Grand Cabaret in Nieuwpoort: Nog maar één keer geweest, maar plannen om binnenkort nog eens terug te gaan omdat we daar heel lekkere en originele dingen voorgeschoteld kregen tegen een erg schappelijke prijs. En nog belangrijker: omdat Youri er de hele kaart wilde proberen, terwijl hij in andere restaurants moeite moet doen om twee gerechten te vinden die hij “misschien wel zou kunnen lusten”, met een grote portie goodwill van zijn kant, dan. Een unicum.

Ik kijk altijd uit naar jullie comments, ge moogt gerust zijn, maar deze keer nog meer. Waar eten jullie?

Reacties

 1. Ik vind het Zuiderterras in Antwerpen een toppertje, hoewel het heel lang geleden is dat ik er nog geweest ben. Maar het eten was altijd lekker en het uitzicht (voor diegenen die het niet kennen: het ligt letterlijk naast de Schelde en bestaat hoofdzakelijk uit enorme ramen) magnifiek!!!

  Verder ga ik af en toe wel eens iets eten hier in de buurt. Maar als ik die plekken verklap, verlies ik mijn anonimiteit, dus…

 2. @Tita: Zuiderterras is inderdaad heel mooi, ik heb er alleen nog maar iets gedronken, wel. En een hapjesbord gedeeld met Axel Daeseleire. Het was lekker. ;)

 3. Thomas

  ° In De wulf, Dranouter. Mijn eeuwige nummer één.
  ° Lido Titziana, Specchiola. Mooiste terras van de wereld. En het eten! Man!
  ° De Lieve, Gent. De best mogelijke dagschotels.
  ° Villa Bardon, Gent. De eerlijkste Italiaan van Gent.
  ° J.E.F., Gent – Tweedebeste nieuwkomer
  ° Vitrine, Gent – Eerstebeste nieuwkomer
  ° In Bocca Lupp, Gent – Goeie Italiaan
  ° Vin d’Ou, Antwerpen – Als het op kosten van een ander mag
  ° Vermeer, Amsterdam – Toptip
  ° Il Castelletto, Carovigno – Onze trouwkok
  ° L’Anticca Trattoria di Carloccio Angnese, Carovigno
  ° Bord’eau, Gent – Mooiste terras van Gent en excellente lunch.
  ° Café Theatre – schoon volk en goed eten

  ° Afgehaakt, omdat ik er niettegenstaande het rookverbod ooit in een rookwalm zat: Grand Cabaret, Nieuwpoort.
  ° Als hij een derde krijgt, waarom Kobe dan niet een tweede is mij een raadsel: Hertog Jan, Brugge

 4. @Thomas: als Lido Titziana in de Westhoek had gelegen had het ook in mijn lijst gestaan. :) Yum!

  En ik ga binnenkort eens naar J.E.F., zeer curieus!

 5. -De griffioen in Blankenberge als je houdt van seafood, heel eenvoudig maar kunstig restaurantje, met heel vriendelijke mensen en vers seafood op je bord.
  Geen luxe, wel origineel en heel betaalbaar.
  – De mangerie in Lauwe, lekker origineel, mooie menu’s met mooie produkten, in de zomer een schitterend terras. Wel iets duurder, ze hebben
  – Pieters eethuis in Roeselare, werken met menu’s, heb ik ooit de beste warme oesters “ever” gegeten
  – je moet ook eens naar Brussel gaan, maar hoe heet dat restaurant, t is iets met queen, als het in mijn zin komt stuur ik het je door
  – De wildeman in Tielt, een snack waar ze overheerlijke salades hebben met gegrilde gambas

 6. Awel zie hier wordt ik blij van, want elk jaar kom ik een weekje naar de westhoek en dan zijn deze tips bruikbaar zie.

  Nu mijn tips:

  – Hungry Henrietta in hartje Antwerpen omdat de kaart daar constant verandert en het er heel gezellig zitten is.

  – Kaai 15 in Nieuwpoort. Belachelijk lekker eten.

  – Sole in Wilrijk. De beste pizza’s die ik in mijn leven al gegeten heb. Om over de tiramisu maar te zwijgen.

  – Den Duiventoren in Bazel. Omdat het mij doet denken aan koude zondagmiddagen in mijn jeugd. Dan gingen we er met heel de familie een menu eten. Altijd heel gezellig!

  – T hof van Commerce in Stavele. Omdat een breugelbuffet voor mij het ultieme genot blijft. Niet altijd dat geef ik toe, maar zo op tijd en stond gaat er niks boven Vlaamse boerenkost. En omdat ik verliefd ben op de cafebazin. Verliefd ik zeg het u!

  – Paeters Vaetje in Antwerpen. Eigenlijk geen restaurant maar een bruine kroeg aan de voet van de Kathedraal. We gaan er ondertussen al 20 jaar en ik eet er altijd hetzelfde. Spaghetti, omdat het de lekkerste is die ik er ken en mijn ventje Chili con carne. Omdat het de lekkerste is die hij kent.

 7. De Pottekijker in Antwerpen … bekend om zijn gigantische mixed grill. Ik heb zo van die vrienden die zich gelijk zot op vlees werpen. Maar de slaatjes zijn ook super. :)

 8. leen

  Zuiderterras is idd een toppertje, vooral qua uitzicht.
  Chez Raoul, in Antwerpen. Yummie, gaan eten toen we elkaar eeuwige trouw beloofden :-)
  Villa des Roses in Antwerpen, ’t Eilandje. Zeer lekker, eigenaar die het zoooo smakelijk kan uitleggen dat ’t water in je mond loopt. Je moet wel een mondje antwerps verstaan :-).
  Brunchke in den Bourla.

  En zovoort en zo verder :-)

 9. Wij gingen dit weekend nog es eten in Oudwalle (Kortrijk), wreed wreed wreed lekker (en gezellig!)
  In dezelfde straat: Table d’Amis –> topper!

 10. kato

  Grand Cabaret is inderdaad lekker. En die WC’s daar zijn supercool :D

  Voor de rest: Zoals hierboven al gezegd: Kaai 15 in Nieuwpoort (ligt een paar huizen verder dan Grand Cabaret), is superlekker! Kom daar erg graag.

  En nog: Marquize in Westende (iets duurder) en Lunchbox in Antwerpen (goedkoop). Da’s trouwens keihard iets voor jou, ben er zeker van :-) Die hebben bijvoorbeeld een groene muur VOL handtekeningen van Bekende Mensen. Maar echt VOL hè.

 11. Isolde

  – Het Kookpunt, Hasselt: Een beetje duurder, maar fantastische gerechten en de wijn is er enorm lekker. Wij gaan daar bijna altijd eten als we in Hasselt zijn.
  – De Groene Hendrickx, Hasselt: Heel gevarieerd en zeker niet duur.
  – In de Rustplaats, Ieper: Dit blijft ons topadresje voor een rustig avondje. Lekker eten en gezellig (als je van rustiek houdt natuurlijk).

 12. Nog eentje vergeten D’entrepot in Hasselt. Lang geleden dat ik nog zo lekker heb gegeten voor zo een correcte prijs! De maandmenu is echt super!

 13. Café DuDu in Heule/Kortrijk – superlekker wisselende menu’s met altijd lekkere vegetarische alterno menu’s. Kan wel enkel gegeten worden van maandag tot donderdag. In het weekend is het een praat/dans bruin kroegje.

  La dolce vita – Kortrijk lekker italiaans, grote porties.

 14. vliene

  – De Pasage in Poperinge: lekker, leuke inrichting en in de zomer een zalig terras.
  – Hotel Ariane: lekker eten tegen een eerlijke prijs, aangenaam terras
  – Voor een snelle, eenvoudige, no nonsense hap: De Helleketel op de Rode Berg. En goedkoop dat dat daar is! Erg lekkere slaatjes daar.

 15. Een paar weken terug nodigden wij onze vrienden nog uit in De Tuinkamer in Beerzel omdat we het daar zo goed vonden. Altijd leuk als die Michelin-mannen er dan ook zo over denken, he? (De Tuinkamer kreeg ook zijn eerste ster.)
  Verder zijn wij ook weg van Folliez in Mechelen. Zij werden uitgeroepen tot beste wijnkelder van België.

 16. Isabel

  Onze favoriet blijft De Steenen Haene in Zillebeke.
  Als je lekker wil eten, voor eerlijke prijs, geen restaurant, maar gewoon café/brasserie, Casa Mundo in Menen.
  De Wielewaal in Beselare zou ook heel lekker zijn, familie van ons gaat er bijna tweewekelijks heen.

 17. http://www.belgaqueen.be/

  deze bedoelde ik!
  Een ervaringsrestaurantof belevenisrestaurant zou ik het noemen, waar al je zintuigen in werking worden gesteld. De keuken was eigenlijk iets minder , maar als ik er terug ga, ga ik terug voor een gigantische zeevruchtenschotel. Toen wij er zaten , waren er acteurs die naar de premiere van Kuisje geweest waren.

 18. Beetje laat, maar hier nog drie tips. Allemaal in de Roeselaarse contreien aangezien ik daar meestal rondhang.

  – Als het iets mag kosten: Boury in Roeselare. Er al twee keer geweest in tijden dat er nog gefluisterd werd: “Die gaat binnenkort een Michelin-ster krijgen”. En zie nu ne keer!

  – Als het iets mag kosten, maar toch liefst ietsje minder: in dezelfde straat als Boury: Het Heerenhuys. Ook subliem lekker. Eerlijk: Ik ken de zaakvoerders goed, maar m’n smaakpapillen zijn steeds de objectiviteit zelve:)

  – Als het ronduit lekker én ronduit goedkoop moet zijn: Het roodhuys in Roeselare (langs een landelijke weg vlakbij de Rijksweg). 10,5€ voor een dagschotel met soep, hoofdgerecht en koffie of ijsje. Daarvoor kun je het zelf niet maken! Wel reserveren voor de lunch, want dit adresje is geen geheim meer in de streek.

  PS: En volgende week ga ik naar de Jonkman (n.a.v. Restaurantweek, dus aan een gereduceerd tarief). Kijk er geweldig naar uit!

 19. Emilie

  Mijn favoriet is nog steeds Tanuki in Brugge, we gaan er maar paar keer in het jaar naartoe. Alles blijft er overheerlijk, niet alleen de sashimi en sushi.
  Waar ik ook heel graag naartoe ga voor een rustige avond waar je zo lang mag blijven plakken als je wil is De Stoepa, ook in Brugge. Altijd heel gezellig ook voor d’n apéro.

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>