lilith gunt dat kindje niks

kalenderblaadje105.jpgDat het toch wel jammer is, zeggen de mensen, dat ik net zwanger ben geworden in heel mijn stoppen met shoppen-waanzin, en dat niks er meer voor zal zorgen dat ik volledig loos ga gaan in winkels dan de combinatie van zwangerschapshormonen en het uitzicht op zo’n klein bundeltje joy in mijn armen. Dat het nochtans wel inspirerend was, dat stuk in de weekendbijlage van de gazet dit weekend, maar dat dat nu natuurlijk wel allemaal niet meer haalbaar is. Aja, met zo’n kindje, daar heb je vanalles voor nodig.

tftcdag105.jpg

En ik weet het niet, misschien klinkt het vreselijk naief en een beetje belachelijk in de oren van alle vrouwen die de loopgraven der mamaschap al zijn doorgekomen, maar ik heb op dit moment echt helemaal geen zin om mijn huis vol te stouwen met babybenodigdheden. Integendeel, ik word een beetje ongemakkelijk als ik de verhalen hoor van mama’s die even ver zijn als ik en al een buggy, een garderobe, een kinderkamer en een geboortelijst van een paar duizend euro in het bezit hebben. Ik mag er eerlijk waar niet aan denken.

Hell, ik weet dat ik supergroen achter mijn oren ben, mamagewijs, maar als ik door de babywinkel loop krijg ik toch vooral het beklemmende gevoel dat ze mij vreselijk veel willen aanpraten, maar dat dat vroeger in de tijd van mijn eigen moeder ook gegaan is met een paar basics. En dat zo’n kindje toch eigenlijk niet ongelooflijk veel nodig heeft, en zo’n mama in principe toch ook niet? Speelden wij niet het liefst met een wc-rol en een lege plastieken fles? :aah:

Dus neen, ik ben eigenlijk niet van plan om bijzonder veel te kopen. Ik denk zelfs dat ik niet van geboortelijst ga doen, ook niet, om het allemaal een beetje binnen de perken te houden. Of klinkt dat echt vreselijk “kinneke kinneke kinneke toch, gij gaat binnen een paar maanden wel anders klappen zulle!“? *deemoedige glimlach en hoofdgeschud* Ik zeg het: weinig of geen benul, maar jullie hebben vast wel een lijstje met dingen die jullie echt hebben gebruikt, en misschien nog interessanter: dingen die echt nooit uit de kast zijn gekomen, maar ooit wel retehandig leken.

Hou u vooral niet in, hé, in de comments.
Mijn huishouden en ikzelf zullen u vreselijk dankbaar zijn.

Reacties

 1. Jamie

  Goh ja, allemaal heel nobel. Ik versta je ook wel ergens, zo veel heeft zo’n kind niet nodig.
  Maar mensen willen altijd iets kopen voor een baby… heb je dan niet liever dingen die je zelf mooi vindt? Want ze brengen sowieso iets mee…

 2. Jessie

  JA ze willen u kei veel onnodig, overbodig spul aansmeren
  Neen ge hebt kei veel van die dingen niet echt nodig

  MAAR
  sommige dingen maken het leven toch iets gemakkelijkere. Want in t algemeen is onze agenda, zelfs post net een baby gekregen tijdperk toch iets drukker dan dat van onze moeders en grootmoeders. Dus sommige tijdbesparende toestanden zijn soms toch wel handig (think: babycook)

  én ge wilt toch wel wat schoon spulletjes ter decoratie van die kinderkamer?? En mensen geven écht graag een kado (ipv ne cent op de pamperrekening) en ge kunt gewoon niet tellen hoeveel mensen dan afkomen met een knuffelpopje (6 bij Jools, niet meer geteld bij Ellis) of met héél lelijke kleding die dan ook kwa maat totaal niet past bij het seizoen waarin het kind het dan nog zou aandoen….alleen daarom ben ik toch grote voorstander van een geboortelijst, hoe klein die ook is…

  En laat u niet doen door de “hebde gij nog geen maxi cosi ofwat???” mensen , binnenkort opgevolgd door de “UW VALIES STAAT NOG NIET KLAAR NAAST DE DEUR KLAAR OFWA???” maffia’s….Negeren die handel en alles doen op uw eigen tempo….Komt wel goed…. It always does!

 3. Je hebt gelijk; ze proberen je alles aan te smeren en 90% van die spullen op de uitzetlijstjes (gemaakt door winkels) heb je niet echt (of, echt niet) nodig. Koop wat je mooi vind en de essentiele zaken, meer niet imo :)

 4. vliene

  – Geef borstvoeding, bespaart je een hoop geld aan flessen, flessenwarmer, poeder ed.

  – Koop je een goede draagdoek (geen babybjorn want dat is een ergonomische ramp voor kind en drager). Hebben wij veel meer gebruikt (en nu nog, ook al is ze bijna 2) dan de buggy!

  – Leen bij familie, vrienden en kennissen. Je zou versteld staan hoe blij ze zijn dingen uit te kunnen lenen.

  – Ga naar tweedehandsbeurzen van de Gezinsbond. ’t Is niet echt consuminderen, maar je kan er mooie spullen vinden aan schappelijke prijzen.

 5. Werd bij kind nummer 3 even intensief gebruikt als bij kind 1 en is elke cent waard in mijn ogen (vooral afwasgewijs): de babycook.

  Nooit gebruikt: oor-koortsthermometer (Wij gebruiken nog steeds die van het JYZ)

  Hadden we willen gebruiken maar geen enkel kind wilde erin: draagdoek.

  En verder vrees ik toch dat je misschien meer nodig zal hebben dan je nu denkt. Een mobiel bvb, een speelmat, een badzitje, een verzorgingskussen voor boven en beneden… hoeft allemaal echt niet, maar is wel heel handig. En handig is handig met een baby in huis :-)

 6. Ik sluit mij helemaal aan bij Jessie. Hier alvast twee zaken die ze ons bij ons eerste hebben aangesmeerd wegens “alle ouders zetten dit op de lijst”, maar die we dus niet of amper gebruikt hebben:
  – een luier-emmer, zogenaamd geurtjesvrij maar je moet het ding es legen eens hij vol is *bweuk*;
  – een teddybeer die het geluid van in de baarmoeder nabootst (ja lach maar).
  Er was nog veel meer, maar kan er nu niet opkomen (zwangerschapsdementie, is geen fabeltje hoor ;)).

  Verder vooral niet investeren in dure babykleertjes, wegens compleet zinloos. Maar ik denk dat je dat sowieso niet van plan was.

 7. PS. In NL doen we niet aan geboortelijsten en dat is ook altijd nog goedgekomen. En als je geen geschenkjes wil, gewoon zeggen dat als ze wel iets meenemen je dat wegschenkt aan een door jou gekozen goed doel.

  En wij hebben nooit een babykamer gehad, en ook nooit gemist. Dat sliep en slaapt altijd lekker bij ons.

  Ik denk dat er maar 1 gouden tip is; volg jullie eigen gevoel. Op alle vlakken; spullen, zwangerschap, bevalling, kraamtijd.. Dan komt het wel goed <3

 8. Thomas

  Lieve Kelly,

  Wij hebben vier kinderen op de wereld gezet. Vier keer thuis, in de living.
  Wij hebben nooit een kinderwinkel vanbinnen gezien. Nooit een geboortelijst gehad.
  De laatste heeft zelfs nooit in een buggy gezeten.
  Wij zijn geen hippies, zijn zeer bemiddeld, maar wij vallen elke keer omver als wij zien hoe ingewikkeld en duur jonge ouders dat maken wat vanzelf gaat: een kind rustig laten groeien.
  Je wordt zot gemaakt. Door de kinderindustrie, door je vrienden, door mensen die het goed menen. Maar wij? Niets van al dat opgefokt gedoe.
  Wij spoelden de melkfles gewoon een keer goed uit en dat was dat.
  Liefde. Dat hebben ze wel nodig. En eten en een verse pamper.

 9. T is jullie zwangerschap, doe het op jullie gevoel jullie tempo en ik denk dat als je toch een geboortelijst zou doen met basics, je dan weinig overtollige brol zelf cadeau zal krijgen. Want uiteindelijk een knuffeltje is leuk, maar liefst geen honderd, want daar kruipt alleen maar stof in!
  Fijn weekend!

 10. Josie

  Onze baby is morgen twee weken oud en ik verschiet er toch van hoeveel gerief we er al voor hebben, zowel van de lijst als dingen die ze snel zelf gaan kopen wegens dringend nodig en niet aan gedacht. De beer met baarmoedergeluiden hierboven vermeld is bij ons een echte life-saver want onze zoon slaapt ’s nachts bijna niet, bijvoorbeeld. Draagdoek heb ik geleend van vriendin maar raak er nog niet aan uit. Met de basics kom je al ver, je kan inderdaad zeer veel lenen van vrienden en voor de rest is een lijst toch een goeie manier om aan de dingen te komen die je niet kan lenen en nodig hebt.

 11. Petra

  Trouwens, babycook heb je ook niet nodig. Google maar eens op rapley (of kijk naar borstvoeding.com, daar staat ook een item over dat onderwerp) en je ziet dat je helemaal geen energie moet steken in het maken of insteken van papjes.
  Wil je borstvoeding geven, dan raad ik je wel aan om je goed voor te bereiden. De infosessies voor zwangeren bij La Leche League zijn daarvoor echt top!

 12. Ilse

  Wij wilden geen geboortelijst, omdat je dan inderdaad veel onnodige spullen aangesmeerd krijgt. Maar dan kwamen de opnerkingen van familie dat ze toch liever iets tastbaar geven dan alleen maar geld. Onze oplossing: toch alles zelf aangekocht en een website met “virtuele” geboortelijst gemaakt. De mensen konden dan centjes storten voor de dingen die wij hier eigenlijk al hadden staan.
  Nooit gebruikt hier: babycook (pas begonnen met vaate voeding op 5,5 maand en we maken grote porties ineens die we dan invriezen, wat niet lukt in die kleine babycook
  Beste aankoop: cosleeper, teutonia wandelwagen, ergobaby draagzak

 13. Evelien Rutten

  Wacht tot het kind er is. Dan wijst het zich vanzelf uit wat je nodig hebt. Je weet bv. niet op voorhand of de borstvoeding gaat lukken, maar een zuigflesje is rap gehaald bij de apotheker.
  Er zijn ook veel spullen die je kunt lenen bij de ziekenkas (bv. afkolfmachine). Wij kregen een aankoopbon van 250 euro om op te kopen in de ziekenkaswinkel, waar ik alle spenen en het steriliseerapparaat heb gehaald.
  Ik heb een maxicosi gekocht op de rommelmarkt voor 50 euro (vond ik wel essentieel), koop er een dingske bij zodat ge het makkelijk in de auto kunt klikken en niet in de weer moet zijn met de gordel (dat is pas ellende).
  Wat betreft draagdoek: je moet er voor zijn… Heb het één keer geprobeerd en van doffe ellende weggesmeten. Zo’n geklungel. Ben heel blij met mijn buggy (nog altijd). Het beste merk is bugaboo: die kun je heel goed opplooien, handig voor in de auto.
  Meer tips volgen ongetwijfeld…

 14. evalou

  je hebt al veel bruikbare tips zie ik, en ik ben het volledig eens met wat jessie zegt. ik zou zeggen: dekentjes (hema), draagzak beco, bugaboo, babybjorn wipper zijn de toppers. Floppers zijn de knuffeldoekjes en de schoentjes die we kregen (en wat niet op de lijst stond). Het spel voor in de auto de maxicosi op te klikken is wel heel erg handig, maar is eerder een folieke. Ik vond een lijst leggen superplezant, in een winkeltje waar ze leuke hippe kleurrijke spulletjes hebben, maar dat zal dan wel persoonlijk zijn.

 15. Hier ook geen geboortelijst. Om dezelfde reden. Wij hebben ook bewust geen kinderwagen gekocht. Gebruiken al 21 maanden een draagdoek en beco. Kinderwagen nog geen sec gemist. Integendeel. Verder ook geen bedje, kinderkamer of wiegje, want slaapt bij ons in bed. Ook geen flesjes en andere toestanden als babycook, want borstvoeding en rapley. Baby’s… Het kan echt simpel, hoor. ;)

 16. jessie

  Wat ik kei handig vind/vond trouwens:
  een heel goeie buggy (urban jungle) om vlot met één hand te besturen (tijdens het wandelen, shoppen, bellen,…), nen bumbo seat (ondanks de vele tegenstanders) heel handig vinden wij om het hongerig, ongeduldig, bleitend kind efkens op den toog te zetten terwijll ge het flesje maakt of om de tandjes te poetsen…, nen tricot slen (ohhh de gemoedsrust wetende dat ge ALTIJD nog iets achter de hand hebt waardoor uw kind SOWIESO stopt met zagen/wenen), van relaxke inderdaad: den babybjorn wipper,…

  Wat ik nooit meer zou kopen is een wieg (nooit in geslapen), vele wieglakentjes en setjes (amper of niet gebruikt). Onze babies sliepen altijd gewoon in de reiswieg van den buggy), zo’n ding dat ze multiportions noemen om restjes groentenpap in porties in te vriezen: hallo miniatuurbabies?? Die porties zijn zo belachelijk klein…nooit (kunnen) gebruiken dus.

  Babycook heeft veel voor- en tegenstanders, maar wij zijn toch wel fan. Makkelijk in gebruik, in afwas, relatief weinig plaatsnemend. En niet alleen omdat “vers beter” zou zijn, maar vooral omdat die potjes voeding zo belachelijk duur is vind ik. Ik prop dienen babycook gewoon nokvol en haal daar dan toch écht wel vrij grote porties uit (velen zeggen dat het te klein is, maar goed kunnen puzzelen met stukken groenten biedt veel mogelijkheden) ;-)

  en wat ik ook nog héél handig vind is zo’n lampje met sensor in dat je dus altijd in het stopcontact kan laten zitten omdat het enkel licht geeft als het donker is….Altijd handig voor als ge stillekes in de kamer wilt sluipen om te zien of uw kind nog goed ligt (en die koopt ge om de zoveel tijd voor géén geld in de liddl trouwens)

 17. Sarah

  De toppers hier :
  draagdoek : zo handig als je op stap gaat. Trappen, kasseien, trottoir op en af, tussen winkelrekken, … allemaal veel handiger dan met een buggy. We hebben trouwens wel een 2de hands buggy (we vonden ook dat alles zot veel geld kost) maar we gebruiken die weinig. Op citytrip naar London : de zoon heeft het hele weekend gelukkig in de draagdoek gezeten. Naar het schijnt bestaan er info-sessies over verschillende types draagdoeken.

  Sac’n seat : een klein zakje, dat opplooit zoals een KW. Kan je over een heleboel soorten stoelen trekken : altijd een kinderzitje bij de hand.

  Een maxi-cosi : je moet zo’n ukkepuk toch in iets zetten in de auto. Met een kleurtje “van vorig seizoen” kan je wel een koopje doen.

  Te duur voor wat het is : babycook : in een gewoon schuitje kan je ook eten klaarmaken hoor.

  Bumbo zitje : kunnen lenen van een vriendin, maar absoluut onveilig met onze kleine meid erin.

  We hebben een Kaboodle wishlist gemaakt met zaken die we niet direct zelf zouden kopen, maar die we wel graag als cadeautje wilden. Kwestie van geen dingen te krijgen die we spuuglelijk vonden.

 18. bee

  Wij hadden de chance een perfect excuus te hebben voor.please geen kados..onze max.20kg op de vlieger nr huis..de meeste mensen hebben er zich aan gehouden..
  En anders..een tip: vermijd de hema..veeeel te knoddige kleertjes die je echt allemaal zou kopen..
  En ook: ik heb van dag 1 gezegd dat ik geen mega buggy wou..gewoon een simpele plooibuggy die niet alle plaats inneemt in de koffer\gang..
  Je zal ook snel merken dat je veel kenissen hebt die van hun buht afwillen..dus idd niet veel op voorhand kopen..

 19. Annelies

  ik heb onderzoek in Ghana gedaan en ik woon in India, en door in deze landen te zijn ben ik gaan nadenken over de baby-industrie. ik ben gaan beseffen hoé weinig zo’n baby eigenlijk nodig heeft. We hebben een babytje van drie weken en hebben heel bewust maar erg weinig gekocht: de basics zijn kleertjes, (stoffen) luiers, enkele basisverzorginsproducten (talkpoeder, babyzeep enz), tetradoeken (kan je voor àlles gebruiken: als handdoek, mini-dekentje, als baby melk teruggeeft, …) en dekentjes. de enige andere dingen die we kochten zijn een babybadje (niet nodig, maar leuk), en een verzorgingskussen (niet nodig, maar handig). in onze slaapkamer staat een tafel met alle babydingen erop (verzorgingskussen, kleertjes, luiers, tetradoeken, producten) en eronder (emmer voor vuile luiers), dat is het enige meubel in teken van ons kindje en dat vinden ze hier in India al véél, zo’n hoekje voor de baby alleen :-) wat zo’n babytje de eerste weken/maanden nodig heeft is huid-aan-huid contact, warmte, en een stel borsten (als je borstvoeding geeft). we hebben ook drie (heel verschillende) draagdoeken en dat vinden we wel essentieel omdat we geen buggy gekocht hebben. ons zoontje slaapt snachts bij ons en overdag op onze schoot, in onze armen, in een draagdoek, en soms (maar niet vaak) op ons ‘ziteiland’ (eigenlijk gewoon een houten bak met een redelijk harde matras erop, en een hoop kussens, 2 bij 2 meter). hier in india geven mensen geen geboortekadootjes en wij leggen ook geen geboortelijst voor als we in belgie op bezoek gaan. waneer we in belgie op bezoek gaan en mensen willen iets geven, vragen we toch om een centje voor stoffen pampers. met als heel goed argument dat onze valiezen al propvol gaan zitten :-) ik denk echt dat je dat zelf moet zien en aanvoelen wat je aankoopt… laat je vooral niks aansmeren of aanpraten, ga op je gevoel af, en onthou dat je veel dingen nog kan kopen als het kindje er al is, want de eerste weken heeft dat kindje echt niet veel nodig en iets kopen is rap gedaan (als jij en je partner het te druk hebben, kan je het altijd aan een familielid/vriend vragen die dat wellicht heel graag even doen of cadeau willen doen). tot slot nog twee boekentips van boeken die ik zelf heel inspirerend vond – ik heb alle babyboeken enzo angstvallig vermeden, maar deze boeken zijn echt ‘back to basics’ (zoals in dit topic): “the continuum concept” en “three in a bed”. veel succes en plezier gewenst!

 20. Sara

  Wat wij veel gebruiken:

  -Verzorgingskussen
  -tetradoeken
  -Wiegje (Mijn oude wieg in de living voor overdagdutjes, zijn oude wieg voor snachts in onze kamer) heb gisteren wel een superwieg gevonden die je snel kan wegbergen en superleuk is: http://www.kartonwinkel.nl/webshop/greenlullaby-kartonnen-wieg–green-lullaby-wieg.html een kartonnen wiegje, snel terug uit elkaar te halen en je kan em nog zelf beschilderen ook :)
  – katoenen luiers (ga eens horen bij doekjes en broekjes in Leuven, je krijgt daar zomaar een dik uu uitleg over al wat op de markt is en hoe het werkt), ik werd namelijk al mottig als ik dacht aan de bergen afval en eerlijk tis echt geen werk zo’n stoffen dingen
  -draagdoek (enkele keren oefenen en dan lukt dat wel) ook ringsling heel handig om even nr de supermarkt te gaan of in huis en die moet je niet knopen :-) ook hier evt info bij doekjes en broekjes.
  -dekentjes
  -park+mobiel: ze amuseert zich echt te pletter met haar mobiel
  -afkolfset idd te huur bij de ziekenkas, 2 flesjes (steriliseren gaat gewoon in kookpot) in geval ik eens weg moet
  -verzorgingsproducten en thermometer ‘krijg’ je vaak int ziekenhuis, had ik dus niet op voorhand
  -buggy van bebeconfort loola up (2dehands van vrienden): handig, compact, maxicosi klikt er snel op
  -maxo cosi voor in de auto plus onderstelletje om in te klikke (kvind dat echt nodig, want anders is dat superonhandig) (een van vorig seizoen= -€100)
  -spiegeltje (leg ze voor de spiegel en ze is een halfuur stil :p)
  -tutjeshanger is hier echt gemakkelijk want ze speekt haar tut altijd uit
  -geen dure kleertjes, ze groeien er zo snel uit. Wij hebben gewoon massa 2dehands kleren gekregen van vrienden enz
  -Wij hebben ook een soort babycook, maar ze krijgt voorlopig nog geen papjes. Wel gezien bij mijn zus..tis toch wel handig ze
  -ene rammelaar
  -Vrienden van ons hadden verschillende kleine geboortelijstjes, eentje met de ‘handige spulletjes’, eentje met speelgoed (houten speelgoed, nu hebben ze een voorraad voor de komende vijf jaar :p ), eentje met 2dehandskledij,…
  -Veel liefde, kusjes en knuffeltjes :)

 21. lou

  Heb je blog en je artikel in de krant gelezen. Jij besteedt uit vrije wil minder geld aan bv. kleding en bepaalde spullen en geeft dit dan uit aan andere dingen (reizen, …) Leuk voor jou dat dit je een goed gevoel en minder stress geeft. Als eens stilgestaan bij diegenen die uit harde noodzaak moeten consuminderen? Ik kan je verzekeren dat dit enorm veel stress geeft en dat het helemaal geen aangenaam gvoel is om bv. steeds bang te zijn dat er iets stuk zou gaan (kleding kinderen, huishoudtoestel, …) omdat er eigenlijk geen geld is om iets nieuws aan te schaffen.

 22. Lieve Lilith, toen mijn kleine meisje nog veilig in mijn buik verbleef had ik ook helemaal geen zin in shoppen. Nu ze als 16-maandertje mijn huis rondhuppelt heb ik dat shoppen al ruimschoots ingehaald! Dat consuminderen moet ik dringend eens uittesten!
  Die geboortelijst was hier destijds toch wel handig. Dan krijg je de dingen die je zelf hebt gekozen en dat verhoogt de kans dat ze ook effectief gebruikt worden. Denk ik toch…
  Maar het is allemaal heel persoonlijk: wat een ander nooit gebruikt wordt bij jullie misschien het grootste succesnummer en omgekeerd. Bij ons was en is de luieremmer een groot succes (wegens huidige woning een appartement en geen mogelijkheid om vieze pamper onmiddellijk buiten te plaatsen). De oorthermometer werd nooit gebruikt. We hebben hier ook 2 of 3 van die vreemde ‘ballonnetjes’ om een neusje mee te reinigen. Nooit gebruikt. En mijn kleine meisje zat zelden of nooit in de relax. Maar evengoed wil jullie kleine spruit daar constant in hé… Babycooker wordt hier nog steeds gebruikt. Als alleenstaande mama worden hier ook wel gerechtjes voor de mama zelf in ‘gestoomd’, want dat is precies groot genoeg voor een 1-persoons-portie groentjes! (neen, mijn eigen prakje mix ik niet, maar stomen is wel handig!)
  Maar hoe je ook probeert te voorspellen, ’t zal maar duidelijk worden eens die kleine spruit er is… Vertrouw maar op dat moedersinstinct!
  BTW: ik volg je leventje blog-gewijs al jaren en ik twijfel er geen seconde aan: jij bent nu al een super mama!

 23. driesterje

  Bij de geboorte van Bastian hebben wij ook gekozen voor een lijst, vooral omdat we geen zin hadden in honderden knuffels en kleertjes die we helemaal niet graag zien (veel mensen geven nu eenmaal graag iets tastbaars wanneer ze je baby komen bezoeken). Wat je in het begin zeker nodig hebt:
  * tetradoeken
  * een ververskussen (twee vonden wij ook wel handig, 1 beneden en 1 boven)
  * slabbetjes
  * voldoende kleine pyjamaatjes (want niemand geeft je kleertjes kado met maatje 50)
  * een handige zak waar je alle spulletjes in kan proppen als je ergens naar toe wil
  * een tummytub
  * een voetenzak voor de maxi-cosi (of een goed dekentje zodat je baby’tje het altijd lekker warm heeft maar vond persoonlijk de voetenzak wel het handigst)

  Enkele maanden later zeer handig gebleken:
  * babycook
  * doseerdoos voor poedermelk (was bij ons “verplicht” in de creche)
  * slaapzak (in het begin werd B. in een grote doek gewikkeld, net als in de materniteit)
  * een bad (wij hebben zelf geen bad en dus staat B. zijn bad altijd in de douche, in bad gaan vinden ze meestal superleuk)

  Voor nog wat later:
  * een deftige autostoel
  * een potje
  * een eigen eetsetje

  Wij kochten een nieuwe buggy (ook met superhandige voetenzak) omdat we graag gaan wandelen (en dan nog liefst in de bossen en de niet-voor-buggy’s bedoelde paadjes) en zijn content met onze Quinny (een draagzak vonden wij niet zo handig).

  De eerste “verzorgingsproducten” zoals kammetje, thermometer, zeepje, … en pampers/natte doekjes hoef je zeker niet te kopen want die “krijg” je meestal in de materniteit (in Ieper is alles van Mustela en dat ruikt superlekker, gebruik ik nu nog altijd).

  Je kan ook de roze doos aanvragen (http://www.derozedoos.be/) maar dan krijg je een doos met al een eerste flesje en tutje in (de reclameblaadjes moet je er dan ook wel bijnemen).

  PS: weet niet of je van plan bent om te bevallen in Ieper maar Kind & Gezin geeft in december enkele infosessies in het Yperman over zwangerschap en alles wat daarbij komt kijken (laatste sessie is rondleiding in de materniteit) Wij vonden dat best wel interessant eigenlijk (http://www.kindengezin.be/opleidingen-en-infosessies/zwanger/kind-op-komst/west-vlaanderen/#Ieper-Campus-OL-Vrouwziek). Je kan in Ieper trouwens ook prenatale zwemlessen gaan volgen (wel pas vanaf 28 weken). Ik vond dat super (een uurtje ontspannen in lekker warm water) en ben van plan om het dit keer zeker opnieuw te gaan doen (vermelden ze ook in de infosessies).

 24. Hier ook veel spullen op de ‘verplichte’ geboortelijst gezet die ik niet nodig had achteraf bekeken en dingen die ik wél nodig had nog dringend moeten halen.

  Heel handig en veelvuldig gebruikt:
  -tetradoeken
  -draagdoek (welke moet je zelf eerst wat testen maar de babybjorn was voor mij het meest comfortabele)
  -babyfoon (en niet de supersonische met camera)
  -fleswarmer, zestal flesjes, poederverdeler, flessensterilisator (na 3 maand borstvoeding gaan werken dus echt nodig)
  -body’kes: massa’s: vooral als ze in de zomer geboren worden :-)
  -pyama’s
  -slaapzak (eentje voor winter en eentje voor zomer)
  -maxicosi en autostoel (hierop heb ik niet bezuinigd)

  De buggy hadden we van schoonouders gekregen: quinny driewieler toen die net uit was, kostte bijna 1000 euro en dat ding was verschrikkelijk onhandig (kon niet door doorgang bus/trein). We zijn uiteindelijk in de solden een simpele buggy gaan kopen van 300 euro.

  Kleertjes heb ik basis gekocht voor de bevalling (geen idee welke maat hij zou hebben) en de week na bevalling Hema en H&M de rest gehaald.

  Bevraag je zeker opvoorhand bij je ziekenfonds: afhankelijk van waar je bent aangesloten krijg je soms buggy, bedje… bij CM is dat bijvoorbeeld http://www.thuiszorgwinkels.be/downloads/geboortepakketten_2011%20.pdf

  Daar spaar je bakken geld mee uit. Ook via hun uitleendienst kan je veel zaken huren aan een paar euro/maand. Heel veel zaken heb nieuw gekocht en achteraf voor een appel en ei moeten doorverkopen op tweedehands: park, buggy, bedje, matrasje, flessenwarmer…

  Ik zou nooit nog meedoen aan die commerciële mallemolen als ik het nu bekijk dus!

  Veel succes!

 25. wat je vooral nodig hebt na je bevalling is je echtgenoot. Mijn baby is geboren in juni (net als het jouwe volgend jaar dacht ik). Na zijn vaderschapsverlof nam Pieter 4 weken betaald verlof op en ik zweer het: ZALIG! ’s Nachts afwisselen om op te staan, overdag samen genieten of elk op beurt even bijslapen, eens buitenkunnen om een boodschap te doen! En ik vroeg aan niemand tips maar keek vooral goed rond me bij mama’s met kindjes, wat ze vooral gebruikten. Ik vroeg ook raad aan mijn schoonzus die er 3 op de wereld zette en legde adhv haar tips mijn eigen geboortelijst aan. En lenen, veel lenen!

 26. Ik bedoel met “ik vroeg aan niemand tips” –> “ik vroeg niet aan iedereen tips” omdat het anders een overload wordt

 27. Ik denk dat je best ergens een lijstje legt voor zaken die je toch nodig hebt, want inderdaad: mensen brengen graag een tastbaar cadeautje mee als ze op bezoek komen. Bij voorkeur lelijke kleren of knuffels, zoals Jessie ook al zei ;) Bij ons is nu de 2e baby onderweg, omdat we dit keer écht niks meer nodig hebben gaan we nu toch eens riskeren om alleen “pamperrekening” op het kaartje te zetten. Maar bij een eerste kan je zo’n lijstje wel vullen met zaken die je echt nodig hebt. In mijn ogen onmisbaar:
  – maxicosi (ik heb zo geen ding om de maxicosi op te klikken, en nooit gemist eigenlijk, met de autogordel gaat dat ook vanzelf)
  – bedje en slaapzak
  – buggy
  – relax/wipper
  – zak waar je alles in kan doen als je weg gaat. Maar je kan daarvoor om het even welke grote/handige tas nemen, moet echt geen speciale babytas zijn
  – verzorgingskussen
  – tetradoeken
  – flesjes en sterelisator voor de microgolfoven. Zelfs als je borstvoeding wilt geven, koop er dan toch maar een paar want bij mij lukte de borstvoeding niet en dan sta je daar op zondagnacht dat ene flesje wat je hebt in een kookpot te stereliseren, terwijl je alleen maar wilt slapen ;-)
  – body’s en pyamaatjes voor de eerste weken, daarna kan je dan nog aanvullen als je zijn/haar maat kent.

  Maar vooral: informeer eens in je omgeving wat je kunt lenen. Je zou ervan versteld staan wat je zo kunt verzamelen!

 28. Lotte

  mijn tips:
  geen teveel tralala voor die babykamer: uw baby weet niet dat zijn of haar bedje niet bij de commode past. Decoratie in de babykamer, dat vond ik zelf ook niet nodig.
  Toen mijn oudste een groot bed kreeg, hebben we wel wat decoratie aangebracht in haar kamer, en ze was daar dan superblij mee. Maar ook haar bed past niet bij haar kast :)
  Kledij: regelmatig in de wibra en zeeman rondneuzen. Er ligt veel rommel, maar je vindt vaak heel mooi gerief en dat kost bijna niets!
  Ja, de kwaliteit is misschien niet schitterend, maar voor ge het weet is uw baby er uitgegroeid, dus het moet niet lang meegaan.
  reservekledij voor in de crèche koop ik daar ook. Geen ramp als er iets verloren gaat of met de verkeerde baby naar huis gaat.

  Zo’n babydraagdoek is bij veel baby’s een succes, maar mijn kinders werden daar niet vrolijk van, gelukkig had ik die geleend van iemand. Als ik me niet vergis kan je een draagdoek ook lenen op bepaalde plaatsen, dan kost het u nog minder. En als uw babytje er geen fan van is, brengt ge hem gewoon terug.

  Veel succes ermee

 29. lilith

  Tetradoeken lijken echt wel the magic word te zijn. :) Jullie helpen mij allemaal geweldig hard verder, ik ga het eens allemaal op mijn gemak bekijken. Wreed merci!

 30. margo

  Geweldig inspirerend artikel in de Standaard magazine. Dank je wel!

  Tips:
  * zorg voor op-ergonomisch-goede-hoogte-staande tafel voor je verzorgingskussen en babybadje. Ik heb bij mijn eerste kind in het begin rugpijn gehad door te lage tafels.
  * een verzorgingskussen per verdiep is inderdaad geen overbodig luxe
  * goed kussen voor als je borstvoeding wil geven, zo’n lange banaan is echt wel ideaal.
  * babycook inderdaad toch heel handig vanaf 4 maand
  * tetradoeken ook hier heel veel gebruikt (spaart je lakens en kleertjes verversen en dus veel was)
  * buggy toch ook heel veel gebruikt, voor mijn dagelijkse wandelingetje, draagdoek ook wel maar daar kan je toch niet alles mee doen (en is in de zomer soms te warm).

  Zeker niet nodig in mijn ogen:
  * veel speelgoed
  * badzitje, babyzitje etc. koop dat enkel als blijkt dat dat voor jouw kindje werkt
  * luieremmer sangenic, je kan ook gewoon regelmatig je vuilbakje legen.

  Samenvattend zou ik zeggen: koop enkel dingen nodig voor je eigen comfort. De eerste maanden kunnen zwaar zijn door weinig slaap etc., dus concentreer je vooral op je eigen gemak, de baby heeft verder enkel een goedgeluimde mama nodig…

 31. het hangt er volgens mij vanaf hoe je het bekijkt: je wordt natuurlijk overstelpt met duizend dingen die je niet nodig hebt. je hebt ook een deel dingen die misschien handig zijn, maar ook niet nodig (babycook bijvoorbeeld). En dan heb je de dingen die je ‘nodig’ blijkt te hebben. En dat zijn er dan toch weer keiveel: basic kleertjes, een badje, een thermometer, fysiologisch water, een jasje, een maxicosy (zonder kan je het ziekenhuis eigenlijk zelfs niet uit) een bedje, lakentjes, een draagdoel of buggy enz. en daarvoor vond ik een geboortelijst wel handig. Ik heb liever dingen die ik kan gebruiken dan duizend leliujke truitjes en dan toch nog naar de winkel moeten voor noodzakelijkheden. maar het is er inderdaad ver over, die babyindustrie. en het kost stukken van mensen. ik wilde ook niks. maar tegen de bevalling aan begon ik alles concreet te maken. en toen moest ik opeens vanalles hebben, in mijn nestdrangperiode.

  en uit de comments, die thomas: wablief?! vier kinders en geen buggy? nooit een kinderwinkel gezien? hoe kan da nu?! da vin ik heel heftig. of woon jij in afrika?

 32. lilith

  @lou: natuurlijk is het een hele andere situatie als je de keuze hebt om al dan niet minder te kopen, in plaats van dat de omstandigheden je dwingen om je uitgaven terug te schroeven. Ik wil er niet te ver op ingaan omdat het te persoonlijk is, maar ik ken beide kanten en ik weet maar al te goed hoe frustrerend en zwaar het is als je in de laatste situatie zit. Als het in het stuk overkomt alsof ik iemand ben die niet bij zo’n dingen stilstaat, dan was dat in elk geval niet mijn bedoeling, en dan klopt het ook niet met de werkelijkheid.

  Zoals gezegd in het artikel: ik heb liever dat mensen iets geven aan mensen die het minder goed hebben dan ik, op dit moment in mijn leven, dan dat ik een cadeau krijg dat ik niet nodig heb.

 33. jessie

  Ik schrik daar ook nogal van: al die mensen hier zonder buggy??? Nen draagzak is leuk en tof en zalig en gemakkelijk…voor even, maar ik zie mij daar toch niet constant mee lopen zulle. Al ligt dat misschien ook mede aan het gigantisch formaat van mijn kinders die al starten met geboortegewichten van 4kilo200 en meer…? Ik vind dat tof voor gezellige momenten en af en toe, maar toch niet voor een hele dag mee naar t stad te gaan enzo ze…

 34. @lou

  Ik begrijp wel waarom je dit zegt, het is inderdaad stresserend niets te hebben en te hopen dat er geen onverwachte kosten opduiken, als er geen geld is om iets te vervangen. Toch denk ik dat je het artikel niet helemaal (goed) hebt gelezen of begrepen. Zoals je het nu stelt is het alsof mensen die wél de middelen hebben maar moeten consumeren tot de kasten volzitten, en veel geld moet spenderen aan prullen die men toch niet nodig heeft, enkel en alleen omdat het kan? Ik denk niet dat je het zo bedoelde.

  De reden om te “consuminderen” is omdat we met z’n allen veel te veel uitgeven aan dingen die men niet nodig heeft, en dit beter gebruiken voor iets anders dan het materiële. Een goed gevoel en minder stress is daar een gevolg van, maar niet de reden.

  Het één sluit ook het ander niet uit: het is niet omdat je ervoor kiest minder uit te geven aan onnodige producten, dat je dan niet stilstaat bij het leed en de stress van anderen die die luxe niet hebben. Vandaar dat ook alle overbodige spullen naar spullenhulp gaan voor mensen die het wél kunnen gebruiken ipv stof te staan vergaren. Vandaar dat we ook liever hebben dat er bij verjaardagen e.d. iets naar een goed doel gaat ipv een cadeautje dat men tóch niet nodig heeft.

 35. vliene

  @Jessie: draagdoeken kan je zelfs gebruiken tot in de kleutertijd! Dan neem je wel een geweven draagdoek. Als je kind wat groter wordt dan draag je het op de rug. Erg gezellig hoor!

  Meer info over draagdoeken en ergonomische dragers vind je op doekentheek.be

 36. Lieselot

  In veel reacties hier kan ik me goed vinden, in andere dan weer totaal niet. Maar ja, dat ligt waarschijnlijk geheel aan mezelf en wie ik ben: mama van 3 kinderen, part-time werkend, druk sociaal leven en een nuchtere kijk op de dingen des levens. Klinkt misschien overbodig, maar wie je bent en wat je doet, bepaalt toch voor een groot deel wat je nodig hebt, vind ik zelf. Dus daar misschien al even bij stilstaan als je alle reacties leest.
  Bon, wat vind ik nu nodig en wat vind ik overbodig (maar dat kan dus voor gelijk wie helemaal anders zijn).
  Nodig/handig:
  – maxi-cosi (moet echt niet nieuw zijn). Als je kindje in de lente of zomer geboren wordt, vind ik zo een voetenzak voor daarin dan weer compleet overbodig.
  – buggy: ook al gebruik ik heel veel de ergocarrier van beco, toch vind ik de buggy onontbeerlijk. Ga maar eens een hapje eten met manlief en/of oudere kinderen met een baby die op je buik hangt. Mij lukt het niet te eten zonder het hoofd van dochterlief vol te morsen. En ook al ben ik een draagdoekenfan, de grootouders die de kindjes soms meenemen voor een wandeling/te voet afhalen in de opvang/… krijg ik er niet van overtuigd. Mijn vader zien sukkelen met die riemen zorgt daarentegen wel voor grappige taferelen. Maar een buggy nieuw kopen is echt niet altijd nodig. Perfect tweedehands te vinden!
  – ergo babycarrier van beco: als je voor een draagzak kiest, zou ik deze nemen. Heb geen al te beste rug, maar met deze is het goed te doen.
  – de wipper van babybjörn: volgens mij is dit ding uitgevonden met mijn kinderen in gedachte. Ze hebben er al uren plezier in gehad, wippen heel hard naar boven en beneden en als ze heel hard duwen, springen ze zelfs vooruit. Ik gaf er hen de eerste maanden ook hun fruit- en groentenpappen in.
  – zachte dekentjes, ben ik ongelooflijk fan van, maar ik maak ze dan ook zelf:-)
  – als je borstvoeding zou geven: makkelijke t-shirts en kleedjes die je niet naar boven moet schuuiven, maar gewoon een beetje naar beneden trekken aan de kraag. Want geloof me, als je net bevallen bent, wil je liever niet met je buik onbedekt zitten. Zelfs niet thuis in je eentje.

  Overbodig:
  – badje hebben wij eigenlijk niet veel gebruikt. Direct in het grote bad, alleen of met ons. Of in de lavabo. Occasioneel in de wasemmer, maar daar was ik niet superhandig mee.
  – bumbo -seat: levensgevaarlijk tuig voor alle drie mijn dochters. Ze wipten er vanaf 4 maanden al uit. Niet tof als ze daarbij met hun hoofd op de vloer botsen.
  – babycook: bwa, je zal me niet horen zeggen dat het geen handig ding is, maar ik kieper toch gewoon alles bijeen in een kommeke en zet dat op het vuur.
  – tricot-slen/babybjörn draagzak: niet handig en niet ergonomisch.
  – zo van die kussentjes om naast je kind te leggen zodat ze niet op hun buik gaan rollen in hun slaap en zo. Compleet overbodig, ‘k vraag me af wie dit heeft uitgevonden!
  – luieremmer: gewoon vier stappen zetten en in de vuilbak in het waskot zwieren.

  Voila, dat zijn zo de eerste dingen waar ik aan denk. Wat voor mij geldt, geldt daarom natuurlijk niet voor jou! Veel plezier ermee!

 37. ieder moeder is anders
  en iedereen maakt fouten
  niet te hard over piekeren

  maar … een draagdoek vond ik zelf een ramp
  dat staat sjiek en hip dat wel maar wat doe je dan met uw verzorgtas? en met je eigen jas
  niets zo handig als een buggy dat j kan volsteken

  en als je een mager kindje hebt zoals mijn nina is een draagdoek wel leuk maar hoe loop je een hele dag op een festival bijvoorbeeld met een baby van 10 kilo? ik hou het alvast niet vol

  zelf ben ik van nature redelijk zuinig en daar heb ik nu soms wat spijt van

  * heb bij Manou een 2de hands oude retro buggy gekocht, niet zo een hip ding maar heel oude perikles
  na 3 kinderen en heel veel stress en geduw zou ik wel zeggen: investeer ik een goede buggy tenzij je van plan bent je op te sluiten met je baby
  mijn kinderen hebben erg veel in dat ding geslapen als je 1. op resto gaat 2. op reis bent 3. gaat eten bij vrienden enz

  * een kamer inrichten hebben wij nog altijd niet gedaan
  daar slaap je toch alleen maar

  * maar een verzorgtafel (of iets wat er op trekt) is wel handig. ik breek nu nog altijd mijn rug met het op de grond te willen doen

  * laat je niet doen door de borstvoedingsbrigade
  lukt het zoveel te beter, ik gun het je volledig maar dat hier als tip neerpennen vind ik er echt over: er zijn ook veel goede mama’s die om allerhande redenen geen borstvoeding en dat gaat ook hoor

  ps: zonder lijst krijg je massa’s veel kleren

  pss: heb eeb berichtje over je stuk geschreven op mijn blog
  mooi stuk

 38. Het enigewat voor mij echt onmisbaar is, is mijn Ergobaby Carrier draagzak, zeker als ik met mijn 2 kinders op stap ben. De aankoop waar ik het meest spijt van heb is onze buggy (Quinny) wegens groot en lomp, gelukkig 2de hands. In de plaats heb ik (ook 2de hands)een Maclaren Techno xlr gekocht. Zeer compact, gemakkelijk op vliegtuig, trein… En te gebruiken vanaf de geboorte omdat er zo een extra matrasje bijzit. Wat ik ook handig vind, is zo een Hi-Seat stoelverhoger, ook weer 2de hands gekocht. Heel praktisch om mee op verplaatsing te nemen.

 39. Ik was net zo, maar heb toch geopteerd voor een lijst (ken je eigen familie zou ik zo zeggen). Een vriendin van ons werkte in een baby-zaak, dus die probeerde ons gelukkig niks aan te smeren. Daar stond dan de dingen op die we dachten nodig te hebben, zo ook de maxi-cosi en dekentjes en zo (ah ja, wij hadden nog niks).
  Een kleine anekdote daarover: toen ik ging bevallen, stond echt letterlijk alles op de lijst (niks op voorhand gekocht dus). MAAR, na 4 dagen mochten we naar huis en hadden we dus ook geen maxi-cosi om naar huis te gaan, dan is mijn mama in de familie gaan rondvragen om eentje eventjes te kunnen lenen. En ik had ook geen dekentje om haar in te wikkelen (verontwaardigde verpleegster als gevolg), oh wat voelde ik me dom op dat moment…

  Maar ik zou nu niks meer nieuw kopen, er is zoveel 2de hands op de markt dat nog in perfecte staat is.

 40. Saar

  Ik ben compleet kinderloos dus goede raad zul je van mij niet krijgen. Maar ik heb je stuk ook gelezen, heel interessant.
  Het heeft me iets doen beslissen waar ik al even aan dacht: in 2012 ga ik geen nieuwe kleren kopen, behalve voor het huwelijk van mijn zus, of ter vervanging van iets wat echt kapot is. Niet dat ik een shopaholic ben, maar ik heb kleren genoeg, dus dat moet lukken. Wij beginnen hier trouwens binnenkort ook een lening af te betalen in combinatie met (voorlopig nog) huren en ook al hebben we berekend dat dat moet lukken, het zal budgettair ook welkom zijn.
  Daarnaast: ervaringscadeaus zijn super! In onze familie doen we al vaak concerttickets cadeau, of verrassingsdaguitstapjes. Vooral bij die laatste is het plannen minstens even leuk als de dag zelf! :)

 41. marjolein

  De beste tip die ik hier gelezen heb: leen zo veel mogelijk. Dat lukt wel alleen als je familie of vrienden met kleine kinders hebt… Het grote voordeel is dat je achteraf niet met die spullen blijft zitten, maar ze netjes terug kan geven.
  Zeker voor de grote stukken: maxi-cosi, park, kinderstoel, reisbedje…
  Tetradoeken: ik heb dat nooit gesnapt waarom dat zo wordt aangeraden. Mijn oudste is ondertussen 12, ze liggen hier nog steeds ongebruikt in de kast…
  Babycook, ik weet niet of dat al bestond in die tijd? Gewoon groenten en patatjes in de microgolf, wat is daar mis mee?
  Draagzakken, tja, dat is iets wat je op het moment dat de baby er is kan uitproberen zeker? Bij mij was dat een Babybjorn, maar ik lees hier dat dat een ergonomische ramp is. Ik vond dat wel een goed ding, en mijn kinders lijken er toch gezond uitgegroeid te zijn ;-)))
  Nog een tip: de gezinsbond houdt tweedehandsbeurzen, te vinden op hun site. Daar kan je massa’s spullen goedkoop vinden.

 42. lichtblauw

  Wat ge volgens mij niet nodig hebt:

  Het meeste van wat ze u aan proberen smeren. Echt. En zelfs wat toch nog nuttig zou kunnen zijn is dat maar heel even, zodat je nadien snel vergeet dat je dat wel had kunnen gebruiken, eigenlijk.

  Voor de eerste heb ik me vanalles laten kopen.

  Nu nr 2 op komst is weet ik:

  Die wieg, daar ligt dat kind bijna nooit in
  Dat ‘park’: ook niet (altijd vreemd eufemisme gevonden voor zo’n kinderhokje trouwens)
  Die lakens pakt ge waarschijnlijk niet eens uit
  Die kinderwagen die stukken van mensen kost: ook niet
  Die flesjes: wil hij waarschijnlijk niet hebben wegens foute merk
  Steriliseerdinges: kookpot water werkt ook
  Die luieremmer: please no
  Die babycook: is het debiele broertje van de stoomkoker en de mixer.
  Body’s en andere kleren: wordt ge in uw laatste weken mee doodgegooid door andere mama’s en papa’s die u maar wat graag als excuus gebruiken om hun zolder leeg te ruimen. Passen létterlijk vaak na 2 weken niet meer.
  Verschoontafels: zijn ook tafels. Verschonen kan overigens ook prima op de keukentafel, de zetel, de grond, het bed, uw bureau, de wasmachine, en ja zelfs op de schoot van uw lief.
  Buggyzakken, kinderwagenzakken, inpakbunkerdinges: heel dure dekens, dat. Uw TV-dekentje doet ge die kleine dikwijls groter plezier mee, smells like home & all.
  Langs de andere kant: de eerste weken draait ge dat kindje gemakkelijk de hele tijd in zijn/haar dekentje, is die nog o zo fragiel en krijgt ge veel bezoek: als ge ergens om wilt gaan shoppen zou ik dat dus voor een dekentje doen.

  Reisbedje: again: op reis lag hij tot voor kort altijd bij ons in bed, bij vrienden in hun bed of zetel. Scheelt hoop gezeul en gevloek, kind slaapt beter ondanks de vreemde omgeving en hotels zien u al direct veel liever komen.

  Wat wél? Een draagzak of draagdoek (heel content van beco, geen gedoe met knopen&zo), een shitload tetradoeken, een warm pak om naar buiten te gaan en een mutske of 2. En een maxi-cosi als’t kind mee moet met de auto. En ik had zo’n ‘borstvoedingskussen’ in een hoes waarin hij veel naast mij op m’n bureau gelegen heeft, of dat rond ‘m lag als hij bij ons in bed lag.
  Sinds hij mee aan tafel zit is dat in een triptrap, maar die kan je prima online bestellen (in Duitsland…) paar dagen voor je je eerste etentje zo plant.

  Ik blijf de prémaman en consoorten trouwens griezelige winkels vinden, ook al ben ik nu zwanger van een 2e. Ik weet niet of dat ‘normaal’ mag heten maar je bent dus niet de enige :-)

  Zwangerschapsbroeken kan ik nu wél tegen, het passen daarvan heb ik bij de eerst héél lang uitgesteld want gruwel zeg, die rekband :s

  Wat ge zeker ook nodig hebt:

  Een goed lief. Investeer daar maar in :)

 43. lichtblauw

  Oh en een babyfoon heb je ook al niet nodig als je bv. elk een iphone hebt, of een iphone en een ipod touch: there’s an app for that! Ergens onder ‘Baby monitor’ in de app store :)

 44. Lieselot

  Nog iets overbodig dat me te binnen schiet: een badwaterthermometer. Alsof je met je hand niet kan voelen of het water te warm of te koud is voor je baby!
  Zo plezierig trouwens je post. Je zet mij (en waarschijnlijk vele anderen) aan het denken. Wat waarschijnlijk ook wel een beetje de bedoeling is:-)

 45. Maja

  Ik weet niet of je nog een mening wilt?
  1 gouden tip: facebook, blog,…! Is er iets wat je graag zou hebben, vraag het, zoveel mensen (zelfs die die je al zo lang niet hebt gezien) die je wat willen lenen of gewoon geven. Wij hebben zowiezo bijna alles geleend van 1 goeie vriendin, van maxicosi tot koets, tot bed, tot kleertjes, lakentjes, speelgoed,… Kortom alles wat ze had. Op een bepaald moment wou ik een babybjorn draagzak (draagdoek was me even te warm bij meer dan 25°C), gewoon even op facebook gevraagd of iemand me die kon lenen en 2 dagen later had ik er ééntje. Zelfde met autostoel.
  Wat je echt moet hebben: maxicosi of ander merk(tenzij je geen auto hebt), bed (je kan die kleine bij je in bed houden, maar na een tijdje gaat dat volgens mij toch lastig worden), luiers (katoen of wegwerp), borsten of flessen, kleertjes, dekentjes, een absolute favoriet: tertadoeken, die zijn voor alles goed: opvegen kwijl en andere dingen, lakentje, zonnescherm, knuffel, handdoek,… (in de hema, niet duur en kan je later nog gebruiken om glazen mee af te drogen).
  Wat ik absurd vind: bumbozitje, babycook (wat is er mis met een potje op het vuur en prakken met een vork?), 20-duizend verschillende kleertjes van de kleine maatjes (50 tot 68, dragen ze echt letterlijk soms maar 2 weken), echte schoentjes voordat ze kunnen lopen.
  Wat ik uiteindelijk zelf heb gekocht: een triptrap stoel van stokke (kan je als volwassene nog opzitten, dus kan later als bureaustoel dienen), tetradoeken, sinds kort wat kleertjes (zoon is bijna 2), een babyphone van den aldi en katoenen luiers (+ goed afsluitende vuilnisbak).

 46. Vandaag viel er op het werk iets voor waardoor ik meteen aan jou moest denken.
  Een collega is pas bevallen en we kregen vandaag het geboortekaartje in de bus met de boodschap dat het kindje al meer dan genoeg had en in het juiste deel van de wereld geboren was en dat als we dan toch iets wilden geven we beter een ander kind konden helpen. We kregen het rekeningnummer van unicef erbij.
  Hierop spreek ik mijn andere collega aan en zeg: “Wat een tof initiatief! We moeten haar trouwens nog gaan bezoeken.”
  Waarop mijn collega antwoordt:” En mogen we dan echt niks meenemen? Dat kan ik toch zo maar niet hoor, ik moet toch zeker iets meenemen.”
  Volgens mij is een lijst met echt noodzakelijke dingen dus misschien toch geen slecht idee voor mensen zoals mijn collega die echt wel iets moeten meenemen.

 47. De reacties tonen al dat veel gewoon van jezelf, jullie eigen stijl en je kindje zal afhangen :) Ik vond de draagdoek en beco ook super, maar het kind na een paar maanden gewoon niet meer. Die ging dan na 5 minuten strekken en brullen, waarop ik met schaamrood op de wangen afdroop. De kleertjes waar de meeste baby’s hier blijkbaar maar 2 weken in passen, daar kon hij vlotjes maandenlang in. De badthermometer (cadeautje van de Gezinsbond) gebruik ik nu nog, hij speelt er graag mee en als schriel ventje koelde hij nogal makkelijk af. Persoonlijk vind ik wel dat je nogal wat nodig hebt, toch veel meer dan ik gedacht had. Maar ok, echt ‘broodnodig’ heb je een verzorgingstafel, buggy, bad, babycook, wipper (babybjorn!), park, babyfoon… misschien niet, handig vind ik het echter allemaal toch wel. Wij deden uiteindelijk wel van lijst met basisdingen en er is niets dat ergens staat te bestoffen. We hebben er ook wat dingen opgezet die je pas later nodig hebt en dat vond ik wel goed achteraf bekeken: bobuxjes small en medium, eetsetje, potje… Wel zijn babywinkels pokkeduur: op de markt kocht ik bv 3 grote degelijke slabben voor de prijs van een kwart Koeka bavetje. Dat is pure ‘hipsterbusiness’. Idem voor kleertjes, slaapzakken, tetradoeken, dekentjes… Rep u daarvoor naar de plaatselijke Hema, Zeeman, markt. Bijna al zijn body’s komen van een eenmalige aanbieding in denaldi, beste koop ooit! ;)

  Weet je: 1 belangrijke les die ik heb geleerd sinds ik moeder ben geworden en die ik hier in de reacties ook al merk: je gaat het altijd wel volgens iemand verkeerd doen ;) Wat de 1 super vindt, vindt de andere niet goed, aangaande zowat alles wat met kindjes en opvoeding te maken heeft (bloggen over borst versus fles wordt gevaarlijk, be aware ;)). Niet aantrekken is de boodschap, jullie gaan daar geweldig goed jullie eigen weg in vinden!

 48. T.

  Ik denk dat ik mij een beetje moet aansluiten bij de meesten hier: beter een lijst dan iedereen die met (soortgelijke) cadeautjes afkomt – beertjes, knuffeldoekjes of kleren die je misschien niet mooi vindt. Je krijgt sowieso van veel mensen een cadeautje – ook van mensen die je smaak niet kennen of zelf liever andere dingen zien.

  Veel dingen hangen af van jezelf en je kind en dat kan je op voorhand niet altijd inschatten: ga je veel wandelen, neem je openbaar vervoer, ga je ook in de winter met kind op stap/fietsen, heb je een slaper of een huilertje,….
  Dingen die je sowieso nodig hebt zijn volgens mij: maxicosi,verzorgingskussen,kleertjes (kocht ik voor het eerste half jaar bijna allemaal 2de hands – buiten erop kotsen doen die baby’s daar niet veel mee dat ze kan doen verslijten), een dekentje (groot genoeg), een deftig bedje en iets van pampers, wat aangepaste lepeltjes voor als ze gaan eten.
  En dan is er een heleboel dat het makkelijker kan maken en zal gebruikt worden afhankelijk van hoe jezelf en de baby zijn: een relax (hier ook fan van baby bjorn, gebruik ik ook om in het begin eten te geven, nu bij onze tweede ook een speeltje gekocht voor erop, want de eerste verveelde zich soms erin), draagdoek (veelgebruiker), buggy (veelgebruiker, wij hebben grote met draagmand – wat volgens mij niet absoluut noodzakelijk is, maar wat ik bij de eerste die nogal huil-en refluxbaby veel gebruikt heb en later ergens voor niets zo’n klein plooidingske voor grotere kindjes gekregen, want handiger is in winkels etc. Ik ben absoluut ook fan van draagdoek, maar soms kan je dan niets meenemen en na paar uur is dat ook zwaar, zeker als ze groter worden – dus niet geschikt voor daguitstap, winkelen,…), een paar speelgoedjes (knisperboekjes,speelmat), slangenkussen (voor borstvoeding, maar bij ons ook gebruikt om kind in de zetel te leggen bij ons of om zijn park wat kleiner te laten lijken en wordt bij ons ook gretig door oudere zoon en de mama en papa), slabbetjes, tetradoeken (als je kotser hebt – onder hun hoofd leggen als ze in bed liggen of op jou, dan moet je niet alle 3 uur lakens en jouw kleren verversen), eetsetjes (leuke bordjes en kommetjes die je kan afsluiten om mee te nemen), een stoel om aan tafel te zitten (wij hebben zo’n hangstoeltje).
  Niet nodig vonden wij: een babykamer (kleren lagen beneden op verzorgingstafel)- wij hebben juist bed gekocht. Een babycook – gewone potten en pannen en een mixer doen het werk ook en uiteindelijk eten die van ons meestal in de creche en al vrij snel snijden wij eten ipv alles bij elkaar te mixen.
  Bij de eerste lieten we mensen ook sparen voor onze bakfiets (ah- daar is ie dan, de bakfietsouder :-)), omdat wij in de stad wonen en een tweede auto kopen (en parkeren) te idioot vonden om de kinderen naar school/creche te voeren. Voordeel van de bakfiets: baby kan mee (van in het begin), kinderen zitten droog en uit de wind en je kan ze redelijk goed beschermen tegen kou met zo’n dekentje voor in de buggy’s of voetenzak.

  Maar vooral: vraag aan andere ouders iets over kinderen krijgen/opvoeden/… en je krijgt duizend andere meningen, al dan niet vriendelijk. Dus… volg vooral je eigen gevoel, vertrouw op je partner en goede vrienden, trek je niet te veel aan van anderen, zorg voor jezelf (happy mammie, happy baby), bijsturen of -kopen kan altijd.

 49. T.

  En nog vergeten: ik beviel bij eerste 5 weken te vroeg en wij hadden buiten buggy en bed zelfs nog niets op onze lijst staan – kwam allemaal goed. Je hebt nog tijd.

 50. Je hebt al heel veel nuttige tips gekregen van nodige/nuttige dingen, dus ik ga er niet nog een lijstje aan toevoegen.

  Als ik mijn huis hier zo eventjes bekijk, dan is de conclusie dat een kind toch best wel wat spulletjes nodig hebt, veel meer dan ik verwacht had. Ik heb veel gekregen, en de rest voornamelijk tweedehands gekocht. Over tweedehands hoef je je niet schuldig te voelen, vind ik (tenzij het rommel is), en je kan het nadien weer doorverkopen of wegschenken. Als ik wel iets nieuw koop, dan is dat wanneer ik duurzaamheid of veiligheid belangrijk vind (herbruikbare luiers, fietshelm).

  Ik wou wel graag een geboortelijstje, omdat ik de hoeveelheden knuffelberen bij mijn zussen gezien had. En ik wou graag herbruikbare luiers. Twee vliegen in één klap: ik heb bij Doekjes & Broekjes een lijst met luiers gelegd. Er stonden ook wat Weleda-verzorgingsproducten op en een draagdoek. Heel nuttige cadeaus vond ik dat.

 51. Saskia

  Eerst en vooral: knap stuk in De Standaard. Helemaal mee eens! (Wij doen dat hier al een tijdje zo – en het werkt :)

  Heb niet alle reacties gelezen, dus misschien dubbels:
  – wij hadden ook geen geboortelijst of pamperrekening, maar hebben het rekeningnummer van Unicef op onze geboortekaartjes (van Unicef) gezet. Omdat ons kind sowieso niets tekort zal komen…
  – wij hebben heel veel van vrienden gekregen en de rest op eBay gekocht. Voor 1/3 van de prijs. Je wilt niet weten wat mensen allemaal kopen en zo goed als nieuw te koop zetten… Ja, ook kleren. Zeker voor die eerste babymaatjes hadden we er waar het etiket met de prijs gewoon nog aanhing. Pakketten gekocht van 70 stuks voor 20 euro.
  – dingen die retehandig leken, maar die we zelden/nooit gebruikt hebben:
  °zo een buggy/koets/ding met grote wielen en opzetstukken. Onze dochter ging in de draagzak en begon onbedaarlijk te huilen als we haar in dat ding legden. (En plaats dat dat pakt in huis…)
  °zo een zitstoeltje waar ze vanaf een paar maanden kunnen inzitten
  °flessenverwarmer (microgolf)
  °flessensteriliseerder (microgolf)
  – iets waar je niet genoeg kan van hebben:
  °tetradoeken :)
  °liefde, aandacht en tijd :)
  – iets wat luxe lijkt, maar superhandig is in het dagelijks gebruik:
  °babycook
  °pampercontainer (serieus….)

  Groetjes en succes!
  Saskia

 52. Gobiche

  als je toch beslist van met een geboortelijst te werken dan kan het heel handig zijn om naast noodzakelijke babyspullen ook al speelgoed op te plaatsen voor wanneer baby groter is.
  Wij hebben een aantal dozen duplo en andere opgezet waardoor wij met sint, kerst, pasen en verjaardag nog gewoon iets uit de kast kunnen halen.

 53. Ik vind dat helemaal niet naïef en belachelijk klinken. Natuurlijk gaat dat. En voor de spullekes die je wel echt nodig hebt, zou ik zeker bij kudzu kijken (www.kudzu.be). Ge kunt daar ook van geboortelijstgedoe doen. En dan zijt ge toch zeker dat ge verantwoord, gezond spul hebt…

  (poging 5, want de captcha lijkt weer niet te werken…)

 54. lilith

  Alle tips zijn nog steeds welkom, dus merci! Worden allemaal met veel aandacht gelezen voor straks. :)

 55. RL

  Er staan hier al zoveel reacties dat je hoofd waarschijnlijk op ontploffen staat, maar ik kan het toch niet laten ook mijn ervaringen toe te voegen. Als mama van twee kan ik inderdaad de reacties over de knuffelberen alleen maar bijtreden. We zijn onlangs verhuisd en ik heb de knuffels nog eens van dichtbij bekeken/geteld: het zijn er letterlijk tientallen! (akkoord, niet alleen van de geboorte, sosm ook van de kermis of zo ;-) Dat kopen mensen graag! anderzijds slaapt mijn dochter van 5 nog altijd met een knuffellapje dat ze bij haar geboorte gekregen heeft. Het is alleen de hoeveelheid die tegensteekt.
  Heel veel is inderdaad ‘commerce’ en heb je echt niet nodig. Zoals hierboven ook al in den treure gezegd: het hangt erg van jezelf af, en van je levensstijl. Neem je bijv ooit een trein, tram of bus, dan is de draagdoek het gemakkelijkste, of een handige- smalle- buggy. Niets zo erg als op een overvolle tram kruipen met zo’n gigantische kinderwagen, brrrr. Voor een mama met draagdoek staat altijd wel iemand een plaatsje af- zelfs in Antwerpen ;-) Mijn zus doet alles met de auto, en die miste zo’n onderstel voor de maxicosi, wat ik haar had afgeraden. Dat is wel erg slecht voor baby’s rugje als je dat echt als koets gebruikt. De Quinny buggy (zie reacties hierboven!): niet aan te raden: groot, lomp en kan idd door geeneen deur. Zelfs niet door sommige supermarktkassa’s … (wat betreft draagdoek versus buggy: bij mij was het de twee. je neemt mee wat handig is voor de activiteit die je gaat doen). Over de babycook wil ik nog zeggen dat wij een goedkope variant hadden gevonden; kost maar de helft, is een ding van Tefal, maar met dezelfde functies. En ik vind het handiger.
  Essentials voor ons; indien BV- borstvoedingskussen, BV-bh’s, potjes om melk in te vriezen. maar dat kan je zelf later gaan halen als blijkt dat je dat nodig hebt. Waar ik me bij onze lijst heb laten rollen is dure lakentjes, verzorgingskussenovertrekken (wat een woord) enz. uit zo’n babyspeciaalzaak. Bij de Hema hebben ze zo’n dingen ook, toffe spullen, en kost niets. Ook af te raden bij mij: zo’n fancy harde verzorgingstas. Ik nam gewopon een stofen zakje, pamperke in, vochtige doekjes, slab en klaar. wat zeulen mensen allemaal mee voor een kleine uitstap? Voila, weer een overdosis tips, maar een kritische geest als jij gaat er perfect uithalen wat voor jou van toepassing is ;-)

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>