lilith doet een allegaartje

kalenderblaadje170.jpg* mensen hebben wreed sterke meningen over borstvoeding, zo blijkt, en meestal pro. Gelijk hoe, en gelijk wat ik ga doen: een vrouw moet tegenwoordig best sterk in haar schoenen staan om daar neen tegen te zeggen, bedacht ik me vandaag. Niet dat dat me zou tegenhouden, vaneigens. Ik ben er trouwens niet van overtuigd dat ik het gewoon moet proberen. Ik ga me wel nog eens informeren, maar ik kan niks beloven. Alle info en ervaringen worden evenwel meegenomen naar de volgende vergadering met mezelf
* ik ben wel ongelooflijk nieuwsgierig geworden naar vroedman Geert van het ziekenhuis waar ik ga bevallen. Als één iemand me zal kunnen overtuigen, dan is het vroedman Geert wel!
* bij de NMBS zijn ze gestopt met het vermelden van vertragingen van minder dan twintig minuten. Achttien minuten en een beetje? Het klappen totaal niet meer weerd
* ik heb keihard mijn eerste snotvalling van het jaar te stekken. Net iets te luid geroepen dat ik nooit meer ziek word, precies
* mijn grootvader is verhuisd van intensieve naar een gewone kamer. Leve mijn grootvader!
* ik heb nog nooit zoveel leuke en boeiende werkvoorstellen gehad als de laatste weken, en dat terwijl ik binnen een paar maanden een tijd out ben. Qua timing niet zo geweldig goed gedaan, eigenlijk, die bevruchting
* ik maakte vandaag een lentereportage bij min tien. Gevoelstemperatuur nog veel kouder. Het model had paarse handen en blauwe benen, in haar lentejurkje, maar ik ben zeker dat het in het magazine zal lijken alsof het minstens dertig graden warmer was. En daar doen we het allemaal voor, niewaar?

tftcdag170.jpg

* morgen komt er iemand om mijn wasmachine en droogkast te herstellen. Ik ben nu al op mijn ongemak voor de vragen die hij me gaat stellen, omdat ik nu al weet dat ik niet zal snappen waar hij het in godsnaam over heeft
* mijn vent liet mij vandaag weten Davy Gilles even interessant te vinden als onze buurman, die we niet kennen. Wij voeren hier interessante gesprekken na het bekijken van reportages over Davy Gilles
* wij vinden dat onze buurman een beetje lijkt op Ronald Janssen, wij. We proberen daar evenwel niet te veel over na te denken
* OF WIJ WORDEN HIER ZOT

Morgen weer een dag!

Reacties

 1. Haha, Geert! Geert die al het bezoek uit mijn kamer werkte, en zei “Ah, jij weet niet of je melk hebt, we gaan eens zien hé.” Floep, borst uit pyjama, hopla borst in Geerts handen (dat vind je echt normaal op die momenten) en spuit spuit, daar ging die melk (in meerdere straaltjes, één van de talrijke shocks die ik had na de geboorte van onze oudste, ik dacht dat die melk er netjes in 1 straaltje ging uitstromen, niet dus… maar dat is misschien too much information)

  Hoe dan ook: wat ze zeggen over Geert, klopt, maar mijn ervaring zegt ook dat het helpt om te luisteren naar de favoriete en meest geloofwaardige vroedvrouw. Zoveel vroedvrouwen, zoveel meningen had ik wel eens de indruk.

  En veel plezier op je supersonische wc daar in het JYZ, dat wil je ook echt wel ervaren ;-)

 2. driesterje

  Geen vroedman Geert gezien bij de geboorte van B., zal er deze keer op moeten letten (maar mijn borsten mag hij toch met rust laten).

  En ja, die superhandige, supercomfortabele, superdeugddoende wc van het JYZ – zeker gebruik van maken!

 3. Ik vond eigenlijk de geef-gewoon-de-fles mensen veel harder roepen op je FB bericht. Maar misschien zeggen die meer wat goed voelt bij je, stelt het je gerust? Ik ken erg veel mensen met hele sterke meningen over zowel fles als BV namelijk, persoonlijk vind ik gewoon dat de voeding van een kind belangrijk genoeg zou moeten zijn om alles op alles te zetten om dat te laten slagen. FV is niet perse slecht maar moedermelk is wel gezonder. Elke drup is er eentje. Ook voor de moeder, het verkleint de kans op borstkanker. En ik behoor niet tot de maffia, heb het beide keren maar 3mnd gegeven (google D-TSR) en beschouw mij dus als BV én FV moeder ;)

  Ik zou me gewoon goed latene informeren over BV door een lactatiedeskundige. Een goede voorbereiding en begeleiding is bij BV wel het halve werk nlk. Je kan altijd nog kiezen het niet te doen maar die informatie die je op FB krijgt is nogal…enfin, twijfelachtig.

 4. @Klasina: het zal een kwestie van perceptie zijn, inderdaad, dat ik de reacties waar ik zelf niet zo achter sta als feller lees. :)

  In elk geval: ik ben me ervan bewust, ik vind voeding voor dat kindje heel belangrijk. Dat is dan ook de enige reden dat ik twijfel, en er volgens mensen te veel over nadenk. Ik ga niet akkoord met gewoon proberen omdat ik mezelf ken, en ik redelijk zeker meen te weten dat het niks voor mij is. Waarom, dat vind ik net iets te persoonlijk, maar zo voelt het bij mij nogal sterk. Tegelijk besef ik dat ik het nog nooit heb gedaan, en dus niet zo goed weet waar ik het over heb. Ik ga in elk geval drie info-avonden volgen, binnenkort. En daarna beslis ik. Om maar te zeggen dat het niet iets is waar ik licht over ga, ik vind het een belangrijke beslissing, zowel voor mij als mijn kind. En dus wil ik me en goed informeren, en alles in overweging nemen. Ook het feit dat het me nu niet echt iets voor mij lijkt.

  Gelukkige moeders maken gelukkige kinders, denk ik nog altijd. Ik zal het dus zeker niet alleen doen omdat iedereen vindt dat ik het maar moet proberen.

 5. jessie

  Haha! Zelfs ik (!) ken vroedman Geert!! In den tijd van “De Bevalling” is die eens bij een bevalling geweest waar ik ook bij was ;-) Een bijzondere ervaring, ja!

  Uit de borstvoedingskwestie hou ik mij buiten. Mensen kunnen er niet tegen als ge daar niet zo’n mega fan van zijt, zo blijkt. En inderdaad: als ge het niet doet moet ge u nogal verdedigen jong. En verantwoorden. Gewoon uw eigen goesting doen en daarmee basta! Da’s wat ik zeg!

 6. Geert is gewoon de beste vroedvrouw van de streek! No nonsens, gewoon boerenverstand. Geert for president (van Jan Yperman dan) :-D

 7. Gerty

  Hey Kelly, ik ben normaal niet de mens die comments posts, maar hier wou ik toch wel effe iets kwijt, een soort tussenoplossing misschien ofzo :)
  Ik was er ook niet direct voor te vinden, borstvoeding, maar allé, de voordelen zijn niet te ontkennen, ik ging het toch proberen… De eerste dagen in het ziekenhuis waren een complete ramp, kleine Casper dronk met moeite, het ging niet. Ze lieten ons – na veel gezaag – gaan uit het ziekenhuis en ik ben beginnen kolven. Lag me veel beter (ook al klinkt dat voos), je kan het rustig op je eigen ritme doen, geen kloven, geen spruw etc en ons kleintje kreeg BV, in een flesje (en soms eens een extra FV). En, extra voordeel: je kan het nachtwerk verdelen ;) 2,5 maand grotendeels BV en dan zijn we beginnen afbouwen, net op tijd om terug te gaan werken.
  Als er ooit een volgend kindje komt, dan is de kans groot dat ik het weer zo doe.
  Hoop dat je er iets aan hebt :)
  Btw, wat je ook kiest, er is geen foute of juiste manier hé, ’t moet – zoals je zelf zegt – datgene zijn waar jij je het best bij voelt want inderdaad gelukkige moeders maken gelukkige kinderen :)

 8. Om eens een heilig huisje in te trappen: ik heb het idee van borstvoeding tot de dag voor mijn bevalling eigenlijk ‘vies’ gevonden… Dat was puur gevoelsmatig, ik gruwelde echt een beetje van het idee. Anderzijds wilde ik niet zomaar iets afwijzen zonder eigenlijk te weten wat het inhield. De gedachte om medicatie te nemen om een natuurlijk en gezond proces stop te zetten: het wrong. Vandaar dat ik wel achter het idee van het gewoon proberen sta. De ervaring van het bevallen, moeder worden, de hormonen… Het doet allemaal zoveel dat je op voorhand écht niet kan inschatten. Ik heb uiteindelijk zelfs 3 weken enkel afgekolfd omdat mijn zoontje op intensieve lag, en zelfs dat leek ‘gewoon’ na een paar keer doen Het live voeden voelde een beetje raar, maar tot mijn verbazing zeker niet vies. Je verlegt sowieso meer grenzen dan je ooit had gedacht, zo na een bevalling en in een kraamtijd.

  Ach, het is een gevoelige kwestie. Mijn zoontje heeft altijd om de 2u voeding gevraagd, hoe vaak ik niet gehoord heb ‘en jij geeft dan borstvoeding?!’ of ‘geef dan toch flessen!’ vanaf ik een half zuchtje van vermoeidheid slaakte… Alsof ik niet mocht klagen, wegens eigen schuld dikke bult. Ik heb het ook 10 maanden gedaan en dat is er dan blijkbaar in vele kringen weer over (‘doe jij dat nu nog??’). Het is jammer dat alles daaromtrent zo snel kwetst en leidt tot defensieve reacties in beide richtingen, het is eigenlijk zo allemaal wel moeilijk genoeg. Succes met de beslissing en laat je niet gek maken ;)

 9. Ik heb geen Geert gezien na mijn bevalling…wel de dag ervoor aan de monitor “ja madamtje, met zoveel hard buiken ga jij hier morgen terugstaan” en gelijk had hij…wist ik veel dat al die piekjes wilden zeggen dat de baby ging komen. Ik wist geen zak voor ik aan een baby begon en het lukt ook. Twee weken BV (kolven, want drinken wou hij niet) en dan alles aan de kant gegooid en voor de gemakkelijke fles gekozen en hij wordt ook groot, en hij is evenveel ziek als een ander kind. Ik voel me er alvast niet schuldig over!

 10. RL

  Ik kan Lieve haar reactie helemaal volgen. Je wil er nu erg rationeel mee bezig zijn, je informeren, en ‘een beslissing nemen’. Maar eenmaal je bevallen bent, en idd die hormonen spelen en je hebt dat babietje vast, voelt het misschien alleen maar heel natuurlijk en goed om ook te willen voeden. je kan dat emotionele aspect heel moeilijk inschatten op voorhand.

 11. Mystique

  Hey kelly ik heb bij de eerste ook borstvoeding geprobeerd, na paar dagen opgegeven was nis voor mij. Er kwam ook niet echt melk uit en ik was oververmoeid. Ik ga het deze keer zelfs niet meer proberen, is niks voor mij dus. Je moet gewoon doen waar je je goed bij voelt, je kan evengoed direct met flesjes starten, want het is teleurstellend als je na een paar dagen alles moet veranderen. Mijn zoontje is dus op flesjes grootgebracht, hij is nu 2,5 en deze maand de eerste keer ziek geweest met koorts. Dus supergezond. Ik heb wel altijd mooi mijn vitamientjes genomen tijdens de zw dus denk dat dat wel belangrijk is ook.

 12. lienefien

  Hey Kelly,

  Borstvoeding of niet?, dat blijft inderdaad een delicaat onderwerp voor veel mensen.
  Bij kind 1, 2 en 3 heb ik borstvoeding gegeven. Bij kind 4 niet. De band met kind 4 is niet minder hecht dan met de anderen, integendeel. Hij heeft evenveel snottebellen als de anderen.
  Ik gaf bij de anderen wel borstvoeding omdat ik een stuk jonger was, wou weten hoe het voelde en ‘dacht’ dat het beter was. Maar bij Wiebe heb ik dat allemaal overboord gegooid. Ik had er gewoon geen zin meer in en heb daar tot de dag van vandaag ook absoluut geen spijt van.
  Doe gewoon waar je zelf zin in hebt, waar jullie je goed bij voelen en leg alle eventuele commentaren lekker naast je neer.
  Geniet nog van je zwangerschap! x

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>