lilith en de dagen zonder vlees

kalenderblaadje178.jpgZoals gulder misschien wel weet eten wij hier al ongeveer een jaar geen vlees meer thuis. Ook geen vis. Ook geen kip. Dat bevalt ons ongelooflijk goed. Zoals gulder misschien ook wel weet eten wij buitenshuis af en toe wel nog vlees. Omdat we allebei weten dat onszelf volledig beperken en de gedachte aan echt NOOIT MEER stoofvlees mogen eten OF WUK er eerder voor zou zorgen dat we de handdoek volledig in de ring zouden gooien. Omdat ik te erge tekorten kreeg in combinatie met mijn maagverkleining, en omdat ik het de mensen die voor mij koken niet al te moeilijk wil maken ook niet. Maar as said: het werkt geweldig zoals het is, wij eten nog maar zelden vlees, en we zijn wij allebei wreed content.

En mocht u het zich afvragen: het plan is om kind 1 ook volledig mee in dat systeem te steken. Dus thuis zoals wij, op een ander zoals op een ander. Ik denk dat dat gaat marcheren. Ik ben er zelfs van overtuigd.

Zo moeilijk is dat niet meer sinds wij kweetnie hoe lekkere vleesvervangers gevonden hebben die echt naar vlees smaken. En soms naar vis, als dat de bedoeling was. Ik weet dat jullie het niet zullen geloven, maar wij hebben de afgelopen week al kweetnie hoe lekkere macaroni met vegetarische hamblokjes en kaas gegeten, en geweldig lekkere fake tonijn, en gisteren visfiletjes die echt naar vis smaakten, al zat er dus werkelijk geen in. Ask my husband! Hij zou daarover echt niet liegen, zulle.

tftcdag178.jpg

En door het ontdekken van het lekkerste seitangehakt (er is veel niet lekkers in de rayon van de vleesvervangers, om niet te zeggen dat meer dan drie vierden van het aanbod vies en mottig is, maar wie een beetje zoekt ontdekt dus wel zot lekkere dingen) mis ik zelfs de grote klompen gehakt in mijn spaghettisaus niet meer.

Anywayz. Binnen een goede week doe ik het nog een stukje strenger. Ik doe mee aan Dagen zonder Vlees, namelijk. Wat wil zeggen dat ik veertig dagen lang helemaal niks meer van vlees of vis of kip ga eten. Ook niet buitenshuis. Een gigantische aanpassing wordt dat niet, maar wel een goede. En als iedereen er eens een beetje over zou nadenken, dan zou het vast al veel schelen, denk ik dan. En neen, ik doe het echt niet alleen voor Bart Cannaerts zijn schoon ogen, maar als ik eerlijk ben toch ook wel een beetje.

Echt, ik let zelfs niet eens op Pieter Embrechts hé hastn.
Maar eet dus vooral eens wat minder vlees. Het is nog tof. En beter voor vanalles.
En Bart Cannaerts zou zo blij zijn.

Reacties

 1. Goh.

  Mooi initiatief, zeker wel.

  En toch.

  Stel nu dat heel België effectief 40 dagen geen vlees en vis gaat eten. Wat gebeurt er volgens u? Niet dat er minder vlees in den delhaize of in de slager gaat liggen hè. Nee. Dat vlees zou slecht worden en ’t wordt vervolgens weggesmeten.

  Maar het werd wèl geproduceerd en zodus is die ecologische voetafdruk er nog steeds. Alleen is hij niet van ù en moogt gìj met een gerust wegen gaan slapen.

  ’t is maar een bedenking.

  40 dagen minder vlees is geen oplossing volgens mij. Mensen sensibiliseren om altijd een beetje minder vlees en/of vis te eten wèl. Daarom ben ik meer voorstander van de donderdag veggiedag.

  Maar doe gerust mee ;-)

  Want Bart Cannaerts heeft inderdaad mooie ogen.

 2. Zo gaat dat hier ten huize ook meestal.
  Mijn lief is volledig veggie.
  Ik speel nog af en toe vals.

  Toch heb ik me al vaak afgevraagd hoe wij dat gaan doen als er een kind in’t spel is. Ik vraag me af of een kind volledig veggie (buiten die enkele uitzonderingen buitenshuis) opvoeden wel zo gezond is. Zeker voor zo’n kleintje denk ik dat ik het toch wel met vlees zou doen, om het niets te kort te doen…

  Want die vleesvervangers smaken misschien wel zoals vlees, maar bevatten ze ook de voedingstoffen die een baby nodig heeft? Of hoe zou je dat oplossen?

  Anywayz, interessant!

 3. Zo, ik was bij deze de 100e persoon die zich inschreef. Wat betrekkelijk weinig is me dunkt. Zal ook eens een blogpostje placeren…
  (Meer tips over lekkere vleesvervangers zijn altijd welkom, want schrik dat ik heb dat het niet te vreten gaat zijn!)

 4. ake

  Super! Ik eet al 18 jaar vegetarisch, mijn vriend is geminderd, maar eet nog wel wat vlees en vis. Mijn dochter (6) eet soms wel vlees. Ze eet beiden graag, vindt vegetarische worstjes zelfs lekkerder dan echte, maar kluift ook wel graag een kippenpootje af. Stiekem hoop ik dat ze later vegetarisch wordt, maar ik ga het aan haar overlaten.

  Ik vind het ’40 dagen zonder vlees’ een fantastisch project. Succes!

 5. Bij ons thuis zijn we alledrie volledig vegetarisch, al durf ik op restaurant ook al eens vis nemen, als het enige alternatief kaaskroketten zijn bijvoorbeeld. De zoon wordt dus ook volledig vegetarisch opgevoed, op een stukske hesp bij de grootouders of een knackworst op een verjaardagsfeestje na, daar gaan we echt niet op flippen. En gelukkig blaakt het kind van gezondheid en is hij bij de grootste van zijn klas, zo blijven opmerkingen genre “ah ja, ge moet dat manneke vlees geven, dan zal hij wel groeien!” ons gespaard.
  40 dagen geen vlees vind ik trouwens wél een sterk signaal, ook naar de supermarkten. Ze zullen dan inderdaad veel moeten weggooien, maar wellicht groeit dan het besef dat de markt aan het veranderen is en dat ze hun aanbod beter eens zouden afstemmen op het veranderende consumentengedrag.

 6. Voor de (aanstaande) ouders onder u: ik ben nu 32 en heb in mijn leven nooit vlees gegeten, en mijn broers en zus ook nauwelijks, en wij zijn allemaal groot en sterk geworden en veel minder vaak ziek dan de mensen om ons heen.
  Ik verbaas dokters bij het bloeddoneren altijd met mijn lage ijzergehalte, maar ik voel me er prima bij. Denk dus dat er qua gezondheid weinig zorgen gemaakt hoeven te worden over vlees/geen vlees. ’t Is wel belangrijk om de goede zaken te combineren, want inderdaad vleessubstituten kunnen wel de smaak vervangen maar niet alle voedingsstoffen (althans, daar worden ze (nog) niet op gemaakt).

  Eet smakelijk! :)

 7. Ik ben overtuigd vlees-eter mag dat ook :D
  Maar ik ben wel heel geinteresseerd naar die vis die geen vis is. De echtgenoot gaat namelijk dood van echte vis… en een dode echtgenoot dat willen we niet. Dus lilith, graag een beetje reclame voor een keer?

 8. Wat ik mij dan steeds afvraag is het volgende: vleesvervangers die naar vlees smaken maar toch echt geen vlees is, wat is dat dan en wat maakt dan dat het naar vlees smaakt? Smaakstoffen? (Ja, ik ben een leek. Of vleeseter. Gelijk u wilt.)

 9. Ik eet ook niet zo graag vlees, kook af en toe ook wel es vegetarisch, maar ik haat die vleesvervangers. Rond het meeste zit dan nog chapelure, waardoor je veel vet moet gebruiken, of t brand veel te snel aan. Mijn dochter is een echte vege en zij wil helemaal geen dingen als valse hamblokjes en nep wienerworstjes. Ze eet dan het meest quorn met een sausje.
  grts

 10. Ik eet graag vlees. Voor mij zou dagen zonder vlees een uitdaging zijn. Ik heb wel al op de site gekeken (Bert en Pieter hebben er mij naartoe gelokt) en toen ik de recepten zag, dacht ik: verdorie, d’er bestaan precies heel wat lekkere vleesvervangers. En als dat zo goed is voor het milieu, wil ik het misschien eens proberen.

 11. esther

  geen vlees eten om dierenleed te vermijden is super. maar pas op met sojaproducten als je de vegetarische stap zet om ecologische redenen ;-)
  niet dat ik zo’n puritein ben, maar toch even het informeren waard (meen mij trouwens te herinneren dat daarover ook in Eating animals een hoofdstuk staat, niet?). wil niet belerend overkomen hoor, want op de duur “mag niks meer”

 12. Efkes over die supermarkten: die passen zich echt wel constant aan aan de vraag, hoor (want dat is in hun eigen voordeel). Als het barbecueweer is, slaan ze extra satés en minder hele kippen in, en als het Dagen Zonder Vlees is en daar doen beduidend veel mensen aan mee, dan zullen ze ook wel meer vleesvervangers en minder gehakt inslaan. (En dan worden die varkens wel in het buitenland verkocht, of aan de verwerkende industrie. En op termijn worden er misschien wat minder varkens gekweekt, wie weet)
  En wat de soja betreft: soja is een probleem omdat er zoveel vraag naar is, dat er regenwoud voor gekapt wordt. Maar die vraag komt net grotendeels van de veetelers; het is ideaal kippen- en varkensvoer. Er gaat veel meer soja in een varkenslapje dan in een tofoelapje, want dat varken zet niet al zijn voeder om in een gelijke massa vlees, he. (Stel je voor)
  Zo. Just is just.

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>