lilith en de zondagse gewoonten

kalenderblaadje175.jpgIk heb eind vorig jaar, in tegenstelling tot andere jaareinden, geen goede voornemens gemaakt. Ik heb wel een paar nieuwe gewoonten ingevoerd, die al dan niet zijn blijven hangen. Dat minder kopen, bijvoorbeeld, en het bijhouden van mijn maandelijkse notitieboekjes voor vanalles en nog iets. Er zijn ook een paar nieuwe gewoonten in mijn zondagen geslopen, naast twee pistoletjes met smeerkaas sinds jaar en dag, en ik ben er best over te spreken, eigenlijk. Let me share!

* het doorspitten van de tv-week: ik kijk weinig tv, en ook niet zo graag, behalve als het een goede documentaire betreft, of als ik waarlijks in de mood ben om te blijven volgen en ik zelf heb kunnen kiezen wat het wordt. Niet simpel, want short attention span, en niet goed in zomaar kijken naar wat mij wordt voorgeschoteld. Bij The Voice Van Vlaanderen, iets dat ik met veel plezier ben beginnen volgen, zijn ze mij bijvoorbeeld al keihard kwijt. Zelfs met Koen Wauters in de jury. Ik wil maar zeggen. Zondagse gewoonte nummer 1 is hier sinds een paar weken de tv-pagina’s uitpluizen op zoek naar boeiende dingen om te digicorderen, zodat wij ’s avonds zelf kunnen kiezen waar we naar kijken. Echt al heel veel boeiende BBC-dingen gezien de laatste tijd door dat systeem, waar ik anders dus nooit van zijn leven had op gelet. Content van.

tftcdag175.jpg

* strijken onder het genot van een documentaire: in hetzelfde lijstje, dus. Ik strijk niet graag, maar als ik na afloop het gevoel heb dat ik ondertussen iets heb bijgeleerd of gewoon iets boeiends of inspirerends heb gezien vind ik het plots een stuk minder erg. Ook strijken onder het genot van “De Spoedafdeling” op Vitaliteit valt hieronder, want dat lijken ze altijd net uit te zenden als ik mijn plank bovenhaal.
* koken voor twee dagen: als er één dag is waarop ik tijd heb of maak om te koken dan is het de dag des Heren wel, en als er één dag is waarop ik doorgaans laat en uitgeput van een lange reis thuiskom dan is het de maandag wel. Ik combineer die twee feiten door op zondag voor minstens twee dagen te koken, soms zelfs voor drie als ik weet dat er een zotte week aankomt. Veel ovenschotels, dus. En soep voor in de diepvries, en soms broodpudding of cake om de volgende dagen mee te geven met mijn hubster. I love tijd in de keuken op zondag. Love love, zelfs.
* van lijstjes: planningen en to do’s voor de week die komt, als ik dat op zondag doe voel ik me maandag net iets meer op mijn gemak. Ook een succes: het lijstje met dingen die ik cool vond, de afgelopen week. Ingevoerd sinds de notitieboekjes per maand. Aan dingen die ik niet fijn vond doe ik niet. Bewust, ja. En straks ga ik ook nog een lijstje maken met blogsposts die ik dra ga schrijven, met Amerikaanse snoepjes als beloning. Leve lijstjes!
* inspiratie opdoen: Flipboard, Instapaper en Pinterest op de iPad van mijn vent. Boeken lezen. Blogposts inhalen waar ik in de week geen tijd voor had. Weekendbijlages, onder het genot van een goede cappuccino. Nadenken over stukken die ik nog eens wil maken. Serieus, niks leukers.

Geen ramp als het er eens allemaal een week niet van komt, maar ik heb het gevoel dat ze mijn zondagen toffer maken. En toffer is oke.

Hebben jullie dat ook, zo van die zondagdingen?
Of ben ik daar, gelijk met mijn schminkverslaving, echt helemaal alleen in? :/

Reacties

 1. Nog iets indrukwekkends van de BBC is de nieuwe korte reeks Sherlock. Gisteren de eerste aflevering gezien en amaai, dat is echt wel een prachtig staaltje televisie. Moest je dat nog niet gezien hebben tijdens het strijken, het is een dikke aanrader. :)

 2. Ik heb niet echt zondagse gewoontes, aangezien de dagen eigenlijk een beetje al gelijk zijn, met dat verschil dat het in de weekends minder rustig is. wat ik wel van jou geleerd heb is het diepvriezen van kant en klaar maaltijden. Nu ik hier met mijn arm in draagzakske zit hebben we toch lekkere kip archiduc gegeten en morgen blanquette. Ik ben zo slim geweest om een paar weken geleden te beginnen koken ! Nu moeten we niet elke dag fast food eten. Want van nature ben ik niet zo’n diepvrieseter, maar een mens is nooit te oud om te leren, nietwaar.
  grts

 3. Ann

  – weekmenu maken
  – bijhorend boodschappenlijstje
  – denken aan leuk projectje voor de komende week (deze week een ridder outfit voor de zoon, voor carnaval op school)
  – uitkijken naar een proper gepoetst huis op maandag
  – tijdschriften doorbladeren
  – weekendbijlage van de krant lezen
  Voila!
  We gaan er aan beginnen zie!
  Ah ja, en straks naar De Pappenheimers kijken, want er doet iemand mee die ik ken.

 4. Koken voor meerdere dagen is hier ook een hit in ’t weekend. Gisteren maakte mijn lief een geweldige ovenschotel met vis klaar (Jamie’s Dinners p. 264, fyi) voor 4 personen, in 2 schotels. Eentje opgegeten en eentje voor in de frigo, en dan steken wij die dinsdagavond in de oven en hebben we heerlijk eten zonder veel moeite. Stoofschotels maak ik ook altijd voor 6 of nog meer klaar, dan gaan er twee doosjes de diepvries in. In de winter is dat vaak iets stoempachtig of hutsepot, en een klassieker voor alle seizoenen is mijn spaghettisaus. Recepten die handig zijn om in te vriezen zijn trouwens van harte welkom (niet alles is even smakelijk als je ’t de tweede keer opwarmt, heb ik al gemerkt).

 5. zondag is bij ons de ideale moment om vrienden en familie uit te nodigen
  tenzij ik moet werken of zoals nu in het ziekenhuis liggen, is het zondag altijd drukker dan op andere dagen

 6. LJ

  Schmink, neen, niks voor mij maar nagellak… Ik heb een zwak voor nagellak in alle kleuren van de regenboog!
  Koken doe ik ook graag op zondag, geen slecht idee om dan ineens voor meerdere dagen dingens klaar te maken. Ook geen slecht idee om op voorhand tv-programma’s te overlopen want ik mis precies heel wat toffe dingen als ik daar achteraf dan over hoor.

 7. Warme chocomelk maken, tot de middag in mijn pyama in de zetel zitten én naar millionaire matchmaker kijken op vitaya.

 8. ’s Zondag is bij ons of op bezoek bij de dochter nu ze het huis uit is, of “pyamadag”.
  Verder wordt het huis klaargemaakt voor de werkweek, als dat nog niet gedaan was. En als alles “spic en span” is, de rekeningen betaald zijn en de paperassen weggeborgen zijn, plof ik voor mijn pc of in een goed boek. ’s Zaterdags wordt er meestal voor 2 dagen gkookt zodat ook mijn ventje ’s zondags een dagje vrij heeft (hij is de chef-kok in huis).

 9. één op de twee zondagen werk ik, maar de vrije zondag is meestal luieren tot de middag en dan beslissen of we nog uit onze pyjama komen of niet

 10. Koken bengelt ook ergens bovenaan m’n zondagse bezigheden. Strak plan voor volgende zondag: de koekjes bakken waarvan je het recept eind vorig jaar es gepost hebt (die er btw ongelooflijk jummie uitzagen!)

 11. Meg

  Als ik vragen mag, welke online TV gids gebruik jij? Ziet er een heel degelijke uit!
  Alvast bedankt

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>