lilith is een illusie armer

kalenderblaadje197.jpgWe moeten daar niet dwaas over doen: de allercoolste babysitster van de Babysitters Club was Petra. Niet alleen omdat Petra rost was, maar vooral omdat ze suikerziekte had. Als kind was ik compleet onder de indruk van het feit dat ze zichzelf daardoor een paar keer per dag TOT BLOEDENS TOE in haar vingers moest prikken, om haar bloedwaardes te checken. Ik vond dat dus ongelooflijk stoer. En ondertussen had ze dus ook nog tijd om verliefd te worden op redders, en hen binnen te draaien ondanks haar bloederige vingertoppen. Topwijf, die Petra.

Toen ik vandaag bij de dokter de boodschap te verwerken kreeg dat ik net zoals Petra een paar keer in mijn eigen vingers zal moeten prikken voor de verplichte zwangerschapsdiabetestest (als ik zoals normale vrouwen suikersiroop zou moeten drinken zou ik dankzij mijn maagverkleining namelijk mijn ingewanden uitkotsen, zo is mij verzekerd) was ik dus niet echt helemaal gerust. Ik was dan misschien ook wel rost, maar zo stoer dat ik mezelf TOT BLOEDENS TOE zou durven prikken? Hmmm.

“Doe het anders eens hier om te testen of het lukt”, zei de verpleegster.
Ik slikte mijn kinderangsten weg, deed het naaldje in het marteltuig, zette het tegen mijn vinger, slikte nog eens, en prikte.

tftcdag197.jpg

Wat blijkt nu?
Je voelt dat dus bijna niet. Petra was helemaal niet zo’n stoere.
Ik kan niet geloven dat deze onschuldig uitziende vrouw mij en mijn kinderzieltje jarenlang zo hard in ’t zak heeft gezet. Met zo’n jonge slachtoffertjes is dat wel heel gemakkelijk, vind ik.

Neenik, ik kan er waarlijks niet bij. *staart in het ijle*

Reacties

 1. how joh … een paar babysitters club boekjes ruilen? Ha neen, ge hebt die vast al weggesmeten. Toch stoer hoor van de naald enzo!

 2. Ik mocht dat niet lezen van mijn moeder. Je reinste kindermishandeling zeg ik u. Gelukkig was er een buurmeisje bij wie ik stiekem kon gaan lezen.

 3. Annelies

  Ik had het ook wel meer voor Joke! Gewoonweg omdat zij een telefoon op haar kamer had, veel snoepte en zoooo creatief was! Tgoch, uren heb ik versleten met die boekjes lezen en ik had het boekje thuis liggen waarin Petra verliefd werd op een redder! Droom, droom…

 4. Ow ja, die telefoon op de kamer! Jaren zo hard voor gezaagd, alsof ik een idee had naar wie ik dan zou kunnen bellen. :oogrol:

  Dat waren gewoon de spice girls, maar dan babysitters jong. <3

 5. Ja, maar dat was wel in de jaren ’80 – prille jaren ’90 hé. Toen bestond de Glucojet dinges nog niet. Zeker weten!

 6. lotte

  wel Dáárvoor zou ik ooit nog wel een dochter willen … om mijn collectie bsc-boeken te kunnen doorgeven! Ik zie mijn zoon ze zo nog niet direct met veel interesse lezen binnen enkele jaren! ;-)

 7. @missfolies: nu je het zegt, misschien moest zij dat wel doen met botte breinaalden ofzo. Dat verandert de zaak volledig. ;)

 8. Hehe, ik heb mijn hele jeugd geweigerd om ook maar één letter Babysitters te lezen, dat klonk als pure horror voor mij!

  Maar dat vingerprikken heb ik ook nog moeten doen toen ik klein was en ik herinner mij daar niet veel positiefs van :P

 9. Ann

  De Babysittersclub…waar is den tijd?! Daar waren mijn vriendinnekes en ik ook dol op. Ik denk dat wij zelf nog zo’n soort clubje opgericht hebben. En ja, ik wou ook een telefoon :-) Succes met dat prikken.

 10. Uhm, zie ik dat dat daar op stand zes of zeven staan?! Dat is voor ouw madammekes met slechte doorbloeding, jong. Gij met uw jonge vingerkes komt er met standje twee of drie ook wel, zu! En dat zullen uw vingertoppen toch wel toffer vinden als ge dat wat veel keer zoudt moeten doen. Tells someone die dat gemiddeld tien keer per dag doet.

  Maar kom, kom, ge zijt gewoon stoer! Ik doe dat soms bij mijne vent, maar die durft dat niet zelf, hoor! En van de nieuwsgierigen die soms al eens willen laten checken hoe het er met hun suiker voorstaat, is dat zélf doen vaak toch een brug te ver. Dusss.. Stoerheid ten top! ;-)

 11. Karolien

  Ik hoop dat het niet te hard aankomt, maar Petra is wel degelijk blond. Het bewijsmateriaal is te zien op de echte babysittersclubvideobanden in mijn ouderlijk huis (tenminste als er iemand nog een echte videorecorder vindt). Tenzij ze bij de vertaling van de boeken niet alleen van naam (Stacey => Petra) maar ook haarkleur is veranderd…

 12. @Upje: het was versprongen, ik zet hem inderdaad op 2. :) En amai, respect jong, tien keer per dag. Heb jij dan nog vingertoppen over? :/

  @Karolien: maar op de covers was ze toch rost? :( En volgens mij in het boek ook. Als dat ook niet waar blijkt dan ga ik een paar dagen thuis moeten blijven om te bekomen, vrees ik.

 13. Ik kreeg de krul van Gertie met haar gezaag heel den tijd. Vreemd zo’n suikertest heb ik nooit moeten doen vorig jaar?

 14. Ik ben het gaan opzoeken in mijn boeken (yeps ik heb ze nog :D) Petra is venitiaans blond, niet echt rost niet echt blond dus.

 15. Karolien

  Laat ons het dan op Venitiaans blond houden ja. Beetje rost, beetje blond :)

 16. severine

  Wel opletten dat je niet steeds in dezelfde vinger test, want op den duur kunnen je vingertoppen daar niet zo heel goed meer tegen hoor, staan er zo kleine schrevekes in :-)

  ik moest het zoals gezegd ook ne keer of 6 per dag doen, ik zat zelfs maar op de rand van zwangerschapsdiabetes (dus ik hoorde nog niet bij de groep diabeters) en toch mocht ik al bijna niets meer eten en das verdomd moeilijk als ge zwanger zijt ze :-(

  heb ik dat niet verteld, dat ik van onze runar ne hele zak spekken in mijn valiezeke had gestoken en dat ik die savonds in de kliniek heb zitten snoepen en dat ik dan toch wel wat mottig gekomen was, dus dat is geen aanrader ze…:-) dus steek dat maar niet in je valies :-p

  en idd stand 6 is idd wel voor mensen die moeilijkheden hebben met aders vinden en daardoor zal de naald nog dieper schieten! dus met minder gaat het ook ze

  keep up the courage

  je schoonzusje
  die trouwens mee aftelt vanaf nu :-) mag dat wel zeker :-)

 17. Ik voel ook een steek nu. In m’n buik. Van nostalgie en weemoed. De baaabysittersclub!!! Verslonden heb ik die boeken. 149 fr bij de Blokker. Die van Petra met de redder was absoluut m’n favoriet. Alhoewel Inge haar metamorfose – episode flink in de buurt kwam. De babysittersclub…. zucht :)

 18. Ik wil toch ook nog efjes zeggen dat “in den tijd” (toen wij zo jong waren en de babysittersclub dus lazen) het materiaal ook nog zo hip niet was en dat de kans dus héél groot is dat het wél een pijnlijke affaire was om in uwe vinger te prikken. En de spuiten van toen, die waren ook veel minder een lacher dan die van vandaag. Om maar te zeggen dat Petra gewoon uw heldin kan blijven. Zoals ze ook altijd die van mij is geweest en zal zijn ;).

  Weet er eigenlijk nog iemand hoe die boeken van zogezegd het jongere zusje van één van de babysitters heet??? Iets met Karin? Bij ons thuis kocht ik alle babysittersclubs, en mijn zusjes die andere. Nostalgie!!!

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>