lilith vindt het huilen met de pet op

kaaskroket.jpgDie Dagen Zonder Vlees, ik had daar niet bijzonder veel moeilijkheden bij verwacht, nadat wij al meer dan een jaar geen dode beesten meer eten thuis. Af en toe bestelden wij wel eens een goede portie stoofvlees op restaurant, of een stukje vis, maar daarin schrappen zou wel lukken, veertig dagen lang. Dat blijkt ook zo te zijn. Op dag 28 van veertig hebben zowel Youri als ik nog altijd geen vlees, vis of kip aangeraakt, zonder grote problemen.

En toch.

Wij gaan af en toe graag ergens iets eten. En dat blijft toch dikwijls compleet huilen met de pet op, veggiegewijs. Oke, in Ieper bestaat het niet eens, een vegetarisch restaurant, en op zich vind ik dat ook niet zo erg: mijn ervaring is niet zo goed met plekken die uitsluitend veggie eten serveren. Ik zal vast wel al een paar keer pech hebben gehad, maar ik word niet bepaald vrolijk van een kaart vol seitan, tofu, linzen en tempeh, al is dat natuurlijk gewoon persoonlijke smaak. Ik heb het meer voor veggiegerechten die je bijvoorbeeld bij de Italiaan kan krijgen, en waar niet expliciet veggie boven staat geschreven: een goede penne al’ arrabiata, bijvoorbeeld, of een lekkere pasta met tomatensaus en artisjokken. Die Italianen, ik vind dat die dat geweldig doen, ook zonder seitan.

Wat ik wel triest vind: dat er in Ieper heel wat restaurants zijn die geen enkele veggie optie aanbieden. Geen enkele als in geen enkele. En dat er dan nog een paar zijn die één gerecht hebben: kaaskroketten met een blad sla. Ik weet niet of dat aan mij ligt, maar als vegetariër stel ik mij net iets meer voor bij eens lekker gaan eten. Ik mag al geen wijn drinken, en ik weet niet of er katten in de buurt van uw sla zijn geweest. Zie mij smullen van uw triestige kaaskroket, zeg. Of van uw croque zonder hesp, als ik chance heb dat ze nog niet allemaal op voorhand zijn gemaakt.

Echt, beste chefs, ik vraag mij af hoe lang jullie nog gaan blijven ontkennen dat er een groep mensen bestaat die geen vlees eet, en die er dikwijls voor zorgt dat hun hele gezelschap niet bij u komt eten omdat er voor hen geen enkele vleesloze optie is. Er zijn zo veel lekkere en simpele pasta’s, curry’s en andere vleesloze dingen te bedenken die ervoor zouden kunnen zorgen dat ik helemaal zou kunnen stoppen met vlees eten, als ik de misérie van vitaminetekorten door maagverkleiningen even wegdenk. En als de kok maar het verstand had om niet standaard vlees in elk gerecht te gooien.

Van dagen zonder vlees gesproken: vanavond voor het eerst zelf sushi met avocado en komkommer gemaakt.

avocadosushi.jpg

Wreed lekker, maar hoe krijg je die groene dingskes in het midden, eigenlijk? *blond*

Reacties

 1. Evelien

  Als ge uw rechthoek nori met rijst erop gesmeerd voor u legt, leg uw lijntje komkommer/avocado dan niet helemaal van voor, maar op 2/3 (kunt ge u er iets bij voorstellen?). Als ge dan begint op te rollen, komt uw komkommer/avocado in het midden te zitten.

 2. Voor mij was dat een reden waarom ik er jaren geleden de brui aan gaf aan dat vegetarisch zijn. Thuis vegetarisch eten was geen probleem maar op feestjes of op restaurant was dat een ramp! Daar zit je dan met je bord vol sla terwijl de anderen een steak met lekkere sauzen en warme groenten en .. eten… Dat was er voor mij teveel aan… dat en het ijzer tekort natuurlijk ;-)
  Ik verschiet er van dat het blijkbaar nog niet helemaal anders is als toen..

 3. Daarvan vind ik het soms spijtig dat ik niet in Gent woon, daar weten ze tenminste goed wat vegetarisch lekker eten is. Maar allez, eigenlijk valt het allemaal wel goed mee. Ik kook graag én – dankzij kookboeken – ook meestal wel lekker én ik heb een vriend die superlekker kan koken (en dat de helft van de tijd doet), dus ik heb een restaurant niet écht nodig.

  Maar voor die paar keer per jaar dat ik met familie moet gaan eten, zou het inderdaad wel plezanter zijn als ik meer dan komkommer, wortelen, tomaten en smaakloze sla zou kunnen eten. Ik dacht het gisteren nog, want gisterenavond was een van die keren: “raspt eens iets anders, jong!” Echt, creatief met groenten, dat staat meestal niet in het woordenboek…

 4. in antwerpen ‘de cullinan’. bijna 100% biologisch, veeeeeel vegetarisch, semi-makrobiotisch en bijna suikerloos. mmmmmm.

 5. ja Ieper, waar de gerechten binnen de vestingen allemaal nog eens int Engels staan, zou er toch iets mogen aan doen…en ijzertekort mijn gat, daar heb ik nooit last van gehad vroeger

 6. Isabel

  In De Steenen Haene gewoon melden aan gastvrouw Hilde, ze maken speciaal op wens, dieetgerechten, veggie…

 7. Katrien

  Ik hoopte dat dat ondertussen al wat beter was, dat veggie eten in restaurants. Dat is een van de redenen waarom ik het vegetarische eetpatroon heb opgegeven. Ik ga graag en veel uit eten, maar dat is bijna altijd bedroevend en ook nog eens erg ongemakkelijk voor je gezelschap vaak. Erg jammer en frustrerend!

 8. Hey, Ik weet niet precies waar je woont, maar aan het station van Wetteren heb je een vegetarisch restaurantje. Heel gezellig en niet duur. Naam: Green Note.

 9. Ik at ooit eens heel lekker vegetarisch in de Rustplaats, en ietsje verder, in Diksmuide (een boot aan de voet van de Ijzertoren) is Water en Vuur een ABSOLUTE aanrader.

 10. Dat is idd vaak huilen met de pet op, die koks denken dat vegetariërs konijnen zijn, niets is natuurlijk minder waar. Wij kiezen gewoonlijk voor een Indisch restaurant, altijd prijs !
  Voor sushi, lees eens: ‘De aap en de sushimeester.’ :-)

 11. Sarah

  Vegetarisch lunchen kan bij Trattoria Alloro, van de 7 suggesties zijn er toch 3 vegetarisch.

  In Les Halles is er een lekkere veggie hamburger met quorn en aubergines en zo.

  Anders zoef in den auto richting ’t Groen blad in Heuvelland.

  Maar dit is een triestige opsomming als je bedenkt wat je allemaal in Gent of cosoorten vindt aan lekkere eetplekjes.

  Ondertussen ben ik van een volledig veggie leven afgestapt, had zo’n zin in een stuk vlees na mijn 2de zoontje. ;-)

 12. Oh, mijn dochter komen de kaascroquetten ook uit de oren! Vreselijk hé!
  Nu ze woont in Gent en daar zijn veel italianen, want ze houdt ook niet zo van die tempeh-toestanden! Wel Indische gerechten, maakt ze thuis ook veel klaar, gelijk samosas en zo.
  Groetjes

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>