lilith en de smoeltjes

Of hij al doorslaapt? Wel, not quite.

Na het débacle met om de twee uur wakker worden ’s nachts herstelde één en ander zich weer voor een paar nachten, waardoor wij dingen dachten als “wahey!” en “oef, daar zijn we ook weer door, hastn”. Maar dat duurde dus maar een paar keer. Nu zitten we in de periode van enkele keren per nacht eruit moeten om een tutje te gaan geven, en gemiddeld één keer omdat baby D. ZWAAR VEEL HONGARRR heeft en dat ook laat blijken.

Mensen hebben mij al gezegd dat ik hem -wat ik ook doe- zeker geen eten meer mag geven ’s nachts, omdat ik het hem anders ga gewoon maken, maar serieus? Mijn moederhart zegt “voeden dat kindje”. En ik ben geneigd om dat moederhart gewoon te volgen. Ook al betekent dat flesjes gaan maken in een steeds kouder wordende nachtelijke keuken om half vier bij nachte.

smoeltje.jpg

Sommige smoeltjes kan ik gewoon niks weigeren, vrees ik.

Reacties

 1. An

  Ach wat een knoddie! En tuurlijk geef je hem te eten als ie daar om vraagt, dat deed ik ook met mijn twee spookjes.

  Wat ook kan helpen en misschien net iets bevorderlijker is voor de nachtrust: het laatste flesje van de dag iets groter maken of aandikken zodat hij minder snel honger krijgt ’s nachts. Heeft hier zeker geholpen!

 2. natuurlijk moet ge die ’s nachts eten geven…denk dat er heel weinig kindjes van die leeftijd al ’s nachts volledig doorslapen, laat u niks wijsmaken. This too shall pass ;-). En wat een koddig manneke zeg…. daar kan je idd niks aan weigeren

 3. Gewoon flesje halen. Heb het ook al geprobeerd hoor, hard zijn en geen eten geven ’s nachts, maar als hij honger heeft, waarom dan laten wenen… Gaat vanzelf weer over!

 4. Wij zijn ook overgeschakeld op BEBA2 als laatste fles op een bepaald moment, maar ik weet natuurlijk niet of Dexter dat mag eten met zijn teer buikje. En ik heb Thelma ’s nachts ook altijd een fles gegeven als ze op latere leeftijd om onverklaarbare redenen nog eens wakker werd. Ze vraagt dat nu al een half jaar niet meer en ze is nu 27 maanden, dus regelrecht de afgrond ga je daar niet mee in. Moedergevoel volgen zoals je doet!

 5. Maja

  zeg, dat kind is nog maar 4 maanden oud, die mag ’s nachts nog eten hoor! Laat u niks wijsmaken.
  En ik zou hem ook niets kunnen weigeren :-)

 6. Maar wat een scheetje is dat toch, jullie Dextertje!!
  Hier werd ook gewoon een flesje gegeven als de kleine meid honger had hoor. Ook nu nog (ze is nu 23 maanden) krijgt ze een flesje met melk of water mee naar haar bed. Meestal blijft dat onaangeroerd, maar het hoort bij haar ‘bed-ritueel’, dus de volle fles moet mee. En als ze honger/dorst krijgt dan bedient de kleine miss zichzelf. Don’t care of het volgens ‘de boekskes’ is. Voor ons werkt het :-).
  Ge doet gij dat uitstekend!!!

 7. Karen

  Wat een geweldig smoeltje!!!!!! Ik smelt hier helemaal weg :)

  Wij zitten nog maar aan 5 maanden en een week. En hier wordt nog regelmatig gedronken ’s nachts.

  Ik krijg zelf de kriebels van de vraag “of hij al doorslaapt”. Ik antwoord steeds met de glimlach “ja hoor, tussen het eten door”. Maar ik begin de vraag gewoon beu te worden.
  Nee hij slaapt niet door en nee ik heb daar geen probleem mee en stop met mij een schuldgevoel aan te willen praten is het nu zo abnormaal dat zo’n minitje nog een mini maag heeft en die dus snel leeg is en vooral dat zo’n mini de truc ‘omdraaien en verder slapen’ nog niet kent.
  (gefrustreed? ik? nee hoor :) )

  Grotere flesjes en indikken, geen ervaring, maar misschien niet meest ideale trucje voor baby met gevoelig buikje??

  We zullen ’s nachts maar eens aan elkaar denken zeker :)

 8. Christine

  Rond die leeftijd was den tut-ketting bij ons de truc die ons van 5 keer per nacht opstaan om een tut terug in te steken naar bijna altijd doorslapen bracht. Met zo’n ketting kon hij plots zijn tut wél zelf vinden. Magic.

 9. Mensen die het normaal vinden dat een kind van 4mnd geen eten geeft bij honger moeten ze opsluiten. Voila. En mensen die vragen of een kind van 4mnd ‘al’ (??) doorslaapt ook wat mij betreft.. Hij is nóg maar 4mnd, jongens toch..

 10. Great. De eerste gehakkelde zin moest natuurlijk zijn; Mensen die een kind van 4mnd geen eten geven bij honger moeten ze opsluiten.

 11. Isabel

  Onze jongste kreeg tot een half jaar geleden nog een flesje ’s nachts..Ze is nu 2.5 jaar :-) Als K&G vroeg, slaapt ze door, zei ik Ja… anders weer dat gelul over te veel voedingen, dat kom je moe op den duur.. Het begon met 7 maanden, met het krijgen van tandjes en het stopte met haar laatste grote kiezen..
  Ik maak nu nog altijd ’s avonds voor het slapen een gaan, een fles klaar, die ik in de frigo zet. Komt ze ’s nachts dan es wakker, fles in microgolf en een kwartier later lig ik weer in bed. Slaapt ze door ,zoals de laatste maanden, dan drinkt ze hem ’s morgens uit.
  Kwestie van ’s nachts niet te moeten knoeien met halfdronken een fles klaar maken :-)

  Tja Kind & Gezin… Who Cares ?? Voor de mensen die daar wel zot van zijn…Sorry, ik profiteer
  van de gratis consultatie en de prikken en voor de rest trek ik mij dat bitter weinig aan. Ik had ooit een vriendin die mij opbelde na haar eerste zoon om te vragen of ze een slechte moeder was…
  Mijn dochters zijn groot.. wat wil je met papa die 2m02 is.. Toen de oudste twee jaar was, kreeg ik het advies, toen de groeicurve weer eens te klein was… we kunnen daar iets tegen geven, tegen dat groeien…
  Mijn jongste is nu 29 maanden.. en vorige week laatste controle gehad.. en duwen dat ze gedaan hebben om dat plankje nog terug op zijn plaats te duwen.. 98 cm… Tja madam de groeicurve is te klein, tis een groot hé…
  K&G zegt max 22 graden in huis.. optimaal voor de kleintjes… 27 graden wast daar maandag !

  Voor de tutjes heb ik een schitterende vondst gedaan. Wij gebruiken MAM tutten en die hebben een lichtgevende versie voor ’s nachts. Kruidvat heeft ze ( Mam Night) of online op de MAM website. Prijs ongeveer hetzelfde, maar online kun je ze laten bedrukken met persoonlijke tekst of naam.

 12. Annick

  Hey Lilith, je hebt ook tuttendoekjes. Die kan je met velcro aan de tut bevestigen en vind je bij Dreamland. Lucas heeft dus enkele tutten met lapjes in zijn bed (mag ook niet van de deskundigen…), maar vind zo op de tast één van zijn tutjes :-) Ook overdag lieten wij regelmatig zijn lapje aan zijn tut zodat hij kon leren grijpen. Is heerlijk zacht en na verloop van tijd moet je er ’s nachts niet al te vaak meer uit voor een tut te zoeken. ’t Is maar een tip. En Dexter is too cute, die gaat later veel harten breken ;-)

 13. Annick

  Heb dus een spellingsfout ontdekt: Lucas vindT…Dat komt ervan als je na een dutje een comment schrijft…

 14. Eva

  Maar zeg, dat kind is nog maar 4 maand, vaneigens mag je hem een fles geven ’s nachts als hij dat wil. Onze zoon kreeg nachtvoedingen tot ongeveer een maand of 8 – toen vroeg hij er niet meer naar. Intussen is hij 15 maand, en sommige nachten om één of andere reden klaarwakker. Dan hebben wij ook geen zin om eindeloos naar dat triestige gehuil te luisteren en maken we snel een fles. Dat helpt, en dan kan iedereen weer snel naar bed ;-). En ’t is niet dat hij er gewoon aan wordt, want de meeste nachten slaapt hij wel gewoon door.

 15. als die kleine jongens zo een hemdje dragen zien die er meteen massa’s ouder uit hé. Als ik hem dan nog zo’n cardigantruitje erbovenaan doe dan zou je bijna zeggen dat hij klaar is voor school

 16. Marie

  Zsazsa, ik maakte de melk soms heel warm en ging zelf laat slapen. Dan was hij net van pas als ze wakker werden.

 17. Hi Lilith, meestal lees ik stilzwijgend mee want al die vrouwen met tegenstrijdig advies…daar wordt je toch horendol van? Elk kind is anders en a mother always knows best.

  Ik vraag mij wel sterk af wie die vrouwen zijn die zeggen dat je een baby geen nachtvoeding mag geven!? Euh, elke baby vraagt dat. En jouw dexter heeft al genoeg meegemaakt dat hij niet ook nog eens voor de sport moet liggen honger hebben he. Wie vindt die regels uit eigenlijk? Er valt weinig te miskweken aan zo’n klein kindje volgens mij…doe maar gewoon gewoon denk ik.Wat je zelf denkt is best. Zo. Ons kind ziet er toch vrij goed gelukt uit, ondanks het feit dat het mij als moeder heeft!

  Dat gezegd zijnde een paar vrijblijvende weetjes waarmee je vervolgens volslagen je goesting kan doen:
  1: Poedermelk lost evengoed op in koud water als in lauw. Er is geen enkele reden anders dan gezelligheid waarom je melk zou moeten opwarmen. Nachtflesjes mogen dus gerust kamertemperatuur zijn als je te lui bent om naast de microgolf te gaan staan. Zoals ik.
  2: Flesjes mogen gerust een paar uur op voorhand klaargemaakt zijn en op kamertemperatuur bewaard. Wij zijn hier germofoob in de westerse wereld. Onze Verne heeft in uitzonderlijke ‘groeispurtfases’ nog steeds gewoon een fles in bed staan. Hij deed zot snel zelfbediening…handig voor de vermoeide moeder/vader!
  3: droomvoedingen zijn geweldig, zo heeft onze aap leren doorslapen. Wij gaven gewoon aan ons diep slapend kind een fles op het uur dat wij zelf gingen slapen. Het voorkomt dat hij een paar uur later helemaal wakker wordt van de honger en jouw nacht én zijn nacht zijn dan niet meer of minder onderbroken. Onze baby was daar vrolijker van.
  Gewoon flesje aan de snurkende baby zijn lippen houden en ze slurpen het zuigreflexgewijs helemaal leeg. Echt.
  (Refluxachtige kindjes…bedje schuin zetten.)

  Toitoi!!

 18. Veerle

  Onze man is bijna elf maanden. Vanaf 7 maanden begon hij vaker wel dan niet door te slapen. Maar vorige week bijvoorbeeld was hij enkele keren midden in de nacht klaarwakker en wou hij een fles. Ik dacht toen ook: merde, hij krijgt geen, hij heeft die heus niet nodig. Met als resultaat dat hij bleef zagen. Dan weet je het wel: bed uit en fles maken.

  Ik heb al verschillende keren gelezen dat je kinderen onder de 8 maanden geen gedrag kan aan- of afleren. Pas vanaf 8 maanden heeft het dus eigenlijk zin om ze te ‘leren’ dat er ’s nachts geslapen wordt. Maar ja, er zijn zoveel redenen waarom ze plots toch liever een fles willen: een spurtje, tandjes, ziek … Ik denk niet dat hun hele ritme daarmee om zeep is. Ik merk dat mijn jongen eens hij de moeilijke periode doorsparteld heeft, toch weer gewoon doorslaapt. Tot halfzes ofzo, maar hé, wie durft er klagen.

  Mijn dochter (nu 3) … ja, dat was bij nader inzien een droomkind. Sliep vanaf 2 maanden een blok van 12 uur aan een stuk. Tandjes, spurtjes, ziek, niks weerhield haar ervan zo goed te slapen. En ze slaapt nog altijd goed en veel. Meer zelfs dan onze zoon!

  Maar het ene kind is het andere niet, ontdekken wij elke dag opnieuw. Gewoon proberen aanvaarden en go with the flow. Op een dag gaan ze allemaal gewoon een bak frieten halen als ze honger hebben.

 19. Tine

  Ik lees ook al een tijdje in stilte mee, met veel bewondering voor jullie en hoe goed jullie je door alles heen spartelen. Ons zoontje is iets ouder, van begin mei, en de nachten variëren van 1x tot elk anderhalf uur opstaan. Soms gewoon omdat hij troost nodig heeft, maar vaak ook puur van de honger. Meneer is een beetje een veelvraat :-) En het is om gek van te worden, al die doorslaap- en modelkindjesverhalen en het (ongevraagde) advies dat erbij komt. Ik antwoord ook regelmatig dat hij goed slaapt tussen de voedingen door (is ook waar, na het voeden en eventueel de pamper verversen valt hij onmiddellijk weer in slaap *houdt hout vast*). En bij advies om te laten huilen vraag ik of zij het leuk vinden om honger te hebben, maar er niks aan te kunnen doen. Ik (en vooral mijn moederhart) geloof er trouwens niet in, in laten huilen op die leeftijd.

  BTW: D. is een ongelofelijk schattig en koddig ventje, denk ik bij elke foto weer!

 20. Mijn favoriete regel is: “Wie al die maanden zwanger was en de bevalling heeft doorstaan, kiest zelf (of ze haar kind al dan niet een nachtvoeding geeft).” De regel is trouwens toepasbaar in heel veel situaties, ideaal!

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>