lilith ging eens naar een huiskamerconcert

En bedacht zich het volgende:

* dat het de max is om vrienden te hebben die al eens dingen voorhebben, zoals een huiskamerconcert van Wannes Cappelle van Het Zesde Metaal in hun living. Only de groep wiens CD “Ploegsteert” in de crib veelvuldig grijs werd gedraaid, en mensen die de bewoners van de crib kennen weten dat dat weinig CD’s gegund is. Dat het nog veel meer de max is dat die vrienden de bewoners van de crib ook nog eens uitnodigen om op een regenachtige avond in oktober in hun huiskamer te komen meegenieten van dat huiskamerconcert.

* dat huiskamerconcerten erop of eronder kunnen zijn. Want ge zit daar, alleen met uw gitaar, met wat mensen rond u, in een living die ge niet kent. Ge zult maar eens niks van connectie vinden met uw publiek. Dan zit ge daar geweldig bloot. En het publiek ook. Dat moet wreed ambetant zijn. Het was bijzonder hard niet het geval in dit geval. Huiskamerconcerten kunnen er dus ook boenk boenk op zijn.

wannesc.jpg

* dat het ongelooflijk is, hoe er twee soorten mensen bestaan. Zij die hun mond opendoen, en ervoor zorgen dat mensen onmiddellijk denken dat ze veel liever iets anders zouden doen dan luisteren, en verhalenvertellers. Wannes Cappelle is een verhalenverteller, zo één met bindteksten die even lang mochten duren als zijn liedjes zelf, omdat hij sympathiek is en aangenaam en grappig. Beetje verliefd, ikke?

* dat het West-Vlaams een supermooi dialect is. Met woorden als akkatemets (dat ik zou vertalen als “mocht ik eventueel”, maar betere vertalingen zijn zeker welkom in de comments) en prestopot (snelkookpan in het Wevelgems), om er maar een paar te noemen. Wannes zingt in het dialect van mijn vent, dat een stukje scheelt van dat van mij. Een kilometer of dertig, om precies te zijn, maar elke Westvlaming weet dat dat alles kan schelen.

* dat er weinig mensen zijn die de Vlaamse way of life zo mooi kunnen schetsen. En dat pakt mij elke keer weer. Hoe hij in Ploegsteert weergeeft hoe het dorp over de ster denkt. Of die ene zin in “Ier bie oes”: “Zoe se gediend zien met e kartje?”. Om de één of andere reden krijg ik daar elke keer rillingen van. Dat is zo hard waar ik vandaan kom, die vraag.

* En dan was er nog een supercover van Eels, en het magistraal mooie “Ge Zwiegt”.

* dat ik tegen het einde van de avond zo fanboy was geworden dat ik mijn CD had laten signeren. Als het er geen van op iTunes was. Dat was dan weer wel een beetje stom

Reacties

 1. Yes, first to comment, nog een fanboy hier :)
  Akattemets wordt ook vertaald als ’telkens als ik’ (val), weet ik als niet-West-Vlaming niet zelf, ik had het in de begindagen van Het zesde metaal eens gevraagd in het gastenboek op hun site.
  Ik kan alleen maar heftig knikken bij je post. Dat Wannes zo grappig is, dat zijn bindteksten zo tof om naar te luisteren zijn… er zijn groepen waar ik wel eens een concert van wil zien maar dan 1 keer in de paar jaar, maar ik denk dat ik wel elke week naar Het zesde metaal zou kunnen gaan, gewoon zitten, luisteren, glimlachen en genieten.
  En dat hij de Vlaamse way of life zo mooi schetst, vind ik ook. Ik ben niet opgegroeid met het West-Vlaams dus heb niet echt een ‘jeugdconnectie’ met woorden en uitdrukkingen maar ik heb er wel een gevoel bij dat ze allemaal kloppen (ik zit er nu ook wel middenin natuurlijk), en ’t is voor mij ook een manier om nog wat West-Vlaams bij te leren. Eigenlijk zou ik gewoon privé-les willen van Wannes. I <3 Wannes Cappelle! :)
  Ahja, by the way, ik had mijn cd wel laten signeren, haha, met een rode kop natuurlijk. Maar er staat nu wel op "voor de mama van Wannes, van Wannes" Dat vond ik toen kei grappig, mwahaha, hij gelukkig ook wel een beetje :)

 2. Waow, tof zeg! Wil direct ook een kamerconcert organiseren! Kende het zesde metaal eigenlijk alleen van naam, shame on me, maar k ben direct verkocht! Vind West-vlaamse muziek de max!

 3. Tijd om die Wannes muziek nog eens verder te verkennen precies! Ik kende nog maar 1 liedje maar deze ‘ge zwiegt’ is inderdaad machtig! En dan ook nog eens in mijn eigenste Wevelgemse dialect blijkbaar.. dat wist ik niet eens, foei!

 4. Woehoe! Lijkt me fantastisch om Wannes Capelle in uwe living te hebben! Het zou nog beter zijn mocht ge hem daar mogen houden! ’s Avonds geen tv meer, geen cd’s meer. Maar gewoon iedere avond Wannes opzetten. Wannes is ne schoone mens!

  Nog zo een schoontje: “een mente voor den asem”. Ik kreeg vroeger als ik met mijn bebonne naar de apotheker ging ook altijd een pilleken, een mente voor den asem. Zoals de meeste van zijn liedjes uit het leven gegrepen.

 5. Hooch

  Signeren, zegt ge?

  *zet zonnebril op*

  (maar ik blijf u eeuwig dankbaar, voor de 2e maal al)

 6. Maar, jij was daar ook? Dju zeg, wat jammer dat we elkaar daar gemist hebben, ik had wel eigenlijk wel eens willen weten wie achter deze schrijfsels zit …

  En Ineken, misschien kom ik toch gewoon mee hoor, als de man met gitaar tot bij jullie komt ;-)

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>