lilith en haar goede voornemens

Ik heb het nog niet gehad over mijn goede voornemens voor het spiksplinternieuwe jaar. Waarschijnlijk omdat ik er dit jaar niet zo veel heb gemaakt. Ja, de typische die ik al dertig jaar maak, zoals gezonder eten en mijn rijbewijs eens halen, maar die zijn onderhand zo cliché geworden dat zelfs ik ze niet meer serieus neem.

Maar ik heb er natuurlijk nog. Vaker afspreken met vriendjes en vriendinnetjes. Meer koken uit mijn kookboeken. Meer lachen en minder bleiten. Tien boeken lezen. Meer echt eten eten, en minder uit de fabriek. En minder eten weggooien.

Dat laatste idee is weer een beetje aan het opflakkeren na het lezen van Goed Eten, het geweldige boek van Dorien van Jonge Sla. En in het verlengde daarvan: van An Everlasting Meal, het boek dat in dat eerste boek werd vermeld en mij geweldig aan het inspireren is.

De gedachte erachter is dat het einde van elke maaltijd het begin is van een nieuwe. Restjeskoken dus. Alles opgebruiken, en niks weggooien. Frittata maken van een overschot pasta met saus. Pesto van groentjesresten. Bruschetta van oud brood. The works.

Ik ben zo hard voor. Het is al ferm verbeterd ten huize crib, maar ik vind dat wij nog altijd te veel eten weggooien. Terwijl het gewoon een denkoefening is: wat kan ik nog maken van wat ik over heb? En kwestie van wat beter in de gaten houden wat er in de frigo zit. Dikwijls bespaart het u een maaltijd die volledig van nul moet beginnen.

Ik ben mijn jaar goed begonnen met een geweldig lekkere versgemaakte eiersalade met appeltjes, want ik had nog eiers die op moesten, en appeltjes. Aja.

eiersla.jpg

Hij smaakte niet alleen geweldig, ik kreeg er ook nog eens het “Mijn god, ben ik een goddelijke huisvrouw of wat eigenlijk?!”-gevoel gratis en voor niks bij.

Niks beter op een witte boterham met wat tomaat, ik kan het u verzekeren.

Reacties

 1. Lekker, eiersalade. Ik moet nog ontbijten en krijg er acuut zin in.

  Hier is wat er nog in de koelkast ligt ook altijd inspiratie voor het volgende maal. Werkt perfect!

 2. Veerle

  Ik ben ook bezig in ‘Goed eten’ en vind het een heel inspirerend boek. Mijn goeie voornemens voor 2013 zijn er deels op geïnspireerd. Minder restjes wegsmijten bijvoorbeeld, al valt het hier (denk ik?) nog mee. Vlees en vis eet ik niet, dus dat wordt makkelijk. Zuivel doe ik met mate. Op lokaal en biologisch wil ik nog wat harder letten.

  Wat is het receptje voor de eiersalade met appeltjes? Ziet er lekker uit!

 3. Als ik eitjes over heb, maak ik ‘Pilleke Spek’: wat sla op een bord, daarop een kwak aardappelpuree, dan wat spekblokjes gebakken met ajuin en tenslotte een spiegeleitje erop. Njamie!

 4. @Sarah: als het zo’n grote eter is als zijn vader kan dat hier nog ferm tegenvallen. ;)

  @Veerle: vier hardgekookte eitjes, een soeplepel yogonaise, een koffielepel mosterd, een halve appel in kleine stukjes, wat curry en peper en zout, en dan roeren. Heel lekker!

 5. Saar

  Same here na het lezen van Doriens boek. Heb ineens twee voornemens gecombineerd – minder eten weggooien en meer echt eten eten: dit weekend soep gemaakt met wat bijna verlepte groenten en nu wat meegenomen naar kantoor, ter vervanging van de instantsoep! Ik hoop dat ik er een traditie van kan maken :)

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>