lilith gaat erin op

Heerlijk, dat restjeskoken.

Alsof de eiersalade nog niet genoeg was flanste ik in het weekend een kom overheerlijke tomatensoep in elkaar, en at ervan tot woensdag. Met een restje rijst erin werd het een geweldig lekkere maaltijdsoep voor ’s middags. Ik maakte een kom vegetarische curry met linzen en zoete aardappel, die ik serveerde met pittabroodjes. En die met een overschotje pasta met kaassaus in een frittata verdween voor de woensdag.

restjesfritata.jpg

Zot wat je allemaal in zo’n frittata kunt gooien, vind ik, tot nu toe altijd met een lekker resultaat. Chili sin carne, en ovenpatatjes, en pasta, met of zonder saus, en rijst. De overgebleven pittabroodjes vulde ik met kaas en ik toastte ze om bij de tomatensoep te eten op maandagavond. Ik pickelde uien in azijn, en legde de ringen in de loop van de week op boterhammen met brie en serveerde ze in heerlijke tomatenslaatjes. Lekker jong. Ik kocht een grote bos selder, want dat gaat overal bij en is perfect voor restjesopfrissing. Oud brood veranderde ik in broodkorstjes voor in toekomstige soepen (want supermakkelijk te bewaren in frigo of diepvries). Ik gaf ook een beetje aan mijn kind.

dexbrood.jpg

Een appeltje dat er niet meer honderd procent uitzag en een rijpe banaan verdwenen met wat honing en een paar rozijntjes in de halve pot griekse yoghurt die ik nog had staan van bij mijn curry. En zo kan ik nog wel even doorgaan.

Mijn vuilnisbak weet niet wat hem overkomt, jong.

(Allemaal dankzij dit boek, dat ik zo goed vind en nog zo vaak wil herlezen dat ik het in het echt ga bestellen, als aanvulling op de elektronische versie. Dat is hier nog nooit gebeurd, meneer. Dorien schreef er ook eens een leuk stuk over, trouwens)

Reacties

 1. Veerle

  Ik heb het boek gisteren uitgelezen. Zo’n aangenaam, inspirerend boek. Ik denk dat ik al vaak aan restjeskoken deed, maar met de ideeën die erin stonden geraak ik nog een heel eind verder!
  Ik heb twee weken geleden trouwens haar recept van die ondersteboven perentaart uitgeprobeerd. Lekker! Verrukkelijk! Zeker doen.

 2. lilith

  @christa: het is de max. ;)

  @veerle: ja he, ik vind het trouwens niet alleen inspirerend voor in de keuken. En die taart moet ik eens proberen, dan!

  @Eva: door het boek maak ik nu altijd een beetje meer dan nodig. Je bent toch bezig, kun je net zo goed zorgen dat je al begint aan het eten voor de volgende maaltijd, is één van de gedachten erachter. :)

 3. ik vind dat super dat je met een baby als dexter nu nog gerust alle dubieuze stukken fruit kan geven en dat die daar dolgelukkig mee zijn. er komt een dag dat die opeens overal bruine stukjes zien en dan niks meer willen eten tenzij het mega shiny is…

 4. ’t Klinkt allemaal heel lekker, maar hier gaan alle restjes naar de (zwerf)poezen, paarden en vogeltjes in de tuin.

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>