lilith en de #colalightdetox

Ik dacht: ik ga er wel eens over bloggen, maar niet voor ik er een week mee gestopt ben. Ik dacht daarbij aan mijn vorige halfslachtige stoppogingen die welgeteld drie uur werden volgehouden. Nogal schaamlijk, om met grote manieren aan te kondigen dat je nu voor echt gaat stoppen, en dan drie uur later zo veel zin hebt dat je er toch maar aan toegeeft. Niet met mij, deze keer.

U moet weten: Cola Light was mijn drug. Al meer dan vijfentwintig jaar. Liters per dag. Liters, ja. Ook al wist ik wel dat dat niet gezond was. Cola light was mijn troost. Mijn maat. Hetgene dat ik altijd mocht drinken van elke diëtiste of weight watchers coach die ik in dit leven ben tegengekomen, want maar 1 calorie! Zonder schuldgevoel! Liters!

Maar ik wilde er dus al lang vanaf. Omdat ik af en toe op een artikel als dit botste, en diep vanbinnen ook wel wist dat iets dat zo chemisch in elkaar steekt toch nooit echt iets kan zijn waaraan je zo verslaafd wil raken dat je als kotstudent bij nachte naar de nachtwinkel moet tjolen, zoals ik zo vaak heb gedaan.

Zodus.
Ik stopte.

Angstig, wel, want ik ken iemand die ook zwaar verslaafd was en een week slingerziek is geweest van de ontwenningsverschijnselen. Dus hield ik me klaar, voor migraineaanvallen en misselijkheid en groot verdriet. Maar dat kwam allemaal niet. Ik had af en toe nog eens zin, ja. De eerste dagen. Maar ik dronk water, en spuitwater, en koffie en af en toe fruitsap. En ik beet op mijn tanden. En plots zat ik aan een week. Maar had ik geen tijd om te bloggen. Plots was ik twee weken verder. En toen drie. En verhip, vandaag ben ik exact 33 dagen gestopt.

Daarvoor was het allerlangste vijf dagen, die keer dat ik bij Thomas en Els in Italië zat en ze in het dorpswinkeltje van Tonino geen Cola Light bleken te hebben, en bij Thomas en Els al helemaal niet. Vette paniek! Maar op de zesde dag gingen we naar Lecce, alwaar ik stekerecht naar een winkeltje stormde, als een verslaafde op zoek naar haar fix. Zo erg was het, ja.

Eerlijk is eerlijk: enkele dagen geleden heb ik voor de lol nog eens aan een blikje genipt, en het smaakte helemaal anders dan ik het jaren heb geproefd. Naar ijzer ofzo. Naar vies. Naar zelfs geen zin meer in.

Ik ben lilith, en ik geloof dat ik clean ben.

coladetox.jpg

Hoera!

Reacties

 1. AARG! ik ben sinds een maand ook geen cola light meer aan het drinken (& all things sparkling) maar ik heb zojuist (en ik heb het letterlijk over nog geen uur geleden) gezondigd en ben een blikje uit de automaat gaan halen -_-m
  go lilith! je doet het duidelijk een pak beter dan ik.

 2. Chapeau! Ik weet hoe lastig dat kan zijn .. .

  Maw, ik heb ook nog zo’n verslaving te tackelen maar hey, ik ben al gestopt met roken en nu eten we 40 dagen geen vlees .. Laat ik daar nog maar een beetje mee wachten ;-)

 3. Oh! Herkenbaar! Ik dronk vroeger ook liters per dag, ben dan eens cold turkey gestopt (want zo werkt dat bij mij, iets verminderen bestaat niet, we doen alles of niks!) en na een paar maanden dacht ik: mmm, nu zal ik wel in staat zijn om “een beetje” cola ligt “af en toe” “als ik er zin in heb” te drinken. Mwhahaha.
  Enfin, nu drink ik meestal maar een halve liter per dag, op het werk. Ik dacht vorige week nog: ik moet daar eens mee stoppen, maar stel dat het niet gaat. Dus ik zet een flesje in de frigo en ik gebruik het alleen als het écht niet anders kan. (lees: ik zet daar elke dag een nieuw flesje) En nu ben ik juist ziek geweest, dus nu moet het ook niet van mezelf ;-).

 4. Hier ook van liters per dag naar 1 blikje per week gegaan. Maar dat ene blikje smaakt wel nog, amai!
  Hopelijk geen terugval deze keer bij jou. ;-)

 5. Ook je gebit zal je ongetwijfeld heel dankbaar zijn!

  Ik ben nu ongeveer een jaar ‘clean’ sinds de tandarts me liet weten dat cola light een ramp is voor het tandglazuur en dat mijn gebit stilaan begon te lijden onder mijn drankgebruik. ;-) Mijn tandjes zijn me toch nog iets liever dan mijn dagelijkse slok cola light dus ik ging meteen ‘cold turkey’. En als ik al dat water en fruitsap eens beu ben en toch in de verleiding kom, zegt de smaak me echt niets meer. Bweuk zelfs!

  Tip voor ‘die hard gebruikers’: meteen na het drinken van je shot cola light water drinken zodat je mond weer schoon is gespoeld.

 6. Well done!
  Wij hebben dat héél af en toe in huis en drinken vooral water (met zo’n brita waterfilter) en af en toe eens grenadine -de rooi, mmmmmm- maar zo’n glaasje cola kan toch wel eens smaken, vooral in de zomer :-)

 7. ik drink altijd cola zero, das blijkbaar ook beter dan gewone cola qua calorietjes. Maar als ik dan eens wegga en geen alcohol drink, dan ga ik eens vet en drink ik een gewone cola. En smaken dat dat dan doet. Al bij al zie ik mezelf nooit verslaafd geraken aan zoiets, ik krijg zo’n blikje zelden uit…

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>