lilith lurves airbnb

Hoe geweldig graag ik ook reis, ik vind hotels zo goed als altijd een domper op mijn feestvreugde. Behalve die ene keer in Las Vegas, toen we eens afgestapt zijn van ons gebruikelijke budget en de coolste kamer ever ooit hadden, was het eigenlijk doorgaans huilen met de pet op. Als de initiële “aumagad mijn naam staat op het televisiescherm!!”-high is gaan liggen sta je toch altijd weer in een kamer waar je liefst zo snel mogelijk weer uit weg wil, lig je een halve nacht te luisteren naar het gestommel op de gang en heb je chance als je lakens of het tapijt eens niet naar natte hond ruiken. Als ik hierdoor overkom als een malcontent zaagwijf met first world problems heb ik waarschijnlijk al dikwijls pech gehad. Of ik ben een malcontent zaagwijf met first world problems. Het is uw mening tegen die van mij in de rechtbank.

No more, jonk. Toen wij naar Barcelona gingen boekten wij voor de eerste keer via Airbnb, een site die je de mogelijkheid geeft om een kamer/appartement/loft/huis van particulieren te huren. Voor de prijs die ze je bij momenten laten neertellen voor een mottige kleine kamer met zicht op een muur vind je via Airbnb coole appartementen met toffe balkons van fijne mensen, en via het reviewsysteem en de mogelijkheid om elkaar op voorhand voor allerhande zaken te contacteren heb je een redelijk goed idee welk vlees je in de kuip hebt.

Op die manier boekten wij het heerlijke appartement van Teresa, op de perfecte locatie knal aan de Plaça Reial, compleet met keukentje en woonkamer en alles dat we nodig hadden. Achter deze deur.

airbnb1.jpg

I know, jullie denken aan de deur te zien dat de straat naar pipi rook ofzo, maar dat was helemaal niet het geval. Het was hip, en er was een frigo om mijn witte wijn in te steken, en een microgolf en een wasmachine die ik niet heb gebruikt, maar hij was er wel. Het was zo veel cooler om daar te zitten dan in het hotel waar we tien jaar eerder gelogeerd waren. Of in om het even welk hotel, for that matter, al was het maar omdat de vriend van Teresa ons de beste adresjes om te gaan eten wist aan te raden en perfect kon zeggen waar we zeker moesten zijn voor de dingen die we nodig hadden.

airbnb2.jpg

Onze ervaring met Airbnb was zo de max dat ik in september, als ik in mijn dode alleentje een opleiding ga volgen in Londen, Engeland, knal hetzelfde ga doen. Deze keer waarschijnlijk in een kamer bij mensen thuis. Mensen DIE IK NIET KEN. But hey, ik vind het een superfijn concept, eigenlijk, wat niet wil zeggen dat jullie de flikken niet mogen bellen als ik tegen midden september niks meer van me heb laten horen.

In elk geval: Airbnb is cool. Nog meer mensen met goede of minder goede ervaringen, of ben ik werkelijk keihard op mijn tijd vooruit?

Reacties

 1. Ook alleen nog maar goeie ervaringen met Airbnb hiero! Altijd toffe gastheren of -vrouwen, proper verblijf en fijn contact voor- en achteraf. Ik ga niet snel nog op zoek gaan naar een hotel als ik wegga, Airbnb is altijd mijn eerste stap. Voor mij is het feit dat je die mensen niet kent net iets tofs: ze kunnen je tips geven over de stad en zijn ook professioneel. Ja, zélfs al kreeg ik de review “Very cute and nice guests perfect” van een oude Italiaan na mijn verblijf samen met 5 vriendinnen in Rome ;). Die site zit ook echt goed ineen, he? Ik ben dus keihard fan, mocht het nog niet duidelijk zijn.

 2. Couchsurfing, hetzelfde principe, maar volledig gratis en iets meer gebaseerd op het sociale aspect er van. Al vaak op mensen hun couch gesurft, gaande van een matras op de grond tot een eigen kamer in een kasteeltje.

 3. eklijr

  Ik ook al twee keer met AirBnB gecitytript, twee keer erg fijne ervaringen (Budapest en Istanbul). Centraal gelegen, goeie afspraken met de eigenaar,…
  Op zich niets dan lof, al merk ik dat het wel ‘professionaliseert’, als in: mensen die allerlei appartementen opkopen om te verhuren via AirBnb, wat dan weer oneerlijke concurrentie vormt voor de traditionele vakantie-appartementjesverhuur (die te maken heeft met allerlei taksen en reguleringen). In Istanbul waren de eerste 20 or so appartementen die ik bekeek eigendom van dezelfde mevrouw. En dat lijkt me dan ook weer de bedoeling niet.
  In New York is er trouwens een eerste rechtszaak van gekomen: http://www.standaard.be/cnt/DMF20130522_00592303

 4. Niete

  Wij doen al jaren aan couchsurfing en overwogen al een tijd om ook een keer Airbnb te proberen. We hadden twee maanden geleden onze vuurdoop in Japan, waar we voor de rest de ene geniale slaapplaats na de andere hadden. En eerlijk? Het is lelijk tegengevallen, ondanks de goede reviews van die plaats. Voor 56 euro kregen we zogezegd een heel huis te leen voor een nacht. Uiteindelijk bleek er nog een gast te logeren, was het een leegstaand, onderkomen huis in volle renovatie, hadden we enkel een matras in onze volledig lege kamer zonder kussen of dekens en was er wel een keuken maar geen borden of bestek. En het ergste, in Japan heb je voor 50 euro al makkelijk een tweepersoonskamer in een hotel/hostel/guesthouse. :( Nu ja, we hebben onze reis er niet door laten vergallen – die was fantastisch! – want we sliepen al in ergere omstandigheden, maar we voelden ons wel een beetje opgelicht. Toch gaan we het zeker nog proberen. We hebben waarschijnlijk gewoon pech gehad.

 5. Saar

  Ik ben curieus, nog nooit getest eigenlijk. Mijn lief is niet zo avontuurlijk. :s Al zijn wij al vaak op chambre d’hôtes (via Gîtes de France) geweest in Frankrijk, en in wezen is dat bijna ’t zelfde. Mijn zus heeft onlangs wel minder goede ervaring gehad ermee in Amsterdam (muis in de kamer, ongelooflijk rommelig appartement en niet zo proper), dus de plannen om zelf daar eens iets klaar te maken om te eten of een glaasje te drinken waren snel opgeborgen. Maar dat zal dan wel pech zijn zeker? Aan de andere kant dan weer een vriendin die dolenthousiast van NY terugkwam, waar ze konden logeren in een maf appartement op Fifth Avenue mét supertoffe bewoners waar ze mee op de lappen zijn geweest.

 6. Sabine

  Ook grote fan alhier! Heerlijk om in een ‘echt’ huis te logeren, buurten te ontdekken die je anders niet zou bezoeken én trouwens ook heel handig met kinders – een keukentje, een aparte slaapkamer zodat je niet de hele avond in ’t donker moet zitten als de kleine slaapt enzo. ;-)

 7. oon

  Een vriend van ons verhuurt een kamer van zijn huis via airbnb en is daar erg over te spreken.
  Voor mij staat het vast: de eerste keer dat het lief en ik nog eens samen een stad bezoeken, dan kijken we eerst op die website.

 8. Zelf ook supergoede ervaringen mee, en wel in het verre Rio.
  We huurden een soort overdekt terras, met daarop alle basiscomfort en dat was perfect wat we nodig hadden. Opstaan in openlucht met een gigantisch zicht over Rio, dat ga ik nooit vergeten!

 9. van goede timing gesproken. voor onze vakantie in slovenië met de zoon ben ik juist op zoek naar een overnachting met keuken en liefst met 2 slaapkamers. ben dus gaan kijken op airbnb en dat ziet er zeker niet slecht uit. bedankt voor de tip!

 10. Maja

  ik heb nog maar pas een overnachting geboekt voor onze tussenstop op weg naar het zuiden. Met een klein ventje dat vroeg gaat slapen en een grote vent die net het omgekeerde doet, vind ik het wel aangenaam dat we een appartementje hebben gevonden met twee kamers en een woonkamer. Voor niet veel meer dan een hotel met gezinskamer waar je uiteindelijk allemaal op dezelfde kamer zou liggen. Ik hoop dat het gaat meevallen, maar ik heb er wel alle vertrouwen in.

 11. vero

  Awel, ik begon dit stukje te lezen (titel blijkbaar effe overgeslagen ;)) en ik dacht: “ik MOET lilith dringend laten weten dat er zoiets als Airbnb bestaat, dat lijkt me echt iets voor haar!”
  Et voila. Een paar zinnen later schrijf je zo ongeveer letterlijk wat ik je wilde zeggen.
  Sinds gisteren terug van een fijn appartementje in Marseille, vorig jaar voor het eerst in Kopenhagen geboekt. Heerlijk! Veel persoonlijker dan een hotelkamer en wat is er nu leuker dan ’s avonds na een vermoeiende, gevulde, mooie dag gewoon in de zetel in slaap vallen in ‘uwe living’? Met als achtergrondmuziek allemaal cd’kes die je nog niet kende… Ik heb alleen nog maar goeie ervaringen (nog maar 2, maar toch al 2 goeie!).
  Trouwens, in dezelfde categorie van ‘delen’, maar dan toch weer anders (want dit gaat over eten): al gehoord van ’thuis afgehaald’? Lijkt me ook iets voor jullie ;-) Heeft dus met eten te maken. Dus ojee… voor Joeri. Maar daarbij worden ook gewoon maaltijden gedeeld voor een schappelijke prijs. Zoek het maar eens op, een superconcept!

 12. Wij hadden een minder leuke ervaring in Kopenhagen. We hadden een kamer bij een jonge alleenstaande mama en dat bleek haar enige kamer te zijn. En misschien waren de lakens toch ook niet zo vers gewassen. De eerste nacht bleek er plots een man op de bank te slapen. Geen vrouw, geen kind te zien. Enfin, we hebben haar nadien ontmoet en het bleek gewoon haar vriend te zijn, maar toch een beetje vreemd. Als ik nadien de commentaren nog eens checkte had ik het kunnen weten, maar blijkbaar was er het één en het ander veranderd tussen mijn boeken en het aankomen. Ze zal onze centjes wel hebben kunnen gebruiken.

 13. Anje

  Wij deden al enkele keren hetzelfde, maar dan via Housetrip. Ga ne keer deze Airbnb proberen deze zomer, immers zowel Parijs als Barcelona logies nodig :) Was je Barcelonees logement trouwens geschikt voor 4 (2 kinders erbij)? Merci!

 14. Meg

  Zelf geen zin om via Airbnb een slaapplaats ter beschikking te stellen? Ik heb nl een dochter die in september een maand stage zal doen in Ieper ;-)

 15. jessie

  Wij gingen zo naar Avignon, in een prachtig huis met zwembad! Zalig was het!!

 16. Wij hebben zowel met Airbnb als Wimdu nog maar enkel goede ervaringen gehad. Ik zou precies niets anders meer willen ..!

 17. Natalie

  Wij hebben vorig jaar in London gelogeerd via Housetrip.com. Tgv de Olympische Spelen waren de hotels verschrikkelijk duur en was ik op zoek naar een alternatief.
  Het is heel goed meegevallen. We hadden een appartementje met grote living, slaapkamer en keukentje. Er was gratis Wifi en zo hebben we een echte woonbuurt leren kennen. De eigenaar hebben wij niet ontmoet, sleutel hebben we opgehaald en achter gelaten in een 24/7 snackbar vlakbij.
  Wij moesten wel de lakens wassen bij ons vertrek. Ik voelde me ook verplicht om alles proper achter te laten en ik heb dus gepoetst wat ik toch een nadeel vind tov een hotel. Niet dat ik lui ben maar ik doe thuis al niets anders dan constant opruimen en kuisen en echte vakantie is eens niet poetsen voor mij.
  Ik ben nu aan het uitkijken naar een huis voor een familievakantie-citytrip, het aanbod is anders dan bij de vakantieverhuur en sluit beter aan bij onze wensen.

 18. vero

  @ Natalie: bij mijn vakantie in Marseille werd er automatisch 20 euro bijgerekend voor de schoonmaak. Je laat het dan wel netjes achter, maar je moet niet poetsen enzo. Ik denk dat je bij AirBnB zulke dingen kan checken voordat je boekt. En dat maakt een verblijf idd veel leuker ;-)

 19. Eva

  Niks dan lof voor Airbnb, ben al verschillende keren daarmee gaan logeren en altijd een bijzonder leuke ervaring. Als er even geen tijd of geld is, surf ik gewoon even rond op hun site, da’s al een beetje reizen. Staan echt superleuke adressen…

 20. Afgelopen paasweekend gingen wij vijf dagen naar Boedapest en huurden via Airbnb een appartement. Ik ben er ook helemaal enthousiast over en heb het al aan veel mensen aangeraden! Wij hadden zelfs een sauna ;-) En dit alles aan een zeer schappelijke prijs. Begrijp heel goed dat je reclame voor deze formule wil maken.

 21. Stijn

  Alleen maar goeie ervaringen! Fantastisch appartement in Washington DC, nog fantastischer in Londen (Hackney) en binnenkort een appartement met privétuin op de Seychellen.

 22. gert

  gebruik al jaren airbnb, in holland, parijs, barcelona, berlijn en het is altijd weer een verrassing wat je krijgt. ook wel eens wat minders gehad, vooral in parijs, dat was vies, alles kapot maar verder veel leuker dan een hotel. je woont er echt. 24 februari vertrek ik naar barcelona voor een paar dagen, nu al zin in zon, tapas, lekker fietsen en genieten….hopelijk kom ik wat leuke mensen tegen daar, dat maakt alleen reizen altijd nog spannender…ik heb wel eens gezocht naar reisgenoten, maar kom weinig tot niks tegen, of 65+ mensen, ik ben 40, dus dat is niet echt een match. zou een site moeten komen waarbij je elkaar kan ontmoeten voor zulke reizen…

 23. Sharon

  Hallo, we zijn van plan om ook een citytrip naar Barcelona te boeken. Uiteraard zijn we op zoek naar een fijne accommodatie. Heb je toevallig de exacte gegevens van jouw adresje (of de omschrijving op AirBnB)? Zou top zijn :) Dankje!

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>