lilith test de vernieuwde Colmar

getest: colmar

“Ik wil het doen”, zei ik, “maar weet dat ik ooit bij jullie heb gegeten en dat niet bepaald memorabel vond”. Ik herinnerde me vaag een blauwe maandag, jaren geleden, waarop ik met Youri en mijn broer in een Colmar in de buurt van Gent was neergestreken. Geen idee waarom, maar de enige herinnering die ik eraan overhield zorgde er wel voor dat ik -bij het passeren aan om het even welke Colmar- vol medelijden en onbegrip naar de volle parkings keek. Arme schapen, zij wisten van niet beter, zoiets.

Ik werd gecontacteerd omdat Colmar vernieuwd is. Dat ik ondertussen zelf ook vernieuwd ben, door het op de wereld zetten van mijn eigen kind, zal er ook niet vreemd aan geweest zijn. Dat ik daardoor weet dat op restaurant gaan veranderd is van chillen en wijn drinken naar -“Dexter, stop met je frietjes op de grond te gooien“- een veel -“Pas op, je gaat uit je stoel glijden en je pijn doen“- zwaarder labeur -“Kijk nu, heel mama haar glas wijn kapot! Toch niet haar glas wijn he Dexter!“- dan ik me -“Dexter, stop daar nu eens mee!“- ooit had kunnen -“We gaan naar huis he. Het is genoeg nu!“- inbeelden.

Ik zei dus ja. Want er is niks mis met tweede kansen, en al helemaal niet als tweede kansen een reden zijn om op zondagmiddag met man en kind de voetjes onder tafel te mogen gaan schuiven.

Colmar Kortrijk ken ik van er duizenden keren langs te zijn gereden, en van de blauwe wagon die ernaast staat. Terwijl ik vol medelijden naar de volgestroomde parking keek keek ik al die jaren ook vol goesting naar de blauwe treinwagon: daarin mogen zitten om te eten, dat moest wel eens machtig zijn. Vast iets dat ik heb overgehouden aan mijn uitmuntende ervaringen met onze Belgische Spoorwegen.

Trein aan Colmar

Mijn kind blijkt er eentje van zijn moeder, want ook zijn ogen begonnen te blinken voor we binnen waren. En beseften dat onze gereserveerde plaatsen zich niet in de trein bevonden. Bummertje.
Daar waren we snel overheen toen we het buffet zagen.

buffet colmar colmar desserts

Smakelijk uitziende voorgerechten en veel opties aan de ene kant, en een chocoladefontein en keuze uit nog een hoop andere desserts aan de andere kant. Het tweede dat ons opviel was dat Colmar mooi was geworden. En op geen duizend jaar deed denken aan die keer dat wij in een soort refter een deprimerend slaatje kregen voorgeschoteld. Wel leuke kleuren, scandinavisch aandoend design, veel plaats tussen de tafels. We kregen een tafel aan het raam, een kinderstoel, en een kleurplaat en kleurpotloodjes voor Dexter. Direct scoren, noemen ze dat bij ons.

Dexter in de colmar

Het systeem bij Colmar biedt drie opties: Express (hoofdgerecht en drankenbuffet), Liefhebbers (waarbij je naast het hoofdgerecht en drankenbuffet kiest voor of voorgerechtenbuffet of dessertbuffet) en Genieters (waarbij je alles ter beschikking krijgt). Youri en ik gingen voor Liefhebbers, hij dessert, ik voorgerechten, en Dexter voor het kindermenu. Het hoofdgerecht is à la carte, te kiezen uit een uitgebreid menu van op de grill of uit de oven. Aangezien de Dagen Zonder Vlees eraan kwamen (en vandaag beginnen, trouwens) ging ik voor filet pur met béarnaise, Youri voor de hamburger. Dexter voor frietjes met fishsticks. Ondertussen ontdekte zijn moeder de wijntap.

colmar5

We kregen de vraag of het eten van Dexter eerst mocht komen, wat handig was, want zo werd ons eigen eten niet koud terwijl we dat van hem aan het snijden waren. Goede punten.

colmar6Daarna kregen we onze eigen maaltijden. De porties waren royaal, mijn steak was erg lekker, net als de saus, de hamburger van Youri was oke maar wel eerder zwaar, Dexter smulde zich een eind weg, maar had achteraf ook nog zin in de “polling” (lees: pudding) die zijn vader van het dessertbuffet meebracht. Ondertussen dronk zijn moeder nog een glas wijn. Dat had ze wel verdiend.

Op het einde mocht Dexter ook nog met een jeton proberen om iets te pakken met een grijparm, en was hij zotcontent met zijn spiegel in de vorm van een vlinder. Kind content, moeder content. Een vlinder jong. Een roze. <3

colmar7

Conclusie na een middag Colmar: we hebben echt oke gegeten, zowel à la carte als van het buffet. Zeer redelijke prijs, vonden wij, als je weet dat je er je drank bij krijgt (ook wijn, ja!), en kindjes eten aan 6,95 euro, en op woensdag zelfs aan 3,95, terwijl ze er wel al hun drankjes, desserts en een geschenk bijkrijgen. Wij zouden zelf ook toegekomen zijn met Express, qua volume, maar het buffet is wel leuk om doen. Op het gemak gegeten, ook, want hoewel het hier een kindvriendelijk restaurant betreft en er heel wat jonge gezinnen aten hadden we niet de indruk dat we op een binnenspeeltuin zaten, maar was het tegelijk ook niet erg toen Dexter van vermoeidheid begon te kriepen. Very chill. Eerlijk is eerlijk: niet meteen een plek waar wij tijdens ons kinderloos bestaan naartoe waren gekomen, maar nu dat niet meer bestaat wel een plek waar ze ons nog gaan terugzien. Misschien mogen we dan wel eens in de trein. <3

Reacties

 1. Ok. Ik ben van mijn leven nog niet in een Colmar geweest, maar het dessertenbuffet ziet er geweldig uit. En elke keer dat ik voorbij de afgebrande en nu weer geopende Gentse rijd, denk ik “Allez, hoe zou dat daar zijn”. Ik vind dat die van Sint Denijs Westrem ook dringend moet uitgetest worden. Ik ben graag Chinese vrijwilliger :). (Wie? Wat? Hoe?)

 2. Veerle

  O, de Colmar in Kortrijk! Met die trein!
  Toen wij klein waren gingen we daar we voor elke verjaardag eten. Wij kregen het kindermenu: frietjes, appelmoes en kip. Ik at toen nog vlees. Ik vond het zelfs lekker. Mijn broer dronk vooral cola. Mijn zus leest mee dus over haar ga ik niks schrijven. ;-) Ik heb geweten dat die trein er nog niet stond, maar eens die er stond, zaten we altijd daar. Wat een nostalgie!

 3. Ik heb ooit na een bezoek aan Colmar Antwerpen de ganse nacht boven de pot gehangen. Ondertussen ook mama geworden; ze verdienen nu misschien ook een tweede kans!

 4. Hannelore

  Hier spreekt de zus van Veerle, die graag meeleest maar zelden reageert. Ook hier alleen geweldige herinneringen aan de verjaardagsmenu’s in de trein. Wij aten zo ongeveer tot ons 16de het kindermenu en we gedroegen ons dan ook als kinderen van 12 van zodra de kip, appelmoes en frietjes binnen waren en we losgelaten werden op het dessertenbuffet. Drank à volonté was trouwens ook een ervaring want in de Colmar hebben we voor het eerst Cola met Fanta gemengd en waren we uitbundig genoeg om het brouwsel ook vol overtuiging lekker te noemen. Memories. Misschien moeten we nog maar eens gaan, Veerle?

 5. veerle

  Heb enkel ervaring met de Colmar van Groot-Bijgaarden (of Dilbeek? Soit, ergens in de rand rond Brussel). En ik ben fan van het voorgerechtenbuffet. Fris, origineel en lekker.
  Ik dacht dat ik in een soort Lunch Garden zou belanden (yuk!!!) maar gelukkig bleek het eten veel en veel lekkerder.
  Prijs-kwaliteit een aanrader.

 6. Joke

  Ik stel voor dat we er een uitje van maken met al onze kinders, Veerle en Hannelore? ;)

 7. ik passeer daar ook regelmatig en ik vraag me altijd af “voor zo weinig geld kan het toch niet lekker zijn?” but then again, soms betaal je zoveel geld voor eten en is het ook niet lekker…

 8. Ik zal dus naar jullie kanten moeten komen afzakken.
  Hier in de vernieuwde colmar alleen maar slechte ervaringen. slecht aangevuld buffet waar meer lege borden op staan dan wat anders, koud eten aan tafel, heel onvriendelijke bediening. Hier heeft het een belachelijk hoog lunch garden gehalte, waar ik minder betaal om beter gegeten te hebben.
  Neen de colmar hier doen we niet meer.

 9. Nadine

  Wij doen ook af en toe ‘een Colmarke’, mét onze kids, en voornamelijk na een uitstapje of weekendje, als iedereen goed honger heeft en ik geen zin en tijd om te koken ;) Je kan het buffet ook als hoofdgerecht nemen ipv voorgerecht. En verhouding prijs/kwaliteit is echt wel OK! Net als de vriendelijkheid van het personeel en een goed aangevuld buffet. De kwaliteit en keuze nagerechten vond ik vroeger (oude formule) nét iets beter, maar dit is vooral voor onze kinderen. Wij laten de zoetigheden aan ons voorbij gaan.
  Maar in ieder geval : echt wel beter dan een Lunch Garden hoor!

 10. Wij gingen toen we klein waren altijd naar AC, ook zo’n langs-de-weg-restaurant. Maar fijn dat we dat vonden! En lekker! Als volwassene haalde ik er eerder mijn neus voor op, maar sinds de dochter alles wil vastgrijpen wat ze ziet, kan ik me voorstellen dat je daar als ouders wel lekker rustig zit..

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>