lilith, freelance journalist, deelt hoe ze werkt

howiwork1

Eén van mijn favoriete dingen op internet naast filmpjes van mensen die vallen is de How I Work-reeks van Lifehacker. In die reeks delen geweldig boeiende mensen hun werkroutines en shortcuts. Aangezien niemand bij Lifehacker mij geweldig boeiend genoeg schijnt te vinden om een lijntje mijn richting uit te gooien deel ik het dan maar zelf.

Huidige job: freelance journalist voor De Standaard Magazine en Sanoma Magazines Belgium
Huidige mobiele toestellen: iPhone 6, iPad 3, Kindle Paperwhite
Huidige computer: Macbook Pro Retina

Zonder welke apps/tools/software kun jij niet werken en waarom?

Als het op plannen en to do lijstjes aankomt reken ik volledig op de magische krachten van Omnifocus. Ik kocht dit programma na het lezen van Getting Things Done van David Allen, omdat de interface voort borduurt op dat systeem. En hoewel ik het boek dringend nog eens zou moeten herlezen helpt het me wel nog steeds om zo efficiënt mogelijk te werken en niet te verzuipen in de chaos van verschillende opdrachten voor verschillende opdrachtgevers die allemaal door elkaar lopen en waarbij een fotograaf vergeten te bellen betekent dat ik serieus in de shit raak. En ik niet alleen. howiwork3

Evernote is dan weer mijn trouwe buddy om allerhande notities bij te houden, of foto’s van een bord met treinuren die ik later nog nodig kan hebben, of het etiket van de beste wijn ooit. Ik steek er mijn najaarsplanning voor de krant in, heb een file voor elke opdracht waarop ik de telefoonnummers van mensen die van belang zijn voor een stuk bijhoud. Alles synct tussen mijn iPad, laptop en iPhone, perfect voor als ik onderweg ben en tijd over heb om een telefoontje te plegen. Ook handig voor notities van vergaderingen, bijvoorbeeld.

Mijn desktop planner van de Hema. Elke zondagavond hou ik me een half uur bezig met het plannen van mijn week. En ja, ik gebruik iCal als een bezetene, maar deze papieren planner heb ik om mijn to do’s visueel te plannen en dingen op te schrijven als: “eten dat op moet: 6 eitjes, restje rijst, pitabroodjes” en “ZWEMMEN!”. Ik zet er ook mijn weekmenu op. In principe zou ik ook zonder de planner kunnen, maar ik hou van het doorstrepen en plannen en uittekenen van mijn week op papier, omdat het zorgt voor overzicht en rust in mijn hoofd. En het eet geen brood, so there.howiwork2

Voor de rest gebruik ik Pocket om artikels te bookmarken waar ik geen tijd voor heb, Bloglovin’ om blogs te lezen, Write voor iPad om onderweg stukjes te schrijven, en Simplenote om snel iets te noteren dat ik niet mag vergeten.

Hoe ziet je bureau eruit?

Ik heb geen bureau. Of beter: ik heb er twee. Soms drie. Ik werk of thuis, waar mijn bureauruimte door omstandigheden een kinderkamer is geworden en ik als een sukkelaar op een slechte stoel aan de salontafel werk. Wat nefaste gevolgen heeft voor de huidige staat van mijn rug. Om niet hele dagen alleen thuis te zitten werk ik enkele keren per week in het bedrijf van mijn speciale andere, en heel af en toe werk ik nog eens op een waarachtige redactie. Mijn bureau ziet er dus elke dag anders uit, en altijd zonder kadertjes aan de muur.

Wat is je beste tijdsbesparende shortcut/lifehack?

Ik heb soms een beetje last van de afleiding van sociale media. Als ik voel dat ik de focus van een Jack Russel op speed heb zet ik mijn Pomodoro timer aan. Het systeem bestaat eruit om in hypergefocuste blokken van 25 minuten te werken met korte pauzes tussen. Ik doe het niet elke dag, maar als ik het doe krijg ik wel zot veel gedaan. En ik ben al zo’n rappe.

Wat is je favoriete to do list manager?

Naast Omnifocus op scherm heb ik een notitieboekje dat ik enkel gebruik voor mijn to do’s. Elke dag een pagina, waarop ik zoveel mag krabbelen en schrappen als ik wil. Daarop staan ook dingen die anders mijn officiële lijst niet halen, zoals “keuken opruimen” en “naar meme bellen”. Het marcheert, dus ik ben blij.howiwork4

Is er naast je telefoon en computer een gadget waar je niet zonder kan?

Mijn Kindle, omdat ik het geweldig vind dat ik altijd een berg boeken in mijn handtas heb zitten en dat ding nooit meer dan 206 gram weegt. En aangezien ik moet vertrouwen op de batterij van mijn iPhone en we allemaal weten wat voor een geweldig slecht idee dat is ben ik ook wel content met mijn mobiele lader van Innergie.

In welke alledaagse bezigheid ben jij beter dan de rest? Wat is je geheim?

Ik hoor vaak dat ik zo georganiseerd ben, en dat is ook zo. Dat is vooral omdat ik zot word van chaos. Ik hou niet van mensen die beloven dat ze gaan bellen en dan niet bellen. Ik hou niet van mensen die te laat komen, of zelfs niet. Ik hou niet van mensen die zeggen dat ze iets gaan doen en het dan niet doen, of enkel nadat je ze zevenendertig keer hebt gebeld of gemaild. Als ik zeg dat ik iets ga doen, dan probeer ik het ook echt te doen. En dus wil dat zeggen dat alles waarop ik ja zeg in mijn inbox van Omnifocus wordt gezet, om dan later in de juiste lijst te verdwijnen met de juiste afhandelingsdatum. Ik heb een behoorlijk slecht geheugen, en ik weiger mij daarbij neer te leggen. Ik lijk dus heel goed in onthouden en doen wat ik zeg dat ik ga doen, maar dat is alleen maar omdat ik dat van mezelf eis. Het komt niet natuurlijk. At all.howiwork5

Waar luister je naar terwijl je werkt?

Allerliefst het geluid van de stilte. Als ik thuis werk gaat er geen radio aan. Soms, als ik mijn namiddagdip heb bereikt en het beste eraf is, steek ik Spotify even in gang, maar het mag allemaal niet te lang duren. Ik word erg snel afgeleid, en kan bijvoorbeeld ook niet goed lezen als de tv aanligt.

Wat ben je op dit moment aan het lezen?

Spent: Exposing our complicated relationship with shopping en net begonnen in De waarheid over de zaak Harry Quebert. Maar ik heb nog altijd een beetje last van de combinatie jetlag winteruur, dus het valt wat tegen qua concentratie.

Ben je eerder een introvert of een extrovert?

Een introvert die geweldig haar best doet om te doen alsof ze extrovert is.

howiwork6

Hoe ziet je slaaproutine eruit?

Ik ben een ochtendmens en werk het best vroeg. Ik heb al vaak gedacht dat om vijf uur opstaan om een paar uur in alle stilte te werken zo hard mijn ding zou zijn. Maar zoals het nu is zit ik meestal rond tien uur in bed en slaap ik tot zes. Works like a charm.

Vul in: ik zou graag _____________ deze vraagjes laten beantwoorden.

Jou! Iedereen! Ik vind dit boeiend, dus doe zeker mee op je eigen blog en dan kom ik gegarandeerd lezen. Post wel even een link hierheen en in de comments, dan. Voor de rest zou ik het tof vinden om te lezen hoe Steve Jobs werkte, of Walt Disney, of Leo Babauta van Zen Habits, en Gala Darling. To name a few.

Wat is het beste advies dat je ooit kreeg?

“Al de andere mensen doen ook maar iets”.

Is er iets dat je hieraan wilt toevoegen dat ook interessant kan zijn voor je lezers?

Ik geloof heel hard in voorbereiding. Ik weet dat dat niet voor iedereen zo is, en ik heb soms het gevoel dat mensen mijn geplan een beetje freaky vinden. Dat is vast ook zo, ik hou van controle en lijstjes en doorstrepen. Niet omdat dat zo geweldig is, maar omdat ik niet hou van de stress van onderweg zijn en iemand willen bereiken maar het telefoonnummer niet zitten hebben. Of van vergaderingen waarop mensen een uur nodig hebben om na te denken, terwijl ik al op voorhand heb nagedacht zodat ik andere mensen hun kostbare tijd niet ter plekke moet verspillen. Van door een supermarkt lopen terwijl ik doodop ben en enkel maar zin hebben om naar diepvriespizza te grijpen, omdat ik op vrijdag geen weekmenu heb gemaakt. Ik begin meer en meer in te zien dat tijd het kostbaarste is dat ik heb, en ik merk dat voorbereiding heel veel frustratie wegneemt. Maar dat is vaneigens persoonlijk.

Zin om mee te doen? Ik zou het helemaal geweldig vinden om te lezen hoe jij werkt. Deel zeker een link in de comments als je erover hebt geblogd, en link even naar hier in je post.

Reacties

 1. Heerlijk!
  Fantastische tips ook om een beetje structuur te creëren, dat heeft een chaotisch persoon zoals mezelf echt nodig. Top! x

 2. Interessant om te zien, Lilith! Ik gebruik ook GTD, maar heel anders (ik zweer bij papier ;) ). En voorbereding/planning is inderdaad goud waard. Ik merk dat voorbereid zijn zo veel rust brengt dat ik zelfs heel lange dagen kan kloppen dan.
  Ik plan alleszins in dat ik deze vragen ook een keer blog, en dat ik het linkje dan post. En ik ben ook iemand die doet wat ze plant ;).

 3. Ik ben een chaoot. Hoewel ik wel altijd op de afspraak arriveer, met een marge van 10 minuten, en altijd terugbel. It’s all in my head. Maar ik heb wel last van de onrust in mijn hoofd en probeer daarom dingen te plannen. Tot hier toe ben ik er nog steeds een ramp in maar er wordt aan gewerkt. Dankzij jou heb ik Evernote ontdekt. Ik heb het nog niet helemaal onder de knie, maar het is absoluut een grote hulp. Merci daarvoor. Als ik er ooit in slaag om een redelijke planning te hebben en mij daar ook zo ongeveer aan te houden, blog ik er zeker over.

 4. Leuk initiatief, Lilith. Ik probeer met vallen en opstaan ook mijn leven wat meer op orde te krijgen. Ik moet toegeven dat het wel eens gebeurd is, dat ik gezegd had iets te doen, maar dat daarna gewoon vergeten was. En ik vind dat ook niet leuk!
  Al mijn tips en tricks bundel ik in mijn blog. Zo hebben andere mensen er misschien ook nog iets aan. Kom gerust ook eens lezen. Ik verzamelde al handige tips om je keuken te organiseren of je kleerkast op te ruimen. Zo hou je alleen maar meer tijd over voor die echt leuke dingen!

 5. Sofie

  Supercool, vooral dat pomodoro ding! :-)
  Je gebruikt wel heel veel naast elkaar hè? Ik ben van nature een chaoot die het zodanig beu is, dat ik heel erg mijn best aan het doen ben om mijn leven te beteren (want van chaotisch zijn word je zelf ook niet gelukkiger). Ik hield enorm van papieren lijstjes, maar probeer nu meer via iPhone te doen. De twee samen lijkt mij weer vragen om chaos. Wat komt er dan in je omnifocus (ik gebruik trouwens het gratis en ook handige nozbe) en wat op je papieren to do list?

 6. Leuk om te lezen! Ik heb geen werk behalve mijzelf weer op de rails te zien krijgen, dus een blog erover zou wat overdreven zijn vrees ik. Maar ik plan wel want mijn ADD hoofd neemt continu loopjes met me. Ik gebruik Reminders op Mac/iPhone, heel basic maar goede mind dumpplaats. En iCal en Evernote, die deel ik deels met mijn vriend, en verder ook een HEMA weekplanner en ja Pocket is geweldig. Ik mis echter nog iets op dagelijkse basis, dat dagelijkse to do notitieboekje zou wel eens de oplossing kunnen zijn! Ik heb een poos gewoon elke dag een blaadje uit een basic kladblok gebruikt voor alle losse notities, zo kon ik ook nog eens iets terugzoeken, maar elke reden voor een nieuw notitieboekje is een góede! :)

 7. Superleuk om te lezen! En toch enkele handige tips gevonden ook :) Dat van dat gestuctureerd en plannen had ik al door na het lezen van je boek ;) En dat treft: ik ben ook zo, en dan vooral een lijstjesmadam ;) Ik ben bezig met een organizer te maken voor volgend jaar met maandkalender, weekplanner, menuplanner, … omdat ik ondanks alle mogelijke technologie toch nog heel veel van papier hou en ik sneller naar een agenda zal grijpen dan naar mijn smartphone of tablet.

  Ik ga deze vragen een van de komende weken ook eens beantwoorden, maar dat van mij zal er heel anders uitzien vermits ik in het onderwijs werk. Ik post dan wel nog een linkje ;)

  Liefs,
  stephanie

 8. Ik doe wat ik moet doen van mijn baas en heb weinig verantwoordelijkheden, dus voor mijn werk heb ik geen hulpjes nodig :) Maar voor mijn vrijetijdsbezigheden ben ik ook redelijk neig georganiseerd. Allez, of toch in die zin dat ik bijna alles opschrijf en veel lijstjes heb. Dat geeft zo veel rust in mijn hoofd. Het enige waar ik slecht in ben/blijf, is mijn mailboxen quasi leeg houden. Sommige mensen moeten schandalig lang op antwoord van mij wachten. Maar hé, ik zit al ganse dagen naar een computerscherm te staren, dan wil ik ’s avonds meestal gewoon eens NIET naar een computerscherm zitten staren. Maar ik werk eraan, want ik vind het zelf dan weer verschrikkelijk ambetant om veel te lang op antwoorden te wachten…

 9. het ziet er allemaal heel georganiseerd en doordacht uit. Ik ben blij dat ik me niet zo hoef te organiseren of ik krijg er gegarandeerd stress van!

 10. Christine

  Aaaaaaah, ik word WILD van zo’n posts! Hééérlijk. Mijn leven is veranderd na het lezen van GTD en sindsdien verslind ik info over hoe mensen dit in praktijk zetten. Want mijn ideale manier heb ik nog niet gevonden. Ik dacht eigenlijk dat jij Evernote gebruikte voor GTD… Als je nog graag wat info wilt delen in een volgende blogpost: ik ben heel benieuwd naar hoe je ‘workflow’ van GTD precies loopt. Dan kan ik nog eens wild worden ;-)

 11. Zo herkenbaar!!! Ik ben zelf ook zo gepland. Ik heb die deskplanner van Hema ook liggen en ik hou van to-do listjes. Maar 1 probleem, ik heb soms zoveel verschillende lijstjes liggen, dat ik er geen wijs meer uit geraak :) Mijn systeem staat toch nog niet helemaal op punt. I love your job :)

 12. Hmmm, ik ben redelijk georganiseerd, hou ook van lijstjes en van schrappen: het is al zo’n automatisme ondertussen dat ik tijdens een overleg verslag kan nemen en meteen de to do’s in de kantlijn met een vierkantje aanduid. Dan weet ik na het overleg wat de concrete taken zijn. Verder heb ik ook Getting Things Done systemen leren kennen en gebruikte ik een tijdje “Remember the Milk”: het bijhouden alleen kostte me teveel tijd, soms doé ik het gewoon in plaats van te plannen. Op dat vlak lijkt het me dat ik nog wat van je kan leren. Ik ben ook een snelle werker, goed georganiseerd maar met minder tools dan jij. Waar ik bij zweer zijn de programma’s Workrave en Yast. Enfin, je leest het op http://el-en-co.blogspot.be/2014/10/werkhygiene-thuis.html. Bedankt voor de tips!

 13. Kim

  Ik maak ook constant to do-lijstjes, want na twee kinders op de wereld te hebben gezet, is mijn geheugen een zeef!
  Vraagje: zat dat gele elastiekje bij het notitieboekje? Of vanwaar heb je dat? Lijkt me heel handig!!

 14. Geweldige blogpost, helemaal mijn ding.
  ik ben eraan bezig, mijn blogpost.
  Het wordt lang, uitgebreid en zeer interessant ;-)

 15. Veerle

  Waw! Als ik dit lees denk ik dat ik een app zou nodig hebben om nog aan al jouw lijstjes en apps enzo aanuit te kunnen. Maar.. het lijkt goed te werken voor jou.
  Jaloers dus, ik. Want buiten een papieren lijstje en afvinken (oooh, afvinken!!!! wat een heerlijke bezigheid) kom ik niet zo ver. Ik doe alles wat moet, vergeet zelden mails, sms of telefoon te beantwoorden. Maar het gaat ten koste van mijn tijd. Ik blijf op het werk tot alles klaar is wat klaar moet zijn. En ik blijf wakker tot alles van die dag is afgevinkt. Geen goed systeem dus!
  Ik heb Evernote geprobeerd, maar kan daar maar niet aanuit.
  Misschien eens een idee om een workshop Evernote te organiseren? Ik geraak echt niet verder dan een lijstje maken. Snap niet hoe het systeem werkt. Kan zelfs niet afvinken. Ajaj, ik kom blijkbaar van erg ver ;-))

 16. Els

  Hier ook een introvert die liefst in alle stilte werkt, muziek leidt me enorm af. Voor de rust in mijn hoofd, maak ik ook veel lijstjes, maar staat nog niet op punt, heb immers nog geen goed systeem gevonden, heb papieren lijstjes, online notities, en weet dan niet meer waar eerst kijken, en dat zorgt dan weer voor onrust…

 17. Sandra

  Wat een mooi overzicht. Ik ben een complete chaoot ! En ik werk niet, maar ik heb er toch een blog over geschreven. Nèm!

 18. veerle

  Tjonge .. Wat ik me dan altijd afvraag is of je zo op de duur niet ongelofelijk veel tijd weggooit aan het plannen en organiseren van alles. Ikzelf ben een vreselijke chaoot maar vind alles en mezelf makkelijker en sneller terug in mijn eigen chaos dan als ik begin te ordenen en plannen. Los daarvan, ik word gruwelijk humeurig als ik structuur moet brengen in mijn leven :-). Elk vogeltje zingt zoals ze gebekt is ..

 19. Sandra

  http://gekwek.blogspot.be/

  Ik werk dus eigenlijk niet/nooit. Maar ik had er dus toch wel een blog over gesproken en die kan je lezen op bovenstaande link.
  En ik ben eigenlijk vreselijk rommelig en niet georganiseerd. Ik word daar te kriebelig van, maar ik schrijf wel redelijk veel op en werk wel met lijstjes. Kwestie van het overzicht te behouden :-).

 20. Leuke tag en ik zie dat-ie al vrij oud is. Ik heb deze tag vandaag via een andere blog ontdekt en ingevuld. Deze wordt morgen (8-3) gepubliceerd, mocht je het leuk vinden om die te lezen.

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>