Omgaan met stress over geld in dit nieuwe normaal

Ik ben benieuwd hoe het met jullie gaat. Hopelijk zijn jullie nog steeds gezond en wel, ook mentaal. Ik verbaas me al een week over hoe dit zogenaamde nieuwe normaal al zo normaal is dat het oude normaal soms abnormaal lijkt. Als in: je nog moeilijk kunnen voorstellen dat je de trein nam en tussen allemaal mensen ging zitten zonder je vragen te stellen over besmettingsrisico’s en waar ze met hun handen hadden gezeten. Hoe raar is dat, wat wij allemaal deden zonder erbij stil te staan? Precies zoals roken op het vliegtuig, maar dan anders.

Ik stel me voor hoe het zal zijn om weer in een zwembad te mogen springen of iets te eten met vrienden op restaurant. Hoe luxueus en exuberant de gedachte alleen haast lijkt.

Alsof er nog geen stress genoeg is over virussen en besmettelijkheid, merk ik dat heel veel mensen zot veel stress hebben over geld. Alles is ook gewoon heel onduidelijk: op het niveau van jobs en werkzekerheid, maar ook op het niveau van de globale economie. Dingen waar je als gewone sterveling weinig tot geen invloed op hebt.

Waar je wel invloed op hebt, is op wat je doet met het geld dat er nu is. Nu is het volgens mij belangrijker dan ooit om goede beslissingen te nemen wat uitgaven betreft, en dat te doen op basis van concrete gegevens die je ter beschikking hebt. Het is belangrijk om te weten wat een maand in je leven je kost, wat dat betekent qua bedragen, wat je musts en needs zijn, en wat je nu even kunt parkeren van kosten tot het weer beter gaat.

Het is volgens mij -naast gezond blijven- een van de grootste cadeau’s die je jezelf op dit moment kunt geven: financiële helderheid, wat de situatie ook is. Zoals velen onder jullie weten, gebruik ik zelf al vele jaren You Need A Budget, een app waarmee ik elke euro die binnenkomt een job geef, en zo altijd perfect kan zien hoeveel ik in elke categorie ter beschikking heb. Door wat te schuiven en elke categorie een duidelijk doel te geven, kan ik je niet alleen perfect vertellen wat mijn leven op een maand kost. Ik kan ook zien wat wegvalt (mijn maandelijks budget voor restaurantbezoek en kleren, bijvoorbeeld) en waarmee ik kan schuiven (het bedrag voor die reis naar Italië in de Paasvakantie kan nu even gewoon naar boodschappen, om maar iets te noemen).

Het zorgt ervoor dat zowel Youri als ik, die allebei zelfstandig zijn, weten waar we aan toe zijn. Ik zie hetzelfde bij de cursisten van mijn online cursus “YNAB- budgetteren voor beginners”. Ja, leuk is anders, maar ze geven stuk voor stuk aan dat de situatie zo anders was geweest als ze niet dankzij YNAB een overzicht zouden bewaren over alles. Iemand werd door het virus een maand eerder op zwangerschapsrust gestuurd dan voorzien, en is zotcontent dat ze met wat schuiven toch de tijd met haar kindje zal kunnen spenderen die ze samen wilde spenderen. Pockets of control, noemen ze dat. Zo zo belangrijk in tijden als deze. YNAB is voor mij en zoveel anderen een godsgeschenk. Als er een ding is dat ik iedereen op dit moment zou gunnen, dan is het de mogelijkheid om door een blik op hun budget te zien dat het nog wel even lukt, en de opties om te schuiven met bepaalde zaken en zo te weten dat het goed komt.

Het is essentieel voor je mentale en financiële gezondheid om de feiten zo snel mogelijk juist te krijgen, zodat je weet hoe je dit financieel kunt doorstaan, hoe veerkrachtig je bent, en of je hulp nodig hebt.
Er is volgens mij geen betere manier dan nu om de dingen concreet in de ogen te kijken en een budget op te stellen. Om een systeem te volgen dat je toelaat om je huidige financiële toestand onder ogen te zien, en er strategisch en weloverwogen mee aan de slag te gaan, zodat je de wanhoop en paniek achter je kunt laten. Ik heb ondertussen honderden mensen geleerd hoe ze op een uur of twee met YNAB aan de slag kunnen, en volgende week doe ik dat nog eens opnieuw.

Ik wil iedereen die nu flipt over geld zo rap mogelijk aan het budgetteren krijgen, zo simpel is het.

Dus ja, iedereen die het mij vroeg via mail en privé-berichtjes: je kunt de cursus “YNAB-budgetteren voor beginners” heel binnenkort weer volgen. Op een uur of twee leer je van mij door middel van video en tekst hoe je je eerste budget opstelt. De cursus volgen kan de komende twee weken met korting, en ik voeg er de toegang tot de besloten Facebookgroep aan toe (het was de bedoeling dat die optie eruit zou gaan, maar ik hou die er nog twee weken bij zodat je alle hulp krijgt die je nodig hebt). Samen met een nieuwe bonusmodule waarin je leert hoe je budgetteert in onzekere tijden als deze.

(Ben je al cursist? Dan voeg ik die bonus gratis en voor niks toe aan je cursusmateriaal in Teachable, volgende week. Geen dank! Mocht je iemand kennen die de cursus zou kunnen gebruiken, geef hem of haar dan even een seintje dat dat binnenkort weer kan)

Op zondag 5 april geef ik een gratis workshop om 13 uur waarin ik je uitleg hoe YNAB werkt, en waarom ik denk dat je er zo snel mogelijk aan moet beginnen. Registreer je even op de pagina hierboven als je die niet wilt missen. (herbekijken als je er niet live bij kunt zijn, kan ook)

Wil je al aan de slag met wat je kosten zouden kunnen zijn? Download dan even mijn overzicht van vaste kosten hieronder. Dan krijg je ook een seintje als de cursus weer open staat, zodat je er dan onmiddellijk mee kunt beginnen als je dat wilt.


Ben je al bezig met YNAB? Dan lees ik graag in de reacties hieronder of en hoe het je vandaag helpt.

Reacties

 1. Ine

  Gi-gan-tisch content van YNAB! Eindelijk geen blinde paniek meer bij binnenkomende grote rekeningen, want alles is netjes voorzien. Ik ben nog steeds geen budgetteerwonder, maar ik weet tenminste waar mijn geld naartoe gaat, en waar het eerst nodig is. Lifesaver!

 2. Door ynab weet ik perfect dat we het nog altijd redden nu mijn man minder uren werkt.
  Ik kan .de cursus aan iedereen aanraden. Ik speel er nu mee terwijl dat zonder jouw uitleg niet het geval was.

 3. Supertevreden van YNAB. Er zou bij mij wsl sowieso geen paniek geweest zijn, want ik werk gewoon mijn uren van thuis en mijn loon loopt dus door.

  Ik spaar zelfs ineens geld uit om in mijn wish farms te steken. Dat komt, omdat ik enorm veel geld uitgeef aan uit eten gaan. Dat wist ik al langer dan vandaag en ik ben iemand die voor de rest weinig shopt (qua kledij) en ik moest de afgelopen maanden vaak besparen op andere leuke dingen (naar de bioscoop gaan …).

  Ik merk nu echter wel, dat het mij gestolen kan worden wanneer de restaurants terug opengaan, maar dat ik mezelf eerder afvraag: komt de datum dat ik mijn vriend gewoon terug mag knuffelen dichterbij? En wanneer kan ik mijn vrienden en familie terug in levende lijve zien?

  Ik heb het er met een andere vriendin die hetzelfde effect op haar budget ziet (zonder dat ze YNAB gebruikt) al over gehad, dat ik daar toch bewuster mee ga omgaan. Dat ik misschien hierna eerder eens ga zeggen, kunnen we niet gewoon een koffiekoekje bij de bakker gaan halen en zo brunchen, want dat spaart mij toch heel wat geld uit. Of een wijntje opentrekken in plaats van op café te gaan.

  Ik besef dat dat heel dubbel is. Want ondernemers gaan nu donkere tijden tegemoed. En ik ga voor alle duidelijkheid nog wel buitenshuis gaan eten hoor :-). Ik ga alleen meer de afweging maken of ik dat geld liever uitspaar.

 4. Hi Kelly, ik wilde me eigenlijk al inschrijven voor je online cursus, maar zag dat die nog niet open staat. Ik ben er zondag zeker bij, maar ook (alvast) benieuwd: wat kost de online cursus zelf?

  1. Hey Diane, super! De komende twee weken weer even 78 euro ipv 98, en er zit een interessante bonus bij. :)

 5. Lara

  YNAB is echt fantastisch. Het is een manier van leven geworden hier. Mijn man was sceptisch toen ik ermee begon maar nu is hij opgelucht dat ik meer bewust ben van wat we als gezin wel en zeker ook niet kunnen uitgeven. Sinds YNAB ben ik verslaafd aan ovverzichtjes maken zoals bv. Wat kost onze auto per jaar of wat geven we jaarlijks uit aan Activiteiten kids. Nu ik al langer dan een jaar YNAB wordt er hier veel duidelijk over ons uitgavenpatroon. Bedankt Kelly ! Zo zot blij dat ik ondanks tegenstand doorzette en me dit systeem dankzij jouw cursus eigen maakte. Love it.

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>