Belgium en iets met points

Let me get this straight: ik heb geen problemen met het Eurovisiesongfestival. Helemaal niet zelfs: ik bewaar hele mooie herinneringen aan het lang mogen opblijven als kind, het becommentariÎren van de liedjes met mijn oma en opa, en de chips en de goodies die nu eenmaal bij een avondje goedkoop entertainment horen. En ik hou van alles dat kitsch en camp is, dus dat scheelt.

Daarnet was ik getuige van een programma rond de inzending die ik de laatste weken gigantisch hard heb proberen te vergeten. In ‘Belgium, 12 points’ zagen we hoe Marcel Vantilt veel te hard zijn best deed om een boeiend gesprek te onttrekken aan Xandee, onze nationale trots gedurende nog maximum zes dagen. We zagen hoe ze spitse antwoorden gaf in het genre ‘Ja, heheheheh’ en ‘Neje, nie echt nee’. Nadat Marcel tot zijn spijt tot het inzicht was gekomen dat het gesprek geen kant uitging, gebood hij om de camera op het studiopubliek te richten. En wel had je ooit! Het studiopubliek bestond zo maar even uit kandidaten uit de Eurosongpreselectie! Ook hen had ik zo goed en zo kwaad mogelijk uit mijn geheugen proberen te krassen. Zelfs bij Eurosong komt een ongeluk nooit alleen.

Wie we daar hadden: Elsie Morais, de geheel uit berenmuts opgetrokken jeugdigheid zelve, die na elk spits ( en voor joepielezers waarschijnlijk heel keicool) antwoord schalks het publiek inkeek, wachtend op een lachsalvo van jewelste. En Roxanne, het headbangersicoon van zowat alle Vlaamse huismoeders die vergeten waren hoe ze moesten rocken. Ze zei iets dat ik twee seconden later weer vergeten was, en ze vergat spastisch met haar hoofd heen en weer te schudden, wat mij tot de conclusie bracht dat Roxanne geen echte rocker is. Maar goed, daar ging het niet om. Iedereen was er in elk geval rotsvast van overtuigd dat Xandee met haar schaamtelijke eurodanceliedje in de top tien zou gaan eindigen. Dat zegt meer dan genoeg over hun gezamelijke muzikale kennis, en de reden waarom ook zij het niet verdienden om te gaan.

Ook de tandarts van Xandee zat in de zaal. En omdat zelfs de openbare omroep niet meer durft zondigen tegen de regels van het televisiemaken, kregen we beelden te zien die gemaakt waren met de verborgen camera. Waar ze het blijven halen, ik weet het ook niet, maar de tandarts vroeg Xandee of ze soms de vleselijke liefde bedreef voor een optreden, en ze zei neen, ze had het namelijk heel erg druk gehad. De tandarts knipoogde schalks naar de voor hem blijkbaar niet zo verborgen camera, en toen moest iedereen lachen. Behalve Xandee, zij vond het eerder een beetje ambetant.

Neen, dan liever de beoordeling van de inzendingen van de andere landen. Een jury bestaande uit Dana ‘iedereen heeft heel veel talent, en vooral alle kindjes’ Winner, AndrÈ Doctorandus Eurosong Vermeulen, stemcoach David Davidse en ÈÈn of andere styliste nam de lastige taak op zich om commentaar te geven bij de filmpjes. Vooral voor Dana Winner was de lastigheid bij momenten niet te harden. Dana houdt van iedereen, en ze kan het niet aanhoren dat iemand een beoordeling krijgt die niet honderd procent overenthousiast is. Als Dana het moeilijk heeft, spreekt ze met een stem die doet denken aan die van Ilse Demeulemeester met een verkoudheid. Met een vibrato van heb je me daar hijgt ze zinnen als ‘Dat lied doet me wel iets’ en ‘Ik vind dit… vooral.. mooi’ de huiskamer in, tot algemene hilariteit van mij en mijn partner in kritiek.

Toen ze op het einde aan Xandee moest vertellen dat de jury ook nog drie andere liedjes leuk vond, vreesde ik voor een stortvloed aan tranen, maar het bleef bij ‘Maar jij bent nog altijd onze nummer ÈÈn, Xandee, toi toi toi!’. Als Hallmark ooit een ambassadrice nodig heeft, men wete haar wonen.

Volgende zaterdag hoef ik het allemaal gelukkig niet mee te maken, ik mag naar een trouwfeest. Ik lees de volgende dag wel omwille van welke Europese verschuivingen op de politieke landkaart Cyprus gewonnen heeft.

Reacties

 1. Komaan Lilith … Eurosong staat bij ond al sinds jaar en dag garant voor een hele avond leuk plezier met een 10 – tal vrienden. Jammer genoeg kan ik er zaterdag (en net nu ze het op groot scherm gingen doen) niet bij zijn want ik ben dan ongeveer net geland in Casablanca, Marokko. :-)

 2. DCe

  woeha, exactly my thoughts, en ik heb da 12 points programma nie eens gezien :p

  Maar Lilith, merk ik daar een spottende toon over Xandee?? Je moet bewondering voor haar hebben! .. geef toe, dat iemand met zo’n laag IQ zelfs al maar kan praten is toch wonderbaarlijk te noemen :D

 3. vandaag stond er een naaktfoto van haar op de cover van een turkse blad met de tekst erbij : “Ze is gekleed aangekomen!”

  we are sooo gonna win!!! ..not.

 4. @Dce: Ooit al eens een ‘koei’ gezien. Die loeit in een wei en heeft een uier!

  Anyway, ik hoop dat ze wel wint! Dat we godverdomme toch es een keertje chauvinistischer zouden worden!

  @Lilith: Durf je? ;-)

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>