Kosmos vakantiepark

We kunnen misschien naar de bergen gaan,” zei lilith. Toch wel geÔnteresseerd reageerde ik “welke bergen“? “Jeweetwel, de kemmelberg, de rode berg“. Ik wilde wel naar de bergen, maar toen lilith ook vertelde dat daar vroeger een openluchtzwembad was waar ze soms ging zwemmen kwam het voor mij allemaal terug. Heel vaag herinnerde ik me dat ik er vroeger ook nog moet geweest zijn. Ik wist dat er een grote paddestoel in het water stond, en dat ik er ooit een slechte cola gedronken heb in de cafetaria. Hopend dat alles nog was zoals ik het mij herinnerde vertrokken we richting heuvelland.

Na onder afsluitingen en over muurtjes gekropen te hebben stonden we aan de rand van het zwembad. En ja hoor, alles was nog zoals vroeger.

Klik voor de foto’s.

Foto’s met een roze rand zijn van lilith, die met een groene zijn van Youti.

Reacties

 1. severine

  Mooie foto’s!! Toffe uitstap zeker?

  Wel jammer al die vergane “glorie?”

  Net hetzelfde als dadipark waar we naartoe geweest zijn voor de trouwfoto’s van Andy en Joke!

 2. HANNIBAL

  Dat park ligt in Westouter, Heuvelland. Dicht bij Poperinge. Ben recent daar naartoe geweest en is ondertussen al helemaal kappot en vol met grafitti bespoten.

 3. Beste,

  Onlangs werd er een nieuwe petitie opgestart ivm de Kosmos (Westouter). Het verscheen al op deredactie.be, er kwamen interviews in het Nieuwsblad & Het Laatste Nieuws en De Standaard maar om het te doen slagen hebben we meer nodig. We zijn namelijk op zoek naar mensen die ons project ten volle steunt. Wij vonden uw naam tussen de mensen die er nog zijn geweest.

  De Kosmos is een vakantiepark op de Rodeberg in Westouter (West Vlaanderen) dat gebouwd werd in 1934. In die 76 jaar is het domein uitgegroeid van een klein café tot een echt vakantiepark met een capaciteit van 500 bedden, tennisbanen, sportterreinen en een openlucht zwembad. De Kosmos was kenmerkend voor de streek en is uniek in Vlaanderen, door zijn ligging en concept. Jaarlijks gingen duizenden jongeren er naartoe om hun zomer door te brengen op de Kosmos. Mensen kwamen uit heel het land, uit heel Frankrijk en heel wat Britten.

  Het domein is zichtbaar in heel de Westhoek, door zijn unieke ligging op de top van de Rodeberg, midden in bosgebied. Het zwembad, dat op de flank van de berg ligt was door de ligging een pareltje, maar net die ligging was het struikelblok. Door onvoldoende toegang voor hulpdiensten werd het volledige park gesloten. Nu is het park een verlaten domein, overheerst door krakers, vandalen en criminelen. De parel van Heuvelland werd plots het doorn in het oog.

  Nu werd het domein in de zomer verkocht aan de vlaamse overheid, maar zij willen het domein afbreken en er een natuurgebied van maken, met in het beste geval een zwemvijver (aka veredelde visput). Daar treden wij tegen op, met de steun van ondertussen meer dan 2200 mensen (in nog geen 72 uur tijd) en met de steun van het gemeentebestuur.

  Deze petitie wordt ook overhandigd aan de bevoegde minister, Joke Schauvliege. De vrees bestaat dat ook deze petitie (die al de 2e is op 5 jaar tijd) gewoonweg genegeerd zal worden. Daarom onze eenvoudige vraag: kunt u ons helpen? Hoe dan ook, alle beetjes helpen.

  U vind de petitie met foto’s en video’s op http://www.facebook.com/group.php?gid=413262850062&ref=nf.

  Groeten en alvast bedankt voor uw tijd,
  Niels Polin

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>