Sporza

We krijgen een sportzomer als nooit tevoren. Er is zoveel sport dat de VRT er zelfs een nieuwe zender voor opricht. Sporza (spreek uit “sportsa”)! Dat mag ook wel want deze zomer is zeer exeptioneel. Wij krijgen de Olympische Spelen, het EK voetbal, de tour, Roland Garros, Wimbledon, en waarschijnlijk ook wel ergens het provinciaal kampioenschap schietlapschieten. Zoiets komt in geen honderd jaar meer terug, dacht ik. Tot ik deze morgen besefte dat dit fenomeen eigenlijk niet zo uitzonderlijk is. Het herhaalt zich namelijk om de vier jaar. Waarom hadden we 4 jaar geleden dan geen Sporza?

Hoe dan ook, ik ben alvast gelukkig. Grote sportevenementen hebben iets magisch. Ik ben 4 jaar doof en blind voor alles wat met zwemmen te maken heeft, maar tijdens de Olympische Spelen weet ik toch graag of Pieter van den Hoogenband nog maar eens een gouden medaille gepakt heeft. Of met hoeveel medailles Leontien van Moorsel dit jaar thuis zal komen. Of hoe ver het Nederlandse hockeyteam zal geraken. En ja, af en toe denk ik ook wel eens “oh ja, goed zeker” als ÈÈn of andere Belg een verdwaalde bronzen medaille opraapt bij het kleiduifschieten.

Daarnaast is er dus ook het EK voetbal. De vorige keer was dit in ons land, en mochten we zelf ook mee doen. Dit jaar spelen ze in het verre Portugal, en zijn we er niet bij, wat de amusementswaarde serieus naar beneden trekt. Gelukkig zijn onze noorderburen, in tegenstelling tot het WK (hah!), er wel bij. En ik zou wel eens durven gelukkig worden als Van Nistelrooy zes keer scoort tegen KroatiÎ. Hup Holland hup!

De tour! Dat is wielrennen, en daar zijn de Belgen goed in. Wat jammer toch dat onze sportieve landgenoten het altijd laten afweten tijdens die warme dagen in het zuiden van Frankrijk. Misschien zie ik alles te negatief maar ik kan moeilijk juichen om een 34ste plaats van Axl Merckx en een 67ste voor Rik Verbruggen. Ik, supporteren voor Armstrong? Dat is evenveel fun als tijdens de winter beweren dat de blaadjes aan de bomen dit jaar groen zullen zijn. Pantani, waarom heb je ons verlaten?

Geen voetbalglorie, geen overwinning op L’Alpe d’Huez, en deze keer ook geen winst op een Grand Slam. Kim Clijsters is nooit begonnen aan Roland Garros, en Justine Henin is al uitgeschakeld. Het is nog altijd niet zeker of Clijsters zal starten in Wimbledon, en van Henin verwacht ik ook niet te veel. Malisse heeft last van zijn tweemaandelijkse nervous breakdown en de Rochus broertjes raken verloren in het ongemaaide Wimbledon gras.

Wat een rampzalige sportzomer. Ik denk dat ik dit jaar wel eens naar het provenciaal kampioenschap schietlapschieten ga kijken.

Reacties

  1. Sporza? Ik ben benieuwd! We hebben er hier (op ’t werk) meer dan genoeg heisa mee gehad!

    Enne… ik supporter voor Axl, al was het dan alleen maar omdat hij een naamgenoot is! :)

  2. Kim

    Ik hou alleen maar van die reclame. Met die drie nerds die denken dat ze sexy zijn omdat ze mijn naam op hun lichaam geschilderd hebben. Lollig.

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>