De B van Britney

wheel inside.jpg

Het klonk een beetje onwerkelijk toen ik het een paar maanden geleden hoorde, maar het was waarachtig echt waar: het Rad der Raden kwam terug op televisie. Diegene die dat heeft voorgesteld moet flink wat guts hebben gehad, of heel veel alcohol. Of zouden kadermeetings bij VTM echt zo simpel gaan?

‘Vroeger hadden we toch meer kijkcijfers.’ *legt slide op projector*
‘Wat kunnen we daaraan doen?’
‘Hetzelfde doen als vroeger?’
‘Je bent een genie, Jan!’

Ik vond het idee op zich ook niet zo slecht. Als ik eerlijk ben had ik het waarschijnlijk zelf voorgesteld indien ik bij VTM werkte. Niet tijdens een meeting weliswaar, maar eerder in de kantine, onderwijl mezelf verslikkend in een broodje tonijn en een plopkoek. ‘En laten we dierenplezier ook terugbrengen!’ Het gebulder zou zich door de gangen hebben verspreid, en dan zouden we met z’n allen weer aan het werk zijn gegaan. Het was mooi geweest.

Maar zie: het rad is echt terug. Voor ik het aanschouwde gaf het me een beetje het gevoel dat ik voor de heruitzendingen van Beverly Hills 90210 had. Mijn herinneringen waren goed tot zeer goed, maar ervaring heeft mij geleerd dat mijn hersenen dingen van vroeger mooier maken met de jaren. Ik vond Merlina en Jakobus en Korneel helemaal niet meer leuk toen ik ze een paar jaar geleden eindelijk terugzag op een versleten videoband. En dat deed, in alle oprechtheid, een beetje pijn.

Maar ik heb het gedaan: ik heb gekeken. Het begin heb ik jammergenoeg moeten missen, waardoor ik niet weet hoe kandidaten zichzelf heden ten dage voorstellen. En of ze dat ¸berhaupt nog moeten doen. Zijn we in 2004 nog met z’n allen ‘woonachtig’ en ‘werkachtig’ te? Dat zullen de komende afleveringen moeten uitwijzen in mijn geval. Als ik ze nog bekijk, want what the hell was er met het ‘Rad van Fortuin’ gebeurd?

Er was wel een Walter, maar het was een Grootaers. Dezelfde Walter die de gemiddelde Vlaming een tijd terug met een demonenblik dwong om kippenogen te eten, en die nu zijn uiterste best deed om een oprechte ‘oooh!’ uit te brengen bij een bankroet. Het ging hem niet echt af. Er was ook geen Aurore meer te bespeuren. Enkel een onbekende blondine die hoogst waarschijnlijk door het dolle heen was toen men haar vertelde wat haar vakantiejob precies zou inhouden. ‘Mag ik dan echt aan de bordjes draaien?! Op televisie?!’ Wel, niet helemaal.. Ze mocht op de bordjes duwen, want het bord is nu helemaal touch-screen. Toch had de deerne meer geluk dan de meisjes die solliciteerden voor ‘wasmachine-wrijfster’ in ‘de winkel’. De winkel bestaat niet meer. Het bonkende hart van het programma is geschrapt. Op het rad staan nu euro’s in plaats van franken. Zelfs van de ’teudeu’ die aangaf dat je een verkeerde letter koos is een nieuwe versie gecomponeerd. De H is wel nog altijd van Hector, maar de G is nu van Gieter, en niet meer van Guido.

Het is jammer dat VTM de humor van het rad nog steeds niet inziet. Het is jammer dat de dingen die het rad ooit zo camp maakten er nu zijn uitgegooid, in een ultieme poging om iets hips te maken van de ultieme spelletjesklassieker. Het deed, in alle oprechtheid, toch een beetje pijn. Heruitzendingen hadden mij een stuk gelukkiger gemaakt.

Reacties

 1. Same feeling here…
  Wij noemen dat het paarde(n)biefstuksyndroom.
  Vader vertelde al duizend keer dat ie dolgraag weer eens een paardebiefstuk zou willen eten. Maar het duurde jaren eer moeder toegaf. Zij bakte “het biefstuk” en vader wachtte vol ongeduld.
  Helaas zagen we vader zijn vork steeds langzamer de beweging mond-bord maken. De teleurstelling moet enorm geweest zijn.
  Jeugdsouvenirs worden altijd geidealiseerd omdat dat een zorgelozere tijd was dan de huidige situatie.

  Oh ja: De blonde deerne is ZoÎ Van Gastel, Miss BelgiÎ, provincie Antwerpen enkele jaren geleden. Zij was diegene die naar de pers stapte toen ze niet snel genoeg haar prijzen ontving van Veronique DK.

  Shame on you for not knowing :@

 2. Wat is ook nog gebleven : de domme foutieve antwoorden. Gisteren in de finale bijvoorbeeld :

  Categorie : Persoon
  Bordjes : W*LT D*SNE*

  Antwoord : “Walt Dasney”

  Maar ze wist het echt niet, Walter. Ooohhh

 3. Als ik mij niet vergis, spelen ze eerst een spelletje (de vlugge ronde) en pas daarna stellen ze zichzelf voor.
  Of zoiets heb ik er toch van opgevangen.

  In het algemeen ben ik ook wel teleurgesteld.
  Vreemd dat ze nog moeten draaien aan het rad, dat ook dit niet vervangen is door een groot bord vol elektronische snufjes en die bij een druk op de knop wat LED’jes doet oplichten.

 4. Damon

  Er wordt ook wat human interest bij betrokken. Zo zag ik woensdag een aflevering waarbij een vrouw aan het Rad draaide en terwijl het draaide, vroeg Walter “En wat voor werk doe je?”, waarna een kort maar krachtig gesprek ontstond over haar werkachtigheid.

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>