OriÎntatieblind

íKun je me nog een paar referenties uit Zuid-Limburg doorfaxen? Bedankt!’ Het gesprek eindigt met een doffe klik. Referenties opzoeken kan ik. Met een paar klikken tover ik een hele lijst op mijn scherm. Faxen kan ik ook: blaadje erin, faxnummer tikken met een nulletje voor, en dan wachten. Ik vermeld het even omdat ik dat een jaar geleden nog niet kon.

Wat het probleem dan is? Zuid-Limburg. Niet echt Zuid-Limburg in het bijzonder, want ik vind Limburgers zeer aimabele mensen en in het zuiden zullen ze waarschijnlijk nog aimabeler zijn, en alles nog meer op het gemak doen en leven van de liefde en de visvangst. Het probleem is dat ik oriÎntatieblind ben. Als ik een winkel uitloop loop ik gegarandeerd de richting uit waar ik net vandaan kwam. Als iemand mij de weg uitlegt kan ik me na twee seconden al helemaal geen voorstelling meer maken van waar ik me in theorie zou moeten bevinden. íAllez, jeweetwel, er is daar toch een tankstation? Links aan die scherpe draai. Naast die electrowinkel!í Als ik er dan een paar dagen later langskom blijkt dat effectief zo te zijn, maar gedurende de duizenden keren dat ik er daarvoor ben langsgekomen vielen die dingen mijn gewoon niet op.

Zo ook met Zuid-Limburg. Ik weet vaag waar Limburg ligt. Daar ergens rechts in de hoek. Maar ik kan met de beste wil van de wereld geen enkele stad of gemeente opnoemen die in het Zuiden van die provincie ligt. Of in het Noorden. Vraag me om Mechelen aan te duiden op een blinde kaart: same thing. Toen mijn collega vorige week vertelde dat ze naar Egypte ging durfde ik bijna niks zeggen, want ik weet wel dat het bestaat, en ik ken ook wel iets van het land af, geschiedeniswise dan, maar op een paar drieduizend kilometer na kan ik niet zeggen waar het ligt.

Twee dagen geleden verwarde Youri een waterpas met een kompas. Ik hou mijn hart vast voor de overvloed aan smalle straatjes in VenetiÎ.

Reacties

 1. Youti

  Ik weet echt wel het verschil tussen een waterpas en een kompas hoor!

  Ik was gewoon een beetje in de war.

 2. Hasselt ligt behoorlijk zuidelijk dacht ik … ligt alleszins vlakbij Luik … maar ik ga nu toch eens checken voor alle zekerheid :-)

  En Egypte ligt helemaal rechts bovenaan in Afrika. Met perfect rechtlijnige grenzen !

 3. Superpa

  Hi, hi, dan weet je nu eindelijk het verschil tussen een waterpas en een kompas, of toch nog nie ???

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>