Parate

parate.jpg

“sCOOLsOurPar8” hadden ze het schepsel genoemd. Met wat verbeelding kan je er “Skool ’s out parate” in herkennen. “Close enough,” moeten de organisatoren, van wie scoutsleider hoogstwaarschijnlijk op al hun CVs stond, gedacht hebben. In navolging van Berlijn en Gent wilden ze hun eigen parade organiseren, met kleurrijke floats en waanzinnige ravers die boven op bushokjes vreemde ritmische bewegingen maakten. Een leuk idee, maar daar stopte het dan ook.

De parade zou plaatsvinden in het West-vlaamse Gullegem. Een gemeente die enkel bekend is om zijn ijspiste en bakker Alain die ooit “bakker van de week” was in de Zondag. In een krantenartikel las ik dat ze dezelfde dag als de Cityparede in Gent gekozen hadden als datum en dat ze 4000 bezoekers verwachtten. Ik schudde mijn hoofd…

… en gisteren kreeg ik gelijk. De parade was niks meer dan een ordinaire carnavalstoet, met luide muziek. Iedere vereniging was de dag ervoor waarschijnlijk nog bezig geweest om hun wagen in elkaar te steken. Sommige misschien zelfs enkele uren voor de start. Van alle verwachtingen die ze hadden is er alvast ÈÈn ingelost. Het was een kleurrijke bedoening.

Kringloopwinkel had geluk, ze hadden al een vrachtwagen. Dan maar alle tijd in de kostuums steken. Om helemaal in het thema van hun wagen te blijven (tweedehands spullen!) droegen ze tweedehands kleren met daarop tweedehands pluche beesten, tweedehands bestek of tweedehands boeken. Draag zoiets op de cityparade en ze vinden je hip, maar in de straten van Gullegem komt het redelijk lachwekkend over. Ik veronderstel dat dat de bedoeling geweest is.

De scouts doen het dan weer, hoe kan het ook anders, met sjortouwen. Vraag iemand van de scouts om een huis te bouwen en ze antwoorden met “haal een paar houten palen en we sjorren er ÈÈn“. Al kan je niet ontkennen dat de ballonen het allemaal wat kleurrijker maken.

De KSA heeft het niet zo voor ronde palen. En al helemaal niet voor touwen. We leven in het jaar 2004, en dat zie je ook aan hun wagen. Niks steviger dan houten balken en nagels. Kwaliteit is altijd al belangrijk geweest voor de KSA-jongens. Ook hier weer, kleurrijke details.

De Chiro kon natuurlijk niet onderdoen voor al dat visueel geweld, en koos bewust voor de alternatieve minimalistische aanpak. Ze hadden zelfs de 6 heaviest rockers uitgekozen om, af en toe met hun armen zwaaiend, mee te huppelen achter de camion van Lode Sabbe.

Even dacht ik dat de parade afgelopen was, en dat ze het gewone verkeer terug doorlieten, maar nee hoor, daar kwam het volgende feestvehikel al aan: de wagen van de groep die pas op het allerlaatste moment besliste om mee te doen, met alle gevolgen vandien.

Het was pijnlijk om aan te zien hoe de droom van een fantastisch evenement gradioos aan het mislukken was. Misschien leren ze er wel uit. Toegeven dat een idee niet realistisch is is al een hele stap.

Tot volgend jaar, op “Rock Gullegem”?

Reacties

 1. Joyca Malfait

  Hallo, ik wil even iets verduidelijken van deze scoolsoutdoorparade

  De scouts doen het dan weer, hoe kan het ook anders, met sjortouwen. Vraag iemand van de scouts om een huis te bouwen en ze antwoorden met “haal een paar houten palen en we sjorren er ÈÈn”. Al kan je niet ontkennen dat de ballonen het allemaal wat kleurrijker maken.

  Dit was NIET de scouts , maar de +13- werking van Gullegem, de scout en de ksa, en de chiro stonden samen op een vrachtwagen , omdat ze geen vonden …..

  Als u iets wil schrijven op het internet, maak dan dat het ook juist is….!!!!!!…

  En het was wel geslaagd, de parade:
  Even een vraag daarover, durven jullie dit doen in jullie eigen gemeente.. NEE, want jullie zijn bang om reactie te krijgen, WIJ NIET, want wij zijn jongeren die graag uit de bol gaan, zowel ’s zomers als ’s winters….

  Groeten Joyca
  xxxx
  Een gelukkige +13 leiding wonende te gullegem en die zelf meegedaan heeft aan de parade……!!!!…

 2. brecht

  pff dingen afbreken is gemakkelijk È lilith
  Wat een kutnaam btw. Aan u hobby’s te zien ben je een heel toffe meid (NIET DUS). Lieve brieven zul je van mij in iedergeval niet krijgen Lilith!!!!!!!! Oja en tis parade en niet parate
  maar ja je moet al een bepaald niveau hebben om dat te weten zeker.

  Greetz Brecht (en ik was niet aanwezig op de parade)

 3. line verbeke

  ja yoyca heeft gelijk de cityparade is een goede boel voor gullegem.dat doet deugd want anders valt gullegem dood.figuurlijk bedoelt hÈ.
  twas mooi om te zien.
  allÈ kga jun allemale latn.
  sluutjes.
  +13 de max!!!!!

 4. arniboy

  srry zunne maar et was echt wel geslaagd ik versta ulder probleem eigenlijk nie :s wij emn in principe toch een gemeente die OP EEN TWA TREKT der gebeurt ier tenminste een twuk
  I LOVE GULLEGEM CITY

  grts gelukkig bewoner arniboy

 5. dries

  gij marginale trien,

  Denk eens wa verder dan uw neus lang is.
  Tis hem te doen voor de sfeer, niet om zo goed mogelijk over tekomen naar andere gemeenten / mensen…

  Der is in gullegem veel meer te doen dan je ooit van kunt dromen…

  En de scouts chiro en ksa stonden samen op 1 kar, niet omdat ze maar 1 vonden, maar gewoon omdat we met zoveel mogelijk op en kar wilden staan…

 6. Joyca

  zagemensen allemaal afkomen, tis were van datte in Gullegem te doen op 29 juni en dan zulder ulder wel moeten amuseren! Want tzal were zotjes zijn !!!

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>