Push it

Als ik knopjes zie, dan wil ik er op duwen,” zei ze ooit tegen mij.

Ik heb wel iets met knopjes. Als ik een nieuwe digitale camera koop dan wil ik weten waarvoor alle knopjes dienen, en wil ik alle functies kunnen gebruiken die er in zitten. Knopjes om de flits af te zetten, knopjes om de iso-waarde in te stellen, knopjes om alles te wissen, ronde knopjes, driehoekige knopjes, vanalleswat. Tegenwoordig heb je zelfs meestal een knopje, om alle andere knopjes af te zetten. Een knopje voor mensen die bang zijn voor knopjes. Mensen die eerst de handleiding van hun nieuwe DVD-speler helemaal doorlezen in alle talen voor ze hem durven uit de doos te halen. Mensen die tegen iedereen, die zich binnen een straal van 2 meter van de DVD-speler durft te begeven, zeggen dat je alleen op de “play” knop mag duwen, anders zou de timerfunctie wel eens ontregeld kunnen worden.

Het zijn diezelfde mensen die panikeren als hun computer opeens de boodschap “Er is een nieuwe update voor programma X gevonden, klik op OK om deze te installeren” op het scherm laat verschijnen. Met in hun achterhoofd de gedachte dat iemand in Chernobyl ooit op een verkeerd knopje moet geduwd hebben, bellen ze radeloos naar zoon of dochter die voor de zoveelste keer “gewoon op OK klikken” zuchten.

Zij niet. Ze kijkt enthousiast naar de binenkomende berichten in haar pas geƔnstalleerde RSS-reader. Ze draait aan het scrollwieltje van de Canon om het diafragma te veranderen. Ze speelt level na level uit in Super Mario en ze kan tot een gat in de nacht proberen om die 100.000 punten combo te pakken in Tony Hawk Pro Skater 4. Ze heeft moeiteloos geswitcht van taakbalk naar dock en ze staat samen met mij op de foto op een internet-frigo in het Londense Harrod’s.

Nee, lilith is niet bang voor knopjes.

Reacties

  1. hoe toepasselijk … mijn leaf kreeg enkele weken geleden geen java geinstalleerd … achteraf bleek dat ze geen “yes” had durven klikken toen het programma vroeg om te mogen installeren :-)

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>