Bidprentjes, deurklinken en Elvis Presley

Ze staan op om vier uur. Ieder weekend opnieuw. Tegen vijf uur zijn ze al helemaal geÔnstalleerd. De pro’s zelfs nog iets vroeger. En dan beginnen ze er aan. Ze hebben allemaal dezelfde kleine plooifietsjes. Soms staat er achteraan een mandje op, soms hebben ze gewoon een zak aan hun stuur. Vanuit alle mogelijke hoeken bekijken ze je terwijl je “het terrein” oprijdt. Als tijgers die hun prooi besluipen komen ze stilletjes dichterbij. Pas als ze het geluid van je koffer die opengaat horen versnellen ze. Nog geen halve seconde later staan ze er allemaal. Hun zaklampen verlichten de kartonnen dozen die je ÈÈn voor ÈÈn uit je auto haalt. Als na de laatste doos blijkt dat je niks “waardevol” hebt zijn ze even snel weg als ze gekomen zijn. Ze verdwijnen in het donker. Op naar hun volgende slachtoffer. Rommelaars.

Gisteren stond ik ook om vier uur op. Ik zou samen met lilith grof geld verdienen op een rommelmarkt. De laatste keer dat ik dat deed moet zo’n vijftien jaar geleden zijn. Het was donker en koud toen we onze rommel uitstalden. Niet veel later hadden we al tien euro verdiend aan professionele rommelaars. Ik vond het niet erg dat ze er zelf waarschijnlijk het dubbele voor zouden vragen. Weg is weg, en tien euro is beter dan niks.

Ik had best wel leuke dingen. Een roze Thunderbirds Rolls-Royce, enkele Coca-Cola en Fanta kratten uit de jaren 60, of voor de echte fans twee ongeopende dozen G.I.JOE. Zo’n dingen zou ik zelf direct opmerken. Blijkbaar ben ik een uitzondering. De fans laten zich niet meer zien op de klassieke rommelmarkt. Nu vind je er enkel nog papa’s die hun kinderen niet onder controle kunnen houden als ze een speeltje (20 cent) mogen kiezen, of zeventig plussers die dat stuk koperdraad wel nog voor iets zullen kunnen gebruiken. Verzamelaars die indruk proberen te maken op elkaar over het aantal bidprentjes, haastige voorbijgangers die vandaag nog drie andere rommelmarkten moeten doen, Elvis immitators, hele families die enkel komen voor de sfeer en de braadworsten, fans van Jamy Dean die de dag ervoor opgetreden heeft in de tent, …

Tien uur later besloten we ermee op te houden. De Thunderbirds en G.I.JOE mochten terug in de auto. Op naar de volgende rommelmarkt. Deze keer wel ÈÈn waarvoor je niet om vier uur uit je bed moet. Wat zouden we toch doen zonder Ebay…

Reacties

  1. tomadde

    Moesten het he-man peetjes zijn kocht ik ze meteen … GI JOE suckt echter bigtime, geopend of niet !

  2. tim

    hallo,ik heb nog een fanta krat uit de jaren 60,kan iemand mij vertellen hoeveel het nog waard is?grtn tim

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>