Haar

‘Dus’, zo sprak ik tot de kapper, ‘mag u het allemaal afknippen.’

De desbetreffende kapper, die net nog verlekkerd had staan kijken naar mijn lange paardenstaart, wist even niet meer waar hij het had. ‘Weet je dat allemaal wel zo zeker?’ vroeg de kapper oprecht geÔnteresseerd in het wedervaren van mijn weelderige haardos. Natuurlijk wist ik het zeker. Knippen mocht hij. Weg met dat kinderachtige lange haar, de jonge hippe vrouw in mij wilde een korte hippe vrouwencoupe, mocht het even, ja?

Het mocht niet. We moesten even praten, vond de kapper. Of ik een kopje koffie wilde. ‘Neen!’ zei ik resoluut, ‘ U bent de kapper en u gaat nu mijn haar afknippen.’ Ik had wel betere dingen te doen dan een kopje koffie drinken met een kapper. Stel je voor zeg, hij werd betaald om te knippen, niet om de psycholoog uit te hangen ofzo. Hij wilde weten of ik er wel echt goed en hard over had nagedacht. En lang.

Natuurlijk had ik dat niet. Het ging hem helemaal niet aan dat ik het in vijf minuten beslist had en de eerste de beste kapperszaak was binnengelopen. Bij nader inzien was ik misschien beter de tweede beste kapperszaak ingelopen. Wat is dat toch met kappers en hun bemoeizucht anywayz? Vraag je krullen, dan vertellen ze een horrorverhaal over haaruitval en droge punten. Vraag je om je haar te bleken, dan schudden ze met hun hoofd met een blik van ‘dom dom kind’. Vraag je blauw haar, dan beweren ze dat dat op jouw haar onmogelijk is. En als je je haar wilt laten knippen ( in mijn ogen toch de core business van het kapperswezen) dan moet je koffie drinken en erover praten.

Ik hield voet bij stuk en een uur later wandelde naar buiten met kort haar en mijn dikke paardenstaart weggeborgen in een zakje in mijn tas. Mijn coupe was het hipste van het hipste in Parijs op dat moment, aldus de kapper. In alle etalages zag ik hoe de hipheid van mijn hoofd spatte. Kort haar was overduidelijk mijn ding.

Bij nader inzien had ik misschien net iets langer met de kapper moeten praten. Dan had ik misschien gehoord hoe hij zei dat het makkelijker is om het af te knippen dan om het weer zo lang te krijgen als ervoor. Na vijf jaar kort wil ik nu weer heel graag lang, en ik ben bereid om sloten koffie te drinken met de kapper die me dat kan geven.

Reacties

 1. tomadde

  Dan moet je eens proberen om van kaal terug naar lang haar te geraken !!!! Heb het na 6 maanden opgegeven omdat ik er echt niet meer uitzag …

 2. meike

  Ik weet precies wat je bedoelt.
  Heb ook mijn hele lange haar een keer helemaal kort geknipt. Gelukkig had de kapper geen bezwaar en zette gelijk de schaar erin. Anders had ik misschien zelfs teruggekrabbeld.
  Had eerst behoorlijk spijt, maar was er later blij mee.
  Het is nu halflang, en probeer het weer lang te laten groeien. Valt toch wel tegen hoe langzaam dat gaat.
  Van mezelf heb ik donkerblond/bruin haar en heb het al verschillende kleuren gehad. Ik wil het supergraag een keer blauw. Maar het is gewoon onmogelijk, dan moet ik eerst mijn haar helemaal bleken en daarna gaat het blauw eroverheen. Wat waarschijlnijk maar tot 2 weken blijf zitten. En daarna zit ik dus met een bos gebleekt en kapot haar. En dan kan ik het weer helemaal afknippen.
  Is er dan echt geen andere manier om mijn haar blauw te krijgen?

  Tja.. haar & kappers

 3. ann

  Dan verhuis je toch gewoon naar de VS, daar heb je gewoon geen betaalbare, fatsoenlijke kappers, het wordt vanzelf heel erg lang omdat je nergens binnen durft te stappen! Na 9 maanden lang genoeg voor een stevige paardenstaart!

 4. annelies

  en hier komt dan eens een uitleg van een kapster zelf…
  kappers bedoelen het helemaal niet zo slecht als ze je vragen, of je ECHT wel zeker bent of je je haar wil knippen. daar is een reden voor… iemand met lang, gezond, onbewerkt haar, die bij mij op de stoel komt zitten en zegt: alles eraf!!! dan slik ik ook eventjes hoor…
  alhoewel ik wel vind, dat wanneer klant iets vraagt, klant koning is…
  en haar is nu eenmaal sneller geknipt, dan weer lang…
  tip: gebruik zo weinig mogelijk chemische behandelingen, en ga ongeveer om de 8 weken naar de kapper. laat enkel de puntjes eraf knippen, en sta erop dat het enkel de puntjes zijn!!! ;-)
  ken mijn “collega’s”… knippen is nu eenmaal leuk, maar niet als je achteraf te horen krijgt dat het vÈÈl te kort is, of net niet kort genoeg!
  groetjes

 5. yentl

  hoi,ik was net op het internet aan het zoeken achtereen methode om mijn haar een beetje sneller te laten groeien,want ik heb een dikke fout begaan vind ik met mijn haar te laten knippen.ik had haar tot aan mijn achterwerk en was het gewoon beu om dat ik na 1 dag al vettig haar heb en het alle dage moet wassen an dat is een heel karwei met zo’n lang haar.nu heb ik haar tot iets van een 5cm onder mijn nek en het was geknipt tot boven mijn schouders.mijn haar groeit nu heel traag en heel veel spijt van wat ik gedaan heb,ik heb mijn lange haar waar ik 5 jaar voor gespaard heb nog steeds in een zakje en bekijk het regelmatig.mijn mama zegt dat je er niet op moet wachten want dat het dan nog langer duurt.en ik heb net een nieuwe shampoo van l’orÈal paris elsÈve uitgeprobeert , de nieuwe met parelproteine. hij voed het haar goed en als het goed gevoed word groeit het ook goed.ik heb de schampoo sinds 2 maanden en ik zie het verschil,mijn haar is gegroeid en veel levendiger en hierdoor lijkt het ook langer.ik hoop dat het mijne snel groeit en ik wens je veel succes.
  groetjes

 6. ik liet mijn haar gisteren knippen en man wat heb ik daar spijt van…
  ik had een mooie haardos en vroeg om er enkele centimeters af te knippen en wa deed de kapper? hij knipte het een stuk boven mijn schouders :s dus ben ik maar op zoek gegaan naar middeltje om mijn haar sneller te laten groeien
  het beste is je haar 1 maal per week in te smeren met honing of citroensap of henna
  ik ga het alvast uitproberen en hopelijk lukt het!!!

 7. eva

  ik weet wat je bedoelt ik ging een jaartje geleden van heel lang naar heel kort haar. een tijdje was ik daar blij mee en ik ging altijd korter en korter. maar nu ben ik het echt beu, ik wil mijn paardenstaart terug! nu ben ik ongeduldig aan het sparen maar het gaat zo traaaag :s

 8. Anne-Sophie

  nja, ik heb ook zo’n kapper, die altijd eerst praat voordat hij knipt… en ben ik blij dat hij dat gedaan heeft :)
  aan de reacties hier te lezen is het in het begin wel leuk met kort haar, maar toch blijf ik blij met mijn lang haar :P
  het komt nu tot iets onder mijn poep, en kbenner blij mee :) zolang het maar mooi en glanzend blijft, laat ik het ;)
  [ om snel weer lang haar te krijgen kun je best om de zoveel weken eens naar de kapper gaan om het gewoon te toppen… ]

  groetjes, Fietje…

 9. lies

  ik weet ni hoe haar moet laten knippe ik lange blonde haren tot 3 cm over schouder ik heb lang moeten laten groeien en nu weet ik ni hoe het moet laten knippen iemand enkele tips

 10. norah

  ik wil al heel lang mijn haar lekker kort laten knippen. ongeveer 2 jaar geleden had ik nog haar tot op mijn billen, sinsdien heb ik het telkens iets korter laten knippen. nu hangt het tot onder m’n schouders en ik geloof dat ik er nu echt klaar voor ben! volgende week maak ik een afspraak bij de kapper en dan gaat het lekker kort. in de zomer is al dat lange haar toch zo heet en onhandig. ik laat het er allemaal af halen! en ik heb er verschrikkelijk veel zin in. ik weet zeker dat ik er geen spijt van krijg! een lekker kort koppie, dat is wat ik wil!

 11. Emma

  Jaah, ik heb myn haar niet zo lang geleden kort geknipt, ik heb er ongeloooofffflijk veel spijt van want myn haar was welnog vrij mooi, maar het ergste is: de kapster heeft zich vergist!! Nu komt het juist onder myn oren!! Nu ben ik van alle middeltjes aant zoeken omp myn haar sneller te laten groeien..pffffffff..als er iemand iets weet!! laathet my weten!!

 12. vanessa

  Ik moet lang haar hebben kan iemand me helpen daar mee stuur me een mail!

 13. zohra

  ik heb nog nooit lang haar gehad, mijn haar wil nooit groeien, ik ben al 3 jaar aan het wachten en heb alles geprobeerd maar toch groeit het heel traag, kheb ook heel fijn haar, kan er mij niemand tips geven?

 14. leyla

  Ik heb mijn haar ook geknipt en er heel veel spijt van, maar ik gebruik nu sesamolie wat ik bij de apotheek heb gehaald en het werkt echt, ik zie al duidelijk verschil, de drogisterijen verkopen ook sesamolie/wonderolie. je moet het 1 keer met geperste knoflook in je haar smeren en je merkt gauw genoeg het verschil. Laten jullie me weten hoe jullie het hebben ervaren.Succes in ieder geval

  Leyla

 15. wendy

  Hallo ,
  Een jaar of 5 geleden liet ik m’n haar van heel lang , naar heel kort knippen .
  Heb er nog geen momment spijt van gehad .
  Kort is handig en jawel , vindt ik zeer vrouwelijk en sexy..

  Nu ben ik op zoek naar een modern en kort koppie .
  M’n kapper zou het graag zo een beetje “scheef omhoog” knippen .

  Vindt dit prachtig bij iemand anders , maar zelf durf ik niet .

  Nu is m’n haar ong zo als Sharon Stone .

  Kan er mij misschien iemand mooie foto’s van korte haar kapsels doormailen ??

  Alvast bedankt
  Wendy

 16. noa

  ik had een mooie lange bos bruine krullen.
  maar als je heel je leven daarmee loopt ben je het beu,verf al 6 jaar mijn haar in andere kleur en elke x bij late knippen tis gewoon een obsessie geworden, toen heb ik alles openiuw laten groeie en ben een poosje van mijn haar afgebleven, en daarna hield ik het nie meer vol dus ben ik naar de kapper gegaan die heeft het gestylt dat doen ze met dezelfde spul die je ook gebruikt om je haar te krullen.
  iedereen weet hoe vies da spul ruikt en ongezond voor je haren.
  je haren worden uit elkaar gerekt.
  en daarna geblondeerd wat helemaal dom was!!
  het was net of mijn haar ff in de fik het gestaan
  was oranje en het leek wel hooi!
  heb uit frustratie de schaar gepakt en alles aan de voorkant dr af gehaald.nou heb ik voor stekels en dat beetje haar achter tot mn nek
  zo’n punk kapsel weet je wel.
  nou ben ik het van plan te laten groeien en doe nooit nooit blonderen of andere spullen gebruiken waar je haar zo dood van word heb mn lesje geleerd

 17. romy

  hoi ik heet romy weet je wat mij is overkomen ik had lang krullend haar en opeens ging ik men haar niet super verzoren toen kwam er een

 18. kasper

  De kapper heeft een hap uit mijn haar genomen perongeluk wat kan ik er aan doen !!?? please help me !

 19. Lateisha

  hey ik doe me haar graag na van artiesten en ik zag een artiest die heel kort haar had en het zag er zoo leuk uit.
  Nou mijn moeder die was kapper en die heeft het net zo geknipt en het stond HELEMAAL niet bij mij! Ik had vroeger gewoon lang haar en dat vond ik gewoon.Maar toen zag ik weer een andere artiest die ook net zo haar had als mij en toen besefte ik weer hoe leuk dat eruit ziet..!!
  weet iemand waar je haargroeimiddel kan kopen of iets anders waar je haar snel van groeit?

 20. Mimi

  help help help!!! ik kom juist van de kapper en ben in wenen uit gebarsten! ik had mooi lang haar en zei: een heel klein beetje bijknipe, en nu heb ik haar tot aan mijn kin!!:@ weet er iemand wat ik moet doen om in 6 maanden mijn haar trug te krijgen (binne 6 maande want dan is er een héél groot feest waar ik er goed op wil uitzien) en helpt die honing en die sesamolie echt? plies antwoord:(:(

 21. Mij

  Ik ben gister naaar de kapper geweest. Ik had heel mooi lang blond haar met een beetje slag…. Ik zie: Niet te veel eraf en het is nu echt kort !! ik wil het zoo graaaaaaag weeer zoo als toen en iik heb er echt spijt van ! …. Heeft iemand tipsss ? Welke shampoo het beste helpt? Ik wil liever niet naar de apotheeek hihi.. Maar helpt het wel met citroensap dan?
  Xx Liefs mij
  PLEAAASSEE REEAAAAGEEEER !

 22. KrissyGirl.x

  Hey ,,
  ik heb altijd al lang haar gehad, en ik heb dat ook altijd mooi gevonden. Maar 3 jaar geleden zeiden mijn vriendinnen dat het ECHT te lang was, dus heb ik er een heel stuk laten afknippen. het was nog steeds lang, en ik vond het wel mooi. ik liet ze telkens korter en korter knippen. tot mei vorig jaar, heb ik haren tot zo’n 6-7 cm onder mijn schouders gehad. Maar…..
  Toen kwam ik op het gekke idee om ze kort te laten knippen. eerst vond ik het geweldig,maar nu ben ik dat korte haar zoooo moe eh ..
  en ze groeien zo langzaam. pff..
  nu zijn ze ongeveer 3 cm boven mijn schouders.
  Eerst keek ik met trots in de spiegel naar mijn kort kapsel, maar nu.. als ik een foto zie van mezelf met haar tot op mijn kont ..
  heeft iemand misschien al een simpele (goedkope :p) manier uitgeprobeert om het haar sneller te laten groeien ??

  xxxx krisja

 23. Evelyn

  hee, ik had echt heel mooi lang haar al zeg ik het zelf en nu heb ik het kort laten knippen en ik heb er zooooooooooooooooooooo veel spijt van. op 14 oktober is er iets waarvoor ik er heel goed moet uitzien weet iemand hoelang het dan ongeveer zal zijn

 24. pepsie

  ik heb 2 maanden geleden extensions van greath lengths laten zetten.na veel klitten enproblemen heb ik het eruit laten halen.mijn eigen haar was voorheen lang en vol,nu heb ik de helft minder en lijkt wel verbrand.weet mezelf geen raad meer ook heb ik kale plekken.help help

 25. pepsie

  ik heb 2 maanden geleden extensions van greath lengths laten zetten.na veel klitten enproblemen heb ik het eruit laten halen.mijn eigen haar was voorheen lang en vol,nu heb ik de helft minder en lijkt wel verbrand.weet mezelf geen raad meer ook heb ik kale plekken.help help

 26. pepsie

  ik heb 2 maanden geleden extensions van greath lengths laten zetten.na veel klitten enproblemen heb ik het eruit laten halen.mijn eigen haar was voorheen lang en vol,nu heb ik de helft minder en lijkt wel verbrand.weet mezelf geen raad meer ook heb ik kale plekken.help help

 27. natasja

  ;)ik wil van kort haar naar lang maar ik weet niet juist of ik het wel wil omdat er niet zo zeker van ben dat het mooi zal zijn bij mij dus ja maar ik ga het proberen. :)

 28. sterretje

  Hey!
  Ik ben zelf ook terug aan het sparen sinds mijn kappersbeurt van 2dagen geleden.
  De kapper kan het altijd zo mooi brushen, maar zelf lukt het me nooit, dus geef mij mn lang haar maar weer!!!

  Ik geloof trouwens dat citroen op je haar doen niet echt verstandig is, citroensap droogt uit -> futloos haar tot gevolg en dan groeit het minder snel EN citroen bleekt je haar ook.

 29. woeps, 2 keer gepost :)

  maar dat van die citroen, ik zou daar echt wel voorzichtig mee zijn hoor!
  Liever korter gezond haar :) dan dan lang broos haar.

 30. devil20

  beste mimi je wilt je haar binnen 6 maanden gegroeid hebben nou ik weet niet of je het al weet maar ongeveer elke maand groeit je haar 1 tot 2,5 cm verschilt dus reken de gemiddelde maar uit 6x 1,5 = 9 cm en dat bij elke haarzakje elke stuk haarjmaar ontoud wel elke dag vallen er van je haar 100 haartjes uit .

 31. ...

  hoi

  ik heb zo een beetje hetzelfde probleem als jullie …

  vroeger had ik heel erg lang haar maar ik was het beu en liet het kort knippen.
  Ik vind kort haar ook wel mooi maar het jammere is … het is er sneller af dan terug.
  Ik heb wel gezocht naar een manier om het haargroeiproces iets te versnellen en als eerste zou ik je aanraden geen haargroeichampoo of iets dergelijks te gebruiken . Dit werkt niet en zal je haar alleen beschadigen, met als gevolg dat het er ongezond uitziet en gaat afbreken , en je dus weer langer moet wachten.

  natuurlijk kun je ook extensions laten zetten maar houd er wel rekening mee dat deze erg duur zijn , om de 4à6 maanden vervangen moeten worden en dat je haar er van kan afbreken.

  Er bestaan echter wel andere manieren, NATUURLIJKE manieren.

  1) je haar leeft enkel aan de haarwortel dus deze kun je stimuleren van binnenin .
  2) gezond eten en veel watr drinken zijn hier al hulp nummer één, maaaaar wat zeker kan helpen , als extra is MSM , of b-gistpilletjes.
  Deze zullen zeker helpen stimuleren.
  3)je hoofdhuid masseren is ook een hulpje.
  4)Het volgende dat ik je ga vertellen helpt zeker en vast, maar ik stel voor dat ik eerst een woordje uitleg geef. er bestaan middelen die je op natuurlijke wijze kunnen helpen gezond te blijven , te kalmeren en nog zoveel meer. Een zeer belangrijk iets zijn in deze therapiën etherische oliën. Wel die oliën kunen ook het haar een beetje vooruit helpen.

  ga als volgt te werk:

  Vermeng 10 druppels rozemarijn(olie)+ 8 druppels laurier(olie) +7 druppels cederhout(olie) +50ml jojoba(olie).
  Masseer dit goed in op de hoofdhuid.
  Dek af en laat 4 uren zitten.
  Was het haar hierna grondig met champoo.

  Herhaal dit proces af en toe en het helpt echt.

  Dit kreeg ik van iemand die aromatherapie gesturdeerd heeft en er nu les in geeft.

  deze oliën zijn niet zo goedoop maar het geft wel resultaat, en als je geen zin hebt om dit toe te passen , kan ik je hetvolgende zeggen, olijfolie zal zeker ook wel enig effect hebben, maar probeer het zo min mogelijk aan de hoofdhuid te brengen.

  veel geluk !
  ik weet hoe jammer het kan zijn plots bijna al je haren kwijt te zijn ;)

 32. emily

  Ik heb gisteren mijn lange haar kort laten knippen. Mijn haar was op schouderlengte en dit was ik meer dan zat. Ik vertelde de kapster dat ik een kort boblijntje wilde en ze gaf aan dat dit goed bij mijn gezicht past. Mijn haar is nu tot op mijn oorlel geknipt en vanachter met de tondeuse kort opgeschoren. Het is een fantastisch model en ik krijg heel veel complimentjes. Ik wil mijn haar nooit meer lang.

 33. ninah

  mensen.. doe gwn alles behalve extensions, het is niet goed voor j haar.. khad haar zo tot aan m’n schouders, extensions laten zetten, twee maand later heb ik nog maar 5cm (waaronder 2cm maar gezond is) haar & kale plekken.. niet doen dus..

 34. BlackRose

  Hey,
  weet iemand waar ik mijn haar blauw kan laten verven?
  Ik weet het, het past niet bij jullie verhalen over hoe shit het wel niet is dat je haar geknipt is.. ik weet zelf ook hoe het is;)
  maar je moet er gewoon het beste van maken en niet meer willen dan je hebt.
  Je moet leren van je fouten hè!
  En, er is vast wel een kort kapsel dat bij je hoofd past. Ik vind het persoonlijk altijd mooier als iemand kort haar heeft want dat staat gewoon frisser en spontaner. Als je iemand ziet lopen met een paardenstaart ziet het er vaak een beetje suffig uit.
  x

 35. Ellen

  Hey,
  weet iemand waar ik mijn haar blauw kan laten verven?
  Ik weet het, het past niet bij jullie verhalen over hoe shit het wel niet is dat je haar geknipt is.. ik weet zelf ook hoe het is;)
  maar je moet er gewoon het beste van maken en niet meer willen dan je hebt.
  Je moet leren van je fouten hè!
  En, er is vast wel een kort kapsel dat bij je hoofd past. Ik vind het persoonlijk altijd mooier als iemand kort haar heeft want dat staat gewoon frisser en spontaner. Als je iemand ziet lopen met een paardenstaart ziet het er vaak een beetje suffig uit.
  x

 36. Ellen

  Hey,
  weet iemand waar ik mijn haar blauw kan laten verven?
  Ik weet het, het past niet bij jullie verhalen over hoe shit het wel niet is dat je haar geknipt is.. ik weet zelf ook hoe het is;)
  maar je moet er gewoon het beste van maken en niet meer willen dan je hebt.
  Je moet leren van je fouten hè!
  En, er is vast wel een kort kapsel dat bij je hoofd past. Ik vind het persoonlijk altijd mooier als iemand kort haar heeft want dat staat gewoon frisser en spontaner. Als je iemand ziet lopen met een paardenstaart ziet het er vaak een beetje suffig uit.
  x

 37. ik wil ook mijn haar kort knippen hoger dan mijn schouders alleen vind niemand dat goed alleen mijn mama zelf wil ik het liefst dat nu mijn haar al kort is ik vind kort haar veel mooier dan lang haar ik wil mischien wel boven mijn oren want dat staat echt heel mooi bij mij

 38. Ik heb net mijn haar iets boven mijn ogen geknipt vinden jullie dat mooi? ik wel Yes mijn moeder heeft mij net geroepen ik mag mijn haar kaal knippen leuk he ik zie er dan heel leuk uit toch??? ik kom net van de kapper het stond echt heel leuk maar op school pesten mij ze de hele tijd ik heb er zo spijt van ik draag nu een pruik zieleg toch?? weten julie mischien wat i kan gebruiken om mijn haar lang te laten groeien want ik ben bijna jarig

 39. ik heb gister mt een groepje vrienden mijn kop kaal gescheerd en ik vind het **** lelijk en ik wil binnen 1 maand me haar tot zoeen 3 cm lang laten groeien ik weet dat je haar zoeën 1 tot 2, 5 cm per maand groeit maar plz help me want over een maand moet ik naar school

 40. Jolijn

  ik heb nu kort haar en ja ik vind het vreselijk om in de spiegel te kijken maar ja ik accepteer het maar en w8 geduldig tot het weer groeit :-)
  mss moeten jullie dat ook maar eens doen ipv je haar te verprutsen met allerlij ‘ wondermiddeltjes’ ( die btw toch nie werken xD)

  Grtjes , Jolijn

  KusKus x

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>