Kriekepitten

‘Het leukste in de lagere school was spelletjesdag’ vond ik.
‘Het leukste was kriekepitten, zeker weten!’ vond Youri.

Ik luisterde niet echt, want het was niet de bedoeling dat dit een discussie zou worden ofzo, spelletjesdag had toch op voorhand al gewonnen.
Ik opende mijn mond om te vertellen waarom spelletjesdag eigenlijk zo gigantisch leuk was, maar hij luisterde niet. Hij vond dat kriekepitten, wat het dan ook mocht zijn, al op voorhand gewonnen had. Want zijn lagere school had er ooit mee in de krant gestaan. Zijn school was namelijk de enige school in heel G. waar er werd gekriekepit, en dat is in die regionen blijkbaar reden genoeg om er een krantenartikel over te schrijven.
Was mijn lagere school ooit zo te gek uit de hoek gekomen dat er een krantenartikel aan werd besteed? Hij dacht het niet.

(mijn lagere school is ooit ÈÈn keer op het nationale nieuws geweest toen er een kleuter hersenvliesontsteking had, maar toen zat ik al lang in het middelbaar en dus telde het waarschijnlijk niet. Mede door het feit dat de kleuter gewoon bleef leven, achteraf. Kriekepitten vs hersenvliesontsteking: 1-0)

‘Het kan gewoon niet dat dat kriekepitten van jou ook nog maar in de buurt kwam van spelletjesdag’ repliceerde ik. ‘Op die dag mocht iedereen al zijn gezelschapsspelletjes meenemen naar school, en sommigen hadden zelfs pig pong‘.

‘Kan wel zijn’ zei hij, weinig onder de indruk, ‘ maar bij kriekepitten waren er verschillende disciplines, en je kon er stickers mee verdienen.

‘Wat moest je dan doen met die stickers?’
‘Gebruiken om kriekepitten mee te verdienen’
‘En als je de sticker zo leuk vond dat je hem wilde houden?’
‘Dan mocht je hem houden.’
‘En als iedereen alle stickers gewoon wilde houden, wat dan?’
‘Dat gebeurde niet, want dan kon je niet meer verder kriekepitten.’
‘Wie heeft er dan uiteindelijk gewonnen?’
*denkt na* –‘Niemand, bij kriekepitten kon je niet winnen’
‘En dat komt dan in de krant?’
‘Euhm, ja.’

Ik redde Youri uit zijn uiterst penibele situatie door hem te vragen wat zijn lievelingsgezelschapspelletje was, behalve kriekepitten dan, want dat telt niet. Hij vond Dokter Bibber wel oke (‘behalve dat ene orgaan dat er nooit uitwilde’) en Trivial Pursuit, behalve als ik meespeel. Ik vond Trivial Pursuit het leukst, omdat ik het altijd win. Wat is jullie lievelingsspel, en doen jullie het ooit nog, spelen?

Reacties

 1. Wij zijn echte spelletjesfreaks… We hebben er nu zo’n honderd.

  Lievelingsspellen? Tja… Carcassonne blijft een uitstekend spel (liefst met alle uitbreidingen). Verder ook De Kolonisten Van Catan, Alhambra (liefst ook met uitbreidingen), Herders En Schapen, Gipf (ook de broertjes Yinsh en ZËrtz), Eufraat & Tigris, Schottentotten (2 personen), Machiavelli, Cartagena, Kupferkessel (2 personen), Rozenkoning (2 personen),… Ik kan nog wel even doorgaan…

  Sinds kort spelen we ook bordspellen online op http://www.brettspielwelt.de (zeker de moeite waard voor wie niet altijd spelpartners heeft).

 2. Severine

  ja, die ping-pong heb ik ook nog gehad:-):-)

  lievelingsspelen monopoly (speel ik nog altijd mee)

  Nu spelen wij af en toe ook rummikub

  ma vroeger had ik zo een spel atmosfear (vond ik ook wel goed) en dan zo een chinees spel daar maken ze nu af en toe ook weer reclame van Travel Peking of zoiets vond ik ook wel tof.

  Uno!! :-) Trivial Pursuit.

  Zoveel om op te noemen.

 3. Net als pong ben ik lid van een bende spelletjesfreaks…
  Ongeveer wekelijks spelen we Catan (kolonisten van -.), Carcassonne, Tikal, Elfenkoning, Boonanza, … (en nog een x-tal andere)

  (btw. als je op een vrijdag of zaterdag-avond mensen ziet spelletjes spelen in ’t Vervolg, de kans is dan groot dat ik er ÈÈn van ben :-))

 4. Is het echt zo leuk, dat colonisten? Want ik lees er alleen maar positieve dingen over, en telkens ik in een speelgoedwinkel sta wil ik het kopen. Maar het probleem is dat je het niet kan spelen met twee, en als ik in mijn kennissenkring op zoek moet naar spelletjesfreaks vrees ik dat ik heel lang zal moeten zoeken. :(

 5. Wij spelen regelmatig spellen onder ons 2. Af en toe maar met meerdere mensen. Wij hebben de Kolonisten van Catan een beetje aangepast zodat we het gemakkelijk met 2 kunnen spelen….het is zeker een goed spel (onze favoriet blijft Carcassonne).

 6. fatcorne

  Lilith, kolonisten van cathan kan je in kaartvorm met zijn tweeen spelen, wel iets moeilijker maar zeker zo leuk. In de echte speelgoedwinkels moeten ze de kaartspelversie wel hebben.

 7. Wie zin heeft om zich eens te meten met andere Kolonisten kan meedoen aan het Vlaams Kampioenschap van Catan 2006. Er wordt in elke provincie een voorronde gespeeld (3 keer spelen), de beste 12 van elke provincie nemen het daarna tegen elkaar op in de finale. Echt leuk en iedereen is welkom! ’t Is echt niet voor freaks! Bovendien wordt er dit jaar ook een neventornooi Carcassonne georganiseerd. Voor ieder wat wils!

  Wie de Kolonisten nog niet gespeeld heeft moet het echt eens doen! Met een meer dan grote kans van waarschijnlijkheid zal het virus je bijten… :)

  Persoonlijk vind ik ook Tikal, El Grande en Formula DÈ erg leuk.

 8. DrDeath

  Wat ook zekers de moeite is is ROBORALLY maar dan wel de Engelstalige versie. De Nederlandstalige is niet zo uitgebreid

 9. Een vraagje: zijn er hier onder jullie nog mensen die soms problemen ondervinden om mensen te vinden om Catan mee te spelen? Ik in elk geval wel. Daarom ben ik begonnen met een lijstje op http://www.bloggen.be/catan van mensen die ook graag eens een spelletje Catan spelen. Breng eens een bezoekje en zoek iemand uit je buurt of laat jezelf registreren in de lijst door me een mailtje te sturen.

 10. Niet dat ik een blog bijhoudt of volg, maar tijdens een nostalgische bui dacht ik eens te googlen op “kriekepitten stickers” en kwam hier terecht…

  Kriekepitten was echt het zaligste spelletje op de speelplaats. Het was nog een tijd waarin jongens jongensdingen deden (en meisjes meisjesdingen veronderstel ik, maar die zaten in een andere school…(doet mij er aan denken dat wij knikkerden van x-meter afstand, en meisjes in een kring zaten met hun voeten tegen elkaar))…

  Een paar jaar na die uitzending op WTV, was het gedaan met “kriekepitten”, opkomst van flippo’s, power-rangers, pokemondingen, tijd voor nieuwe hippe dingen.

  Trouwens, ik heb hier een radio2 sticker liggen. Altijd gewonnen, altijd prijs! Moogt hem hebben voor 3 kriekepitten… :-)

Reageer zelf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>